April 27, 2012

Testimoni Meal Shakes: Kembali Berselera Makan Setelah Sembuh dari HFMD

Assalamualaikum.

Today Nad nak share kegembiraan seorang lagi ibu yang telah memberikan anaknya Meal Shakes.

Last week Puan Ja Miey belikan Meal Shakes dari Nad untuk anaknya yang kurang selera makan setelah sembuh dari HFMD (Hand Foot Mouth Disease). Macam-macam vitamin yang Puan Ja Miey belikan untuk anaknya sebelum ni tapi tidak berkesan.

Jom tengok apa kata Puan Ja Miey selepas seminggu memberikan Meal Shakes kepada anak kesayangannya, Irdina yang berusia 1 tahun 7 bulan:



Alhamdulillah, nampaknya hasilnya amat positif. Gembira sangat Puan Ja Miey nampaknya :) Nad pun turut gembira untuk Puan Ja Miey. Ye lah kan, ibu mana yang tak risau kalau anak tak nak makan?

Kawan Puan Ja Miey pun nak grab 2 canister Meal Shakes. Thanks Puan Ja Miey sebab mengesyorkan kat kawannya tu :)

Dan yang paling best, Meal Shakes ni bukan anak je yang boleh makan, seisi keluarga pun boleh makan. Terutama yang tak boleh nak telan pil-pil ni.

Apa yang ada dalam Meal Shakes ni?

1. Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.

2. Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.

3. Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.

4. Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.

5. Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. 

6. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.

7. Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.

Credits to MFC.

Apa beza produk Shaklee dengan brand vitamins lain di pasaran? Ya, ianya dibuat dari bahan semulajadi atau natural jadi lebih mudah diserap oleh badan. Bukan semua vitamin high quality macam Shaklee ni. Sebab tu Shaklee dah berpuluh tahun bertahan dalam pembuatan supplements. So ibu-ibu kena pandai pilih supplements untuk anak-anak ya! Lagi satu Meal Shakes ni perisa French Vanilla tau! So memang wangi dan sedap diminum. Menaikkan selera :) Cuma tambahkan 1 sudu kecil Meal Shakes dalam susu atau any favourite drinks anak anda sekali sehari. 1 canister tahan 3 bulan. Memang berbaloi :)

So, kalau anda nak cuba, jangan tunggu lagi. Sebab promosi harga jimat Meal Shakes berakhir 30 April. Cuma tinggal 3 hari sahaja lagi. Nad akan berada di Bandar Baru Bangi harini sampai Selasa depan. So kalau nak pickup kat area Bandar Baru Bangi pun boleh. Sekejap lagi Nad nak bertolak hehe :)

SMS or Whatsapp Nad di 012 229 5680. Or add Nad kat Facebook, klik Facebook badge Nad kat seblah kanan blog ni. PM Nad bagitahu anda nak tahu lebih lanjut tentang Meal Shakes. Nanti Nad reply ya :)

April 25, 2012

Set Bersalin Shaklee Sesuai Untuk Siapa

Assalamualaikum :)

Pengalaman Nad Berpantang Anak Pertama

Sekarang makin ramai yang sedar tentang kesan pengambilan jamu. Macam Nad dulu, Nad beli set berpantang yang ada jamu jugak sebab tengok review ramai yang cakap elok tapi akhirnya tak dapat makan langsung sebab Zahin jaundice sehingga berusia 2 bulan baru lah doktor confirm kan yang Zahin dah jaundice-free. Masa tu memang tak tahu langsung yang kalau baby kuning, kita tak boleh makan jamu. Sebab nanti jaundice baby lagi tinggi. Akhirnya Nad tak makan apa-apa jamu ataupun supplement pun. Masa tu Nad pun belum jumpa Shaklee lagi. Next berpantang confirm akan ambil Shaklee products je.

Lepastu ada jugak baby yang cirit birit sebab ibunya makan jamu dalam pantang. Jamu ni kan panas, so bila breastfeed memang akan effect kat baby. So supplement lah option yang terbaik.

Supplements S

Actually Set Bersalin Shaklee ni lebih kurang je dengan Set Menyusu Shaklee cuma Alfalfa digantikan dengan Zinc. Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, Zinc jugak dapat mengurangkan masalah rambut gugur. Bagi anda yang tidak makan ikan haruan ataupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin :)

Mari kita lihat semula apa fungsi Vita-Lea, B Complex, dan Vitamin C yang ada dalam Confinement Set ni.

1. Vita-Lea with Iron Formula (multivitamin)
- Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan)
- Mengandungi iron (zat besi) yang penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin
- Tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan

2. B Complex
- Anti stress (sebagai penenang dan mengelakkan meroyan)
- Menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga: memastikan badan bertenaga waktu dalam pantang
- Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein
- Membantu meninggikan sistem pertahanan badan
- Melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam walaupun ketika dalam pantang
- Walaubagaimanapun, pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu

3. Vitamin C
- Mengurangkan stretch marks!
- Mempercepatkan penyembuhan luka
- Memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin
- Sangat penting untuk menjaga salur darah
- Antioksidan
- Membuatkan kulit makin bersih, cerah, dan cantik kerana Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik

Shaklee Alfalfa Complex
Boleh juga add on Alfalfa sebagai milk booster, mengatasi masalah keputihan, dan sebagai perapat! Hehe.

- Supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat
- Bantu memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat
- Bantu perkumuhan (lebih lawas)
- Buang angin dalam badan. Secara automatik kesan baik pd baby iaitu susah nak kena kembung
- Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh-tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang.
- Berada dalam kategori fiber dan mengenyangkan
- Mengatasi masalah keputihan yang dialami ramai wanita especially selepas melahirkan anak
- Bertindak seperti Kacip Fatimah (perapat wanita)

Shaklee Energizing Soy Protein (ESP)
Ostematrix (Calcium Magnesium Vitamin D)

Supplements tambahan lain yang boleh diambil ialah ESP dan Ostematrix. Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan susu ibu.

Shaklee Lecithin
Boleh add on Lecithin untuk ibu-ibu yang nak turunkan berat badan sewaktu pantang. Memang selamat untuk ibu-ibu yang menyusukan. Juga membantu ibu-ibu yang menghadapi masalah sembelit ketika berpantang.

Agak panjang entry kali ni sebab banyak option yang boleh add on kepada Confinement Set ni. Yelahkan, dalam pantang lah kita jaga diri kita elok-elok. Nanti nak beranak lagi. Nak jaga diri untuk suami juga nanti. Betul tak? :D

Terpulanglah kepada anda untuk memilih mengikut keperluan sewaktu di dalam pantang.

Kalau ada yang berminat dengan Set Bersalin Shaklee ni, bolehlah SMS or Whatsapp Nad di 012 229 5680.

April 24, 2012

Testimoni Set Bersalin Shaklee: Luka Cepat Sembuh, Tak Letih, dan Susu Banyak

Assalamualaikum :)

Harini Nad nak share testimoni dari kawan sekolah menengah Nad, Iluni.

Dia mula cuba VitaLea, Vita C, B Complex, dan Zinc apabila melahirkan anak pertamanya, Umar. Lepastu Iluni continue dengan Set Menyusu Shaklee sampai la sekarang :) Mari kita tengok apa kata Iluni tentang pengalamannya bersama Shaklee.


Firstly, luka cepat sembuh dengan VitaLea, Vita C, B Complex, dan Zinc. Untuk pengetahuan semua, Iluni terpaksa melahirkan secara pembedahan.

Hasil mencuba Set Menyusu Shaklee pula, Iluni mampu memperoleh 18-20oz sehari. Syukur! Dan yang paling penting badan tak cepat penat kerana vitamin-vitamin tersebut mengekalkan kecergasan ibu.

Balik rumah lepas kerja boleh main dengan anak lagi. Tak ke seronok tu :)


Terbaru, Iluni mencuba Lecithin pula untuk menurunkan berat badan selepas bersalin. Lecithin selamat dimakan oleh breastfeeding moms. Ia melarutkan lemak-lemak dalam salur darah. Juga baik untuk turunkan kolestrol!

Walaupun tak sempat nak pergi timbang berat badan, tapi pakaian sebelum pregnant dah boleh pakai dah! Nak membuang pun lawas katanya :)


Inilah baby Umar masa newborn :)


Sekarang dah bam-bam dah hasil susu ibu!


Mama Umar pun dah slim semula :)

April 20, 2012

Testimoni Meal Shakes: Sembelit, Asthma, Demam Panas, Kurang Selera Makan Tiada Lagi

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, nampaknya Meal Shakes dah banyak bantu kanak-kanak. Antaranya kanak-kanak yang bermasalah membuang air besar (sembelit), kanak-kanak yang menghidap Asthma, baru pulih dari demam panas, dan kurang selera makan.

Shaklee Meal Shakes

Kali ni Nad nak share testimonials ibu-ibu yang sudah cuba Meal Shakes pada anak-anak mereka.

Puan Husni
"Salam Kak Ira, ingat tak cerita sy pasal Akif yang sembelit? Lepas diintroduce meal shake,sy sgt2 nk try tuk Akif. Since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni. Jd sy pon try, Alhamdulillah, semiggu lepas cuba, dh nmpak beza dia. Tiap2 hari buang air besar. And bowel movement pon smooth je, perut dh x buncit (hehe, kalau buncit pon sbb minum air byk). And 7oz tu mcm xckup je, sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu. Sy pulak, dulu nk minum susu punye lah susah. Bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minum (hehe.. exaggerate) Sedaap! Thanks, nnti nk beli, buat bekal puasa." Read more here.

Puan Lia
"...Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau." Read more here.

Puan Cda
"...doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)....kulit anas menjadi kasar...dan anas jadi sensitif...mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..2 hari selepas tu cda nampak perubahannye....anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur.........dan dari tu juga anas semakin aktif.....tidak mudah meragam...dan sekarang selepas 1 bulan....badanya dah mula berisi...kulitnya semakin halus dan sekata." Read more here.

Puan Ina
"Alhamdulillah. dengan Meal shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Guard Shaklee... (sedap dikunyah begitu sahaja)......nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali sehari dan selalu tgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya." Read more here.

Puan Ayu
"AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat." Read more here.


Lagi testimonials dan apa kandungan Meal Shakes, boleh view di entry Nad yang ini.

Bulan ni Meal Shakes adalah pada harga promosi. Jangan lepaskan peluang untuk berjimat ya!

Kalau ada yang berminat dengan Meal Shakes ni, bolehlah SMS or Whatsapp Nad di 012 229 5680.

April 19, 2012

Anak Yang Disusukan Ialah Anak Yang Bijak, Sihat, dan Aktif

The Breastfed Toddler. Credits to www.thealphaparent.com
Iye, tengok kat Zahin jelah. Alhamdulillah jarang dapat sakit. Walaupun debab tapi umur 9 bulan dah bertatih. 10 bulan dah boleh jalan. Tak takut dengan orang, friendly. Tak duk diam. Aktif. Berani. Fuh jenuh Ummi dan Abi nak melayan! Hehehe.

Hasil Zahin minum susu ibu selama 1 tahun 6 bulan:

Senyum (sengih kat kamera) - his 1st birthday

1y 1m - nak gosokkan gigi Abi

1y 3m - mandi kolam kat kampung :)

1y 4m - nak makan donut sendiri

1y 4m - berdiri atas 'kenderaan' dia n clap

1y 4m - panjat kabinet tv, tengah malam

1y 4m - Masuk bag Ummi. Sebelum bertolak ke Vietnam

1y 5m - mandi tak dan nak bukak baju!

1y 5m - naik motor besarrr :P

1y 5m - masuk dalam toy box

1y 6m - panjat gril sampai atas!
Jom breastfeed our babies sampai 2 tahun! :)

April 17, 2012

Set Menyusu Shaklee: Untuk Siapa

Assalamualaikum.

Kali ni Nad nak cerita dengan lebih detail apa yang ada dalam Set Menyusu Shaklee.

Set Menyusu Shaklee

APA YANG TERKANDUNG DI DALAM SET MENYUSU SHAKLEE?

1. Vita-Lea with Iron Formula (multivitamin)
- Mengandungi 12 vitamin, 7 galian dan zat besi
- Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak. Bagi bf mom, Vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu tumbesaran anak.
- Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.
- Tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

2. B Complex
- Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein
- Anti stress (sebagai penenang)
- Membantu meninggikan sistem pertahanan badan
- Menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga
- Membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik). So, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar
- Melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam
- Walaubagaimanapun, pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu

3. Vitamin C
- Sangat penting untuk menjaga salur darah
- Antioksidan
- Membantu meningkatkan antibodi ibu dan anak yang sedang menyusu. Sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari
- Bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah, insyaAllah akan mudah sembuh
- Membuatkan kulit makin bersih, cerah, dan cantik kerana Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik

4. Alfalfa
- Supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat
- Bantu memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat
- Bantu perkumuhan (lebih lawas)
- Buang angin dalam badan. Secara automatik kesan baik pd baby iaitu susah nak kena kembung
- Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh-tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang.
- Berada dalam kategori fiber dan mengenyangkan

Ostematrix
5. Ostematrix (Calcium Magnesium Vitamin D)
- Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis
- Membina tulang dan gigi yang kuat
- Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
- Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf - menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan
- OsteMatrix Membekalkan:
+ 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
+ 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
+ 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
*DV = daily value
- Recommended untuk ibu-ibu yang mengalami kurang susu sewaktu period


6. Energizing Soy Protein (ESP)
- Merupakan protien
- Protein sangat penting untuk pembentukan sel
- Sangat membantu dalam melancarkan penghasilan susu
- Penting untuk kelenjar dan tumbesaran
- Mencantikkan kulit si ibu dan anak
- Membantu kawal paras kolesterol
- Turut mengandungi kalsium yang turut menyumbangkan kepada pembentukan sel darah
- Memberikan tenaga kepada ibu ia juga dapat memberikan rasa kenyang
- Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee ada non GMO soy iaitu soya yang dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi. Worth your money
*ESP tiada dalam trial pek set B kerana ia dalam bentuk serbuk. Packaging in canister.


SET MENYUSU SHAKLEE UNTUK SIAPA?

Untuk breastfeeding moms yang:
1. Ada masalah penyusuan
2. Mahu mula menyimpan stok EBM
3. Mahukan anaknya mudah lena waktu malam
4. Menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari.

Set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik.

Ok so basically that's all you need to know tentang apa yang ada dalam breastfeeding set ni.

Kalau ada yang berminat dengan breastfeeding set ni, bolehlah SMS or Whatsapp Nad di 012 229 5680.

Thanks for reading and bye!

April 16, 2012

Testimoni Meal Shakes: Bantu Anak Kurang Selera Makan & Kurang Berat Badan

Assalamualaikum.

Ada di antara anda yang mempunyai anak yang susah nak makan? Kurang berselera?

"Mmmm...nak makan ke tak ni?"
Berat badan kurang dari yang sepatutnya?

Sedang mencari supplement yang boleh menambah selera makan anak anda?

Ngap! Hehe
Mungkin in jawapan yang anda cari.



Apa kata mereka yang sudah mencubanya?

Puan Tariniwati Badron 
"Noor Faezah, lulpa lak nk mention... akak bg kat anak no2, berselera dia mkn skarang ni, bdn pn dh naik... adik kat taska pn bagitau yg dia kat taska mkn brtmbah2.... dan yang paling best.... since amek meal shakes, dia lom kena flu lagi.... sblm ni tiap2 minggu kna... Alhamdulillah..."

Puan Ruziah Amin
"Mmg best meal shakes.. anak mmg susah nak makan .. mmg memilih ..tapi kini asyik nak makan je..Pastu tiap bulan habis ubat pi klinik je .. lepas demam selsema .. demam selsema demam ..huhu.. tapi skrg alhamdulillah selera makan , selsema pun dah tak de.. pernah uge kena tapi jap je tak melarat .. dalm 2 hari dah ok .. :-)"

Puan Iffah Anuar
"Alhamdulillah... saya juga berikannya pada Faheem.. alhamdulillah, travel from Sgr - Cherating- Tgn - Melaka - Sgr...ke ladang ayah, berpanas hujan..main lumpur..Faheem tidak demam/selesema/muntah2 spt sepupu yg lain.. Alhamdulillah...Sy juge dah tidak bermusuh dengan matahari :) kalo dulu x boleh kne matahari migrain+rashes..+ demam + sakit2 sendi smp x boleh bgn..syukur.. setelah 1 Yr+ tekun amalkan shaklee"

Puan Azra Balqis Irdina
"bgus jugak mealshake nie ye..ank sy dlu x mo mkn..ble nk bg mkn msti nyorok blakang pintu..skrg lepas sy bg die mealshake..mkn mcm x ingt dunia..ble x bg mkn msti mrh..skrg sayur2 pon die mkn..dlu die paling benci kt sayur..gembira hati sy tgk die da berselera..pipi pon da berisi.."

Puan Zabrina Ar
"Baru 2 hari bagi zara mealshake...selera makan dia bertambah..asyik nak nyam2 je...hehehe..."

Puan Haslina Hamat
"anak sy 5 thn sblm ni pun mmg xnak mkn ns..lepas amik mealshake , terus ada slera mkn.alhamdulillah..tp bdn xder la terus gemukss..ok la..slera mkn mbuak2 tu ada..siap kul 12 mlm minta ns lg...huhu..sahur pun bgn mkn ns..kuikuikui...thank to Nur Hidayu."

Puan Lydzar Rusman
"Sambil-sambil saya bervitamin, saya beri juga anak-anak saya vits for kids. Vitalea, chewable vita-C, mealshake dan Omega guard. Saya suka sgt sbb since dorang makan mealshake, selera anak dah mula bertambah. Tak perlu dh saya kejar sane sini nk suapkan makan. Malah dorang boleh duduk dan makan sendiri..Alhamdulillah.."

Puan Rini Shariff
"Anak saya mikail mmg susah sgt nak makan.sgt2 cerewet...nasi tu mmg tak makan la...badan mmg kurus sgt 6 tahun. so saya bancuh mealshake + susu dugro coklat bagi dia minum...alhamdulillah selera semakin ok.."

Credits to www.sayamahusihat.com.

Wah seronok betul ibu-ibu ni.

Apa yang ada dalam Meal Shakes ni?

1. Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.

2. Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.

3. Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.

4. Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.

5. Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion.

6. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.

7. Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.

Credits to MFC.

Bukan kanak-kanak je tau yang boleh minum Meal Shakes ni. Orang dewasa, ibu yang pregnant, dan breastfeed pun boleh. Ini pula kisah Puan Ami:

"Salam iffa, here goes my testimonial as promised.

As a WAHM, i really need to keep myself healthy n active. As i'm bfeeding my baby n need to manage everything around the house. I don't have problem with milk supply or anything. (The only problem is it's hard for me to swallow pills. ;P)

It just comes to my mind that i need to keep myself healthy as the busy lifestyle sometimes make me not to have a balance diet. Prevention is always better than to cure rite.

so, i decided to try the meal shake from shaklee. First impression: it's yummy! After a week i noticed that i'm more energetic than ever. The milk supply also suddenly increased (maybe have to pump n donate?). Alhamdulillah, the milk also thicker and i think its becoz of the increasing of nutritions value. My baby also suddenly want to bf only and ate less.

As for my husband, the first day i gave him, he complained that it made his tummy upset. Then, he refused to take it anymore (actually he always had the problem if he take milk early in the morning) . But suddenly last nite, he asked, "abg nk minum milky shake la". (He loves to give nicknames to things, so he called it milky shake.) He simply catogerized meal shake as one of his "air sedap". ;P"




Berminat?
Boleh hubungi Nad:

SMS/Whatsapp 012-2295680
Your Certified Shaklee Product Trainer :) 

April 15, 2012

Testimoni Set Menyusu Shaklee: Pengalaman Nad Sendiri Consume Sejak 2010

Assalamualaikum.

Harini Nad nak share supplements yang Nad makan untuk breastfeeding.

Nad menggunakan breastfeeding set Shaklee atau lebih dikenali dengan nama Set Menyusu Shaklee. Nad makan sejak Zahin umur 1 bulan sebab masa tu susu merudum sebab Zahin ada prolong jaundice. Doktor suruh kasi Zahin FM for 1.5 day :(

Disebabkan kurang ilmu tentang breastfeeding, Nad pump sekali je masa Zahin diberi FM tu. Patutnya untuk maintain susu, Nad kena pump sama macam keperluan Zahin. Sebab supply susu badan adalah bergantung kepada demand baby. Lagi sikit kekerapan Nad pump, lagi sikit lah susu. So merudumlah susu masa tu. Gelabah nak cari milk booster. Lepas baca reviews dan testimonials online, Nad pun decide nak cuba breastfeeding set Shaklee.

Shaklee products yang Nad gunakan until now untuk breastfeed my son :)

Perubahan Yang Dirasakan

1. Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlaku healing crisis. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D

2. Lil Zahin menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya susu semakin pekat.

3. Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe. 

4. Dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu. Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D Alhamdulillah.


Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(


Selepas sebulan consume, usia lil Zahin 51 hari. Dah takde biji-biji!


Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D

5. Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg. Dan bulan2 seterusnya memang bam2. Masa 6 bulan berat 8kg. Semua cakap Zahin bam2. Hehe.

7 months old, 8.3kg. Berat mula tak naik banyak sebab dah boleh merangkak dan meniti perabot. Nak mula jalan.

6. Bila BF ni kita cepat lapar kan? Tapi since consume Shaklee ni, jarang sangat lapar! Dulu kejap-kejap je perut bunyi kriuk kriuk hehe. 

7. Senang nak lena di malam hari dan bangun di pagi hari walaupun badan penat menguruskan rumahtangga dan bangun malam-malam bf Zahin dengan posisi duduk (tak reti posisi lain walaupun dah setahun lebih dah umur Zahin hehe). Siang tak tidur langsung. Bangun awal tidur lewat tapi masih energetic. Dan Nad selalu sakit pinggang sejak umur 12 tahun lagi. Now takde lagi. Alhamdulillah :)

8. Masa Zahin umur 3 bulan, badan Nad dah back to pre pregnancy weight. Lepastu dah turun to my most ideal weight dan maintain until now. Kalau orang jumpa Nad skrang, termasuk lah kawan masa skolah menengah, selalunya akan cakap "Kurusnya Nad!!" Err..beza sangat ek ngan waktu sblm pregnant? Or even masa skolah dulu? Hehe Nad rasa lemak kat pipi yang kurang tu kot :P

Nad semasa Zahin berumur 1 tahun 1 bulan. Berat 45 kg. 5kg kurang dari pre pregnancy weight. Hehe

Alhamdulillah sampai sekarang umur Zahin dah 1 tahun 6 bulan, Nad masih consume lagi. Sebab ianya penting untuk Nad. Ya, supplements ni ialah untuk kesihatan ibu yang menyusukan itu sendiri.

Sebab susu ibu dah confirm lengkap dengan segala nutrisi yang diperlukan untuk tumbesaran baby. Tapi kalau kita yang makan tak cukup khasiat, kita lah yang akan terasa kesan dia. Sebab apa yg kita makan semua dah masuk dalam susu kita untuk kebaikan baby. Bila tak cukup khasiat, mulalah rasa letih, stress, sakit pinggang, gigi rasa longgar macam nak luruh, rasa bisa kat tumit, etc. So better Nad amik supplement sekarang untuk maintain sihat sehingga kemudian hari :)

So, next Nad akan cerita apa yang ada dalam set 3M ni dan apa kepentingannya kepada tubuh kita. InsyaAllah :)

Kalau ada yang berminat dengan breastfeeding set ni, bolehlah SMS or Whatsapp Nad di 012 229 5680

Bye!

April 14, 2012

Susu Ibu Mencegah Kanser


Terdapat banyak faedah kepada kedua-dua ibu dan bayi apabila kita mengamalkan penyusuan bayi secara natural. Kita disaran memberi susu ibu kepada bayi sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan tanpa makanan sampingan lain, tanpa susu formula lain dan tanpa diberi air masak pun kepada bayi.

Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon-hormon yang mampu memberi perlindungan kepada bayi daripada masalah usus (gastrousus), jangkitan pada pernafasan, jangkitan telinga, alahan makanan, kerosakan gigi, pneumonia dan meningitis. Ia juga menggalakkan pertumbuhan pembentukan otot-otot muka dan rahang.

Kajian terbaru yang dijalankan oleh Profesor Catharina Svanborg, seorang pensyarah imunologi dari Universiti Lund, Sweeden, susu ibu membantu untuk mencegah bayi dari mendapat kanser.

“Zat yang disebut alpha-lac (alphalactalbumin), yang terdapat dalam jumlah besar di dalam susu ibu, yang mengenali keberadaan sel-sel kanser dan membunuhnya”.


Profesor Catharina Svanborg
When Catharina Svanborg and her research associates began mixing mothers' milk and cancer cells together seven years ago, she wasn't looking for a cure for cancer; she was after a way to fight germs. Nevertheless, the physician and immunologist at Lund University in Sweden has discovered that a previously taken-for-granted component of ordinary human breast milk compels cancer cells--every type of cancercell tested--to die.

Subhanallah!

Manusia berusaha untuk mencari cara melawan kanser dengan rawatan kimoterapi dan berbagai-bagai cara lain, namun Allah terlebih dahulu telah menunjukkan kepada kita cara untuk melawan penyakit berbahaya ini.

Wallahu a'lam.

Credits to http://hasnulhadiahmad.com dan http://discovermagazine.com.

April 13, 2012

Kelebihan Susu Ibu Berbanding Susu Formula

Assalamualaikum. Harini Nad nak share apa kelebihan susu ibu berbanding susu formula. Cuba tengok gambar ni:


Kedua-dua susu mengandungi:
1. Air
2. Protein
3. Karbohidrat
4. DHA/ARA
5. Lemak
6. Vitamin
7. Mineral

TAPI, susu formula tidak ada bahan di bawah seperti susu ibu:
8. Enzim
9. Faktor tumbesaran
10. Anti parasit
11. Anti alergi
12. Anti virus
13. Hormon
14. Antibodi

Subhanallah, sesungguhnya ciptaan manusia tak dapat menandingi ciptaan Allah. Kerana itulah susu ibu ialah susu yang terbaik di dunia :)

Jadi, susukanlah anak-anak anda dengan susu ibu selagi termampu!

April 06, 2012

Kenapa Nad memilih Breastfeeding?

Assalamualaikum :)

Muhammad Az Zahin: Less 24hrs after birth :)
Selepas melahirkan Zahin, susu tak terus ada. Masa pregnant pun, seingat Nad, tak pernah keluar susu. Tapi itu tak mematahkan semangat Nad untuk menyusukan Zahin sendiri. Sebab itulah impian Nad sejak Nad anak dara lagi. Hehe. Macam over pulak kan. Tapi sebab Nad sukakan baby, so Nad dah fikir sejak anak dara lagi nak berikan yang terbaik buat anak Nad iaitu susu ibu :)

Orang boleh cakap,


"Kenapa susu ibu? Kalau susu botol lagi senang kot? Orang lain pun boleh bancuhkan. Senang orang nak jagakan anak kita".

Ha, itu lah yang Nad tak nak. Bukan semua orang mahu menyusukan anak sendiri sebab ianya bukan kerja yang senang. Tak semua orang sanggup. Kalau anak minum susu botol, orang lain boleh jagakan. Boleh tinggal je kat mak kita kat kampung ke, suruh jagakan. Husband pun senang nak tolong. Betul tak? Tapi pada Nad, tak nampak di mana tanggungjawab ibu yang melahirkan tu di situ. Itu pendapat Nad la. Tapi Nad faham tak semua orang yang mahu menyusukan anaknya, dapat menyusukan atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat dielakkan.

Bila kita menyusukan anak kita, nampak kat situ anak tu hak kita, tanggungjawab kita. Anak tu kita yang punya. Sebab dia minum susu kita. Betul tak? :)

Lagipun susu ibu adalah hak anak. Dalam Islam sendiri menyuruh umatnya menyusukan anak sehingga anak berumur 2 tahun, sejajar dengan firman Allah di dalam Al-Quran Surah Al-Bakarah Ayat 233 yang bermaksud:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”

Klik untuk gambar lebih besar.
Kredit untuk hasnulhadiahmad.com
So 2 sebab tadi lah sebab utama kenapa Nad bersungguh-sungguh nak menyusukan sendiri anak Nad.

Ada banyak lagi kelebihan bila menyusukan anak. Bukan anak je dapat manfaat. Ibu pun sama :) Nanti Nad share lagi di next entry ya!

So, apakah reason anda? :)

April 04, 2012

Kenapa Sihat, Comel, Ceria?

Assalamualaikum :)

Wujudnya blog ini kerana Nad nak share pengalaman Nad setelah consume Shaklee selama 1 tahun 5 bulan (as of today). Alhamdulillah, syukur sehingga saat ini anak terunaku, Muhammad Az Zahin yang berusia 1 tahun 6 bulan masih lagi disusukan dengan susu ibu. Syukur Allah masih melimpahkan rezeki untuk Zahin :)

Az Zahin 1 tahun 5 bulan :)

Next entry Nad akan share bagaimana Nad bertemu dengan Shaklee ni dan apa yang Nad alami setelah mula consume. InsyaAllah :D

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...