September 19, 2012

PROTEIN: Nutrien Perlu Untuk Faedah Optimum Sewaktu Kehamilan

Apabila anda bercadang untuk hamil, adalah baik sekiranya anda menumpukan perhatian terhadap nutrien-nutrien berikut kerana ia akan membantu anda dan bayi mencapai kesihatan yang optimum.


PROTEIN

Protein mungkin merupakan nutrien yang paling diperlukan oleh bayi anda, asid-asid amino yang membentuk protein merupakan bahan binaan badan. Protein diperlukan untuk membaikpulih dan penjagaan tisu, begitu juga untuk tumbesaran dan perkembangan bayi yang sihat.

Mengapakah Protein Penting?

Kebaikan untuk anda:
Protein yang mencukupi diperlukan untuk

Menyokong penghasilan darah tambahan.
Menguatkan sistem ketahanan badan yang melindungi dari jangkitan.
Menggalakkan penambahan berat badan yang sesuai.
Melindungi dari sesetengah komplikasi kehamilan cth pre-eklampsia.

Kebaikan untuk bayi:
Untuk membina sel darah merah dan tisu otot yang baru.
Untuk membina uri yang menyalurkan khasiat dari ibu ke bayi.
Untuk menyokong perkembangan sempurna otak bayi, terutama sewaktu trimister ke 3.

Rujukan Pengambilan Pemakanan (US-RDI 2002)

Sebelum kehamilan 46g/hari
Sewaktu kehamilan 71g/hari
(90g daging lembu/ayam tanpa lemak: 24g Protein)

Protein di Dalam Makanan

Makanan kaya-protein terdiri daripada sumber-sumber haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Protein haiwan dipanggil protein lengkap atau protein kelas pertama kerana ia mengandungi kesemua asid amino perlu pada jumlah yang betul untuk membina protein. Sumber-sumber protein haiwan: daging, ikan, daging ayam itik, telur dan hasil tenusu.

Protein tumbuh-tumbuhan dianggap tidak lengkap atau protein kelas kedua kerana satu atau lebih asid amino mungkin tiada atau dijumpai dalam jumlah yang sedikit. Sumber-sumber protein tumbuh-tumbuhan: kekacang, biji-bijian, sayur-sayuran, kacang pis, kekacang dan biji benih. Adalah juga penting untuk menggabungkan protein tumbuh-tumbuhan bagi melengkapkan asid amino, sebagai contoh:

- Roti + mentega kacang
- Beras + kacang dal
- Jagung + kentang

Sajian kesihatan yang ditawarkan di Shaklee untuk melengkapkan keperluan protein anda


ESP - Soy Protein Isolate Powder

Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Harga Pasaran : RM 150(WM) / RM 155(EM)
Berat: 850 gram


Meal Shakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.
Harga Pasaran: RM 113.75(WM) / RM 121.25(EM)
Berat: 544 gram

Info produk: www.shaklee.com.my



Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

September 18, 2012

Penapis Air Yang Boleh Dibawa Ke Mana-mana (Portable Water Filter)

Pernahkah anda lihat penapis air yang boleh dibawa ke mana-mana?
Have you seen a portable water filter?



Get Clean® Water Pitcher

MEMPERKENALKAN GET CLEAN® WATER
INTRODUCING GET CLEAN® WATER

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

A fresh take on healthier water, Get Clean® Water is a new multi-patented water filtration system. Unlike other water pitchers, Get Clean® Water uses a solid block of carbon to clean your water, reducing some pretty nasty contaminants—including up to 99 percent of lead!

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Get Clean® Water is the first pitcher to use a refillable carbon-block filter system so there’s less plastic to throw away. And it filters 303 liters (80 gallons) of water per filter.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Cleaner, healthier water and a cleaner, healthier planet
We can all drink to that!



MENGAPA PERLU MEMILIH GET CLEAN® WATER?
WHY GET CLEAN® WATER?

Klik untuk paparan lebih jelas
Click for clearer view
Klik untuk paparan lebih jelas
Click for clearer view

SESUAI UNTUK
SUITABLE FOR


Klik untuk paparan lebih jelas
Click for clearer view


MENGATASI JENAMA TERKEMUKA LAIN
OUTPERFORMS OTHER LEADING BRANDS

Klik untuk paparan lebih jelas
Click for clearer view


TESTIMONI
TESTIMONIALS

"Memang sgt sedap!!! highly recommended.best2, dah la jimat, senang, mesra pengguna dan yg penting-air kosong pon rasa sedap wooo! Meh dtg umah sapa2 nk cuba."

"Hari semalam dah mula pasang dan guna pitcher ni. Mula-mula rasa was2 nak minum airnya… yer la tak perlu dimasak, tentu tak terbayang macam mana rasanya menelan air paip… Mesti loya… kemudian gagahkan hati untuk minum… Sekali teguk, dalam hati berbisik ’Eh, sedap la...” kemudian teguk lagi dan lagi… Sampai tinggal setengah jag… hahaha… Memang sedap airnya… Malah lebih sedap dari air paip yang telah dimasak. Suami pun setuju."

"Saya pon dah guna (br 2hari..hehehe)..mmg best sgt..xde komplen dr hubby & anak.. Klau beli benda lain, ckp mahal la, bazir la..berbaloi baloi!"
Puan Ummi Nilda


"Anda takkan rugi jika memilikinya. Saya rasa seronok sbb dh tak perlu masak air utk minum. Kalau dulu kena masak air, sejukkan baru boleh minum. Sekarang tak perlu lagi."

"Nampak comel dan mudah disenggara.. mudah digunakan.. xperlu la nak susah payah pasang kat paip sinki.. bleh letak kat maner yang anda suka.. kat meja mkn ke , kat kabinet dapur ke.."

"Alhamdulillah, dah beberapa bulan menggunakan Get Clean Water Pitcher dan memang sangat berpuas hati."



HARGA RUNCIT
RETAIL PRICE

Get Clean® Water Starter Packwith Water Filter Refill 3-Pack
RM460 (WM) / RM483 (EM)



Filter 3-Pack
RM161 (WM) / RM168 (EM)

Filter 3-Pack

Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

September 11, 2012

Nutrient Info: Zinc



An essential trace element, zinc is found in every cell of the body and performs numerous useful functions. It is a component of some 200 enzymes and is involved in more enzymatic reactions than other mineral.

It is a constituent of insulin, growth hormones and sex hormones, and is richly contained in human sperm.

It takes part in carbohydrate metabolism, the breakdown of alcohol and the synthesis of nucleic acids.

Together with vitamins A, B6, and B12, zinc is necessary for proper growth.

It also aids the excretion of toxic cadmium found in cigarette smoke (which causes hypertension), and neutralizes the bad effects of excess copper (a cause of arthritis).

Zinc is crucial to the maturation of the sex glands and for their function, particularly the prostate. It prevents enlargement of the prostate, which can block urine flow and is a source of distress for many men over 45.

Together with vitamin B6, zinc inhibits histamine production and is therefore helpful in treating allergies. It soothes nerves and depression and is used in the treatment of Alzheimer's disease and some types of schizophrenia.

Zinc can also speed up the healing of wounds and is used to cure ulcers resulting from cortisone treatment.

Due to its presence in insulin, zinc increases the insulin effect and is therefore helpful in the treatment of diabetes.

It has also been found to boost natural immunity against disease, and is well-known for its ability to promote skin health and alleviate psoriasis. For this reason, it is sometimes used as an ingredient in skin creams.

The symptoms of zinc deficiency are many and varied. They include:
- swollen prostate
- sterility and impotence
- delayed sexual maturation in children
- stunted growth
- menstrual irregularities
- susceptibility to infections and poor wound healing
- joint pains
- artherosclerosis and poor circulation
- slow learning and mental retardation
- loss of sense of taste and smell
- allergies
- acne
- stretch marks in pregnant woman
- white spots on the nails
- offensive perspiration
- susceptibility ti diabetes.

Zinc is depleted by alhocol and smoking, and profuse sweating can cause a loss of up to 3 mg a day.

Among the best natural sources of zinc are
- raw oysters
- clams
- meat
- fish
- raw wheat germ
- brewer's yeast
- mushrooms
- pumpkin seeds
- egg yolks
- legumes.

The Recommended Daily Allowences is 15 mg for adults and 10 mg for children. Requirements increase during pregnancy or lactation.

SHAKLEE PRODUCT: Zinc Complex
Info Link:
http://www.shaklee.com.my/eng/prodview_body.asp?prodcode=10417
Testimonials Link:
http://sihatcomelceria.blogspot.com/search/label/Zinc



Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

Nutrient Info: Vitamin C


Vitamin C is a water-soluble nutrient that was recognized as a cure for scurvy long before it was isolated in 1933. In recent years, it has received a great deal of public attention as a cure for the common cold.

But Vitamin C does much more than just prevent scurvy and colds. For example,
- as an antioxidant, it delays ageing and prevents age-related disease from arthritis to Parkinson's disease;
- as an antihistamine, it alleviates allergies; and
- as antipollutant, it eliminates toxins from the body.

However, the chief function of vitamin C is the production of collagen - the structural protein that holds our bodies together. As such, it
- hastens the healing of wounds
- prevents bleeding gums
- strengthen capillaries and blood vessels
- preventing heart attacks and strokes.

Collagen is also the subcutaneous 'cement', and facial wrinkles can be a life-long deficiency in vitamin C.

Vitamin C is also a powerful booster of the immune system and well known for its ability to increase resistance to infection and disease by increasing the production of anti-bodies and interferon, which fight microbes and viruses.

Scientific studies have confirmed that megadoses of vitamin C can reduce the risk of a wide range of cancers, and also inhibit tumour development and prolong the survival of cancer patients.

In dosages of at least 1000mg a day, vitamin C helps to lower cholesterol by speeding its conversion to bile.

Vitamin C also aids the absorption of iron, preventing anaemia and provides protection against the devastating effects of smoking and alcoholism.

Deficiency symptoms of vitamin C include:
- susceptibility to colds
- infections and allergies
- easy bruising and slow healing of wounds
- inflamed gums and defective teeth
- fatigue and anaemia
- nervousness, anxiety and depression.

Among the best natural sources of vitaminc C are:
- fresh citrus fruits
- peppers
- guavas
- broccoli
- Brussels sprouts
- cabbage
- papaya
- kiwi.

The natural vitamin C in fruits and vegetables is highly perishable as the vitamin is unstable and disintegrates, not only in cooking, but also in peeled fruits and vegetables.

The Recommended Daily Allowances of vitamin C are 60mg for adults and 45mg for children. However, these are ridiculously low dosages and the main effect is to prevent scurvy.

For optimal benefits, doses of a few grams a day are recommended. Vitamin C tablets that contain Bioflavonoids are preferable.

SHAKLEE PRODUCT:
Sustained Release Vita-CTM 500 mg (with Bioflavonoid Complex)
Info Link:
http://www.shaklee.com.my/eng/prodview_body.asp?prodcode=10104
Testimonials Link:
http://sihatcomelceria.blogspot.com/search/label/Vitamin%20C


Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

September 10, 2012

Nutrient Info: Lecithin



Lecithin is a waxy substance found in all body cells and in various foods.

It is composed mainly of two B vitamins:
- Phosphatidyl choline and Phospatidyl inositol, and
- the amino acid methionine.

Lecithin is vitally essential to the body:
- 30% of the brain's dry weight, and
- 73% of the liver's fat are composed of lecithin.

As a fatty product, lecithin aids transportation of fat throughout the body and, with cholesterol, produces bile.

Lecithin has a remarkable emulsifying ability. It can:

- help to dissolve minor gallstones
- reduce the size of the fatty particles in blood
- lower cholesterol levels
- prevent arthrosclerosis

Lecithin is reputed to be a 'brain food' as its ingredient choline is converted in the brain to a neurotransmitter, improving mental function and memory. Lecithin supplements can be useful to people engaged in mental work.

The best natural sources of lecithin are:
- unrefined, fresh vegetable oils
- egg yolks
- nuts
- seeds and soybeans

In the food industry, soybean lecithin is extensively used as an invaluable emulsifier (E322) in such foods as chocolate, confectionary, ice cream and desserts. Lecithin lowers the surface tension of water in these foods, allowing oils and fats to combine with water. In margarine, it prevents water leakage and in breads it is used to increase loaf volume, soften the crust and extend shelf-life.

SHAKLEE PRODUCT: Lecithin
Info Link: http://www.shaklee.com.my/eng/prodview_body.asp?prodcode=10163
Testimonials Link: http://sihatcomelceria.blogspot.com/search/label/Lecithin




Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...