June 26, 2013

Testimoni ESP Shaklee - Hasil Perahan Susu Ibu Sehingga Tak Muat Peti Ais

Sila klik gambar untuk melihat dengan lebih jelas
Puan Iza memerah susunya dan dikumpulkan dalam cawan seperti di dalam gambar untuk dihantar kepada anaknya di NICU. Hasil perahan sehari ialah 16 cawan. Beliau hanya mengamalkan ESP Shaklee sahaja sebagai makanan tambahan. Doktor pun beritahu yang bayi Puan Iza cukup protein. Alhamdulillah :)


ESP Shaklee sememangnya kegemaran ibu-ibu yang menyusukan termasuklah Nad juga :)

Anda mahu lihat lebih banyak testimoni ESP Shaklee? Boleh klik sini.


Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

June 24, 2013

Kompilasi Testimoni Meal Shakes Shaklee Untuk Kesihatan Kanak-Kanak

TESTIMONI #1


Kesan Shaklee Meal Shakes selepas konsisten amalkan selama 1 bulan ke atas anak Puan Izz Fisha Natakasia yang berusia 1 tahun 5 bulan:

1. Kulit semakin licin. Sebelum ni ada bintik-bintik pada badan. Sekarang sudah berkurangan dan semakin cerah
2. Selera makan dan minum susu amat bertambah. Sebelum ini, minum susu di taska 3 kali sahaja. Malam direct feeding mama sahaja. Sekarang sudah 5 kali tak termasuk waktu malam 2 kali (7 kali minum susu sehari tak termasuk breastfeeding dengan mama)
3. Tidak lagi sembelit. Sebelum ini setiap kali nak membuang air besar, dia akan menangis.


TESTIMONI #2


Kesan Shaklee Meal Shakes ke atas anak Puan Iela selepas 3 hari konsisten mengamalkannya:

1. Makan dan minum lebih berselera
2. Kahak sudah tiada



Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

June 23, 2013

Testimoni Set Menyusu Shaklee: Hasil Perahan 30-37oz Sehari!

Assalamualaikum semua :)

Teruja melihat hasil perahan Puan Siti Nor Farina. Hasil usaha konsisten 6 bulan mengamalkan supplement Shaklee.


"Sudah 6 bulan menggunakan Shaklee. Baby pun dah usia 8 bulan. Alhamdulillah, susu masih meriah. Ibu-ibu, jom buat stok untuk bulan puasa nanti. Saya dah mula buat stok. Alhamdulillah, sehari dapat hasil dalam 30-37 oz. Dapat buat stok 10 oz sehari. InshaAllah, misi untuk buat stok boleh berjaya. Dapatkan tips penyusuan daripada pengedar anda sekarang! Kalau saya boleh, anda semua pun boleh! :-)" - Puan Siti Nor Farina

Supplements yang dicadangkan untuk ibu-ibu yang menyusukan :)

Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

June 17, 2013

Kompilasi Testimoni Terbaru Set Kecantikan Shaklee #2

TESTIMONI #1


Puan Ema mengamalkan selama 2 minggu:
1. ESP
2. Chewable Vita C 100mg
3. Vita E
4. Alfalfa Complex

Kesannya:
1. Jerawat kecut
2. Parut mula pudar
3. Badan sudah susut


TESTIMONI #2


Puan Anna mengamalkan:
1. ESP
2. Vita E
3. Vita C
4. B Complex


TESTIMONI #3


Sebelum ini mengalami masalah:
1. Kulit sensitif
2. Wajah tumbuh jerawat batu

Pelanggan Puan Umie Sapidah mengamalkan selama 2 minggu:
1. ESP
2. Vita E

Kesannya:
1. Wajah tampak bersih
2. Parut jerawat sudah pudar
2. Kulit wajah  semakin cerah


TESTIMONI #4


Puan Norliza mengamalkan selama 3 bulan:
1. ESP

Kesannya:
1. Jerawat cepat kecut
2. Parut tak tinggal lama


Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

Kompilasi Testimoni Terbaru Set Kecantikan Shaklee #1

Assalamualaikum semua :)

Sempena Hari Raya yang bakal menjelang, di sini Nad compile kan testimonial terbaru vitamin untuk kulit dari para pengguna Shaklee.

TESTIMONI #1


Puan Zuraini Hamdan mengamalkan selama sebulan:
1. ESP
2. B Complex
3. Ostematrix
4. Vita E
5. GLA Complex

Kesannya:

1. Kulit bertambah halus
2. Jerawat tiada
3. Badan bertenaga, kurang rasa lapar


TESTIMONI #2


Sebelum ini Puan Shira Za mengalami masalah:
1. Kulit muka sangat berminyak
2. Kulit kusam
3. Terdapat jeragat pada kulit
4. Masalah keputihan
5. Haid tidak teratur sejak dari ank dara lagi
6. Sukar membuang air besar

Selepas 4 bulan mengamalkan:
1. Alfafa Complex
2. Vita E
3. B Complex
4. ESP

Kesannya:
1. Ramai yang memuji kulit muka nampak seri
2. Masalah keputihan, jeragat, kulit kusam dan berminyak tiada lagi
3. Haid teratur
4. Senang membuang air besar


TESTIMONI #3


Sebelum ini Puan Jasz mengalami masalah:
1. Kulit muka sangat berminyak,
2. Kulit kusam
3. Jerawat kecil tumbuh pada dahi
4. Alergi pada makanan laut
5. Masalah keputihan

Setelah mengamalkan:
1. Alfafa Complex
2. Zinc
3. Vita E
4. GLA Complex
5. ESP

Kesannya:
1. Ramai memuji kulit muka nampak berseri
2. Masalah keputihan, jerawat, kulit kusam dan berminyak tiada lagi
3. Tidak lagi alergi pada makanan laut


TESTIMONI #4


Puan Nee mengamalkan:
1. ESP
2. Vita E

Kesannya:
1. Kulit gebu dan cerah. Sudah tidak perlu pakai bedak.


Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

June 16, 2013

Stok Produk Shaklee di Miri (Permyjaya)

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua :)

Ini adalah antara gambar stok produk Shaklee di rumah Nad di Permyjaya, Miri, Sarawak.

Jemput cuci mata ye :)

15 Jun 2013


31 Mei 2013


29 Mei 2013


16 Mei 2013


27 April 2013


6 April 2013

3 April 2013

3 April 2013 - Sedia untuk COD (Cash on Delivery) di sekitar Miri

1 Mac 2013


3 Februari 2013

2 Februari 2013

1 Februari 2013
3 Januari 2013

1 Januari 2013

Untuk Info dan Order:

Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor [ID: 869533]
n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680
www.facebook.com/SihatComelCeria

May 28, 2013

Persediaan Bersalin: Apa Yang Perlu Ada Dalam 'Hospital Bag'?

Sebaiknya, Hospital Bag perlu disediakan seawal 28th week (7 months).

Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.

Apa yang perlu ada dalam Hospital Bag?



MOMMY'S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin - 2 pasang
6. Kain batik - 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar (Untuk dipakai ke tandas)
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas (Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk)
14. Air zam zam
15. Foods & drinks (Kurma, air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.)
16. Termos air panas
17. Beg plastik (Untuk diisi baju kotor)
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump (Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang)
21. Sweater
22. Beg khas (Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital)

DADDY'S

1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi (Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri)
4. Kain pelikat
5. Snacks

BABY'S

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi (To keep baby feeling secure and warm)
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon (To keep baby warm)
10. Burp clothes

May 21, 2013

Testimoni Hamil, Berpantang, dan Menyusu Dengan Supplement Shaklee



"Inilah anak buah pertama saya, Hannah Insyirah a.k.a baby SHAKLEE.

Gambar di sebelah kiri diambil selepas beberapa jam Hannah dilahirkan, dan di sebelah kanan pula semasa umurnya 32 hari. Sekarang umur dia sudah 37 hari. Kami semua panggil dia baby SHAKLEE sebab semasa di dalam kandungan lagi Hannah telah mendapat khasiat supplement dari SHAKLEE.

Semasa hamil, Umi Hannah telah mengambil OSTEMATRIX dan ESP. Sebab itulah apabila lahir, kulit Hannah memang gebu.




Semasa umur Hannah 10 hari, dia ade ruam lampin/ekzema. So saya mandikan dia dgn BASIC H dan sapukan HERBAL BLEND setiap kali selepas dia mandi. Alhamdullillah selepas 2 3 kali sapuan, ruam pada badannya semakin kering

Dan sehingga kini Hannah sentiasa mendapat khasiat dari SHAKLEE kerana Uminya mengamalkan supplement untuk berpantang seperti VITALEA, B - Complex, Vita C , dan Zinc. Hannah diberi susu badan sepenuhnya. Selain itu, Umi Hannah juga add on ESP sebagai minuman semasa sarapan dan minum petang. 




In Shaa Allah dengan persediaan yang dibuat oleh Umi Hannah, Hannah akan dapat diberi susu badan sehingga 2 tahun." - Puan Sri Nora, 6 Mac 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

Testimoni Set Menyusu: Eczema Anak Semakin Pulih



"Gambar anak saya yang breastfeed till now. Saya consume ESP, Alfafa & Lecithin. Ekzema dia pun dah jadi makin OK.

Kalau tak, dulu cepat je badan naik merah, dan dia muntah-muntah kalau ibunya silap makan.

Vitamin yang ibu makan pergi pada anak juga." - Puan Nor Aini Bahrom, 15 Mac 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 17, 2013

[First-Time Fathers] How to Massage Your Baby / Bagaimana Mengurut Bayi Anda - Part 2

Langkah-langkah Urutan Bayi:
Steps:

*Lakukan setiap urutan 2-3 kali.
*Perform each of the massages 2-3 times.

Urutan perut
Belly massage



1. Letakkan salah satu tangan anda pada salah satu tangan bayi anda. Dengan tangan anda yang satu lagi, urut perutnya dalam bulatan kecil. Cuba elakkan dari terkena pusat bayi.

Place one of your hands on one of your baby's hands. With the other hand, massage his belly in little circles. Try to avoid his bellybutton.

2. Letakkan tangan anda dengan lembut di kedua-dua belah tepi perutnya dan perlahan-lahan goncang ke kiri dan kanan.

Lightly place your hands on either side of his belly and gently rock it right and left.

Urutan belakang badan
Back massage



1. Gunakan kedua-dua tangan untuk perlahan-lahan mengurut bahu, belakang, punggung dan turun ke kaki bayi anda.

Use both hands to gently massage your baby's shoulders, back, bottom and legs, down to his toes.

2. Gunakan kedua-dua tangan untuk perlahan-lahan mengurut dari bahu sehingga ke tangan dan jari-jemarinya.

Use both hands to gently massage from his shoulders down his arms and to his fingers.


3. Letakkan salah satu tangan anda perlahan-lahan di belakang bayi anda, dan perlahan-lahan buat bulatan kecil dari bahu dan turun ke bawah ke punggungnya.

Place one of your hands gently on your baby's back, and gently draw tiny circles as you massage his shoulders, back and bottom.

4. Dengan menggunakan hujung jari anda, perlahan-lahan ketuk pada bahagian belakang bayi anda.

Using your fingertips, gently tap on your baby's back.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 16, 2013

[First-Time Fathers] How to Massage Your Baby / Bagaimana Mengurut Bayi Anda - Part 1

Urutan terhadap bayi adalah baik untuk tubuh badan dan hatinya kerana dia merasakan cinta anda.
Good for your baby's body and his heart as he feels your love.

Urutan akan membuat bayi anda berasa selesa ketika ibu dan ayah menyentuhnya. Dengan cara memangku bayi anda, akan membuat dia berasa selamat kerana ini adalah kali pertama beliau keluar di dunia dan dia penuh dengan ketidakpastian.

Baby massage makes your baby feel good while mom and dad gently touch him. Cradling your baby makes him feel safe-after all, this is the first time he's been out in the world and he's full of uncertainty.


Persediaan:
Preparations:

1. Tetapkan suhu bilik yang selesa untuk bayi anda.
1. Set the room temperature to one comfortable for your baby.

2. Laraskan kecerahan lampu yang sederhana. Anda juga mungkin mahu bermain beberapa muzik kegemaran bayi anda.
2. Adjust the lights in moderate brightness. You may also want to play some of your baby's favorite music.

3. Hamparkan tikar atau kusyen di atas lantai dan alaskan dengan tuala mandi yang besar. Sediakan juga lampin dan kain lap supaya anda boleh menukar lampin mereka dengan tenang apabila bayi anda kencing sendiri kerana berasa selesa dari urutan tersebut.
3. Lay a mat or other cushion on the floor and cover it with a large bath towel. Also prepare a diaper and wipes so you can calmly change them when your baby wets himself when he feels good from the massage.


Sediakan minyak berasaskan tumbuh-tumbuhan
Prepare some plant-derived oil

Perlahan-lahan sapukan minyak di seluruh badan bayi anda dengan lembut menggunakan tapak tangan. Anda perlu lakukannnya dengan relaks, sambil memandang terus kepada mata bayi anda dan bercakap dengan beliau supaya dapat mewujudkan suasana yang menyenangkan.

Use plenty of oil, using your palms to gently and slowly rub it all over your baby's body. While you're doing this, relax, make eye contact with your baby and talk to him, creating a pleasant atmosphere.


Langkah-langkah Urutan Bayi:
Steps:

*Lakukan setiap urutan 2-3 kali.
*Perform each of the massages 2-3 times.

Urutan pada kedua-dua sisi badan bayi
Massaging both sides of your baby's body


1. Gunakan tapak tangan untuk mengurut tubuhnya secara perlahan-lahan, kira hingga 3 pada setiap strok. Pastikan anda urut sehingga ke hujung jari beliau.

Use your palm to gently massage his body, counting to 3 with each stroke. Make sure to massage all the way to his fingertips.

2. Urut pada sisi mukanya, kemudian bergerak ke bawah kepada tangan dan jarinya. Seterusnya, urut dari ketiak ke bawah di sisi tubuhnya, sehingga ke kaki dan jari jemari bayi.

Stroke the sides of his face, then move down his arms to his fingers. Next, slide both hands from his underarms down the sides of his body, all the way down to his feet and toes.

Urutan pada dada bayi
Chest massage


1. Dengan perlahan-lahan, letakkan kedua-dua tangan anda di tengah-tengah dada bayi anda dan urut perlahan-lahan, seperti melukis bentuk jantung.

Gently place both of your hands in the middle of your baby's chest and gently massage, drawing the shape of a heart.

2. Dengan perlahan-lahan, letakkan tangan anda pada kedua-dua sisi bayi. Gunakan ibu jari anda untuk mengurut dengan perlahan dari tengah dada ke luar.

Gently place your hands on both sides of your baby. Use your thumbs to lightly massage from the middle of his chest outward.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 13, 2013

Testimoni ESP, Zinc, Alfalfa Shaklee: Asthma Tidak Menjengah Lagi


"Suami saya amalkan ESP, Zinc, dan Alfalfa. Dan untuk perkembangan, sejak suami amalkan Shaklee, kami sudah tidak perlu lagi ke klinik dan hospital di tengah malam untuk dia buat nebulizer kerana diserang Asthma. In fact, sebelum dia amalkan Shaklee, kalau dia bersin je, Asthma pasti menyerang.

Tetapi sekarang Alhamdulillah setelah 2 bulan dia consume Shaklee, Asthma dia macam dah malu-malu pula nak menyerang. Alhamdulillah, dan sekarang saya sudah boleh tidur nyenyak pada waktu malam. Kalau tidak, jam 3 pagi mesti dia bangunkan saya dan minta temankan ke hospital apabila Asthma menyerang." - FB Waniz Collections, 10 Mei 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 12, 2013

[First-Time Fathers] How to Hold Your Baby

Angkat bayi anda perlahan-lahan dan pegang bayi anda dengan lembut, dan yang paling penting, jangan takut! Setiap orang akan gementar memegang bayi yang baru lahir pada mulanya. Tetapi ini adalah langkah pertama dalam menjaga dia. Bertenang dan angkat bayi anda perlahan-lahan.

Pick up your baby slowly and hold him gently-and most of all,don’t be scared! Everyone is nervous about picking up a newborn at first. But this is the first step in taking care of him. Relax and pick him up slowly.

Letakkan tangan anda di bawah kepala bayi anda untuk menyokongnya.
Place your hand underneath your baby's head to support it.
Letakkan tangan yang satu lagi di antara kakinya untuk menyokong belakang bayi.
Place your other hand between his legs to support his back.
Angkat bayi kepada badan anda.
Lift him to your body.

Nota
Sokong bayi anda dengan kepalanya di lengan anda. Bawa bayi dekat kepada jantung anda. Pegang bayi menghadap kiri atau kanan, pilih mana-mana yang paling selesa untuk anda.

Note
Cradle your baby with his head resting on your arm. When you do this, bring him close to your heart. It doesn't matter if you hold him facing left or right-choose whichever is most comfortable for you.

Source: http://ba.pigeon.com.sg/father/father6.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 11, 2013

Testimoni Selepas Keguguran, PCOS, dan Cyst

"Just want to share 2 things:

1. Dari saya sendiri.

Alhamdulillah dengan berkat Allah nak izinkan, sejak ambil Shaklee, didapati badan saya semakin cergas, tiada lemah-lemah akibat keguguran, tiada sengal-sengal badan. Memang rasa cergas dan tak rasa diri ini keguguran. Alhamdulillah. 1 hari sahaja MC. Dan inshaAllah rasa bersemangat nak ke sekolah hari Khamis nanti dan hari Jumaat sebelum pulang mengundi. Doakan saya dalam kebaikan. Kalau dulu gugur sampai 4 minggu pun belum kebah-kebah lagi rasa lemah-lemah badan. Kini Alhamdulillah. Akan diteruskan sampai pregnant. Aamin.

So far Adib amalkan ESP, B Complex dan GLA Complex sahaja. InshaAllah akan tambah lagi complete set untuk kesuburan.





2. Kawan saya ada PCOS yang teruk.

Dia hanya amalkan GLA Complex, Alfalfa, dan Omega Guard. Apa yang dia beritahu pada saya, masalah PCOS sudah tiada. Cyst berantai sudah tiada. Sekarang fokus untuk stabilkan hormon. Sekarang beliau masih amalkan dan teruskan supplemen tersebut.




Doakan kami perolehi zuriat. Aaminn." - Adibah Amir Hamzah, 1st May 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 10, 2013

Testimoni Set Menyusu Shaklee: Susu Badan Bertambah Dari 1 oz Kepada 7 oz

Klik gambar untuk tatapan lebih jelas

Alhamdulillah, Ummi Amni Humaira sudah rasakan perbezaannya. Supply susu badan meningkat dari 0-1 oz kepada 7 oz setelah mencuba Vitamin Penyusuan selama 4 hari :)



Terima kasih Ummi Amni Humaira atas feedback yang telah diberikan. Semoga dapat menyusukan bayi sehingga umurnya 2 tahun. InsyaAllah.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

[Breastfeeding Basics] Amalan Pemakanan Dalam Tempoh Penyusuan

Berhati-hati dengan pengambilan makanan anda demi bayi.
Be careful about your diet for the sake of your baby.

1. Amalan pemakanan yang seimbang
Well-balanced diet

Selepas bersalin, ibu-ibu memerlukan lebih banyak tenaga dan nutrisi berbanding semasa kehamilan untuk menghasilkan susu ibu. Dalam tempoh ini, ibu akan mengalami tidur yang tidak berkualiti dan tidak teratur kerana menjaga bayi sewaktu berpantang. Dalam keadaan ini, ibu-ibu cenderung mengabaikan amalan pemakanan yang sihat. Ibu-ibu harus memastikan amalan pemakanan yang seimbang demi anda dan bayi.

Post-partum mothers need more energy and nutrition than during pregnancy in order to produce breastmilk. During this period, the mother may suffer from poor sleep because she is taking care of her baby and may keep irregular hours. Under these conditions, mothers tend to neglect their diets. Be sure to maintain a balanced diet for your sake and that of your baby.

Berikan diri anda masa 6 bulan untuk menurunkan berat badan yang anda dapat semasa mengandung untuk kembali kepada berat badan yang standard. Jangan terlalu menyekat pemakanan anda supaya anda boleh kehilangan berat badan lebih cepat, kerana ini boleh menjejaskan bukan sahaja kesihatan anda, tetapi juga kesihatan bayi yang meminum susu badan.

Give yourself 6 months to lose the weight you gained during pregnancy and return to a standard weight. Don’t try to restrict your diet excessively so that you can lose weight faster, as this may affect not just your health, but also the health of the baby drinking your breastmilk.



2. Peluang Meningkatkan Jisim Tulang Ibu
Chance to increase the mother's bone mass

Jisim tulang seorang ibu berkurangan dengan ketara semasa kehamilan dan menyusukan bayi. Tetapi wanita mempunyai peluang untuk meningkatkan jisim tulang dalam tempoh 6 bulan hingga satu tahun selepas tempoh haid pertama selepas kehamilan. Dalam tempoh ini, seolah-olah terdapat tukang kayu yang mahir di dalam badan anda untuk membina tulang yang kuat.

A mother's bone mass decreases substantially during pregnancy and breast-feeding. But women have a chance to increase bone mass during the 6 months to one year after their periods restart following pregnancy. During this time, it’s almost as if there is a skilled carpenter inside their bodies building stronger bones.

Jika anda membekalkan blok bangunan tulang - kalsium dan vitamin D - maka tulang yang lebih kuat akan terhasil. Ambil peluang ini untuk bina tulang yang kuat. Produk tenusu, ikan-ikan kecil, kekacang, rumpai laut dan gandum semuanya kaya dengan kalsium. Produk tenusu, telur dan cendawan (telinga awan dan shiitake kering) pula kaya dengan vitamin D.

If you supply the building blocks of bones - calcium and vitamin D - then stronger bones will be produced. Take this opportunity to build stronger bones. Dairy products, small fish, beans, seaweed and wheat are all rich in calcium. Dairy products, eggs and mushrooms (cloud ear and dried shiitake) are rich in vitamin D.



3. Kesan Meminum Minuman Keras dan Merokok
The effects of drinking and smoking

Kerap minum minuman beralkohol sewaktu hamil meningkatkan kemungkinan sindrom 'fetal alcohol', bermakna keabnormalan sejak lahir, kecacatan mental, dan gangguan tumbesaran. Anda mungkin juga akan ditawarkan minuman keraian untuk meraikan bayi anda selepas dilahirkan. Mungkin anda tergoda kerana anda telah menahan untuk tidak minum alkohol untuk sekian lama. Tetapi sebaiknya tunggulah lebih lama sedikit demi bayi anda. Sebanyak 2% daripada alkohol yang anda minum akan masuk ke dalam susu badan anda. Minum alkohol dan merokok juga dapat mengurangkan jumlah rembesan susu dan menghalang pertumbuhan bayi anda.

Frequent drinking during pregnancy increases the possibility of fetal alcohol syndrome, which can mean congenital abnormalities, mental handicaps, and development disorders. You will probably also be offered celebratory drinks after your baby is born. Maybe you’re tempted because you’ve abstained for so long. But please wait a little longer, for the sake of your baby. As much as 2% of any alcohol you drink will find its way into your breastmilk. Drinking and smoking can also decrease the amount of milk secretion and inhibit the growth of your baby.

Ibu-ibu yang merokok menghasilkan kurang susu daripada orang yang tidak merokok. Laporan menunjukkan nikotin mempunyai kesan langsung ke atas bayi, termasuk menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, kadar nadi meningkat dan keresahan. Seluruh keluarga harus mengambil peluang sewaktu kehamilan untuk berhenti merokok.

Mothers who smoke produce less breastmilk than who don’t smoke. It has also been reported that nicotine has direct effect on babies, including causing vomiting, diarrhea, an increased pulse rate and restlessness. The whole family should take the opportunity afforded by pregnancy to give up smoking.



4. Kesan Pengambilan Kafein
The effects of caffeine

Dikatakan bahawa apabila ibu minum minuman seperti teh hijau dan kopi, yang mengandungi kafein, kafein akan masuk ke dalam susu ibu * 1. Terhadkan sebanyak mungkin pengambilan produk yang mengandungi kafein, kerana susu yang mengandungi kafein boleh menyebabkan gangguan tidur pada bayi anda. * 2.

It is said that when mothers drink beverages, such as green tea and coffee, that contain caffeine, the caffeine is excreted in the breastmilk *1. Limit as much as possible your intake of products that contain caffeine, since breastmilk that contains caffeine can cause sleeping disorders in your baby. *2.

*1 Source:Berlin, C., et al.: Disposition of dietary caffeine in milk, saliva, and plasma of lactating women, Pediatrics, p. 73, p. 59-63, 1984
*2 Source:Supplements & Health Support Food Data Base Ver. 1, National Institute of Health Sciences, p. 144, 2007


Source: http://ba.pigeon.com.sg/hints/hints3.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...