May 28, 2013

Persediaan Bersalin: Apa Yang Perlu Ada Dalam 'Hospital Bag'?

Sebaiknya, Hospital Bag perlu disediakan seawal 28th week (7 months).

Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.

Apa yang perlu ada dalam Hospital Bag?



MOMMY'S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin - 2 pasang
6. Kain batik - 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar (Untuk dipakai ke tandas)
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas (Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk)
14. Air zam zam
15. Foods & drinks (Kurma, air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.)
16. Termos air panas
17. Beg plastik (Untuk diisi baju kotor)
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump (Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang)
21. Sweater
22. Beg khas (Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital)

DADDY'S

1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi (Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri)
4. Kain pelikat
5. Snacks

BABY'S

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi (To keep baby feeling secure and warm)
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon (To keep baby warm)
10. Burp clothes

May 21, 2013

Testimoni Hamil, Berpantang, dan Menyusu Dengan Supplement Shaklee



"Inilah anak buah pertama saya, Hannah Insyirah a.k.a baby SHAKLEE.

Gambar di sebelah kiri diambil selepas beberapa jam Hannah dilahirkan, dan di sebelah kanan pula semasa umurnya 32 hari. Sekarang umur dia sudah 37 hari. Kami semua panggil dia baby SHAKLEE sebab semasa di dalam kandungan lagi Hannah telah mendapat khasiat supplement dari SHAKLEE.

Semasa hamil, Umi Hannah telah mengambil OSTEMATRIX dan ESP. Sebab itulah apabila lahir, kulit Hannah memang gebu.




Semasa umur Hannah 10 hari, dia ade ruam lampin/ekzema. So saya mandikan dia dgn BASIC H dan sapukan HERBAL BLEND setiap kali selepas dia mandi. Alhamdullillah selepas 2 3 kali sapuan, ruam pada badannya semakin kering

Dan sehingga kini Hannah sentiasa mendapat khasiat dari SHAKLEE kerana Uminya mengamalkan supplement untuk berpantang seperti VITALEA, B - Complex, Vita C , dan Zinc. Hannah diberi susu badan sepenuhnya. Selain itu, Umi Hannah juga add on ESP sebagai minuman semasa sarapan dan minum petang. 




In Shaa Allah dengan persediaan yang dibuat oleh Umi Hannah, Hannah akan dapat diberi susu badan sehingga 2 tahun." - Puan Sri Nora, 6 Mac 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

Testimoni Set Menyusu: Eczema Anak Semakin Pulih



"Gambar anak saya yang breastfeed till now. Saya consume ESP, Alfafa & Lecithin. Ekzema dia pun dah jadi makin OK.

Kalau tak, dulu cepat je badan naik merah, dan dia muntah-muntah kalau ibunya silap makan.

Vitamin yang ibu makan pergi pada anak juga." - Puan Nor Aini Bahrom, 15 Mac 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 17, 2013

[First-Time Fathers] How to Massage Your Baby / Bagaimana Mengurut Bayi Anda - Part 2

Langkah-langkah Urutan Bayi:
Steps:

*Lakukan setiap urutan 2-3 kali.
*Perform each of the massages 2-3 times.

Urutan perut
Belly massage



1. Letakkan salah satu tangan anda pada salah satu tangan bayi anda. Dengan tangan anda yang satu lagi, urut perutnya dalam bulatan kecil. Cuba elakkan dari terkena pusat bayi.

Place one of your hands on one of your baby's hands. With the other hand, massage his belly in little circles. Try to avoid his bellybutton.

2. Letakkan tangan anda dengan lembut di kedua-dua belah tepi perutnya dan perlahan-lahan goncang ke kiri dan kanan.

Lightly place your hands on either side of his belly and gently rock it right and left.

Urutan belakang badan
Back massage



1. Gunakan kedua-dua tangan untuk perlahan-lahan mengurut bahu, belakang, punggung dan turun ke kaki bayi anda.

Use both hands to gently massage your baby's shoulders, back, bottom and legs, down to his toes.

2. Gunakan kedua-dua tangan untuk perlahan-lahan mengurut dari bahu sehingga ke tangan dan jari-jemarinya.

Use both hands to gently massage from his shoulders down his arms and to his fingers.


3. Letakkan salah satu tangan anda perlahan-lahan di belakang bayi anda, dan perlahan-lahan buat bulatan kecil dari bahu dan turun ke bawah ke punggungnya.

Place one of your hands gently on your baby's back, and gently draw tiny circles as you massage his shoulders, back and bottom.

4. Dengan menggunakan hujung jari anda, perlahan-lahan ketuk pada bahagian belakang bayi anda.

Using your fingertips, gently tap on your baby's back.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 16, 2013

[First-Time Fathers] How to Massage Your Baby / Bagaimana Mengurut Bayi Anda - Part 1

Urutan terhadap bayi adalah baik untuk tubuh badan dan hatinya kerana dia merasakan cinta anda.
Good for your baby's body and his heart as he feels your love.

Urutan akan membuat bayi anda berasa selesa ketika ibu dan ayah menyentuhnya. Dengan cara memangku bayi anda, akan membuat dia berasa selamat kerana ini adalah kali pertama beliau keluar di dunia dan dia penuh dengan ketidakpastian.

Baby massage makes your baby feel good while mom and dad gently touch him. Cradling your baby makes him feel safe-after all, this is the first time he's been out in the world and he's full of uncertainty.


Persediaan:
Preparations:

1. Tetapkan suhu bilik yang selesa untuk bayi anda.
1. Set the room temperature to one comfortable for your baby.

2. Laraskan kecerahan lampu yang sederhana. Anda juga mungkin mahu bermain beberapa muzik kegemaran bayi anda.
2. Adjust the lights in moderate brightness. You may also want to play some of your baby's favorite music.

3. Hamparkan tikar atau kusyen di atas lantai dan alaskan dengan tuala mandi yang besar. Sediakan juga lampin dan kain lap supaya anda boleh menukar lampin mereka dengan tenang apabila bayi anda kencing sendiri kerana berasa selesa dari urutan tersebut.
3. Lay a mat or other cushion on the floor and cover it with a large bath towel. Also prepare a diaper and wipes so you can calmly change them when your baby wets himself when he feels good from the massage.


Sediakan minyak berasaskan tumbuh-tumbuhan
Prepare some plant-derived oil

Perlahan-lahan sapukan minyak di seluruh badan bayi anda dengan lembut menggunakan tapak tangan. Anda perlu lakukannnya dengan relaks, sambil memandang terus kepada mata bayi anda dan bercakap dengan beliau supaya dapat mewujudkan suasana yang menyenangkan.

Use plenty of oil, using your palms to gently and slowly rub it all over your baby's body. While you're doing this, relax, make eye contact with your baby and talk to him, creating a pleasant atmosphere.


Langkah-langkah Urutan Bayi:
Steps:

*Lakukan setiap urutan 2-3 kali.
*Perform each of the massages 2-3 times.

Urutan pada kedua-dua sisi badan bayi
Massaging both sides of your baby's body


1. Gunakan tapak tangan untuk mengurut tubuhnya secara perlahan-lahan, kira hingga 3 pada setiap strok. Pastikan anda urut sehingga ke hujung jari beliau.

Use your palm to gently massage his body, counting to 3 with each stroke. Make sure to massage all the way to his fingertips.

2. Urut pada sisi mukanya, kemudian bergerak ke bawah kepada tangan dan jarinya. Seterusnya, urut dari ketiak ke bawah di sisi tubuhnya, sehingga ke kaki dan jari jemari bayi.

Stroke the sides of his face, then move down his arms to his fingers. Next, slide both hands from his underarms down the sides of his body, all the way down to his feet and toes.

Urutan pada dada bayi
Chest massage


1. Dengan perlahan-lahan, letakkan kedua-dua tangan anda di tengah-tengah dada bayi anda dan urut perlahan-lahan, seperti melukis bentuk jantung.

Gently place both of your hands in the middle of your baby's chest and gently massage, drawing the shape of a heart.

2. Dengan perlahan-lahan, letakkan tangan anda pada kedua-dua sisi bayi. Gunakan ibu jari anda untuk mengurut dengan perlahan dari tengah dada ke luar.

Gently place your hands on both sides of your baby. Use your thumbs to lightly massage from the middle of his chest outward.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 13, 2013

Testimoni ESP, Zinc, Alfalfa Shaklee: Asthma Tidak Menjengah Lagi


"Suami saya amalkan ESP, Zinc, dan Alfalfa. Dan untuk perkembangan, sejak suami amalkan Shaklee, kami sudah tidak perlu lagi ke klinik dan hospital di tengah malam untuk dia buat nebulizer kerana diserang Asthma. In fact, sebelum dia amalkan Shaklee, kalau dia bersin je, Asthma pasti menyerang.

Tetapi sekarang Alhamdulillah setelah 2 bulan dia consume Shaklee, Asthma dia macam dah malu-malu pula nak menyerang. Alhamdulillah, dan sekarang saya sudah boleh tidur nyenyak pada waktu malam. Kalau tidak, jam 3 pagi mesti dia bangunkan saya dan minta temankan ke hospital apabila Asthma menyerang." - FB Waniz Collections, 10 Mei 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 12, 2013

[First-Time Fathers] How to Hold Your Baby

Angkat bayi anda perlahan-lahan dan pegang bayi anda dengan lembut, dan yang paling penting, jangan takut! Setiap orang akan gementar memegang bayi yang baru lahir pada mulanya. Tetapi ini adalah langkah pertama dalam menjaga dia. Bertenang dan angkat bayi anda perlahan-lahan.

Pick up your baby slowly and hold him gently-and most of all,don’t be scared! Everyone is nervous about picking up a newborn at first. But this is the first step in taking care of him. Relax and pick him up slowly.

Letakkan tangan anda di bawah kepala bayi anda untuk menyokongnya.
Place your hand underneath your baby's head to support it.
Letakkan tangan yang satu lagi di antara kakinya untuk menyokong belakang bayi.
Place your other hand between his legs to support his back.
Angkat bayi kepada badan anda.
Lift him to your body.

Nota
Sokong bayi anda dengan kepalanya di lengan anda. Bawa bayi dekat kepada jantung anda. Pegang bayi menghadap kiri atau kanan, pilih mana-mana yang paling selesa untuk anda.

Note
Cradle your baby with his head resting on your arm. When you do this, bring him close to your heart. It doesn't matter if you hold him facing left or right-choose whichever is most comfortable for you.

Source: http://ba.pigeon.com.sg/father/father6.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 11, 2013

Testimoni Selepas Keguguran, PCOS, dan Cyst

"Just want to share 2 things:

1. Dari saya sendiri.

Alhamdulillah dengan berkat Allah nak izinkan, sejak ambil Shaklee, didapati badan saya semakin cergas, tiada lemah-lemah akibat keguguran, tiada sengal-sengal badan. Memang rasa cergas dan tak rasa diri ini keguguran. Alhamdulillah. 1 hari sahaja MC. Dan inshaAllah rasa bersemangat nak ke sekolah hari Khamis nanti dan hari Jumaat sebelum pulang mengundi. Doakan saya dalam kebaikan. Kalau dulu gugur sampai 4 minggu pun belum kebah-kebah lagi rasa lemah-lemah badan. Kini Alhamdulillah. Akan diteruskan sampai pregnant. Aamin.

So far Adib amalkan ESP, B Complex dan GLA Complex sahaja. InshaAllah akan tambah lagi complete set untuk kesuburan.





2. Kawan saya ada PCOS yang teruk.

Dia hanya amalkan GLA Complex, Alfalfa, dan Omega Guard. Apa yang dia beritahu pada saya, masalah PCOS sudah tiada. Cyst berantai sudah tiada. Sekarang fokus untuk stabilkan hormon. Sekarang beliau masih amalkan dan teruskan supplemen tersebut.




Doakan kami perolehi zuriat. Aaminn." - Adibah Amir Hamzah, 1st May 2013


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 10, 2013

Testimoni Set Menyusu Shaklee: Susu Badan Bertambah Dari 1 oz Kepada 7 oz

Klik gambar untuk tatapan lebih jelas

Alhamdulillah, Ummi Amni Humaira sudah rasakan perbezaannya. Supply susu badan meningkat dari 0-1 oz kepada 7 oz setelah mencuba Vitamin Penyusuan selama 4 hari :)



Terima kasih Ummi Amni Humaira atas feedback yang telah diberikan. Semoga dapat menyusukan bayi sehingga umurnya 2 tahun. InsyaAllah.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

[Breastfeeding Basics] Amalan Pemakanan Dalam Tempoh Penyusuan

Berhati-hati dengan pengambilan makanan anda demi bayi.
Be careful about your diet for the sake of your baby.

1. Amalan pemakanan yang seimbang
Well-balanced diet

Selepas bersalin, ibu-ibu memerlukan lebih banyak tenaga dan nutrisi berbanding semasa kehamilan untuk menghasilkan susu ibu. Dalam tempoh ini, ibu akan mengalami tidur yang tidak berkualiti dan tidak teratur kerana menjaga bayi sewaktu berpantang. Dalam keadaan ini, ibu-ibu cenderung mengabaikan amalan pemakanan yang sihat. Ibu-ibu harus memastikan amalan pemakanan yang seimbang demi anda dan bayi.

Post-partum mothers need more energy and nutrition than during pregnancy in order to produce breastmilk. During this period, the mother may suffer from poor sleep because she is taking care of her baby and may keep irregular hours. Under these conditions, mothers tend to neglect their diets. Be sure to maintain a balanced diet for your sake and that of your baby.

Berikan diri anda masa 6 bulan untuk menurunkan berat badan yang anda dapat semasa mengandung untuk kembali kepada berat badan yang standard. Jangan terlalu menyekat pemakanan anda supaya anda boleh kehilangan berat badan lebih cepat, kerana ini boleh menjejaskan bukan sahaja kesihatan anda, tetapi juga kesihatan bayi yang meminum susu badan.

Give yourself 6 months to lose the weight you gained during pregnancy and return to a standard weight. Don’t try to restrict your diet excessively so that you can lose weight faster, as this may affect not just your health, but also the health of the baby drinking your breastmilk.



2. Peluang Meningkatkan Jisim Tulang Ibu
Chance to increase the mother's bone mass

Jisim tulang seorang ibu berkurangan dengan ketara semasa kehamilan dan menyusukan bayi. Tetapi wanita mempunyai peluang untuk meningkatkan jisim tulang dalam tempoh 6 bulan hingga satu tahun selepas tempoh haid pertama selepas kehamilan. Dalam tempoh ini, seolah-olah terdapat tukang kayu yang mahir di dalam badan anda untuk membina tulang yang kuat.

A mother's bone mass decreases substantially during pregnancy and breast-feeding. But women have a chance to increase bone mass during the 6 months to one year after their periods restart following pregnancy. During this time, it’s almost as if there is a skilled carpenter inside their bodies building stronger bones.

Jika anda membekalkan blok bangunan tulang - kalsium dan vitamin D - maka tulang yang lebih kuat akan terhasil. Ambil peluang ini untuk bina tulang yang kuat. Produk tenusu, ikan-ikan kecil, kekacang, rumpai laut dan gandum semuanya kaya dengan kalsium. Produk tenusu, telur dan cendawan (telinga awan dan shiitake kering) pula kaya dengan vitamin D.

If you supply the building blocks of bones - calcium and vitamin D - then stronger bones will be produced. Take this opportunity to build stronger bones. Dairy products, small fish, beans, seaweed and wheat are all rich in calcium. Dairy products, eggs and mushrooms (cloud ear and dried shiitake) are rich in vitamin D.



3. Kesan Meminum Minuman Keras dan Merokok
The effects of drinking and smoking

Kerap minum minuman beralkohol sewaktu hamil meningkatkan kemungkinan sindrom 'fetal alcohol', bermakna keabnormalan sejak lahir, kecacatan mental, dan gangguan tumbesaran. Anda mungkin juga akan ditawarkan minuman keraian untuk meraikan bayi anda selepas dilahirkan. Mungkin anda tergoda kerana anda telah menahan untuk tidak minum alkohol untuk sekian lama. Tetapi sebaiknya tunggulah lebih lama sedikit demi bayi anda. Sebanyak 2% daripada alkohol yang anda minum akan masuk ke dalam susu badan anda. Minum alkohol dan merokok juga dapat mengurangkan jumlah rembesan susu dan menghalang pertumbuhan bayi anda.

Frequent drinking during pregnancy increases the possibility of fetal alcohol syndrome, which can mean congenital abnormalities, mental handicaps, and development disorders. You will probably also be offered celebratory drinks after your baby is born. Maybe you’re tempted because you’ve abstained for so long. But please wait a little longer, for the sake of your baby. As much as 2% of any alcohol you drink will find its way into your breastmilk. Drinking and smoking can also decrease the amount of milk secretion and inhibit the growth of your baby.

Ibu-ibu yang merokok menghasilkan kurang susu daripada orang yang tidak merokok. Laporan menunjukkan nikotin mempunyai kesan langsung ke atas bayi, termasuk menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, kadar nadi meningkat dan keresahan. Seluruh keluarga harus mengambil peluang sewaktu kehamilan untuk berhenti merokok.

Mothers who smoke produce less breastmilk than who don’t smoke. It has also been reported that nicotine has direct effect on babies, including causing vomiting, diarrhea, an increased pulse rate and restlessness. The whole family should take the opportunity afforded by pregnancy to give up smoking.



4. Kesan Pengambilan Kafein
The effects of caffeine

Dikatakan bahawa apabila ibu minum minuman seperti teh hijau dan kopi, yang mengandungi kafein, kafein akan masuk ke dalam susu ibu * 1. Terhadkan sebanyak mungkin pengambilan produk yang mengandungi kafein, kerana susu yang mengandungi kafein boleh menyebabkan gangguan tidur pada bayi anda. * 2.

It is said that when mothers drink beverages, such as green tea and coffee, that contain caffeine, the caffeine is excreted in the breastmilk *1. Limit as much as possible your intake of products that contain caffeine, since breastmilk that contains caffeine can cause sleeping disorders in your baby. *2.

*1 Source:Berlin, C., et al.: Disposition of dietary caffeine in milk, saliva, and plasma of lactating women, Pediatrics, p. 73, p. 59-63, 1984
*2 Source:Supplements & Health Support Food Data Base Ver. 1, National Institute of Health Sciences, p. 144, 2007


Source: http://ba.pigeon.com.sg/hints/hints3.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 09, 2013

Testimoni Set Hamil Shaklee: Proses Bersalin Amat Mudah


"Saya baru bersalin anak ke-3. Seorang Princess yang sangat adorable. Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin Shaklee untutk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dengan vitamin Shaklee untuk kehamilan.

Sepanjang kehamilan anak ke-3, saya ambil Vitalea, Vita C, B Complex, Omega Guard, dan Ostematrix since saya memang tak suka minum susu. 

Saya 

1. lebih bertenaga
2. tiada rasa loya
3. lebih cergas dan 
4. kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation

Sampai lah ke saat melahirkan. Saya masih rasa sihat dan bertenaga. Sehinggakan proses bersalin kali ni sangat mudah dan cepat.

Kalau sebelum ni, selepas keluar tanda, sakit kontraksi memakan masa 2 hari dengan bukaan serviks baru 2 cm. 

Tapi kali ini, sakit kontraksi berlaku sangat sekejap. Sejurus sampai ke hospital, doktor cek bukaan serviks dah 7 cm. Diusung terus ke Labour Room. Sedang nurse & doktor buat persiapan untuk sambut baby, saya terus rasa nak meneran. Doktor cuba cek bukaan serviks, memang dah 10 cm. 



Dengan 2 kali push sahaja, saya selamat melahirkan baby girl yang sangat comel. Kulit baby sangat halus mulus, putih merah. Doktor pun puji, uri cantik, luka perinium sangat minimal dan proses jahitan sangat mudah.

Baby pun sangat baik. Disebabkan susu badan saya dah mula mengalir sejurus melahirkan, baby terus tidur kekenyangan." - Puan Anna Eddy



Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 08, 2013

[Breastfeeding Basics] Bagaimana Susu Ibu Terhasil?

Mari kita lihat pada mekanisma penghasilan susu ibu.
Let us take a look at the mechanism of breastmilk production.

Tindakan hormon
Action of hormones


Apabila bayi menghisap puting, rangsangan dihantar kepada kelenjar pituitari dan hormon dipanggil prolaktin dan oksitosin akan dihasilkan. Prolaktin menyampaikan arahan untuk mengubah darah ke dalam susu ibu, dan oxytocin beroperasi untuk menolak susu yang terkumpul di saluran payudara.

When a baby sucks on the nipple, the stimulation is transmitted to the pituitary gland and hormones called prolactin and oxytocin are produced. Prolactin conveys commands to change blood into breastmilk, and oxytocin operates to push out the breastmilk that accumulates in the breast ducts.

Susu dikeluarkan apabila bayi menghisap pada puting. Ia mungkin tidak berfungsi pada mulanya, kerana kedua-dua bayi dan ibu masih lagi baru, tetapi dengan pengulangan, kedua-duanya akan menjadi lebih mahir.

Breastmilk is released when the baby sucks on the nipple. It may not work at first, as both baby and mother are beginners, but with repetition, both will grow more adept at it.


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 07, 2013

Testimoni Mengandung, Berpantang, dan Menyusu dengan Vitamin Shaklee



"Salam Nad, saya nak beri testimoni. Saya menyusukan Izzara, anak kedua saya.

Kalau tak konsisten makan Shaklee, bukan susu tak ada atau kering tapi lambat produce. Jadi, Izzara kuat menyusu. Tapi bila saya konsisten amalkan makan Shaklee setiap hari, Izzara jadi cepat kenyang. Tidur pun lebih lena. Itu apa yang saya perhatikan.

Kalau pump, nampak susu saya pekat. Kalau tak makan memang nampak susu saya cair. Best lah Shaklee ni. Cuma nak kena rajin makan sebab banyak. Hehe.

Saya mula consume Shaklee sejak mengandung sampai sekarang. Tak ambil apa-apa jamu, doktor tak benarkan.

Semasa anak pertama, saya tak amalkan Shaklee. Boleh nampak beza sangat. Untuk anak kedua ni, saya amalkan makan Shaklee dari mula mengandung, berpantang, dan menyusu." - Puan Syazwani




Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

[Pregnancy Info] Preparing fo Baby / Senarai Barang Yang Perlu Disediakan Untuk Kelahiran Bayi

Baby/Mommy Checklist

Ini ialah senarai kelengkapan bayi dan ibu untuk persediaan menerima cahaya mata.


Clothes
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Leg/hand warmers
* Baju tidur
* Baju lubang-lubang
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Tempat jemur baju baby
* Bakul baby
* Baby laundry detergent

Feeding
* Breast pump & storage bottles
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care
* Bath tub/basin
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum/baby oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable / cloth diapers
* Traditional cloth diaper
* Minyak telon/Yuyi
* Tungku bayi

Beddings
* Set tilam kekabu bayi / baby cot
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer

Travel
* Stroller + car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby wrap / sling
* Diaper bag with changing pad

For Mommy
* Disposable / washable nursing pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin
* Bengkung
* Tungku (batu / besi / moden)


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 06, 2013

Testimoni Set Menyusu Shaklee - Stok Susu Banyak


"Alhamdulillah. Inilah rezeki Muhammad Amzar Haziq. Breast milk stock yang telah dikemaskini pada 3 Julai 2012. Stock awal pula dalam 15 Mei 2012." - FB Lilo Comot



Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

[Breastfeeding Basics] Fore Milk vs Hind Milk

Change of components in one breastfeeding

Perubahan komponen dalam satu sesi penyusuan

The breast milk released each time your baby begins breastfeeding is called fore milk, and this is followed by hind milk. As breastfeeding continues, the fat content, which is a source of energy and is important for the development of the brain and the maintenance of the body structure, increases.

Susu badan yang dikeluarkan setiap kali bayi anda mula menyusu dipanggil 'fore milk', dan ini diikuti oleh 'hind milk'. Sewaktu proses penyusuan, kandungan lemak, yang merupakan sumber tenaga dan penting untuk perkembangan otak dan penyelenggaraan struktur badan, meningkat.


Conditions: Express breastmilk using a Pigeon Electric breast pump 5 times, 10 ml each. 5 ml of each sample was dispensed into test tubes, and centrifuged (3,000 rpm × 5 min.)

Kondisi: Susu diperah menggunakan pam elektrik Pigeon 5 kali, 10 ml setiap satu. 5 ml setiap sampel telah diketepikan ke dalam tiub ujian, dan centrifuged (3,000 rpm × 5 min.)




Sumber: http://ba.pigeon.com.sg/learn/learn4.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 05, 2013

Testimoni Set Shaklee Sewaktu Mengandung, Berpantang, dan Menyusu: Susu Bertambah


"Alhamdulillah susu bertambah selepas guna Shaklee. Start ambil semasa mengandung trimester ke-3. Terima kasih Puan Siti Mariam Wahab kenalkan Shaklee set menyusu dan berpantang." - Puan Nur Najiah


  bersama 


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

Testimoni Omega Guard: Bakar Lemak, Cantikkan Kulit, Kuatkan Memori, dan Menyihatkan Paru-paru


"Saya nak kongsi pengalaman saya sejak amalkan makan Omega Guard ni.

Mula-mula saya ambil untuk bakar lemak. Perempuan memang tak dapat dipisahkan dengan nak cantik dan slim, betul tak? 

Lepas tu, saya dapat tahu Omega Guard ni boleh beri kulit cantik juga. Wow, terbaik la mcm ni kan. dah la sy ni mmg ada masalah kulit, overweight pula tu. 

Gali punya gali didapati Omega Guard ni boleh kuatkan memori. Ni saya memang perlu sangat sebab saya ni mudah lupa. Selain itu, Omega dapat menyihatkan paru-paru. Jadi sekarang ni kalau sejuk, jarang dah batuk. Selesa je rasa paru-paru ni.

Memang banyak faedah yang didapati bila mengamalkan supplement Omega Guard Shaklee ni." - Puan Kalsom


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 04, 2013

Testimoni ESP, Omega Guard, Alfalfa - Susu Badan Semakin Pekat, Berat Badan Semakin Turun



"Saya mula consume Shaklee apabila sudah sebulan melahirkan Qayyim. Sebab sebelum ini tak kenal pun Shaklee ni apa. Masa tu air susu kurang.

Borak-borak dengan jiran dan dia perkenalkan Shaklee. Saya mulakan dengan ESP. Sekali cuba terus air susu banyak. Memang jatuh cinta betullah dengan Shaklee. Terus join ahli dan add Omega Guard  dan Alfalfa

Alhamdulillah, berat pun dah turun banyak. Dari 70 kg sebelum bersalin, dan terkini dah 47 kg. Bonusnya pula, lihatlah anak bujang saya ni. Ummi minum, dia pun dapat manfaatnya. Alhamdulillah. 

Qayyim sihat, tak pernah meragam, tak pernah demam, cuma hari tu je hidung berair sikit sebab tersedut air masa mandi. Tapi tetap aktif. Kalau pergi ke mana-mana, mesti ada sahaja yang menegur, menjeling, dan mencuit pipi dia. Terpksalah spare tisu basah dalam beg walaupun nak turun ke kedai. Bukanlah kedekut. Tapi mencegah kan lebh baik dari merawat. Mana tahu kalau makcik-makcik tu belek-belek ayam kat kedai, dicuit pula pipi dia. Lap lah sikit. Hihihi.

Apa-apa pun, Shaklee memang best. Bertambah seronok kerana dapat share dengan kawan-kawan dan bantu ibu-ibu yang lain. Jom terus ber Shaklee." - Puan Rashidah




Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 03, 2013

[Breastfeeding Basics] Tips on How to Hold Your Baby Appropriately During Breastfeeding / Tips Cara Memegang Bayi Anda Dengan Betul Ketika Menyusu

Hold your baby appropriately so that you can breastfeed comfortably
Memegang bayi anda dengan cara yang betul supaya anda boleh menyusukan bayi dengan selesa

Mothers generally breastfeed their babies 8-12 times a day, for 10-30 minutes each time. This means that it is important for the mothers to be able to feel relaxed in a stress-free environment so that they can continue to breastfeed.

Biasanya ibu-ibu menyusukan bayi mereka 8-12 kali sehari, untuk 10-30 minit setiap kali. Ini bermakna bahawa ia adalah penting untuk ibu-ibu supaya dapat merasa tenang dalam persekitaran yang bebas tekanan supaya mereka boleh terus menyusukan bayi.

Holding your baby appropriately (positioning) and helping your baby suck on the nipple (latch on) are very important for smooth breastfeeding. Appropriate positioning and latching on will help prevent various problems and reduce risks, will help the baby drink breast milk effectively and will reduce stress on the mother's breasts. Here we will introduce specific tips for breastfeeding.

Memegang bayi anda dengan cara (posisi) yang betul dan membantu bayi anda menghisap puting dengan betul adalah sangat penting untuk penyusuan yang lancar. Ini akan membantu mencegah pelbagai masalah dan mengurangkan risiko, akan membantu bayi menyusu dengan berkesan dan akan mengurangkan tekanan pada dada ibu. Di sini kami akan memperkenalkan tips khusus untuk penyusuan.

How to hold your baby (positioning)
Bagaimana untuk memegang bayi anda (posisi)

Positioning involves holding the baby appropriately while breastfeeding, and also maintaining the appropriate posture while breastfeeding. There are 3 main ways to position your baby, and for all of them, the following items are important:

Posisi penyusuan melibatkan memegang bayi dengan betul semasa menyusukan, dan juga mengekalkan postur yang sesuai semasa menyusukan. Terdapat 3 cara utama untuk memegang bayi anda. Perkara-perkara di ini perlu ditekankan:


1. The mother feels relaxed and comfortable while reclining against cushions or a wall. The baby is awake and calm, and is not crying.

1. Ibu berasa tenang dan selesa ketika menyandar pada bantal atau dinding. Bayi dalam keadaan sedar dan tenang, dan tidak menangis.


2. The mother and baby are in close contact with each other, and the baby's head is aligned with the baby's body; the ears, shoulders and lower back form a straight line, facing the breast.

2. Ibu dan bayi berada dalam keadaan yang rapat antara satu sama lain, dan kepala bayi adalah sejajar dengan badan bayi, telinga, bahu dan belakang membentuk satu garis lurus, menghadap payudara.


3. When supporting the breast in one hand, the fingers should be far enough away from the areola. Support the entire breast with your hand; don't just squeeze the nipple with two fingers to push it out. (You won’t always need to support your breast with your hand).

3. Apabila menyokong payudara dengan satu tangan, jari harus cukup jauh dari areola. Sokong keseluruhan payudara dengan tangan anda, jangan hanya memicit puting dengan dua jari untuk menolak ia keluar. (Anda tidak akan sentiasa perlu menyokong payudara dengan tangan anda).

Sumber: http://ba.pigeon.com.sg/hints/hints1.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

May 02, 2013

Testimoni Set Bersalin Shaklee dan Set Menyusu Shaklee: Berat Badan Bayi Pramatang Naik 1 kg Dalam 2 Minggu


"Saya baru sahaja melahirkan bayi pramatang (32 minggu) pada 6 Oktober 2012.

Saya mengalami masalah PIH (Pregnancy-Induced Hypertension) dan terpaksa dibedah. Anak saya lahir dgn berat 1.85 kg tetapi disebabkan baby dimasukkan ke NICU, berat baby jatuh kepada 1.6 kg.

Sangat sedih tetapi setelah diperkenalkan Set Berpantang & Set 3M, Alhamdulilah berat baby naik kepada 2.6 kg selepas 2 minggu pengambilan.

Saya berharap saya boleh meneruskan penyusuan sehingga 2 tahun untuk anak saya secara ekslusif." - Puan Qaseh Iffat Chenytha Lee


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

[Breastfeeding Basics] Breastfeeding Positions / Posisi Ketika Menyusukan Bayi


1. Cradle Hold
2. Cross-cradle hold
3. Football hold
4. Lying down

My personal experience sepanjang 2 tahun menyusukan Zahin, hanya selesa dengan Cradle Hold. Malam-malam pun sama walaupun bangun 2-4 kali setiap malam, terjaga je mesti bangun dan duduk dulu baru bf dia. Sememangnya memenatkan, dan tak lena tidur. Tapi sangat berpuas hati dapat menyusukan Zahin sepenuhnya selama 2 tahun lebih. Alhamdulillah :)


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...