December 24, 2015

Testimoni Eczema: ESP, Vita C, Alfalfa

Assalamualaikum semua.

Harini Nad nak share feedback dari customer Nad yang berikhtiar dengan supplement untuk Eczema yang dialaminya.


Selepas tidak sampai seminggu consume:

1. ESP
2. Vita C
3. Alfalfa






Dan juga sapu Herbal Blend pada kulitnya.



Beliau merasakan perubahan:

1. Kurang gatal
2. Eczema kering
3. Kulit lebih lembap


Terbaru beliau

Nak ikhtiar juga?
012 229 5680
Nadiah Suhaidi
Your Certified Shaklee Product Trainer :)
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

December 18, 2015

11 Fakta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Tentang Kolagen

Lapisan kulit kita

FAKTA #1
Kulit kita terdiri daripada Epidermis (lapisan paling luar), Dermis, dan Lemak.

Epidermis sebenarnya ialah lapisan sel kulit mati. Tetapi yang itulah yang kita selalu sapu macam-macam kan? Ia sebenarnya tidak membantu untuk improve kesihatan kulit kita. Ia cuma bagus untuk maintain kulit yang sihat sahaja!

Sebaliknya, yang lebih penting untuk kita jaga ialah lapisan Dermis. Kerana di situ terdapat Fibroblast yang menghasilkan kolagen.

FAKTA #2
Gabungan paling basic untuk kesihatan kulit?

Vitalea + ESP + Collagen Powder!

Kulit nampak lebih sihat dengan Collagen Powder. Jika digabungkan pula dengan Vitalea dan ESP, kulit akan lebih GLOW :)

FAKTA #3
Pada usia 20 tahun, level kolagen dalam tubuh sudah mula menurun dari 86% menjunam ke 60% sahaja! Terkejut kan?

Level kolagen di dalam badan mengikut usia

Ini kerana pada zaman sekarang ni, pemakanan dan gaya hidup tidak sihat, maka ia memberi kesan kepada kesihatan termasuklah kesihatan kulit.

FAKTA #4
Apabila seorang wanita melahirkan anak, kehilangan kolagen akan berlaku!

Jika luka lambat sembuh, rahim lambat kecut, serta pelvic floor tidak kembali kepada asal dalam masa yang sepatutnya, itu tandanya tubuh kekurangan kolagen.

FAKTA #5
Untuk kesihatan dan kecantikan rambut, juga perlukan Kolagen :)

FAKTA #6
Di dalam sendi kita terdapat Bendalir Sinovial (Synovial Fluid), dan ia tinggi dengan kolagen.

Kekurangan kolagen akan mengakibatkan sakit sendi.


FAKTA #7
Shaklee menghasilkan Collagen Powder dalam bentuk serbuk dan bukan dalam bentuk cecair minuman kerana apabila di dalam bentuk cecair minuman, mereka perlu menambah banyak gula untuk menghilangkan rasa 'ikan'. Jadi kebanyakannya akan mengalami pertambahan berat badan.

Kesan yang dapat dirasai jika kolagen dibuat di dalam bentuk cecair ialah 3 bulan, manakala Shaklee Collagen Powder cuma 8 minggu :)

Hasil mengamalkan Shaklee Collagen Powder selama 8 minggu


FAKTA #8
Badan kita kehilangan 4,000 kolagen setiap hari! Kerana itulah di dalam 1 sachet Collagen Powder terdapat 4,000 mg kolagen :)

FAKTA #9
Berat molekul Shaklee Collagen Powder ialah 1,000 dalton. Berbanding dengan Kolagen biasa, berat molekulnya ialah 300,00 dalton! Beza kan?

FAKTA #10
Kolagen akan lebih mudah hilang jika kita mengamalkan pemakanan tinggi lemak dan kafein.

FAKTA #11
Lelaki juga memerlukan kolagen untuk otot, kulit, dan rambut. Lelaki yang ingin membina otot akan minum kolagen 1 jam sebelum work-out.



Ingin mencuba Shaklee Collagen Powder sementara masih PROMO?


012 229 5680
 Nadiah Suhaidi
Your Certified Shaklee Product Trainer :)
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

December 15, 2015

Kolostrum vs Susu Matang

Susu ibu dibahagikan kepada dua kumpulan utama, iaitu kolostrum dan susu matang.


Kolostrum adalah susu yang dirembeskan sehingga hari kelima selepas bersalin. Ia dicirikan oleh kandungan besar immunoproteins, seperti laktoferin dan IgA. Susu ini kelihatan kuning kerana ia mengandungi β-karotena, yang juga didapati dalam lobak merah dan sayur-sayuran yang lain.

Susu matang adalah susu yang dirembeskan 10 hari selepas bersalin. Ia dicirikan oleh kandungan protein yang lebih rendah dan kandungan yang lebih tinggi laktosa dan lemak berbanding kolostrum, menjadikan ia lebih tinggi kalori. Susu ibu pada masa ini kelihatan putih susu.

Seperti yang dinyatakan di atas, susu ibu adalah makanan berkhasiat yang hanya boleh dihasilkan oleh ibu.

Penyusuan di peringkat awal membantu bayi berkembang sihat dalam semua cara yang terbaik.

Sumber: http://ba.pigeon.com.sg/learn/learn4.html


Untuk Info & Order: 
Nadiah Suhaidi
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 869533
Email: n_nadiah@yahoo.com 
SMS/Whatsapp: 012 229 5680

December 10, 2015

Teknik Meredakan Marah Anak


Bismillah,

Dengan nama Allah yang Maha Baik. Allahu Akbar, Allahumasoliala Muhammad.

Pada 30 Nov yang lepas, saya berkesempatan untuk menghadiri workshop “Teknik Mendorong Anak” yang dikaji daripada hadith-hadith sahih oleh Tim Hadith dan disampaikan dengan sangat cemerlang oleh Puan Muna Izzah yang disayangi Allah dan RasulNya buat kali yang kedua. Kali yang pertama saya hadiri pada tahun lepas 2012 dengan Mentor yang saya kasihi Puan Khairulaniza. Hampir setahun masa berlalu and it is timely for me to recharge my knowledge again.

Subhanallah, dapatan saya pada workshop kali ini sangat-sangat menarik. Banyak ilmu-ilmu baru yang diperolehi dan ilmu lama direcharge kembali.

Saya kongsikan sedikit perkongsian buat sahabat-sahabat wangi saya yang baru dan juga sahabat-sahabat wangi a.k.a my beautiful dear friends yang always there for me all these years ;)

Ketika anak-anak saya sedang beremosi, marah, nangis, mengamuk dan sebagainya, sebagai ibubapa yang baik dan bijaksana, saya perlu meREDAkan EMOSI mereka dahulu.

Cara untuk meredakan emosi mereka, salah satu cara dengan sentuhan kepada anak kecil ahli syurga tersebut.

Jika anak-anak tidak mendengar kata, jangan risau hadith dibawah akan membuatkan kita tersenyum :)

Hadith Sahih Rasulullah SAW. Kata Anas Bin Malik:

“Rasulullah S.A.W. merupakan manusia yang paling berakhlak mulia, amat berlapang dada dan terlalu penyayang. Satu hari baginda meminta saya pergi menyelesaikan satu urusan.

Lalu saya pun keluar. Sedangkan ketika itu saya pergi bermain dengan rakan sebaya saya di pasar.

Maka saya tidak pergi ke tempat yang Rasulullah maksudkan. Sesampai saya ke tempat rakan-rakan saya, saya rasa ada orang berdiri di belakang saya dan dia memegang bahu saya.

Saya pun berpaling , saya lihat Rasulullah tersenyum seraya berkata: “Wahai Unais (panggilan manja beliau), adakah kamu telah pergi ke tempat saya suruh tadi?”

Saya rasa bersalah dan saya berkata: “Baiklah. Saya akan pergi sekarang juga wahai Rasulullah.”

Demi Allah! Saya telah berkhidmat dengan Nabi S.A.W. selama 10 tahun.Tidak pernah sekalipun Rasulullah berkata: “Mengapa kamu buat begitu...” jika saya melakukan sesuatu. Apabila saya tidak melakukan sesuatu perkara, baginda juga tidak pernah berkata: “Mengapa kamu tidak lakukannya..”

Daripada dari Hadith di atas, kita lihat Rasulullah memegang bahu Anas dan memanggil beliau dengan panggilan manja, “Wahai Unais”. Baginda tidak sedikit pun marah-marah apabila Anas tidak melakukan apa yang diperintahkan kepadanya pertama kali.

Adaptasi saya pada anak saya ketika anakanda saya “tantrum”, “marah-marah”, “menangis” dan sewaktu dengannya, saya akan gosokkan tangan di belakang anakanda-anakanda soleh/solehah saya sambil membaca “Astagfirullahal azim” - 3 kali.

Kemudian, saya akan membacakan “Auzubillah Minashaitan Nirajeem” dan hembuskan di bahu anakanda-anakanda saya dengan niat Allah lindungi kami daripada Syaitan yang jahat. Dan saya terangkan kepada anakanda saya bahawa perasaan marah-marah pada ibubapa itu adalah dari Syaitan dan Syaitan itu no good. Alhamdulillah, setakat ini kebanyakkan masa teknik ini berjaya tenteramkan emosi mereka dan juga emosi saya :)
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.

Kadang-kadang selepas membaca “Auzubillah Minashaitan Nirajeem” tiba-tiba datang udara yang sejuk, Subhanallah, benarlah ini betul-betul kekuasaan Allah dan kita sebagai hamba berlindung denganNya yang Maha HEBAT!

Daripada Hadith di atas apa yang saya boleh pelajari:
1) Sentuh anakanda saya dengan sentuhan kasih sayang – mereka semuanya ahli syurga
2) Panggil dengan panggilan yang baik-baik
3) Bertanya dengan tidak menyalahkan anakanda dan bersangka baik. Contoh Rasulullah berkata pada Anas: “adakah kamu telah pergi ke tempat saya suruh tadi?” Dalam kes anakanda menangis saya akan bertanya “apakah yang menyebabkan kakak/hazieq menangis?”
4) Daripada hadith sahih yang lain Rasulullah SAW selalu memberi solusi tidak mengungkit-ungkit kesalahan orang lain. Jadi untuk saya boleh terus beri solusi pada anak dan tidak mengungki t atau membebel-bebel kesalahan anak.

Subhanallah, indahnya Akhlak Baginda Rasulullah SAW. Memang sesuai benar beliau dikasihi sahabat dan dihormati lawan.

Banyak lagi teknik yang dipelajari dalam workshop tersebut. Reallh worth it. Sangat direcommend pada sahabat-sahabat jika ada lagi workshop sebegini pada tahun hadapan, ada masa hadirkanlah diri supaya kita jadi Parent yang penyayang dengan Akhlak Islam, Insyallah.

Teringin pula nak hadiri workshop Komunikasi Husband-Wife mengikut Hadith Nabi Muhammad SAW supaya Rumahtangga menjadi sangat BAHAGIA dan sejuk. Ada sesiapa yang mahu turut serta tak? Bagaimana menjadi Isteri kesayangan Suami dan menjadi Suami kesayangan Isteri. Kalau suami isteri berilmu kerana Allah, Insyallah kita dapat membesarkan anak-anak dengan penuh kasih sayang juga. Rasanya dating dengan Hubby DARLING dalam majlis ilmu begini lagi best dari pergi menonton movie. Hehe, kalau ada yang mahu turut serta komen mahu nanti mungkin tahun depan saya boleh usulkan pada pihak PTS COE ;)

Allahu Akbar, Allahumasoliala Muhammad

Nota saya: Syukur segala puji bagi Allah dapat bertemu dengan Puan Muna 'Izzah Fadzil yang sangat baik dan anggun.
(nak panggil kanda Muna selepas ini boleh tak kanda? Hehe) Didoakan ada pertemuan yang bahagia lagi selepas ini. Dan sangat-sangat bahagia berjumpa adinda-adinda dan sahabat wangi pada workshop ini walaupun tidak lama tapi dapat melepaskan rindu. Subhanallah, memang rindu kerana ALLAH itu sangat Manis.

Link berkaitan - page ini untuk perkongsian teknik mendorong anak https://www.facebook.com/teknikmendoronganak

Page ini perkongsian sahabat untuk teknik berakhlak mulia dengan sesiapa sahaja - https://www.facebook.com/KomunitiMencontohiAkhlakRasulullah

Page ini kalau mahu menjadi sebahagian dari bidadari atau pemuda taman Syurga kami.
https://www.facebook.com/BFFirdausi - saling ingat mengingati antara satu sama lain untuk menjadi sahabat wangi.

Sumber: FB Puan Cahaya

December 01, 2015

Cara Lecithin Shaklee Bertindak

Bagaimanakah Lecithin Shaklee dapat membantu kita menurunkan berat badan dan menyingkirkan lemak jahat?


Lecithin juga dikenali sebagai Pengemulsi Semulajadi (Natural Emulsifier) kerana ia mampu "memegang" lemak menjadikan lemak tersebut tidak mendap dalam salur darah, tetapi ia terapung di dalam darah. Jadi, ia lebih mudah disingkirkan dari tubuh kita.


012 229 5680
Nadiah Suhaidi
Your Certified Shaklee Product Trainer :)
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

PROMO Shaklee Disember 2015

1. Collagen Powder

Beli 1 RM 298
Beli 2 RM 566.20 (jimat 5%!)

Beli 6 FREE 1! (RM 1513.70) -- FREE Membership, FREE postage, CASHBACK RM 114.24

Expiry date: May 2016
1 kotak mempunyai 15 sachet
1 hari consume 1 sachet
http://www.sihatcomelceria.com/search/label/Collagen%20Powder
Klik gambar untuk mengetahui tentang Collagen Powder Shaklee
2. Lecithin

Beli 1 RM 52.50
Beli 2 RM 99.75 (jimat 5%!)

Beli 6 FREE 1 (RM 315) 

Expiry date: Feb 2017
1 botol mempunyai 180 kapsul
1 hari consume 6 kapsul



3. Vitalea for Children

Beli 1 RM 111

Beli 3 FREE 1! (RM 333)

Klik gambar untuk mengetahui semua tentang Vitalea for Children!

4. Vivix

Beli 1 RM 475 FREE postage

Beli 2 = RM765.30 -- FREE Membership, FREE postage, CASHBACK RM 36.10

Klik gambar untuk mengetahui semua tentang Vivix

Nak LEBIH JIMAT lagi? Jadi ahli, caranya klik sini.

012 229 5680 Nadiah Suhaidi Your Certified Shaklee Product Trainer :) COD Bandar Baru Bangi Pengeposan ke seluruh Malaysia

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...