January 13, 2018

Testimoni Vitalea for Children Shaklee Untuk Sembelit, Susah Makan, Imuniti, dan Alergi

"Alhamdulillah, dah 3 minggu Humaira' consume Vitalea for Children Shaklee. Dah takde lagi sembelit macam dulu. Hari-hari membuang.

Selera makan pun bukan main lagi. Semua dibedal.

2 hari lepas, Humaira' demam dan merengek-rengek sakit perut, maybe sebab cuaca yang tak menentu dan dia overdose makan. Haha.

Bawa pergi Klinik Kesihatan, suhu nak dekat 38'c, tapi perut ok je takde masalah. Balik rumah, Ummi nak bagi la makan ubat doktor. Dia tak mahu. Dia kata nak 'ubat' vitamin je. Bagi makan Vitalea for Children dan minum air masak, dia terus tidur.

Alhamdulillah bangun pagi esok tu, dah tak demam dah. 

Syukur Alhamdulillah, Humaira' jarang sekali kena selesema / batuk. Demam pun singgah sekejap je. Kulit dia alergik sebelum ni pun dah ok. Kalau kena gigit nyamuk pun dah tak melarat macam dulu.

P/S: Kalau anda sayangkan anak anda, berilah dia perlindungan yang secukupnya. Jangan berkira-kira untuk melabur demi kesihatan anak tersayang. Mencegah lebih baik dari merawat" - Puan Ctsumiza Roseli

Testimoni Vitalea for Children Shaklee


Baca lebih lanjut tentang Vitalea for Children Shaklee di sini.


Hubungi kami: 

012-2295680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

January 12, 2018

Sijil HALAL Shaklee 2018

Sijil HALAL Shaklee 2018


Since dah masuk tahun baru, Sijil HALAL Shaklee pun dah keluar yang baru. Shaklee sangat komited dengan kualiti dan kehalalan produknya :)

Sijil HALAL Shaklee 2018. Klik gambar untuk paparan lebih jelas.


Islamic Services of America (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh klik direct link di sini: Senarai Badan Islam yang Diiktiraf JAKIM dan di sini: Halal Accreditation (ISA).


Hubungi kami: 

012-2295680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

January 11, 2018

2 Testimoni Vitalea for Children Shaklee Untuk Anak Susah Makan

3 Testimoni Vitalea for Children Shaklee Untuk Anak Susah Makan


"Wah, saya bagi 5 bintang. Selepas makan Vitalea for Children Shaklee untuk anak saya, selera makin bertambah-tambah.

Sebelum ini saya yang paksa makan. Sekarang anak saya yang paksa saya minta makan"

Testimoni Vitalea for Children Shaklee untuk anak susah makan

"Salam. Nak share tentang Vitalea for Children Shaklee ni.

Saya baru balik dari klinik untuk monthly checkup for my daughter. Then yang happy nya, berat dia naik 800 gram dalam masa sebulan.

Kalau tak, dulu nak naik 100 gram pun susah. Sampaikan kena jumpa Pakar Zat Makanan!

Seriously, Vitalea for Children Shaklee memang best! Suggested untuk anak yang kurang selera makan dan picky eater"

Testimoni Vitalea for Children Shaklee untuk anak susah makan

Apa Yang Terkandung di Dalam Vitalea for Children Shaklee?


Vitalea for Children Shaklee ialah multivitamin untuk kanak-kanak, berusia 4 tahun ke atas, atau yang dah pandai kunyah tablet :)

Disarankan ambil 2 biji sehari untuk melengkapkan nutrisi yang diperlukan badan seorang kanak-kanak. Almaklumlah kalau macam anak-anak Nad, makan pun tak menentu. Makanan sihat dan tak sihat sama banyak.

Bila badan tak cukup nutrisi, imun pun tak kuat. Datanglah pula penyakit-penyakit. Nauzubillah. Itu yang kita taknak.

Kandungan di dalam Vitalea for Children Shaklee. Klik untuk paparan lebih jelas.


Hubungi kami: 

012-2295680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

January 10, 2018

Beli Produk Brahim Dengan Harga Murah

Entry kali ni Amir buat khas untuk kaki travel ke oversea, especially apabila travel ke tempat-tempat yang agak sukar nak cari makanan halal. Kebiasaannya, orang akan bawa produk makanan yang boleh masak terus (dalam paket). Brand yang kami pernah makan ialah Brahim dan Salis.

Kalau ikut harga Brahim di supermarket agak mahal sedikit compare dengan Amir beli di kilang dia (mesti la murahkan. beli tanpa lalu peniaga atau orang tengah).

Sebenarnya Amir baru tau ada kilang Brahim kat Bangi ni apabila try google kat internet pasal nak beli produk Brahim dengan harga murah.

So, kat mana kilang Brahim ni?

Nak cari mudah saja, anda hanya perlu waze jer nama Dewina Food Industries Sdn Bhd. Sebenarnya, ini lah nama kilang Brahim di Bangi. Kalo korang search Brahim, waze akan tunjuk Brahim catering kat area KLIA.
Lokasi di Google Maps
Ini adalah alamat penuh kilang
Lot 9 & 11, Jalan P/9B, Kawasan Perusahaan Bangi, 43650,
Bandar Baru Bangi, Selangor
Phone: +60 3-8925 6351 

 Tips nak cari parking bila sampai area sini ialah terus jer masuk ikut pintu depan kilang ni. Tak perlu cari parking kat tepi jalan (confirm payah nak jumpa sebab banyak giler kete kat area sini).

Guard kat situ memang dah tau kalo angkat tangan, maksudnya nak parking dalam sbb nak beli Brahim. Hehe

Ini lah kedai Brahim. Belakang kedai ni baru kilang.
Dari pemerhatian Amir, produk Brahim masa beli kat Giant Kajang mahal dalam RM3/4 ringgit dari kilang sini. Masa tu tak tau ada kilang ni. Haha

Senarai Harga Produk Brahim
Kalau mai sini, sebenarnya ada banyak produk Brahim selain yang nasi-nasi tu. Diorg ada jual lauk instant dan juga pes utk masak. Kira mudah sangat la kalo ada yang nak memasak masa travel. Cuma Amir prefer beli yang jenis nasi ni sebab mudah nak panaskan (rebus dalam air panas) dan boleh terus makan.

Produk disusun mengikut kategori


Ini rak untuk pes memasak
Alhamdulillah, masa pergi ke Krabi, Thailand bulan lepas, Amir beli 8 paket Nasi & 4 paket lauk. Banyak membantu mengalas perut kami especially ketika breakfast sebab malas nak keluar pi beli makanan kat luar. Hehe

Semoga entry kali ini memberi manfaat pada para pembaca semua

4 Sebab Anda Kerap Kentut Busuk & Cara Mengatasi Angin Dalam Badan

4 Sebab  anda kerap kentut busuk

Tahukah anda bahawa secara purata, badan kita menghasilkan 0.5 Liter gas kentut setiap hari? Ini menurut kajian yang dibuat :)

Maksud kentut mengikut kamus ialah angin yang keluar menerusi dubur / anus. Ia boleh berlaku dengan secara sengaja dan tidak sengaja.

Antara reaksi kita apabila berhadapan dengan situasi kentut ialah boleh jadi kelakar, "menjijikkan", atau pura-pura bukan kita yang kentut (cover line).

Bagaimana pula apabila kita kentut secara luar biasa? Maksud Amir ialah banyak kali kentut dalam sehari dan kadang-kala bunyinya begitu menarik perhatian orang lain.

Menurut Dr Patricia Raymond yang merupakan doktor dan ahli American College of Gastroenterology telah menerangkan kepada Refinery29/MSN tentang mengapa ada hari tertentu kuantiti kentut kita banyak dari biasa.


4 Sebab Anda Kerap Kentut Busuk



#1: Terlalu banyak angin dalam badan

Terlalu banyak angin dalam badan

Terdapat dua sumber utama angin kentut kita:

1. Angin yang dihasilkan oleh usus besar kita
2. Angin yang kita telan yang akan melalui saluran penghadaman. Angin udara yang kita telan itu akan menghasilkan kentut yang tiada bau. Ia boleh masuk ke dalam badan kita apabila makan terlalu cepat, mengunyah chewing gum atau minum banyak air karbonat bergas. 


#2: Amalan pemakanan yang tidak sihat

Amalan pemakanan yang tidak sihat

Amalan pemakanan yang tidak sihat adalah salah satu punca kenapa kentut busuk.

Tetapi ada sedikit kontra. Makanan seperti petai, bawang, brokoli atau kobis juga turut menyumbang kepada kentut kita yang busuk. Usah risau kalo makan sayur-sayuran seperti ini sebab sebenarnya ia membantu melawaskan usus kita yang sebelum ini kita dah makan macam-macam benda. Jadi, ia bersifat sementara sahaja :)


#3: Penyerapan nutrien dalam usus

Ini pula berkaitan dengan kentut yang tiada bunyi tapi ‘membunuh’ deria hidung kita. Kentut yang berbau sangat busuk ini terjadi apabila badan kita mempunyai masalah untuk menyerap nutrien tertentu, terutama gula dari karbohidrat dan diikuti oleh lactose.


#4: Berada di dalam penerbangan

Berada di dalam penerbangan

Apabila kita berada di dalam penerbangan juga boleh menyebabkan perut kita tidak selesa.

Kajian menunjukkan semakin tinggi altitude, semakin menyebabkan gas dalam badan kita mengembang. Keadaan itu akan menyebabkan badan kita alami kembung dan akhirnya kembung perut.

So, kalau rasa kembung perut masa dalam flight, itu normal :)



Adakah anda banyak angin dalam badan, kerap kentut dan berbau busuk?




Perlu jumpa dengan doktor jika masalah semakin serius.

Walaupun kuantiti dan ‘kualiti’ kentut kita berbeza setiap hari, Dr. Raymond menyatakan pendapatnya, jika berlaku kekerapan kentut dan kembung yang disusuli rasa sakit atau ada simptom lain seperti cirit-birit atau sembelit, kita wajar bertemu dengan doktor. Ini kerana ada simptom penyakit yang dikaitkan dengan pengeluaran angin kentut berlebihan dan berbau busuk seperti IBS dan Celiac Disease.



Bagaimana Cara Mengatasi Angin dalam Badan?

Atasi angin dalam badan

Amalkan Peppermint-Ginger Plus sebanyak 3 biji selepas makan, Peppermint ini sesuai untuk melegakan perut kembung dan juga 3 biji Herblax sebelum tidur dimana ia membantu untuk "mencuci" usus kita supaya menjadi sihat.


Baca juga di link di bawah:

Kebaikan Peppermint-Ginger Plus

Apa itu Peppermint-Ginger Plus

Testimoni Masalah Colon

Testimoni Herblax Shaklee Untuk Penghadaman



Terima kasih kerana anda sudi membaca :)


Hubungi kami: 

012-2295680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Majlis Tunang Adik Ipar Nad

Assalamualaikum semua, macam mana dengan weekend lepas?

Apa aktiviti korang?

Pada hari sabtu lepas, Nad tolong Family Encik Gajah di rumah Mak Mertua sebab ada majlis tunang Adik Ipar, Izzaty di Bangi. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar walaupun tetamu yang hadir dekat 200 orang juga.

Tunang Izzaty ni nama Farid, asal Kuala Terengganu, tapi majoriti family dia duduk kat area KL. Itu yang jadi meriah masa majlis tunang tu. Boleh kata dekat 50 orang juga la ahli family mereka datang.

Bapa Tunang Izzaty tengah perkenalkan ahli keluarga mereka
Belah Encik Gajah pun ramai juga datang sebab adik beradik Mak Mertua ada 13 orang Adik Beradik. Kira half yang dapat dapat datang. Campur dengan sepupu2 Encik Gajah, ada kat 50 orang juga semuanya. Dan selebihnya adalah jiran tetangga & kawan2 Izzaty.

Bergambar dengan Adik Ipar, Izzaty
Ini lah keluarga Encik Gajah

Majlis tunang ni bermula jam 10.30 pagi dan habis dalam pukul 3 petang gitu. Menu yang dihidangkan ialah Nasi Putih, Daging Salai Masak Lemak Cili Api (Pedas), Ayam Goreng Berempah, Sayur, Ulam & Sambal Belacan.

Dan menu tambahan ialah Mee Rebus dari pakcik Asri. Mee rebus ni memang sedap tapi Nad tak boleh makan banyak sangat. Hehe

Sori la yer sebab takde gambar makanan sebab tak sempat nak amik. Busy jaga anak bujang Az Ziyad yang meragam skit sebab nak dekat Busu Ty dia (Izzaty).
Anak dara dengan Abinya
Pegang baby sepupu Encik Gajah berusia 3 bulan
Selesai jer majlis tunang tu, kami pun terus rehat kat bilik sebab kepenatan. Yang Abg Ziyad plak rajin tolong Tok Wan kemas kerusi. Abg Zahin plak sibuk dengan computer lepas kawan2 dah balik.
Abg Ziyad tolong susun kerusi selepas majlis
Ni kira kisah hari Sabtu lepas..dan hari Ahadnya pula, kami hadir ke Majlis Besday kawan Nad, Master Nana & Master Firdaus di Sri Rampai, KL. Nanti Nad share di next post pulak yer.


Testimoni Set Kecantikan Shaklee: Congenital Thyroid Cyst Mengecut Selepas 2 Minggu

Assalamualaikum :)

Kali ni Nad nak share feedback pengguna yang consume Vita C, B Complex dan Vita E Shaklee (Set Kecantikan Shaklee).

Beliau consume untuk kesihatan kulit, tapi tak sangka Thyroid Cyst beliau yang ada sejak lahir turut mengecut!

Baca perkongsian beliau:


"Saya baru guna about 2 weeks Vita C, B Complex, dan Vita E. Saya beli untuk kulit tapi after saya ambil, saya dapat dual effect. 

Saya ade thyroid cyst, congenital (sejak lahir). 4 years ago sepatutnya dah kena operate. Tapi tak buat. Then bila makan ni dan izin Allah saya punya cyst shrinking. Kecil dah sekarang. My mum terkejut jugak. Alhamdulillah. 

Terima kasih untuk my husband jugak. Dia yang belanja. Hihi" 

- Puan Ziema


Set Kecantikan Shaklee


Mengapa boleh jadi begitu?

Supplements Shaklee ini bukan semata-mata untuk kulit. Ianya untuk kesihatan menyeluruh. Yang mana tak sihat inshaAllah disihatkan. Cuma depends on keadaan badan untuk menentukan berapa lama nak nampak kesan :)

Vitamin C dan E merupakan antioksidan. Ia melawan radikal bebas yang ada dalam badan kita. Badan kita memang mudah terdedah sebab hari-hari kita guna badan kita non-stop kan :)




Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
012-2295680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline)

MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

January 09, 2018

Haramkan 5 Makanan Ini Jika Mahu Kulit Cantik

5 MAKANAN YANG 'DIHARAMKAN' JIKA MAHU KULIT CANTIK


Kulit cantik idaman ramai. Antara azam baru 'Kiah' ialah mahukan kulit glowing, bersih tiada jerawat dan jeragat antara ciri cirinya. Menurut 'Kiah' dia sanggup berhabis duit untuk dapatkan kulit begini.

Mahu kulit ciri seperti di atas, beri jamuan yang sesuai dengan kehendak kulit. Makanan berikut adalah pantang pada kulit:


#1: GULA PUTIH
Umpama baja untuk jerawat. Elakkan saka ini andai mahu kulit bebas jerawat dan jeragat.

Haramkan gula putih jika mahukan kulit cantik.



#2: MINUMAN BERKAFEIN
Kafein dehydrate kan kulit. Hilangkan air. Akibatnya kulit jadi kusam, berkedut dan menggelebeh.

Haramkan minuman berkafein jika mahukan kulit cantik.
Klik gambar untuk paparan lebih jelas.


#3: TENUSU
 Dairy product. Ini juga punca munculnya bintik-bintik merah pada wajah.

Haramkan produk tenusu jika mahukan kulit cantik.


#4: PROCESSED FOODS
Dalam processed foods ada gula tersembunyi, pewarna, perasa tiruan, pelembut makanan, pengental makanan da macam-macam pe lagi yang sangat baik untuk burukkan kulit.

Haramkan processed foods jika mahukan kulit cantik.


#5: SHELLFISH
Cuba elakkan ambil makanan laut berkulit keras dan bercengkerang seperi ketam dan udang. Bandingkan dengan zaman makan dahulu dengan selepas tidak makan. Lihat hasil.

Haramkan makanan laut berkulit keras dan bercengkerang jika mahukan kulit cantik.


Kecantikan terbina dari dalam. Apabila dalamnya baik, terserlah hingga ke luar. Mahu cantikkan yang dalam, pastikan diet yang diambil sesuai dengan keperluan tubuh.

Kredit: Dr. Rizal Abu Bakar

January 08, 2018

Nad's Braces Journey - Pengalaman Pasang Braces Kali Pertama

Assalamualaikum semua!

Thanks for your positive responds towards my new journey, BRACES WORLD. InshaAllah I'll keep sharing supaya jika anda sedang berfikir-fikir tentang nak pakai braces, ia dapat bantu anda buat keputusan :)

Dalam entry ni, Nad akan share

1. Total harga dan Nama klinik yang Nad buat braces
2. Proses yang dilalui untuk pemasangan braces
3. Tips pemasangan braces kali pertama :)


So, let's get started!

DI MANA NAD BUAT BRACES & BERAPA HARGANYA?

Setelah buat survey, Nad decide untuk buat braces di Klinik Pergigian Kajang Prima. Klinik ni klinik yang sama dengan tempat adik ipar Nad buat braces.

Harga pasang braces kat situ ialah RM 4.9K all in.
Termasuk X-Ray.
Deposit: RM 1K
Bulanan: RM 200

Alamat: No. 3, Jalan KP 1/3, Taman Kajang Prima, Off Jalan Semenyih, 43000 Kajang, Selangor
Phone: 03-87391411 / 016-3235800

Klinik Pergigian Kajang Prima - Alamat dan Nombor Telefon

Klinik Pergigian Kajang Prima

Klinik Pergigian Kajang Prima - Waktu Operasi


Nad pilih Klinik Pergigian Kajang Prima sebab:
1. Murah
2. Tak perlu X-Ray tempat lain
3. Tak jauh sangat kalau nak pergi appointment bulanan. 15-20 mins dari rumah Nad
4. Adik ipar dah buat kat sini dan dah cabut dah pun braces. So proven inshaAllah :)


PROSES PEMASANGAN BRACES (DI KLINIK PERGIGIAN KAJANG PRIMA)

So, first Nad call mereka untuk buat appointment. Nad call pada 2 Januari 2018 untuk set appointment pada 3 Januari 2018. (I thought first appointment ni untuk ambil impression dan X-Ray je ke..hehe. Sekali.... sila baca lagi. Haha)

So 10 pagi kami sampai. Tunggu sat, dan nama Nad dipanggil. Doctor comel namanya Dr. Izzati. Macam kawan Nad nama Siera. Hihi.

Beliau tanya datang untuk apa? Nad cakap nak pasang braces. Doktor tanya kenapa nak pasang braces? Nad terangkan tentang gigi geraham Nad yang tumbuh ke arah lidah, so sometimes luka lidah tu. Dan gigi taring atas Nad yang jauh dari tempat yang sepatutnya, yang selalu kena tanduk dengan Ziyad. Haha.

So, dia ok. Belah bawah ok sebab ada 2 geraham dah takde. Haha. Belah atas pulak doktor cakap kita cuba tak buang apa-apa gigi dulu, and we'll see how later. Paling-paling pun mungkin akan kuruskan satu gigi untuk beri laluan.

Patutnya kena buat scaling (cuci gigi) masa ni tapi Nad baru je buat scaling beberapa bulan lepas so tak perlu buat dah.



STEP 1: IMPRESSION

Mula-mula doktor akan ambil arca gigi (impression), bawah dan atas, one at a time.

Ada satu tray yang boleh muat masuk mulut, then doktor letak cecair yang likat letak atas tray tu, dan masukkan dalam mulut dan tekan-tekan sikit dekat gigi kita. Dalam tak sampai satu minit benda tu dah keras dan jadilah bentuk gigi kita :)

Inilah yang dimasukkan dalam mulut kita tu, maka terbentuklah gigi macam gambar ni.


Tips: Sebelum doktor masukkan dalam mulut tu, tarik nafas dulu sebab ada orang rasa nak muntah sebab rasa macam nak sampai ke tekak. Tapi Nad rasa ok je mungkin sebab dah bersedia dan bagitahu minda bahawa tak akan muntah, semua akan ok. Hehe.


Doktor sedang ambil Impression Nad untuk gigi belah atas
Dan inilah hasilnya. Teruk kan gigi Nad? Haha.

Proses Pemasangan Braces - Impression

Bila dah selesai buat impression tu, kita boleh keluar jap ke toilet untuk bersihkan sisa-sisa yang terlebih kat mulut atau muka kita.



STEP 2: X-RAY

Then Nad dipanggil masuk untuk X-Ray pula.

Dalam bilik X-Ray, kena buka tudung, rantai, gelang. Nad tak pakai anting-anting so Nad kurang pasti. Rasanya kena bukak jugak.

Tips: Pakai tudung yang mudah buka dan pakai balik. So proses tu lancar je :)

Ada 2 kali kena X-Ray berturut-turut. Satu untuk muka, satu untuk gigi. Kat sini boleh nampak struktur gigi, dan kalau ada gigi geraham bongsu pun boleh nampak. Dari sini baru Nad sedar yang sebenarnya Nad ada 2 gigi geraham bongsu belah bawah. Ingatkan satu ja. Hihi.

Proses Pemasangan Braces -X-Ray

Proses Pemasangan Braces -X-Ray

Sekejap je buat X-Ray ni. Kena tutup mata masa dia tengah scan. Macam kat klinik ni canggih siap machine tu kasi arahan dan ada music hehe. Nad rasa servis ni la yang mahal. Sebab tu tak semua Klinik Gigi ada.



STEP 3: PASANG BRACES!

Lepas siap X-Ray, tunggu kat luar jap. Tak lama lepas tu staff dia tanya nak pasang harini ke?

Nad macam, boleh ke? Dia kata boleh. Cuma ready kan deposit RM 1K jelah. Nad kata, ha ok lah, proceed je. Hihi.

Gambar husband tak sempat ambik masa Nad sedang dipasang braces. Boleh tengok video ni untuk tahu apa steps yang dilakukan:


Tips: Sebelum proses ni, sila pakai lip balm banyak-banyak sebab proses ni lama. Boleh kering bibir dan lenguh rahang ;)

Kita diminta pilih warna getah untuk braces kita. As for Nad, Nad pilih warna Silver sebab taknak nampak colourful sangat. Maybe next time kot cuba kaler lain pulak. Hihi.

After dah siap, kita diberi cermin untuk kita tengok gigi kita yang baru :)

Then kita diberitahu nama-nama komponen di braces tu seperti bracket, wire, dan O ring (getah kaler-kaler tu).

Doktor brief makanan apa yang boleh dimakan, apa yang tak boleh dimakan. Basically macam kacang memang tak boleh.

As for permulaan ni pilih yang lembut-lembut je sebab memang literally kita 'tak dapat guna' gigi buat sementara waktu ni sebab sakit bila gigit. Nanti Nad share di entry lain makanan apa yang sesuai dan yang tak sesuai k.

Doktor ajar cara gosok gigi with braces juga macam dalam video tu :)

Nad diberi juga wax untuk letak kat tempat yang rasa tajam. Dan gel untuk letak kat ulcers jika ada.

Tips: Terus bagitahu doktor if ada rasa tajam kat hujung wire so that dia boleh tolong snip-snip kan :)

Baru lepas pasang braces kali pertama :) 3 Januari 2018
Dan inilah hasilnya :)

Then di kaunter, kita juga akan diberi painkiller. Boleh ambil masa rasa sakit. Sebelum tidur juga recommended ambil sebab gigi akan bergerak masa kita tidur :)

Kalau nak tanya apa-apa boleh komen je ye.

Thanks for reading!


Boleh juga baca tentang hukum, jenis, dan harga-harga braces di sini.


Love,
Nadxoxo

January 05, 2018

CoQ-Trol Plus Shaklee

CoQ-Trol Plus Shaklee sebelum ini dikenali sebagai Coq Health. Selepas setahun menghilang, kini ini ia muncul kembali dengan formulasi terbaru dari Shaklee.


CoQ-Trol Plus Shaklee
Manfaat dalam CoQ-Trol Plus Shaklee

Apa itu CoQ10?

Ia adalah Coenzyme Q10 (CoQ10) yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria (stesen janakuasa sel). Contoh mudah nak faham ialah eletrik. Kalo tiada stesen janakuasa, takde eletrik yang akan dibekalkan. Sama juga, kalo ada stesen janakuasa, tapi tiada bahan yang hendak diproses menjadi elektrik.

CoQ10 ini tinggi di dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia mampu menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan bagi melindungi sel-sel badan daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Dan apabila usia kit asemakin meningkat, tahap CoQ10 ini semakin menurun dan kita perlu mengambil dari pemakanan lain untuk "top-up" semula.


Tahukah Anda?
Kajian yang dibuat oleh Shaklee sendiri menunjukkan 1 biji Coq Trol Plus ini mampu memberi banyak manfaat pada badan. Dan bagi mendapatkan 100mg CoQ10 ini, kita sebenarnya perlu mengambil 

1. 3 kg Daging
2. 100 cawan brokoli rebus
3. 100 sudu makan minyak Canola
4. 3.3kg mentega kacang

Sebenarnya, tubuh badan kita mampu menghasilkan CoQ10 tetapi keupayaan ini mula menurun pada usia 20 tahun dan berkurangan secara mendadak pada usia 40 tahun ke atas.


Apakah formulasi terbaru CoQ-Trol Plus ni?
CoQ-Trol Plus Shaklee
5 Formulasi terbaru CoQ-Trol Plus Shaklee
1. Berkepekatan tinggi (1oomg) CoQ10
2. Mengandungi kombinasi 2mg resveratrol sebagai anti-keradangan
3. Kombinasi 5mg Tokoferol sebagai antioksidan
4. Mengandungi minyak zaitun yang dipatenkan untuk penyerapan unggul
5. Bebas Gluten


5 Khasiat dan Kebaikan CoQ-Trol Plus Shaklee
Kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari
1. Kekal Bertenaga sepanjang hari
CoQ10 mampu meningkatkan tenaga bagi menyokong gaya hidup aktif. DIsamping itu, ia juga mampu meningkatkan kekuatan otot dan mempercepatkan proses pemulihan luka pada badan.

Melindungi jantung
2. Memperbaiki Peredaran Darah
CoQ10 paling banyak didapati di jantung kita kerana ia perlu menggunakan palling banyak tenaga untuk mengepam darah ke seluruh badan kita. Jantung kita perlu mengepam kira-kira 2,000 gelen darah ke seluruh badan setiap hari tanpa gagal, kalo tak penyakit lain yang akan timbul.

Apabila jantung kita tidak berfunsi secara optimum, itu yang boleh mendatangkan penyakit jantung. 80% penyakit jantung dapat dicegah jika kita mengubah tabiat pemakanan, bersenam, kawal tahap kolestrol dan tekanan darah dalam badan.

Dengan ini, CoQ10 memberi banyak manfaat kepada jantung seperti:-
1. Menguatkan otot jantung
2. Membantu peredaran darah dengan lancar
3. Mengurangkan risiko penyakit jantung
4. Meningkatkan tahap tenaga untuk pesakit yang mengambil Statin.

3. Meningkatkan Kesuburan
a) Perlindungan antioksidan
Bertindak sebagai antioksidan yang mampu melindungi sperma daripada kerosakan radikal bebas dan juga mampu meningkatkan jumlah sperma.

b) Meningkatkan Tenaga
Semakin banyak CoQ10 dalam mitokondria, semakin cepat pergerakan sperma untuk membantu meningkatkan peluang persenyawaan.

c) Kesihatan Kesuburan
Kajian yang dibuat ke atas 228 lelaki yang tidak subur, 114 lelaki diberi 200mg CoQ10 setiap hari. Manakala 114 lelaki lain sebagai aras kawalan. Keputusan yang dapat dihasilkan ialah jumlah sperma mereka meningkat & pergerakan sperma juga sangat aktif berbanding dengan lelaki yang tidak mengambil CoQ10.


Kulit akan bertambah cantik dan berseri
4. Kulit bertambah cantik dan berseri
Tahukah anda bahawa CoQ10 terdapat banyak pada permukaan kulit lipid pada bahagian epidermis. Antara manfaat CoQ10 ialah :-

a) Bertindak sebagai pelindung UV kepada kulit.
b) Memberi tenaga kepada sel bagi memperbaiki dan penghasilan sel baru.
c) Membantu menegangkan kulit dan mengurangkan kedutan pada muka.
d) Membantu mengekalkan keanjalan kulit.
e) Kulit akan kelihatan lebih muda dan sihat.


Membantu menajamkan minda
5. Membantu Menajamkan Minda
Apabila usia kita semakin meningkat, tahap CoQ10 semakin berkurangan (seperti yang diterangkan pada bahagian atas tadi). Dengan pengambilan CoQ10 yang berterusan, ia mampu membekalkan tenaga kepada otak. Dan dalam masa yang sama, CoQ10 bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi neuro dan mengurangkan amyloid.

Antara manfaat CoQ10 untuk bahagian minda ialah :-
a) Mampu memberi lebih fokus dan peka.
b) Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan Parkinson.
c) Meningkatkan daya ingatan.
d) Meningkat keupayaan pembelajaran.




BERMINAT NAK CUBA CoQ-Trol Plus Shaklee?
Harga sebotol hanya RM148 dan ianya mampu bertahan selama 1 bulan.

Boleh hubungi Nad:
012 229 5680 (Nadiah) / 011-20200300 (Hotline)

MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

January 04, 2018

Nad's Braces Journey - Before Decide Pakai Braces - Hukum, Jenis Braces, Harga

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah satu impian Nad untuk tahun 2018 ni dah tercapai semalam, iaitu pakai braces!

Baru 3 hari dalam 2018 tapi Allah dah tunaikan. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah :') So, don't be afraid to dream. Dream big, minta kat Allah. Buat Vision Board (VB), or tulis dalam Buku Impian ok?

So back to topic.

Actually kelmarin Nad call Dentist untuk set appointment semalam. Ingatkan tak terus pasang tau. Sebab apa yang Nad baca ada steps dia. Tapi Nad dah study dah semua tentang braces. Kiranya dah bersedia lah. Cuma tak expect secepat itu sebab semua proses boleh siap dalam satu hari je. Allah's plan is the Greatest!

Sebelum tu, Nad share apa yang Nad lalui before decide nak pakai braces.

SEBELUM DECIDE NAK PAKAI BRACES


HUKUM PAKAI BRACES

Firstly Nad study dulu apa hukum pakai braces. Kesimpulan yang Nad dapat, kalau niat semata nak cantik, tak boleh. Tapi kalau sebab kesihatan atau memalukan, ia digalakkan.

Dan adik ipar Nad baru je buka braces dia bulan Oktober 2017. Dia 4 tahun pakai braces. Umur dia muda 8 tahun dari Nad. So Nad ada tanya-tanya jugak lah tentang braces kat dia.

Dulu-dulu ada gak terfikir nak pakai braces ni, tapi tak cukup kuat push factor. So macam nak saja, tapi tak usaha. Lepastu tak rasa sakit ke apa atau memalukan sangat.

Until bila dah ada anak ni, kadang-kadang anak tertanduk gigi taring Nad yang duduk atas dari sepatutnya ni. Haha. Sakit tau! Sampai ulcer. Mengganggu percakapan. Haritu kebetulan pulak kena masa gathering team tahun 2016. Of course lah kena gak bercakap walaupun ulcer. So sabar jelah kan. Haha.

Then Nad jugak ada gigi geraham bawah yang tumbuh ke tepi, almost macam melintang gitu. So lately ni dia agak mengganggu lidah Nad. Dan Nad perasan Nad actually struggling to pronounce the right makhraj bila baca Al-Quran atau solat disebabkan keadaan gigi Nad ni.

So now I think I found a strong reason to wear braces. So, Nad study dulu tentang braces.



JENIS-JENIS BRACES & HARGA

Dari pembacaan Nad, braces ada 3 jenis:

1. Traditional system
Yang ni yang selalu orang pakai. Ada getah kaler-kaler keliling bracket. Tapi bracket dia ada jenis. Metal atau ceramic (clear braces). Yang clear braces mahal sikit.

Traditional Braces

2. Damon System
Claimed as lebih tak sakit, lebih cepat masa diambil untuk gigi jadi elok, dan of course lagi mahal. Hehe. Tak ada kaler-kaler. Bracket boleh jadi metal atau ceramic (clear braces).

Damon Braces

3. Invisalign
Tak ada besi-besi braket macam dua jenis di atas ni tapi dia macam pakai acuan gigi yang clear. Orang tak perasan pun kita pakai braces jenis ni. Boleh bukak dan pakai sesuka hati. Kalau anda jenis tak disiplin, jangan ambik yang ni. Hehe. Harga lebih mahal.

Invisalign



WHAT TO EXPECT BILA PAKAI BRACES

Yang ni pun Nad study supaya I am mentally-prepared. So Nad tengok Youtube sorang ni banyak share tentang pengalaman dia pakai braces, tips and tricks. Boleh tengok Youtube Emma Louise.


SURVEY DENTIST

Nad decide untuk ambil Damon punya. So Nad survey harga Dentist area Bangi. Tapi unfortunately rupanya tak ramai yang boleh buat Damon ni. Kalau ada pun memang mahal. Yang Nad survey, RM 11-12K di Dental Valet Seksyen 8 Bangi. Ada jugak dengar yang RM 7K.

Lepastu tak ramai yang ada mesin X-Ray kat tempat tu. So kena pergi tempat lain pula untuk X-Ray.

Then Nad try tanya kat Dentist yang buat braces adik ipar Nad. Dia buat yang Traditional punya, harga RM 4.9K, deposit RM 1K. Kalau clear punya RM 6K, deposit RM 1.5K. So Nad ambil yang biasanya punya RM 4.9K tu.

So, untuk pengalaman pada hari kejadian, Nad sambung di next entry ok!


Love,
Nadxoxo

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...