May 23, 2018

Anak Bujang Zahin Berpuasa

Ummi kagum tengok anak orang lain umur 5-6 tahun dah start puasa. Zahin dulu tak macam tu.

Tapi Ummi syukur sangat tahun ni Zahin terbuka hati nak mula puasa. Tak susah nak memujuk. Maybe Zahin dah makin besar ❤️

Setiap hari Zahin bangun sahur dengan mudah. Nampak Zahin excited bersahur.

1st Day Bersahur
Puasa hari pertama, kat sekolah. Jam 3 petang di kantin katanya dahaga sangat dia minum air. Then tak makan apa-apa sampai berbuka. Makan 3 pinggan nasi 😂

Hari kedua, sekolah juga. Lepas balik sekolah jam 6 petang, nangis-nangis kat Ummi cakap lapar sangat macam nak mati 😂😂😂 padahal Ummi tengok Zahin bukan lembik pun. Aktif je. Sabo jelah 😂 Dah drama gitu oklah Ummi kasi minum air kosong 2 gelas.

Hari ketiga pulak hari Sabtu, kat rumah. Belum kul 11 pagi lagi dah mula drama. Mintak makan cookies 😂 tak dapat diselamatkan puasa Zahin hari itu.

Zahin minum Performance Drink
Semalam hari ke 4. Zahin pertikaikan kenapa Ziyad boleh makan 😂 Lepas Zuhur Ummi suruh Zahin baring, jangan buat apa-apa. Tengok-tengok lelap. Yess! Ummi sengaja buat macam tu sebab Zahin ni susah sangat nak tidoq siang. Jenis tahan mata. Macam sapa lah tu 😂😂

Tapi Alhamdulillah dapat juga lah puasa satu hari penuh semalam.

Walaupun tahun ni Zahin darjah 2, its ok. Ummi syukur dah Zahin nak cuba puasa. Moga lepas-lepasni dipermudahkan Zahin untuk puasa.


So far sahur Zahin makan nasi, susu fresh milk + Meal Shakes. So far mesti dia kata sedap gila! 😂

Ummi perasan lepas konsisten Meal Shakes, gigi depan Zahin dah mula keluar. Sebelum ni lama nak keluar. Maybe tak cukup Kalsium kot sebab tak minum susu sangat sebelum ni. Now dah minum susu dan Meal Shakes, dalam Meal Shakes ada Kalsium juga. Now gigi depan yang sebelah lagi tu dah keluar separuh 😍

#DiariRamadhanAzZahin

May 21, 2018

Kekal Bertenaga di Bulan Ramadhan,

Assalamualaikum Semua,

Bagaimana dengan ibadah di bulan Ramadhan so far? Puasa ok? Tarawikh ok? Tadarus ok? Ibadah-ibadah lain? Kalau semua ok, ucaplah Alhamdulillah :) Sebab bulan puasa ni bulan kita dapat BONUS BERGANDA-GANDA dari Allah. Kuncinya pemakanan yang seimbang. Cukup semua zat dan nutrisi yang diperlukan badan.

TAPI kalau SEBALIKNYA? Puasa by tengahari dah mula rasa LEMBIK, susah tu. Sepatutnya dalam bulan Ramadhan ini, kita jadi lebih produktif. Sebabnya ada kajian yang mengatakan, bila kita dalam keadaan lapar (bukan kebuluran, lapar je) deria kita akan lebih peka. Maksudnya kita lebih teliti dan bagus dalam buat keje dan aktiviti-aktiviti lain. Buktinya pada zaman Rasulullah, umat Islam siap pergi berperang lagi pada bulan Ramadhan (Perang Badar). Dan MENANG :)

Jika tidak dapat bersahur dengan makanan yang seimbang, boleh pilih supplements.

JOM Kekal Bertenaga di Bulan Ramdhan bersama Shaklee walaupun Berpuasa!

Berkesan ke? Mari tengok TESTIMONI ini:

Kekal Bertenaga walaupun Si Ibu bekerja dan menyusukan anak

Alhamdulillah, gastrik semakin kurang selepas amalkan Set Puasa Shaklee

Badan kekal cergas selepas amalkan Set Puasa Shaklee
MIGHTY 3 GEMS: ESP + MEAL SHAKES + PERFORMANCE DRINK


Boleh hubungi kami terus :
012 237 2641 (Amir) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

May 14, 2018

Berpuasa Buat Kali Pertama?

Tak lama lagi, bulan Ramadhan akan tiba. Ramai yang tak sabar nak berpuasa termasuk kanak-kanak juga. Cuma, apakah cara yang terbaik untuk berikan semangat kepada mereka berpuasa buat kali pertama?

Kebiasannya untuk 2 hingga 3 hari pertama, merupakan masa yang amat sukar bagi kanak-kanak yang cuba berpuasa buat kali pertama.

Dari sudut perspektif nutrisi, Amir nak kongsikan beberapa idea untuk ibu bapa bantu memudahkan perjalanan puasa mereka:-

Berpuasa Buat Kali Pertama?
Berpuasa Buat Kali Pertama?
SAHUR

Anak-anak perlu tidur awal supaya mudah nak bangun Sahur. Kemudian, berikan sahur "special" buat permulaan hari yang baik dengan menghidangkan :-

Makanan yang mempunyai tenaga tinggi. Susu dan telur adalah penggalak tenaga yang hebat.
Segelas Meal Shakes berperisa Vanilla yang lazat mengandungi 19 vitamin dan mineral bagi memastikan anak-anak anda kenyang lebih lama.
Minuman yang sihat bagi memastikan mereka terhidrasi sepanjang hari dan kurangkan rasa dahaga dengan Performance® dengan rasa oren yang enak.
• Sertakan buah-buahan kegemaran mereka untuk menarik minat mereka untuk berpuasa.

Minum susu bersama meal shakes membantu meningkat selera makan anak-anak dan juga membekalkan khasiat yang diperlukan oleh badan

IFTAR

Cuba beri semangat atau reward kepada mereka dengan membeli 1 jenis makanan kegemaran mereka untuk berbuka nanti, disamping itu kita hidangkan juga makanan yang sihat seperti

• Kurma dan air adalah cara mudah untuk berbuka puasa.
• Buatkan Sup atau stew kaya dengan mineral dan garam.
• Sediakan segelas Meal Shakes untuk melegakan perut selepas seharian berpuasa dan menghalang anak anda dari terlebih makan.

Belikan 1 hidangan kegemaran anak-anak sebagai reward.
Dibawah ini, Amir kongsikan 1 testimoni Meal Shakes buat anak yang berpuasa tahun lepas

"Baru-baru ni, Ani ada dapat feedback dari customer Ani, katanya anaknya berpuasa tak penat.
Seronok tengok kanak-kanak berpuasa begini :)
Anak pun suka sebab Meal Shakes ni memang sedap, rasa Fresh Vanilla"

Testimoni Meal Shakes untuk anak yang berpuasa

Kalo ada yang berminat nak tahu lebih lanjut mengenai Meal Shakes, boleh inform Amir atau Nad
Insyaallah, even anak kami Si Zahin pun suka susu dicampur dengan Meal Shakes. Kami berikan 2 kali sehari sebab nak bagi dia kekal cergas di sekolah (10 jam sehari) :)


Boleh hubungi kami terus :
012 237 2641 (Amir) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

May 13, 2018

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu
Hari ini merupakan hari ibu sedunia. Jadi, Amir ucapkan Selamat Hari Ibu buat semua Ibu-ibu yang banyak berjasa pada keluarga.

Kalau ikutkan secara logik, memang kita tak mampu nak balas jasa mereka walaupun kita bayar 1 juta ringgit skali pun. Tetapi, kita boleh jadi anak yang soleh dengan membahagiakan ibu kita dengan pelbagai cara selain memberi duit saku setiap bulan.

Jadi, Amir kongsikan beberapa keping gambar cara kami bahagiakan Ibu kami iaitu dengan bawa mereka berjalan ke luar negara secara PERCUMA. Menarik kan?

Selamat Hari Ibu
Amir bergambar dengan Mak masa di Conference Shaklee di US
Selamat Hari Ibu
Kami bergambar di Golden Bridge, San Francissco, USA
Alhamdulillah, semua percutian ini ditaja oleh Shaklee dengan layanan 5 bintang. Macam Amir, bawa mak Amir ke Long Beach, California dan San Francissco, USA pada tahun 2014.

Wife Amir, Nad bawa Ummi ke Jepun tahun lepas.

Selamat Hari Ibu
Nad bersama Ummi di Jepun, 2017
Selamat Hari Ibu
Bergambar di atas gunung Tateyama Kurobe Alpine Route

Alhamdulillah, dengan bisnes Shaklee ini. Kami berjaya bawa Mak & Ummi pergi melancong ke luar negara sebagai hadiah buat mereka yang banyak berkorban kat kami sejak kami baby lagi. Apabila kita bahagiakan ibu kita, insyaallah mereka akan doakan yang baik-baik buat kita.

Semoga kita semua dapat berjasa dengan ibu kita selagi hayat mereka masih ada. Dan juga jangan lupa buat saham akhirat juga buat mereka apabila mereka dah tiada nanti.

May 01, 2018

Promosi Shaklee Mei 2018

Segment Pertama (1) Promosi Shaklee Mei 2018



Sempena nak masuk bulan ramadhan, Shaklee buat promosi untuk beberapa item skali gus.

1. Pembelian 2 Performance Drink (PD) akan dapat diskaun 10%
2. Pembelian 2 Meal Shake (MS) akan dapat diskaun 10%
3. Pembelian 2 Cinch Vanila Shake akan dapat diskaun 10%

Bukan itu sahaja, anda akan dapat FREE 1 beg eco friendly juga dengan setiap pembelian 2 set TWIN PACK di atas.

Segment Kedua (2) Promosi Shaklee Mei 2018

Promosi untuk segment ini melibatkan 2 set iaitu :-
  • Cleanse & Burn Set (Set Kurus)
  • Revitalise Set (Set Meningkatkan Tenaga)
Kedua-dua set ini akan dapat FREE 1 beg eco friendly


Bagi Amir, lebih suka kepada promosi TWIN PACK sebab dapat penjimatan sehingga 10% bagi setiap set. Insyaallah, ramai customer yang suka sebab nak kekal cergas dan bertenaga sepanjang menjalani ibadah puasa nanti.


Kalo ada yang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh inform Amir.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
012 237 2641 (Amir) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 30, 2018

Berapa Banyak Protein Yang Boleh Anda Ambil?


Jumlah protein yang perlu diambil sehari


BERAPA BANYAK PROTEIN YANG BOLEH ANDA AMBIL? 

Soalan ini biasanya kita tak boleh nak jawab spontan sebab kita tidak tahu berapa banyak protein yang kita ambil dalam sehari.

Sebenarnya, untuk mendapatkan 14 gram protein, Anda perlu makan :-

1. 2 keping daging lembu tanpa lemak
2. 1 ketul peha ayam
3. 2 biji telur ayam
4. 1 ekor ikan kembung bersaiz sederhana
5. 2 ekor sotong bersaiz sederhana
6. 4 keping tempeh
7. 2 keping keju
8. 1 keping ikan tenggiri

Perbezaan Protein Soya Shaklee dengan yang lain

Agak-agaknya mampu tak kita nak makan setiap hari makanan ni? Maybe selang sehari boleh la kan?
Jangan risau, ada cara paling senang dan mudah nak ambil protein dari pemakanan kita iaitu Energizing Soy Protein (ESP) yang memberikan banyak kebaikan semulajadi berasaskan protein soya.

Ia mengandungi :-
  • 9 asid amino perlu 
  • Indeks glisemik yang rendah 
  • Kaya dengan kalsium
7 Fakta Menarik Mengenai ESP

Minuman protein yang hebat dan lazat ini sesuai dengan pelbagai jenis gaya hidup dan melengkapkan makanan dengan mudah, agar kita boleh mendapatkan protein harian pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja.

Tips nak pelbagaikan perasa dalam minuman ESP anda 


• Campurkan dengan segelas susu, jus, air atau minuman kegemaran anda.
• Kisarkan dengan buah kegemaran anda untuk menghasilkan smoothie yang menyegarkan.


Kalo ada yang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh inform Amir.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
012 237 2641 (Amir) / 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd
Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 21, 2018

Tanda dan Gejala Diabetes

Topik pada hari ini adalah Diabetes. Amir hendak kongsikan Tanda dan Gejala Diabetes kerana dalam keluarga Amir sendiri juga sudah ada yang menampakkan tanda-tanda tersebut. Diabetes merupakan penyakit yang sudah tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat kita. Ia juga dikenali sebagai penyakit kencing manis.

Punca utama penyakit diabetes adalah dari tabiat pemakanan.
Diabetes banyak dihidapi oleh orang tua namun tidak terkecuali orang muda. Ada doktor yang beritahu pada Amir yang pesakit beliau ada yang berusia belasan tahun. Punca utama adalah gaya pemakanan atau diet harian.

Amir kongsikan laporan statistik mengenai pesakit diabetes dari tahun 2015 sehingga 2017. Angka yang ditunjukkan adalah sangat menakutkan sebab boleh kata 1 daripada 7 rakyat Malaysia.
1 dalam 7 orang dewasa adalah penghidap diabetes
Pada tahun 2015, sejumlah 3.5 juta atau 17.5% warga dewasa (18 tahun ke atas) negara ini didapati menghidap penyakit diabetes (jumlah prevalen). Ini merupakan jumlah keempat tertinggi penghidap penyakit itu di Asia. Dan dua kali ganda jumlah prevalensi dunia iaitu 8.5% (Sumber: WHO 2014).

Jumlah pesakit diabetes mengikut umur 2015
Jumlah pesakit diabetes di negara ini didapati terus meningkat semenjak tahun 2006. Menurut Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) , pada tahun 2006 terdapat 1.9 juta penghidap dewasa. Angka itu bertambah kepada 3 juta dalam masa 5 tahun pada 2011. Ini merupakan peningkatan daripada 11.6% pada tahun 2006 kepada 15.2% pada tahun 2011 dan 17.5% pada tahun 2015.

Apa yang lebih memeranjatkan adalah separuh daripada jumlah 3.5 juta pesakit ini (9.2%) tidak mengetahui bahawa mereka sebenarnya menghidapi penyakit tersebut.

Sayangnya, ramai yang tidak menyedari mereka adalah penghidap diabetes sehingga ia menjadi kronik dan mempunyai komplikasi jangka panjang.

Amir kongsikan juga 2 jenis penyakit diabetes yang utama :

Diabetes jenis 1 : Diabetes ini memerlukan insulin sejurus selepas diabetes dikesan dan individu ini bergantung dengan insulin sepenuhnya.

Diabetes jenis 2 : Memerlukan rawatan ubat-ubatan pada peringkat awal untuk mengawal paras gula dan hanya memerlukan insulin apabila gula sukar dikawal oleh rawatan oral.

Apakah Tanda Dan Gejala diabetes?

Ada beberapa tanda dan gejala diabetes yang dapat anda kenali sebagai gejala umum yang terjadi pada penghidap diabetes. Walau bagaimanapun, tidak semua tanda dan gejala akan dialami oleh pesakit diabetes.



Tanda dan gejala diabetes adalah :
  1. Kerap membuang air kecil (Polyuria)
  2. Cepat penat dan lemah sepanjang masa
  3. Kerap dahaga (Polydipsia)
  4. Penglihatan kabur
  5. Kerap lapar (Polyphagia)
  6. Rasa kebas pada hujung saraf di telapak tangan dan kaki
  7. Urin mengandungi paras gula yang tinggi (Glycosuria)
  8. Luka lambat sembuh
  9. Berat badan turun mendadak
  10. Mudah terkena jangkitan kuman terutama pada kulit.

Kesimpulannya

Pencegahan amat penting dan anda disarankan untuk mendapatkan rawatan intensif jika ingin mengelakkan berlakunya komplikasi dalam badan anda.

Bagi mereka yang mempunyai faktor risiko diabetes, anda digalakkan agar menjalani pemeriksaan saringan bagi paras gula dalam darah sekurang-kurangnya sekali setahun.

Jika perkara ini tidak diberi perhatian dari awal, gangguan pada saluran darah boleh terjadi seperti gangguan pada saluran darah di otak, mata, jantung, ginjal, serta bahagian kaki. Selain itu penghidap diabetes juga sangat mudah mendapat jangkitan kuman pada paru-paru, gigi, serta gusi dan pada saluran kencing.

Terima kasih kepada para pembaca kerana sudi baca sampai habis artikel yang amir kongsikan ini. Jum sama-sama kita amalkan gaya hidup sihat bersama gaya pemakanan yang betul.

Mencegah itu lebih baik dari Merawat

April 20, 2018

Testimoni ESP Untuk Menyusu


Produk ESP menjadi pilihan ramai ibu-ibu menyusu kerana ia terbukti berkesan selepas pengambilan secara konsisten paling kurang 2 minggu. Amir nak kongsikan berita gembira ni dengan anda semua testimoni dari downline Amir sendiri 😁

Testimoni ESP Untuk Menyusu
Testimoni ESP Untuk Menyusu
 "Alhamdulillah, susu mula bertambah. Berat baby pun dah naik 300 gram." 


Hubungi kami jika anda berminat untuk mencuba produk ESP :
012 237 2641 (Amir)
012-2295680 (Nadiah)
011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd 


Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 17, 2018

Testimoni ESP Untuk Jerawat Pasir Makin Berkurang

Testimoni ESP Untuk Jerawat Pasir Makin Berkurang
Vitamin C dan ESP. Set Kulit Cantik
Customer kami ingin berkongsi testimoni ESP untuk jerawat pasir makin berkurang selepas mencuba produk Shaklee, ESP dan Vitamin C selepas 1 minggu.

"Kulit beliau dulu kering, sekarang dah makin lembap kulitnya. Dan jerawat pasir pun makin berkurang. Dulu kerap naik apabila time period, akan tumbuh kat dahi. Alhamdulillah, sekarang dah takda jerawat pasir."

Testimoni ESP Untuk Jerawat Pasir Makin Berkurang
Feedback Customer untuk Produk Kulit Cantik
Hubungi kami jika anda sudah membuat keputusan :)

012 237 2641 (Amir)
012-2295680 (Nadiah)
011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd 


Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 12, 2018

Waktu Terbaik Untuk Energizing Soy Protein (ESP)

Ada customer Amir tanya, bilakah waktu terbaik untuk Energizing Soy Protein (ESP) ini sebab dia terlampau sibuk sehingga terlupa nak ambil. Boleh tak dia nak ambil waktu lain?

Jawapan dia? Jeng jeng jeng..

Mari kita sama-sama fahami kenapa perlu ambil ESP mengikut waktu yang sesuai dan kenapa boleh ambil pada waktu lain.

Shaklee telah bantu kami dengan menyediakan poster yang sangat cantik ini bagi memudahkan permahaman kita.


Sebenarnya, ESP boleh diambil pada bila-bila masa yang sesuai mengikut keperluan masing-masing. Disamping itu, ia juga mudah disediakan dan sangat berkhasiat. Malah ia juga mengandungi :-
  • Menyediakan 9 asid amino penting
  • Memberi anda 14g protein soya setiap hidangan
  • Mengandungi 5 vitamin B yang penting
  • Kaya dengan kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat
  • Bebas kolesterol
  • Indeks glisemik rendah protein soya untuk tenaga yang berkekalan

6 Waktu terbaik untuk Energizing Soy Protein (ESP)

Sarapan Pagi
Mulakan hari anda dengan minuman yang sihat. Campurkan ESP dengan buah-buahan kegemaran anda seperti pisang atau buah-buahan untuk smoothie smoothy berkrim.


Minum Pagi
Terasa lembik dan kurang bermaya? Boleh tingkatkan tahap tenaga anda dengan ESP!



Minuman Tengahari
Adakah anda? Bahawa segelas minuman ringan mengandungi 170 kalori berbanding dengan kopi yang dicampur ais mengandungi 320 kalori?
ESP hanya memberi anda 104 kalori setiap hidangan supaya anda boleh membuat pilihan yang lebih sihat!

Minuman Petang

Cuba elakkan ambil makanan manis dan berminyak untuk kudapan petang. Maklumlah, kita rakyat malaysia ni memang suka minum petang dengan kopi o panas dan goreng pisang. Hehe.

Jum kita cuba ubah gaya pemakanan kita supaya lebih sihat. Badan nak pakai lama kan?


 
Sebelum dan Selepas Bersenam
Apabila ambil ESP, ia dapat tingkatkan tahap tenaga anda sebelum dan selepas latihan anda.

**Tips: Untuk hasil yang lebih baik, ambil ESP 30 minit sebelum latihan anda atau dalam masa 2 jam selepas latihan anda untuk mempercepat pemulihan otot.

Makan Malam
Cara nak kurangkan makan lewat malam adalah dengan memanjakan diri anda dengan ESP untuk meningkatkan rasa kenyang anda. Insyaallah, ia sangat membantu untuk orang yang tengah berdiet.



Semoga perkongsian Amir kali ni dapat membantu menjawab persoalan anda atau customer mengenai waktu terbaik untuk ambil ESP. Jum kita sama-sama berkongsi manfaat ESP dengan kawan-kawan. Insyaallah, ramai orang lagi yang masih memerlukan ESP ni :)

Berminat nak cuba atau beli produk Shaklee,
Boleh hubungi kami di
 012 237 2641 (Amir)
012-2295680 (Nadiah)
011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd 


Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 11, 2018

6 Tips Memilih Susu Protein Yang Bagus

Assalamualaikum semua, hari ini Amir nak kongsikan 6 Tips Memilih Susu Protein Yang Bagus untuk kesihatan kita. Dan kriteria lain yang Amir suka ialah mudah hendak disediakan, boleh diambil bila-bila masa dan juga bole dijadikan sebagai salah satu diet dalam makanan harian.

Persoalannya, banyak produk susu protein yang dijual secara meluas dipasaran dari pelbagai jenis. Bagaimana nak pilih susu protein yang bagus ni?

Mitos mengenai Kacang Soya

Dibawah ni ada 6 Tips Memilih Susu Protein Yang Bagus



100% Vegetarian

Tip 1 : Pilih Kacang Soya
Sebab kacang soya sesuai hampir semua golongan especially kepada orang yang ada lactose-intolerant (mereka yang ada alahan pada susu lembu)

Apa yang best?

  1. Kacang soya mampu memberikan banyak kelebihan seperti mengurangkan tahap kolestrol dalam darah seseorang.
  2. Pengambilan yang berterusan mampu membantu mengawal sindrom menopausal wanita.
  3. 100% berasaskan tumbuhan dan sesuai untuk pengamal vegetarian.
No Sugar Added

Tip 2 : Pilih yang tiada gula tambahan
Kebanyakan pengeluar atau pengilang akan menambah gula kepada susu protein mereka untuk memberi rasa yang sedap. Jadi, buatlah pilihan yang bijak yer kawan-kawan.
  • Pengambilan protein ini membantu untuk mengawal pengambilan makanan yang berlebihan (kalori berlebihan) dimana mampu membantu mengawal berat badan kita juga.
  • Ia juga membantu tahap gula dalam badan kita

Low Glycemic Index

Tip 3 : Pilih GI (Glisemik Indeks) yang rendah
GI yang rendah akan memberi kesan positif kepada gula dalam darah kita. Kalau GI tinggi, gula dalam darah kita akan tinggi dan menyebabkan kita hyperactive dan cepat lapar.

Kebaikan GI rendah dari kacang soya ialah dapat membantu :-
  • Mengekalkan tahap gula dalam darah (Sesuai untuk orang yang ada diebatis)
  • Mengawal nafsu makan
  • Mengawal berat badan

Tip 4 : Pilih yang mengandungi 9 Asid Amino Penting
Apa tu Asid Amino?
Asid Amino adalah binaan blok protein. Setiap hari, kita perlukan 9 jenis asid amino penting untuk :-
  • Melengkapkan fungsi badan kita
  • Membantu proses biologi seperti pembinaan sel-sel, organ, otot, penghantaran makanan dan penyimpanan nutrien dalam badan.

Non GMO

Tip 5 : Non GMO
Genetically Modified Organism (GMO) adalah ubahsuai secara genetik kepada tumbuh-tumbuhan, haiwan dan juga mikroorganisma melalui ujian sains dan makmal. Apabila kita makan terlampau banyak bahan GMO, ia akan memberi kesan jangka masa panjang kepada kesihatan kita. Jadi, kita perlu pilih bahan Non GMO bagi memastikan :-
  • Nutrien yang terdapat didalam bahan makanan mencukupi
  • Sebagai langkah memastikan bahan makan kita selamat dan sihat.

Tip 6 : Kandungan Rendah Lemak
Kandungan lemak yang tinggi didalam makanan boleh mengakibatkan banyak penyakit. Kita disarankan memilih bahan protein kurang dari 3gram lemak bagi setiap 100 gram Susu Protein. Kerana badan kita perlu mengekalkan tahap kolestrol di dalam darah dan juga ketumpatan otot kita.


Okes, sampai disini sahaja perkongsian Amir berkaitan dengan 6 Tips memilih susu protein yang bagus. Terima kasih yer sebab sudi membaca di blog kami :)


Berminat nak cuba atau beli produk Shaklee,

 Boleh hubungi kami di
 012 237 2641 (Amir)
 012-2295680 (Nadiah)
 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd 


 Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
 Your Certified Shaklee Product Consultant
 COD Bandar Baru Bangi
 Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 10, 2018

7 Mitos Vs Fakta Mengenai Kacang Soya

7 Mitos Vs Fakta Mengenai Kacang Soya

Hari ini, Amir nak kongsikan 7 Mitos Vs Fakta Mengenai Kacang Soya yang biasanya orang salah anggap kerana banyak cerita viral yang takut-takutkan oleh keyboard warrior.

Hakikatnya, bukan semua kacang soya adalah tidak elok. Kita kena pandai memilih produk kacang soya yang betul. Barulah, kesihatan kita terjamin.

7 Mitos Vs Fakta Mengenai Kacang Soya



1. Betul ke Kacang Soya mampu meningkatkan kesuburan wanita?

Kajian yang dibuat mengatakan kacang soya membantu mengatasi penuruan estrogen wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon yang mampu memberi kesan yang sama seperti estrogen.


2. Betul ke Kacang Soya boleh sebabkan sembelit?

Jawapannya ialah SALAH kerana kandungan serat dalam kacang soya juga sangat tinggi yang membantu proses penghadaman. Tak percaya? Cuba la try dulu. Hehe

Promosi Shaklee April 2018


3. Kandungan kalsium dalam susu kacang soya sama banyak dengan susu lembu?

Kenyataan ini salah yer kawan-kawan, kandungan kalsium dalam susu lembu lebih tinggi berbanding dengan susu kacang soya. Jadi, pengambilan susu lembu juga perlu untuk tumbesaran kanak-kanak dan juga nak kuatkan tulang untuk orang dewasa.



4. Betul ke kacang soyang mampu kurangkan kanser payudara?
Kita perlu faham apakah elemen didalam kacang soya yang dikatakan mampu mengurangkan kanser payudara tersebut. Amir tulis "mengurangkan" dan bukannya "menghapuskan". Lain maknanya tu.

Dalam kacang soya ada kandungan isoflavon yang dapat meningkatkan antioksida Vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser tersebut. Tetapi Amir sarankan supaya pesakit juga perlu rujuk kepada doktor pakar dan menjalani rawatan hospital untuk tindakan selanjutnya. Kerana mereka lebih tahun kondisi pesakit mereka dengan lebih detail.



5. Kacang soya mampu menyebabkan lelaki menjadi "perempuan"

Kenyataan ni selalu bermain atau berlegar di dalam media sosial sampaikan ramai orang percaya. Hakikatnya, kacang soya tidak memberi kesan yang mendalam kepada level estrogen di dalam badan lelaki.

Kalau tak, habis la ramai lelaki jawa yang kuat makan tempe menjadi "perempuan". Hehe


6. Kebanyakan orang alergik kepada kacang soya.

Sebenarnya, memang ada orang yang ada alergik kepada kacang soya dimana kulit mereka akan jadi gatal-gatal dan perlu mendapatkan rawatan susulan di hospital. Ini kerana pesakit tersebut ada alahan kepada kandungan hestamine yang tinggi. Ada beberapa makanan lain juga yang perlu pesakit ini elakkan juga.

Testimoni ESP untuk Gastrik Puan Sakinah


7. Orang kata fermented soya lebih bagus dari unfermented soya.

Sebenarnya, kedua-duanya sama sahaja. Yang membezakan hanyalah rupa atau fizikalnya sahaja.

5 Tips Memilih Protein Yang Berkualiti

Okes, sampai disini sahaja perkongsian Amir berkaitan dengan 7 Mitos Vs Fakta Mengenai Kacang Soya. Lepas dah baca, boleh kongsikan pada kawan-kawan anda supaya mereka tahu lebih lagi berkaitan dengan kacang soya.


Berminat nak cuba atau beli produk Shaklee,

Boleh hubungi kami di
 012 237 2641 (Amir)
 012-2295680 (Nadiah)
 011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd 


 Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
 Your Certified Shaklee Product Consultant
 COD Bandar Baru Bangi
 Pengeposan ke seluruh Malaysia

April 07, 2018

Nutriferon Limited Stok

Nutriferon Limited Stok
Stok Nutriferon Limited Stok

Apa!! Biar betul Nutriferon Limited Stok sekarang ni!!

Assalamualaikum pembaca semua, Amir nak share 1 berita kurang baik especially peminat Nutriferon sebab Shaklee Malaysia sudah kehabisan stok dan tidak akan restok buat masa ini. 


Penjualan Nutriferon terpaksa dihentikan buat sementara waktu kerana proses re-register produk perlu dilakukan bagi mematuhi garis panduan baru yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Nutriferon akan dikelaskan semula daripada produk Makanan kepada Perubatan Tradisional.

Nutriferon Limited Stok
Kenyataan dari Shaklee Malaysia

Proses pengkelasan semula ini akan mengambil masa 12-18 bulan dan akan dipantau oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (atau NPRA-National Regulatory Agency). Shaklee Malaysia akan mula mengimport dan memasarkan produk Nutriferon selepas pendaftaran diluluskan.

Jadi, kami telah berjaya menyimpan beberapa stok Nutriferon Limited Stok buat customer kami.

Testimoni Nutriferon
Nutriferon untuk Resdung Dan Gatal


Berminat nak cuba atau beli produk Shaklee, boleh hubungi kami di
012 237 2641 (Amir)
012-2295680 (Nadiah)
011-20200300 (Hotline) MSE Legacy Sdn Bhd  


Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...