September 13, 2019

Pengalaman Pregnancy Checkup di Hospital An Nur Bangi dan Suasana Dalam Bangunan Baru 2019

Alhamdulillah minggu lepas Nad berpeluang untuk buat pregnancy checkup di Hospital An Nur Bangi di bangunan baru mereka. Kalau anda belum tahu lagi, kini Hospital An Nur sudah berpindah ke bangunan baru di sebelah Bangi Gateway bermula 10 Jun 2019.

Lokasi

Alamat: Jalan Gerbang Wawasan 1, Seksyen 15, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.
Nombor telefon: 03-89235500

Mudah je lokasinya, boleh nampak dari roundabout berhampiran tol UKM.

Bangunan baru Hospital Pakar An Nur, Bangi

Kemudahan Parking

Kami ke sana pada hari Rabu, iaitu pada hari bekerja. Agak mudah untuk kami cari parking di perkarangan hospital. Bayaran parking belum dikenakan buat masa ini. Pada masa depan mungkin akan ada sebab ada nampak palang di parking entrance dan nampak juga tempat membayar parking.

Terdapat juga parking di kawasan basement.

Reception

Masuk je ke dalam hospital, kita akan nampak Kaunter Reception. Pergi ke situ dan beritahu staf yang bertugas tujuan kita datang. Mereka akan assist.

Nad beritahu staf tersebut nak buat pregnancy checkup dengan Dr. Wan Masliza. Jangan lupa bawa buku pregnancy ya! Di situ Nad diberikan nombor giliran.

Kaunter Reception di bangunan baru Hospital Pakar An Nur, Bangi

Pendaftaran

Bawa nombor giliran tersebut ke Kaunter Pendaftaran di sebelah kanan Kaunter Reception, dan tunggu giliran untuk dipanggil.

Di Kaunter Pendaftaran, mereka akan tanya details kita, sama ada pernah datang atau tidak. Kalau pernah, mungkin kena update alamat jika ada berpindah, dan juga emel kita. Di situ akan dapat beberapa sticker untuk proses seterusnya yang diselit di dalam buku pregnancy kita.

Kaunter Pendaftaran di bangunan baru Hospital Pakar An Nur, Bangi

Di sebelah kiri Kaunter Pendaftaran, terdapat Kaunter Pharmacy dan Billing

Check Tekanan Darah, Timbang Berat, dan Ujian Air Kencing

Selesai di Kaunter Pendaftaran, naik lif ke tingkat 2 untuk berjumpa doktor.

Di tingkat 2

Tetapi sebelum itu, perlu pergi ke Bilik 19. Letakkan buku pregnancy kita di dalam bakul yang disediakan. Tunggu giliran kita untuk dipanggil.

Tiba giliran kita, nurse akan minta kita timbang berat dan ambil tekanan darah. Selepas itu, kita akan diberi urine stick untuk ujian air kencing. Pergi ke tandas di luar bilik dan datang semula tunjukkan pada nurse tadi. Kemudian, nurse akan berikan buku pregnancy kita untuk dibawa ke bilik doktor.

Menunggu Giliran Berjumpa Doktor Pakar

Buku tersebut perlu diletakkan di dalam bilik doktor, ada ruang menunggu kat dalam tu. Letakkan di meja nurse yang bertugas.

Meja nurse di dalam bilik doktor

Haritu Nad tak tahu. Duk tunggu lah giliran dipanggil. Rupanya kena letak buku kat meja nurse dulu. Hehe. Bilik Dr. Wan Masliza di bilik nombor 3.

Senarai bilik-bilik Pakar di tingkat 2

Cafe & Playground

Dah buku letak tu, bolehlah pergi makan dulu di cafe di ruang menunggu di luar bilik doktor. Memang selesa sebab cafe ni indoor, fully air-conditioned, dan ada Wifi lagi. Hehe. Sempat lah Encik Gajah buat kerja kat laptop. Pilihan makanan pun boleh ok, tak terlalu sedikit, tak lah banyak sangat.

Kalau taknak makan pun, ada tempat yang empuk untuk duduk-duduk.

Cafe di tingkat 2 bangunan baru Hospital Pakar An Nur, Bangi

Coffee machine

Pilihan makanan yang ada, not bad

Ada small playground juga untuk anak-anak :)

Playground di luar bilik doktor, di sebelah cafe

Bilik Doktor

Dah agak-agak dekat nak sampai giliran kita, bolehlah masuk ke ruang menunggu di bilik doktor. Memang cantik waiting area dia.

Satu sudut di tempat menunggu

Sampai giliran kita, masuklah jumpa doktor kegemaran :D

First time jumpa Dr. Wan Masliza

Suasana dalam bilik doktor. Cantik kan?

Billing

Dah siap checkup, silalah pergi bayar ye. Hehe. Kena turun ke Ground Floor semula ke Kaunter Billing.

Kaunter Billing di bangunan baru Hospital Pakar An Nur, Bangi

Pastikan anda letak slip anda ke dalam kotak yang disediakan ya. Sebab kalau tak letak, mereka tak akan panggil ikut nombor giliran anda. Mereka akan panggil ikut nama yang tertera di slip sahaja. Kat sini pun Nad tak tahu, so membazir 15 minit menunggu tanpa letak slip. Haha.

Inilah kotaknya. Kecik je.

Dah letak slip, tunggu nama dipanggil pula. Jadi marilah kita berehat di sofa yang lebih empuk. Ada ruang menunggu di lobi.

Ruang menunggu di area lobi

Cuma jangan duduk jauh sangat dari Kaunter Billing, sebab mereka panggil nama dengan kuasa suara sebenar ja. Tak ada speaker. Jadi kena alert.

Lepas membuat pembayaran, rasanya kalau ada dapat vitamin, kena pergi Kaunter Pharmacy di sebelah Kaunter Billing tu. Macam Nad, Nad dah inform Nad consume supplement Shaklee iaitu Set Hamil Shaklee. Dr. Wan Masliza ok je since Nad sihat dan perkembangan baby semuanya ok Alhamdulillah. So dia tak beri apa-apa vitamin tambahan dah. Just continue apa yang Nad ambil sekarang. Nak tahu lebih lanjut tentang set ni, boleh klik sini: Set Hamil Shaklee. So Nad tak perlu ke Kaunter Pharmacy :)

Maka selesailah urusan checkup Nad hari tu.

Sebelum tu, Nad belanja korang dengan gambar-gambar di dalam bangunan baru Hospital Pakar An Nur ni ye. Sempat lah ambik gambar sementara menunggu tu. Hehe.

Gambar di Dalam Bangunan Baru Hospital An Nur


Senarai tingkat

Tingkat 1: Daycare / NICU / Labour Room / Bilik Bedah

Tingkat 5: Wad Bersalin / O&G / Nursery / Playground

Playground di Tingkat 5

Lif di Tingkat 5. Comel sangat :D

Gift Shop di Ground Floor

Vending Machine dan Coffee Machine di Ground Floor

Health Screening di Ground Floor

Directory. Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Senarai bilik Doktor Pakar

ATM ada di Ground Floor. Tak sempat ambil gambar. Hehe.

Ok, tu saja sharing Nad kali ni :) Moga bermanfaat.

Love,
Nad

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :)

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.