September 07, 2019

Cara Download FB Live ke Komputer


Pada yang kawan-kawan suka buat FB Live, tahukah anda yang FB Live yang anda buat tadi boleh di download ke komputer atau laptop anda sendiri?

Kenapa nak download pula? Suruh jer la orang tu tengok di FB Live tadi.

Boleh jer kalau kita share link tersebut direct pada orang itu. Tapi kalau kita nak share ilmu yang bermanfaat di medium lain seperti Youtube. Amir suggest kita download dan upload di Youtube sebab Youtube adalah Top 5 pengguna media sosial selain FB, IG dan Whatsapp.

Caranya mudah sahaja dan hanya boleh diguna pakai untuk FB Live kita sendiri. Kalau FB Live orang lain, perlukan permission dari owner tersebut which is Amir tak pernah buat lagi.

Cara Download FB Live ke Komputer


Apa yang anda perlukan adalah laptop ataupun komputer bersama internet. Kemudian ikuti langkah-langkah seperti dalam gambar di bawah.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 1

Langkah 1: Klik video FB Live yang sudah lepas, kemudian cari 3 titik dibahagian atas skrin.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 2

Langkah 2: Klik button Download Video.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 3

Langkah 3: Cari titik 3 selepas skrin berubah kepada Mode Handphone.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 4


Langkah 4: Klik button Download pada bahagian bawah screen. Kemudian check semula file yang telah di download tadi.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 5

Langkah 5: Bila dah jumpa file. Boleh la share dengan rakan-rakan.

Cara Download FB Live ke Komputer: Langkah 6


Langkah 6: Video tadi boleh di upload di Youtube. Cuma perlu create akaun di Youtube dulu ya kalau belum ada.

Ok tu saja, mudah je kan?

Belajar sesuatu dari entry ini? Kongsikan bersama rakan-rakan ya!

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :)

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.