5 Tips Memilih Protein Berkualiti

Di pasaran ada bermacam-macam supplement protein. Semua claim the best, mestilah kan!

Tapi macam mana nak tahu mana satu yang benar-benar berkualiti dan patut kita beli?

Ini bercakap soal kesihatan ni, mestilah tak boleh main-main kan?

Jum baca apa 5 Tips Memilih Protein Berkualiti

1. Protein berasaskan Tumbuhan vs Haiwan


Sumber protein yang boleh kita dapat melalui 2 sumber iaitu Tumbuhan dan Haiwan. Sebab utama Pakar Pemakanan syorkan kita mengambil protein dari sumber tumbuhan kerana ia lebih mudah untuk dihadam dan ini memudahkan lagi untuk badan kita membina sel.

Berbanding dengan sumber protein yang berasaskan haiwan, kebanyakan sumber ini mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya (suntikan hormon).

2. Kandungan kolestrol dalam Tumbuhan vs Haiwan

Tumbuhan tidak mengandungi kolestrol

Apabila kita mengambil protein, secara tidak langsung, vitamins dan mineral dalam makanan tersebut akan diambil sekali. Jadi, kita WAJIB cek kandungan kolestrol pada sumber makanan tersebut.
Seperti kita tahu, majoriti sumber Haiwan mengandungi kandungan kolestrol berbanding dengan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolestrol. Jadi kita tak perlu risaukan tentang kolestrol yang mungkin tersembunyi lagi.

3) Kandungan Lemak Tumbuhan vs Haiwan?

Kandungan lemak pada Haiwan

Kandungan lemak pada daging ayam adalah jenis lemak tepu dan transfat. Manakala tumbuh-tumbuhan bebas daripada lemak. Jadi makanlah kacang, biji bijiran, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.

4) GMO vs Non GMO?

Perbezaan tomato GMO vs Non GMO

GMO (Genetically modified foods) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang genetiknya telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan.

Menurut kajian, kesan GMO pada manusia membawa banyak risiko kesihatan. Non GMO ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang TIDAK DIUBAH GENETIK. Ianya asli dari biji benih sehingga proses penanaman, penuaian dan proses menjadikan ia sebagai produk makanan.

5) Sumber Semulajadi vs Sumber yang Diproses?

Sumber yang paling bagus adalah dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin hilang kandungan protein. Apabila anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet anda,anda boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

Sekarang anda semua dah tahu cara nak pilih sumber Protein yang bagus kan?

Jika ada yang tahu protein jenis apa yang Nad suka ambil sekarang ini.

Tadaaaa...

7 sebab pilih ESP

Buat yang berminat nak tahu tentang ESP. Bole la klik senarai link di bawah

1. Apakah perbezaan protein soya Shaklee berbanding brand lain?
2. 7 Fakta menarik tentang ESP Shaklee
3. Testimoni ESP

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi kami:
Nad : 012-2295680 / Amir : 012-2372641
Post a Comment

0 Comments