April 23, 2019

Review Smart IQ Bangi dan Pengalaman di Blindfolded Sports Day 2019

Review Smart IQ Bangi dan Pengalaman di Blindfolded Sports Day 2019

“Ada pergi Kelas Parenting ke lately?”

Tanya kawan seuniversiti kami sebab selalu share pasal parenting hehe.

Actually, not really parenting class. Tapi kelas yang membuka mata kami tentang powerfulnya #brain kita. Bagaimana nak kasi perkembangan otak anak cantik, bagaimana taknak kasi sambungan sel-sel tu putus. Indirectly kami belajar parenting sebenarnya. Kami lebih faham anak-anak amanah Allah ini.

PERKENALAN DENGAN SMART IQ BANGI


Perkenalan kami dengan Smart-IQ bermula pada hujung tahun lepas, apabila kami nak improve memory dan self confidence Az Zahin. So kami masukkan Az Zahin ke program Power Brain for Chidren (5-17 tahun). Kemudian Az Zahin sambung program Little Syafie kat situ (weekend).
Kemudian hantar Az Ziyad ke Kindies dia pula. Az Ziyad pun ada buat Power Brain sebelum masuk Kindies. Then bawak ke Fingerprint Analysis pula. Baru-baru ni, Nad jugak belajar Brain Education kat situ. Dah jadi loyal customer diorang dah 😂

Overall, kehidupan kami dah berubah sejak kenal Smart IQ.

PERUBAHAN SELEPAS KE SMART IQ BANGI


1. Ummi Abi dapat tambah ilmu psikologi anak-anak dan parenting

Masa Az Zahin punya sesi Power Brain tu, kami sebagai parents pun ada diberi ilmu juga. 2 hari selama 3 jam sehari. Surprisingly, kami belajar banyak tentang parenting jugak kat situ. MasyaAllah. Our views on our children dah berubah banyak. Dan Nad nampak banyak positifnya #EncikGajah bila dengan anak-anak. Memang sukar sebelum ni kalau kita seorang je yang faham macam mana cara terbaik nak handle anak, fahami development mereka. Why diorang buat begitu begini. Tambah pulak bila kami mula follow Dr. Taufiq Razif. Kalian follow lah juga k!

2. We found out that Az Zahin's memory is not an issue

Lepas buat Power Brain, kami ada buat Fingerprint Analysis untuk Az Zahin dan Az Ziyad. Rupanya dua-dua jenis kuat memori. At first Nad rasa macam tak percaya. Tapi lepastu Nad perhatikan, memang betul. Az Zahin punya memori sangat kuat sebenarnya. Dia dapat ingat sampai tahap details semua yang kami pun tak ingat. Sebenarnya kami yang tak tahu cara terbaik nak ajar Az Zahin sampai ingat sifir. Hehe.

3. Imaginasi both Az Zahin dan Az Ziyad improve

Kalau sebelum ni Az Zahin suka lukis 1 page buku tulis, 1 orang, now dia boleh lukis dengan sangat detail, boleh lukis di tempat yang kecil sampai penuh with details jugak, dan dia akan terangkan sekali.

Lukisan Az Ziyad pun sama. Kemas! Sebelum masuk Smart IQ Kindies, lukisan dia tak macam lukisan. Haha. Tapi kami macam ok je sebab dia kan ada masalah development sebelum ni. Tapi masuk je Smart IQ awal tahun haritu, terus dia berubah! Lukisan dah macam abang dia dah. Kemas dan yakin dia lukis.

4. Az Ziyad dah kurang picky eater!

Ni Ummi Abi terkejut sangat, within 1 month je belajar di Smart IQ Kindies, Ziyad boleh makan macam-macam kat sekolah. Nasi dan lauk yang dia tak biasa makan (biasanya makan nasi kosong pun boleh!), makan cucur lah, kuih lah. Pastu bulan seterusnya tu siap boleh makan sayur! Pastu tetiba Az Zahin dan Ziyani yang tak sekolah hari-hari kat Smart IQ pun dah nak makan sayur jugak. Peer pressure yang positif! Hihi.

5. Hidup lebih tenang

All in all, hidup kami lebih happy dan tenang. Sebab kita lebih faham anak kita. Kita faham kenapa mereka menangis, kenapa mereka panjat sana sini, kenapa mereka tak duk diam, macam mana nak ambil hati mereka berdasarkan preference mereka. Semuanya inshaAllah dapat dilihat dari sudut pandang yang positif 🙂

SMART IQ BANGI BLINDFOLDED SPORTS DAY 2019


Dan semalam, kami dapat experience sendiri Blindfolded Sports Day. First time dalam hidup kami, tengok orang bersukan sambil tutup mata. Dapat tengok anak-anak dan parents lain yang Super hebat juga. MasyaAllah, zuriat kita ni sangat hebat sebenarnya. Tanpa ilmu, kita boleh mengurangkan 'power' mereka tu tau.

Zahin tunggu turn untuk acara Pick It

Apabila anak makin besar, nak kembalikan Power Brain mereka memerlukan masa lebih lama

Zahin dapat tempat pertama dalam acara Pick It

Happy sangat Ziyani dapat jumpa kawan Zia, geng Kinderkaizen

Suka sangat la Ziyani tu

Ziyad tengah "charge energy" supaya lebih fokus

Team kami, Wind "we fight like a Tornado"

Suka sangat Ziyad, dapat tempat ke tiga dalam acara memanah BlindFolded 

Sabar jer Ziyad menunggu giliran

Ada budak monyok sebab gambar tak masuk

Comel jer kan? Ini adalah salah satu acara yang susah, Main Kubik

Ini program yang ada di Smart IQ
✔️Az Zahin - Tempat Pertama acara Pick It.
✔️Az Ziyad - Tempat Ketiga acara Blindfolded Archery.
✔️Abi - Tempat Kedua acara Kawah-Kawah.

Suka semua dapat hadiah. Ziyani pun seronok jumpa bestfriend dia. Abang-abang depa satu sekolah. Hehe.

++

Kawan-kawan yang ada issues yang macam kami hadapi sebelum ni, Nad recommend pergilah belajar dari Smart IQ ni. Nad yakin apa-apa ujian yang Allah kirimkan untuk kita, sebenarnya Allah nak buka jalan lain yang jauh lebih baik. For us to discover and learn more and more!

Macam founder Smart IQ sendiri iaitu Puan Ruha Dani, macam mana beliau boleh terjebak dengan ilmu tentang Brain ni semua, sebab beliau pernah diuji dengan masalah kesihatan yang berat dulu. Dah 2 kali operate. Then sebelum kena operate kali ketiga, beliau pergi belajar di Korea tentang Brain. Dan dari situ, beliau belajar ilmu tentang Brain, tentang teknik-teknik nak self-heal, buang benda-benda yang tak best dan yang tak sepatutnya ada dalam diri kita. Dan Alhamdulillah dengan kuasa Allah, dah tak perlu operate lagi 🥺

Kawan-kawan, try pergi, maybe untuk permulaan, kelas Brain Education. Now ada promo RM 200 dari harga asal RM 600. Hujung minggu ni ada. Anda akan rasa satu dunia baru nanti. Sebab macam Nad sendiri, tak sangka dan tak terbayang rupanya kita ada aset yang sangat hebat iaitu otak dan diri kita sendiri, which kita tak guna to the fullest sebab kita tak pergi belajar.

Pergilah. Sangat recommended jugak untuk handle stress / panas baran. Been there 🤗 Kesian anak-anak dan pasangan kalau berterusan. Ikhtiarlah cari jalan keluar.
Continue Reading

April 22, 2019

Youth Travel Kit

Youth Travel Kit

Assalamualaikum Semua. Hari ini Amir ada benda menarik nak kongsikan dengan anda.  Kami berjaya beli Full Set Shaklee pada awal bulan hari itu, dan dapat item Percuma yang paling best sejak Youth Skincare dilancarkan pada Mei 2018.

Apakah item percuma tu?
Tadaaa, ini lah gift terbaru dari Shaklee iaitu YOUTH Travel Set & Travel Case yang sangat comel.. Singkatan untuk gift ni ialah Youth Travel Kit. Mudah sikit nak sebutkan. Hehe

Full Set Youth bersama Youth Travel Kit

Size Youth Travel Kit di dalam Beg khas

Ini lah rupa Beg Travel Kit. Besar sikit dari tangan.

Youth Travel Kit dalam case. Tak perlu takut tumpah.

Comel kan Youth Travel Kit ni :)

Promo ini boleh dibeli oleh semua orang termasuk ahli Shaklee sendiri. Kepada yang belum jadi ahli, beli sahaja set ini, anda terus jadi ahli Shaklee secara Percuma. Menarik bukan?

Apa yang best Youth Travel Kit ni?

  • Ringan, tak perlu bawa the whole set
  • Cantik dan unik
  • Mudah dibawa ke mana-mana
  • Skincare tidak tumpah dan tak penyek sebab Travel Case ni keras :)
  • Boleh dibawa dalam penerbangan kerana 100ml sahaja setiap botol
  • Didatangkan bersama beg lutsinar juga
  • Tidak dijual di mana-mana! Nilai set ini ialah RM 285 tau


So, kena cepat-cepat grab peluang ini sebab Shaklee kata 'selagi stok masih ada' ;)


Berminat dan ingn tahu lebih lanjut mengenai Youth?
Klik gambar di bawah untuk terus ber-Whatsapp dengan Nad :)




Continue Reading

Koleksi Testimoni Shaklee Collagen Powder




Tahukah anda? Kolagen Shaklee dah dijual bermula 15 April yang lepas selepas hampir 1 tahun menghilang :). Kepada yang dah biasa makan kolagen Shaklee, mereka sangat sukakannya kerana kesannya boleh dirasai seawal 14 hari apabila diambil secara konsisten setiap hari.

Amir kongsikan 3 testimoni pengguna Kolagen Shaklee yang telah merasai kesan positif.


Puan Nadiah Suhaidi aka Nadxoxo sendiri telah merasai kesannya dalam masa 2 minggu sahaja. Kulit muka makin cerah berbanding dulu dan makin anjal.


Ini adalah Puan Nana Macarona, beliau terkena sunburn apabila balik dari New Zealand. Apa yang beliau buat ialah ambil kolagen Shaklee secara konsisten setiap hari selama 1 bulan. Alhamdulillah, kulit muka dah makin cantik dan bersih. 


Puan Hasifah pula mengalami masalah jerawat dan bekas parut di muka beliau. Pada awal penggunaan kolagen, kesan yang dirasai hanya sedikit sahaja. Tetapi selepas 3 minggu menggunakannya, kulit muka beliau dah makin baik dan cantik. Malah nampak makin cerah berbanding sebelum ini.


Untuk sebarang pertanyaan mengenai Kolagen Shaklee,
klik sahaja link disini atau gambar dibawah.



Continue Reading

April 20, 2019

Cara Mudah Untuk Kekalkan Bentuk Badan

Cara Mudah Untuk Kekalkan Bentuk Badan
Kunci kejayaan dalam pengurusan berat badan adalah jumlah kalori yang diambil dan dibakar. Untuk menurunkan berat badan dengan cara yang betul, kita perlu mengelakkan kehilangan otot. Oleh itu, hidupkan semula "enjin" di dalam badan kita dengan membina atau mengekalkan jisim otot untuk badan kekal sihat!

Kami kongsikan 3 Tips Cara Mudah untuk Kekalkan Bentuk Badan Ideal.

1. Lebih Banyak Otot = Metabolisme Akan Tinggi


Tahukah anda? 
Otot memberi badan kita kekuatan, bentuk dan ketegapan. Satu otot boleh membakar sehingga 50 kalori setiap hari. Oleh itu, semakin banyak otot yang kita miliki, lebih banyak kalori yang akan dibakar dalam sehari.

2. Lebih Banyak Otot = Perlu Lebih Protein + Senaman


Untuk membina otot, kita perlu mengambil protein yang mencukupi beserta dengan senaman. Sumber protein yang baik membantu membina tisu yang sihat dan pembentukan otot kita.
Menambah senaman rintangan, kita akan membina jisim otot, meningkatkan metabolisme semulajadi supaya kita mencapai matlamat dengan cara yang lebih berkesan.

3. Leusina Membantu Mengekalkan dan Membina Otot


Pilih protein yang boleh membantu kita mengekalkan jisim otot apabila kita menguruskan berat badan. Gabungkan leusina ke dalam diet harian kerana:

• Ia adalah asid amino penting yang membantu kita mengurangkan berat badan dengan cara yang betul.
• Ia membantu tubuh mengekal dan membina otot tanpa lemak.
• Ia menyokong metabolisme yang sihat dengan memelihara otot.


Akhir sekali, kami nak syorkan produk yang mampu membantu mengekalkan bentuk badan anda dengan mudah iaitu Cinch Shake Shaklee. Didatangkan dengan 3 perisa, Vanilla, Cafe Latte dan Coklat.

Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai Cinch Shake Mix
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Nad ya :)




Continue Reading

Kesan Cahaya Matahari Pada Kulit Muka

Kesan Cahaya Matahari Pada Kulit Muka
Kesan Cahaya Matahari Pada Kulit Muka
Ini bukan gambar photoshop yer kawan-kawan!

Ini rupa seorang pemandu lori bernama William McElligott, berusia 69 tahun.

Beliau disahkan terkena sindrom UNILATERAL DERMATOHELIOSIS apabila kulit muka beliau sebelah kiri terdedah dengan matahari (melalui tingkap lori) lebih 28 tahun.

Apa itu Unilateral Dermatoheliosis?

Unilateral = sebelah sahaja sama ada kiri atau kanan. Dermatoheliosis = proses penuaan kulit disebabkan sinar UV (photoaging)

Ia bermaksud perubahan kulit akibat proses penuaan oleh kesan sinar matahari yang terjadi pada sebelah bahagian sahaja.

Jadi, lindungilah kulit anda dari pancaran Sinar UV dengan memakai sunscreen protector.

Kesan Cahaya Matahari Pada Kulit Muka
Age Defense Moisturizer

Age Defense Moisturizer memberi perlindungan untuk kulit daripada sinaran matahari.


Ia direka sebagai pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB.

Dihasilkan dari SPF 50, Vital Repair+® Complex dan Muscadine Grape Extract. bagi melembapkan kulit dan menambahbaikkan penampilan kulit secara menyeluruh.


Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai Age Defense Moisturizer,
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Nad ya :)


Continue Reading

April 18, 2019

7 Kebaikan Kolagen Untuk Tubuh Badan Kita

7 Kebaikan Kolagen Untuk Tubuh Badan Kita
7 Kebaikan Kolagen Untuk Tubuh Badan Kita
Sebelum ini, kami ada kongsikan apa itu kolagen? Belum baca lagi? Tak mengapa, Amir kongsikan linknya disini.


Dah tahu berkaitan kolagen, Amir nak kongsikan pula 7 kebaikan kolagen untuk badan kita


7 Kebaikan Kolagen Untuk Badan Kita

  1. Menganjalkan Kulit.
    • Kolagen membantu menjadikan kulit kita lebih tegang, anjal dan lembut termasuk muka dan tangan.
  2. Meningkatkan Pergerakan.
    • Kolagen menyokong kesihatan sendi dan kekuatan tulang. Orang yang aktif bersukan digalakkan mengambil kolagen agar sendi-sendi mereka tidak mudah cedera.
  3. Rambut Subur
    • Kolagen menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur, lebat dan makin bersinar.
  4. Menegangkan
    • Kolagen membantu menegangkan dan menganjalkan payudara.
  5. Mencerahkan
    • Kolagen mengurangi pigmentasi, jeragat dan kulit tidak sekata.
  6. Melembapkan
    • Kolagen membantu melembapkan kulit bagi mengurangi rasa kering dan gatal pada muka.
  7. Anti-Penuaan
    • Kolagen membantu mengecilkan lian pori-pori yang kelihatan, menghilangkan kedutan dan garis halus pada muka.
Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Kolagen Shaklee,
klik sahaja link disini atau gambar dibawah.


.
Continue Reading

Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya

Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya
Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya
Kanak-kanak zaman sekarang ini terdedah dengan pelbagai jenis makanan yang kurang khasiat samada di sekolah ataupun di mall. Restoran makanan segera sahaja boleh kata ada beberapa buah dalam taman atau pekan kita. Ia menjadi satu masalah kepada kita sebagai ibu bapa hendak mengajar mereka untuk makan sayuran dan buahan dalam diet mereka.

Hari ini, Amir nak kongsikan 3 Tips untuk menyelesaikan masalah Anak Picky Eater.

1. Melibatkan anak dalam penyediaan makanan

Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya

Apakata anda ajak anak sertai sekali dalam penyediaan makanan dengan memberi mereka merasai pengalaman "memasak" dan mencuba sendiri rasa makanan tersebut.

Biarkan anak memilih sendiri buah atau kacang-kacangan untuk ditambah ke dalam Meal Shakes mereka atau biarkan mereka taburkan kegemaran mereka topping seperti cip coklat, coklat atau sos strawberi di dalamnya.

2. Cuba Sesuatu yang Kreatif

Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya

Sesetengah anak mencari citarasa baru dan tekstur. Ini mudah dengan Meal Shakes kerana ia tidak perlu disediakan dalam bentuk air sahaja. Malah ia boleh dimasukkan ke dalam resepi baru seperti puding, krim ais, muffin, kek, jeli dan juga sup berkrim.

Dengan cara ini, anak akan merasai sendiri resepi baru mereka dalam setiap hidangan.

3. Hidangkan Makanan Mengikut Watak Kartun

Anak Picky Eater? 3 Tips untuk Menyelesaikannya

Hidangkan sayur-sayuran seperti lobak atau brokoli dengan sos kegemaran mereka atau sos atau menawarkan sarapan pagi untuk makan malam.

Guna kreativiti dengan pelbagai makanan berwarna cerah. Cuba memotong makanan ke dalam pelbagai bentuk dengan pemotong kuih atau mengatur makanan menjadi kegemaran mereka watak kartun.

Produk Info : Meal Shakes

Detail bahan di dalam Meal Shakes
Resepi Aiskrim Pisang bersama Meal Shakes

19 jenis Vitamin dan Mineral dalam Meal Shakes bagi tumbesaran anak kita

Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai produk MealShakes,
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Nad ya :)




Continue Reading

April 17, 2019

Resepi Meal Shakes : Aiskrim Pisang Bersama Meal Shakes

Resepi Meal Shakes : Aiskrim Pisang Bersama Meal Shakes

Kebiasaannya, kanak-kanak sukakan aiskrim sebagai snek ringan mereka. Cuma, aiskrim yang dijual dikedai mengandungi banyak bahan perisa dan pewarna. Tidak sihat untuk kesihatan anak kita yang masih kecil.

Tengah hari ini, Amir kongsikan 1 resepi sihat iaitu Aiskrim Pisang Bersama Meal Shakes. Anak kami suka sangat aiskrim Meal Shakes ni.

Bahan-bahan

4 biji pisang. - dibuang kulit dan dipotong kasar.
1/2 sudu kecil essen vanila.
3 sudu besar Madu.
2 sudu Meal Shakes.
150g Low Fat Yogurt.

Cara-cara Penyediaan:-

  1. Bekukan pisang yang telah dibuang kulit dan dipotong kasar tadi didalam peti beku untuk semalaman.
  2. Setelah dibekukan semalaman, masukkan pisang beku tadi kedalam pengisar bersama essen vanila, madu, yogurt dan Meal Shakes.
  3. Kisar sehingga halus dan lembut seperti tekstur aiskrim.
  4. Sejukkan didalam peti semalaman sebelum dihidangkan atau dinikmati terus bersama coklat yang dicairkan bersama pisang ala - ala Baskin Robbins gitu.
Selamat mencuba yer kepada para pembaca. Rasa aiskrim ini sangat sedap dan berkhasiat. Khasiat yang Amir maksudkan ialah kandungan Meal Shakes itu sendiri dimana ia mengandungi 19 vitamin dan mineral untuk tumbesaran anak kita.


Meal Shakes membekalkan 19 Vitamin dan Mineral untuk tumbesaran anak kita

Produk Info Meal Shakes
Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai produk MealShakes,
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Nad ya :)


Continue Reading

April 16, 2019

Info Produk : Meal Shakes

Info Produk : Meal Shakes
Info Produk Meal Shakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Info Produk : Meal Shakes
Meal Shakes membekalkan 19 jenis Vitamin dan Minerals yang penting untuk anak kita

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Info Produk : Meal Shakes
Keistimewaan Produk Meal Shakes


Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai produk MealShakes,
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Nad ya :)
Hubungi Nadiah Suhaidi


Continue Reading