October 31, 2019

Tips Pemilihan Car Seat Yang Betul

Tips Pemilihan Car Seat Yang Betul
Tips Pemilihan Car Seat Yang Betul

Hari ini, banyak newsfeed di fb kisah pasal Carseat. Dan majoriti komen pasal setting bilangan anak bersama driver. Mana nak letak "mak" nya kalau semua kerusi dah penuh dengan car seat? Hehe

Amir tak reti komen bab tu sebab itu terpulang pada masing-masing. Kami pun baru ada kesedaran pasal carseat ni sejak awal tahun ni. Terfikir nak tahu lebih lanjut pasal car seat yang sesuai untuk anak-anak sebab Triple Z ni dah makin membesar.

Tips Pemilihan Car Seat Yang Betul

Apa yang penting dalam proses pemilihan car seat ni ialah :-

1. Ilmu. Kita perlu tahu jenis carseat yang sesuai dan ikut spec yang ditetapkan. Bukan takat tengok design jer tau.

2. Budget. Nak beli car seat ni harga dia lebih dari 200 ringgit ke atas. Ikut brand dan jenis.

3. Kenderaan. Kami baru tahu rupanya tidak semua kereta sedan sesuai untuk pasang 3 carseat di bahagian belakang kereta. Kena tahu juga spec melalui buku manual kereta.

4. Keselesaan anak. Nak beli car seat ni juga perlu check keselesaan anak-anak sebab mereka yang nak duduk dalam tu. Lebih elok kalau pergi kedai yang boleh testing. Kami prefer LittleWhiz.com
sebab kedai tu bukan kasi testing duduk, malah siap pasang dalam kereta sekali.

Baca : Shopping Car Seat di LittleWhiz Shah Alam

Nak tahu lebih lanjut pasal piawian keselamatan yang digunakan di Malaysia.
Boleh rujuk pamphlet di link ini atau klik gambar dibawah.

Tips Pemilihan Car Seat Yang Betul




Continue Reading

October 29, 2019

Kenali Herbal Blend Shaklee

Kenali Herbal Blend Shaklee
Kenali Herbal Blend Shaklee

Alhamdulillah, sempat juga hantar 2 tiub herbal blend ke regular customer. Beliau gunakan krim serbaguna untuk anak yang mempunyai kulit sensitif.

Apa itu Herbal Blend Shaklee?

Ia merupakan krim pelbagai guna yang menggunakan campuran 4 herba utama iaitu Sage, Horse chestnut, Yarrow dan Rosemary. Ia merupakan krim first aid kit yang wajib ada di setiap rumah.

Dalam Herbal Blend Shaklee ini ada 4 herba utama sebagai ramuan utama dalam krim herbal blend.

1. Sage

Kenali Herbal Blend Shaklee
Sage
  • Ia adalah tumbuhan herba yang biasanya dibuat sebagai Essential Oil (EO).
  • Ia bersifat anti-inflammation (anti radang) dan apabila badan kita diserang toksin, racun, kuman atau parasit, sel akan mengalami keradangan. Antara contoh mudah ialah bengkak, bernanah, kulit jadi kemerahan atau bisul.
  • Dengan bantuan Herbal Blend Shaklee, sapu pada tempat yang sakit dengan syarat ia bukannya luka berdarah atau yang serius.

2. Horse Chestnut
Kenali Herbal Blend Shaklee
Horse Chestnut
  • Ia juga mempunyai sifat anti radang seperti sage dengan tambahan ia memberi kesan ke atas saluran darah.

3. Yarrow
Kenali Herbal Blend Shaklee
Yarrow

  • Yarrow biasanya dibuat sebagai essential oil (EO).
  • Ia memberi kesan anti-bakteria, anti-virus dan anti-fungus
  • Yarrow memberi "cooling effect" dimana orang dulu menggunakan Yarrow untuk mengurangkan demam.

4. Rosemary


Kenali Herbal Blend Shaklee
Daun Rosemary
  • Rosemary merupakan herba yang sangat mudah didapati di pasaraya.
  • Ia banyak digunakan dalam masakan barat terutama dalam masakan kambing untuk menghilangkan bau hamis yang kuat.
  • Rosemary juga bersifat anti-bakteria, membantu melancarkan peredaran darah dan memberi kesan yang menenangkan.
  • Ia sesuai untuk anak demam, memberi kesan kelegaan akibat kegatalan, sesuai untuk orang yang selalu travel dan juga membantu memperbaiki mood.
Selain itu, Herbal Blend Shaklee juga menggunakan formula menthol yang menyejukkan diperkaya dengan ekstrak semula jadi termasuk kamomil, minyak jagung dan salvia membantu untuk melegakan kulit.

Kenali Herbal Blend Shaklee
Fungsi Herbal Blend

Amir sendiri dah guna lebih 7 tahun untuk eczema dan sangat sukakannya. Boleh kata ada 3/4 tiub yang dah dibuka, standby dalam kereta dan juga rumah. Even rumah Mak pun ada juga, incase kalau terlupa bawa.

Nak tahu lagi apa kelebihan Herbal Blend Shaklee ni?

1. Membantu mengurangkan kegatalan kulit akibat gigitan serangga.
2. Membantu menghilangkan parut jerawat / parut chicken pox.
3. Sebagai losyen harian untuk kulit kering seperti Amir Marzhuki
4. Krim urut badan jika lenguh.
5. Mengurangkan kesan luka melecur.
6. Melembutkan kulit / tumit kasar atau pecah.
7. Merawat ruam susu / ruam panas / ruam lampin / muka / kepala pada bayi.
8. Membantu melegakan badan ketika demam.
9. Mengurangkan kegatalan akibat eczema.
10. Membantu mngurangkan sakit pada luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu
11. Membantu melegakan perut kembung.

Nak lihat lagi testimoni Herbal Blend Shaklee?

Nak tahu lebih lanjut mengenai Herbal Blend, boleh hubungi kami seperti no dibawah;

012 229 5680
Nadiah Suhaidi
Your Certified Shaklee Product Trainer :)
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

October 28, 2019

Jenis Gula Di Pasaran Yang Perlu Kita Tahu

Jenis Gula Di Pasaran Yang Perlu Kita Tahu
Jenis Gula Di Pasaran Yang Perlu Kita Tahu
Gula adalah salah satu bahan pemanis dan juga pengawet dalam masakan dan minuman kita. Tahukah kawan-kawan bahawa gula ini pun ada banyak jenis?

Malah, Amir sendiri pun confuse juga dengan gula merah dan gula perang. Rupa seakan-akan sama, tapi tak sama dari segi penghasilannya .
sebenarnya

Bagi nak berikan info yang lebih padat mengenai gula yang biasa dijual di pasaran. Amir dapatkan maklumat dari En Amirul Kalif Syde yang merupakan chef dalam bidang Pastry. Beliau kongsikan di twitter beliau pada awal tahun hari tu.

Jum sama-sama kita mengenal jenis gula dipasaran yang perlu kita tahu. Lepas ni takde la tersalah beli di kedai.

Jenis Gula Di Pasaran Yang Perlu Kita Tahu mengikut nama, jenis dan kegunaanya.


1) Granulated Sugar - Gula Pasir




  • Nama lain : Table sugar/refined sugar/white sugar
  • Bila orang sebut gula, gula yang ni lah yang biasa kita maksudkan
  • Gula ini adalah 'universal' sugar kerana digunakan di pebagai kawasan di serata dunia
  • Gula ni dah diproses untuk mengasingkan antara 'pure sugar crystal' & molasses
  • So 💯 no molasses
  • Jadi sebabtu lah gula ni dikenali dengan term 'highly refined sugar' iaitu gula yang melalui proses pengasingan 💯
  • Bentuk dia adalah sedikit halus tetapi sedikit besar jika dibandingkan dengan gula kaster
  • Gula ini diperbuat daripada tebu atau beet atau campuran keduanya
  • Walaupun kini telah digunakan di serta tempat termasuk Malaysia, namun Eropah adalah yang terawal dalam menghasilkan & menggunakan gula ini (beet sugar)
  • Kegunaan gula ini adalah untuk memasak, buat air, malah boleh juga dijadikan subs untuk gula kaster (gula pasir halus)

2) Caster sugar - Gula kastor/kaster




  • Nama lain - Superfine Granulated Sugar
  • Fine granulated sugar iaitu gula pasir halus masih tidak sama dengan gula kaster kerana bentuknya yang slightly besar dari caster sugar
  • Tapi kalau SUPERFINE granulated sugar, yes itu gula kastor
  • Gula ini juga dikenali sebagai 'baking sugar' disebabkan ia adalah gula asas dan universal dalam baking terutamanya
  • Gula ni asalnya adalah granulated sugar, bermakna bahan & teknik pembuatan yang sama cuma gula ini dikisar lebih halus
  • Disebabkan kristal gula ni halus, maka kadar larutan juga lebih tinggi berbanding gula biasa
  • So properties ni yang membuatkan dia sesuai untuk digunakan dalam baking, meringues, pembuatan syrup, adunan kek dsb

3) Confectioners Sugar - Gula Icing




  • Nama lain - Powdered sugar/icing sugar/gula halus/10X sugar
  • Gula ni memang sangat halus (serbuk)
  • Untuk setengah pengeluar gula, ada yang campurkan gula ni dengan tepung jagung bagi mengelakkan berketul (clumped)
  • Gula ini adalah granulated sugar juga, tetapi telah dikisar sehingga ke tahap 10X lebih halus berbanding granulated sugar
  • Untuk setengah 'manufacturer', ada yang keluarkan produk ni ikut variasi saiz tersendiri iaitu 6X, 10X & 12X. Biasanya 12X adalah yang paling halus bagi saiz gula ni
  • Gula yang dah menjadi serbuk ni membolehkan dia larut dengan sangat cepat
  • Ini menjadikan dia sebagai bahan yang sangat ideal dalam pembuatan icing/frosting yang mana tidak menggunakan haba untuk dilarutkan
  • Gula ini juga selalu digunakan sebagai 'finishing touch' untuk deco kek atau pastri


4) Pearl sugar - Gula mutiara



  • Nama lain - Nib sugar/Hail sugar
  • Gula ni pun sama, asalnya daripada granulated sugar juga cuma ia dikisar halus macam gula icing dan dibentukkan menjadi seakan mutiara
  • Gula ni memang tak selalu kita nampak dekat Malaysia sebab tak common, tetapi gula ni terkenal dalam Scandinavian cuisine/gastronomy
  • Kalau di Malaysia gula ni ada dijual cuma dengan harga yang agak tinggi siki berbanding gula biasa
  • Berbentuk biji dan kasar, menyebabkan dia tak mudah cair bila terdedah pada suhu yang tinggi
  • Sebabtu dia digunakan sebagai pelengkap untuk biskut atau kek yang kemudiannya dibakar untuk dekorasi di samping menyumbang rasa manis
  • Kegunaan utama dia adalah untuk menghias pastry & kek juga produk baking yang lain


5) Sanding sugar - Gula pasir kasar



  • Nama lain - Gula hias
  • Dekat Malaysia, ramai je yang guna gula ni untuk buat air
  • Walaupun boleh, tapi tu bukanlah kegunaan utama dia
  • Gula ni dikhususkan sebagai pelengkap dalam menghias manisan atau snek
  • Bentuk kristal gula ni memang agak besar
  • Dengan saiz kristal dia yang agak besar membolehkan dia 'withstand' haba yang tinggi lebih kurang macam pearl sugar juga
  • So sebabtu dia digunakan sebagai hiasan untuk manisan dll
  • Gula ni available dalam pelbagai warna yang lain (pelangi)


6) Cane Sugar - Gula tebu



  • Yes thats right! Gula ni yang 'common' kita guna di Malaysia
  • Tebu adalah antara industri yang dikira besar di Malaysia & asia tenggara
  • So sebab tu kita lebih familiar dan kerap dengan penggunaan gula tebu compare dengan gula beat
  • 💯 daripada tebu (cane)
  • Gula ini diproses secara minimum (tak banyak proses pengasingan dibandingkan dengan granulated sugar)
  • Sebab tu saiz kristal dia juga agak besr sedikit berbanding dengan granulated sugar
  • Serta ada tona warna yang sedikit gelap compare dengan granulated sugar
  • Namun gula ini juga mempunyai versi gula kastor & juga gula icing cuma ianya 💯 diperbuat dari tebu
  • Alhamdulillah gula ni dekat Malaysia adalah murah disebabkan negara hasilkan tebu
  • Di negara eropah misalnya agak sedikit 'pricey' berbanding harga gula biasa mereka
  • Mempunyai kegunaan yang sama macam granulated sugar

7) Demerara sugar - Gula Organik



  • Nama lain - Organic sugar/raw can sugar/natural sugar
  • Diperbuat daripada gula tebu 'mentah'
  • Dipanggil gula tebu 'mentah' kerana dia juga adalah gula yang diproses secara minimum (tak banyak proses pengasingan)
  • Jadi, dia 'retain' keaslian tebu tu sebagai base flavour dalam gula ni
  • Gula ni mempunyai warna yang agak gelap sikit berbanding gula tebu biasa (amber colour) berbanding gula tebu biasa memandangkan dia diproses secara minima, meninggalkan sedikit MOLASSES dalam memberi tekstur warna dan rasa
  • Oleh kerana molasses yang ada, dia memberi sedikit rasa 'caramel'
  • Cuma ia agak ringan kalau nam compare dengan turbinado sugar
  • Sedap digunakan untuk pembuatan teh, kopi, topping untuk pastry/kek
  • Harga agak pricey & biasa ada dijual di pasaraya besar (Tesco etc)


8) Turbinado Sugar - Gula Organik



  • Nama lain - Natural sugar/ras cane sugar
  • Dia macam 'abang' kepada demerara sugar tadi
  • Sumber, ciri-ciri & kegunaan yang sama memandangkan dia juga tergolong dalam kalangan gula organik
  • Yang membezakan dengan demerara sugar adalah gula ini diproses secara lebih minima
  • Menyebabkan kandungan molasses lebih tinggi
  • Ciri ciri gula ni yang ada rasa caramel semulajadi selalu menjadi pilihan untuk chef/pastry chef guna sebagai 'finishing touch' pada makanan atau produk baking mereka
  • Gula ni & demerara sendiri adalah gula fav i lagi lagi untuk finishing upper crust untuk creme brulee
  • Sedap


9) Muscovado Sugar - Gula Merah



  • Nama lain - Organic sugar/natural sugar/barbados sugar
  • Abang yang paling sulung dalam family gula organik ni
  • Sebab apa dia yang sulung, sebab kandungan molasses dia adalah yang PALING TINGGI antara 2 gula sebelum nya
  • Gula ini mengekalkan 100% ke 50% kandungan molasses nya
  • So tekstur dia dah tak sama macam demerara & turbinado
  • Kandungan molasses yang tinggi menyebabkan dia ad sticky texture, lembap & rasa caramel yang sangat kuat
  • Bila rasa strong macam ni, of course kita tak guna untuk buat air atau finishing dessert lagi
  • Kegunaan utama dia adalah untuk marinate, base dalam bbq sos & savoury dish


10) Light brown sugar - Gula perang emas/lembut



  • Berbeza dengan gula organik & gula merah yang diperbuat dari tebu, gula perang ini asalnya diperbuat dari granulated sugar juga (beet/tebu/mix) yang dah diproses
  • Cuma gula ini DITAMBAH MOLASSES
  • Kalau gula merah tadi dibiarkan content molasses, tapi yang ni DITAMBAH
  • Sebab tu caramel flavour dia berbeza dengan gula organik tadi (not too strong)
  • Sedikit lembap namun masih lagi berpasir halus
  • Selalu digunakan untuk baking & juga masakkan


11) Dark brown sugar - Gula perang gelap



  • Yang ni yang selalu ramai tertukar dengan gula merah
  • Walaupun memilik warna yang hampir sama, tapi tekstur dan rasa dia agak berlainan
  • Tekstur untuk gula ni adalah lebih halus dan berpasir dari gula merah
  • Rasa caramel dari gula ni juga adalah tidak sekuat dari gula merah
  • Namun gula ni merupakan subs yang ideal bagi gula merah dan sebaliknya oleh kerana rasa dah tekstur yang hampir sama
  • Sama macam light brown sugar dari segi pembuatan, ciri ciri & kegunaan cuma ada ditambah molasses yang lebih banyak
  • So rasa agak kuat dan 'intense'


12) Palm Sugar - Gula Melaka



  • Nama lain - Gula Nisan/Jaggery Powder
  • Gula melaka berbentuk cylinder dan keras
  • Adapun gula nisan mempunyai bentuk kepingan bulat
  • Namun keduanya diperbuat daripada bahan yang sama iaitu air nira atau tuak daripada pohon kelapa
  • Gula nisan diasaskan oleh masyarakat pantai timur (terengganu/kelantan)
  • Gula ni antara 'delicacy' penting dalam gastronomy kita
  • Kegunaan gula ni termasuk untuk memasak, pencuci mulut seperi cendol & kuih muih, kek dsb


13) Sarawak Palm Sugar - Gula Apong



  • Nama lain - Jaggery powder
  • Gula apong ni sebenarnya boleh dikatakan sama dengan gula melaka
  • Tapi apa yang membezakan dia adalah dari sumber dia dibuay
  • Gula melaka dibuat dari pokok kelapa manakala gula apong dibuat dari pokok nipah yang banyak terdapat di hutan bakau sarawak
  • Pohon nipah tergolong dalam keluarga pohon kelapa bersama sama kelapa sawit
  • Jadi kita tetap menggunakan istilah 'air nira' yang menjadi asas dalam pembuatan gula apong ni
  • Diasaskan dan digunakan mainly oleh masyarakat di sarawak
  • Berbeza dengan gula melaka yang keras, gula ni dibuat memiliki tekstur yang lembut, lembap dan sedikit cair
  • Rasa gula ni hampir sama dengan gula melaka/nisan begitu juga dengan kegunaannya
  • Masyarakat sarawak di sana banga menghasilakn manisan dari gula apong


14) Rock Sugar - Gula batu



  • Gula unik ni dihasilkan dari 'pengkristalan' antara gula dan air
  • Air dilarutkan bersama gula pasir terlebih dahulu dan kemudiannya diproses melalui proses 'crystallization' menjadikan gula berbentuk batu ini
  • Gula ini pada asalnya diasaskan di Iran dan diguna hingga kini
  • Gula yang mempunyai bentuk dan kekerasan seperti batu ini lazimnya digunakan untuk masakan dan sebagai subs bagi gula pasir dalam minuman
  • Di negara kita harga gula ni agak murah namun sedikit tinggi berbanding gula biasa
Continue Reading

October 22, 2019

Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf


  Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf
Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf 

Abu Nawas adalah seorang pujangga berbangsa Arab yang merupakan salah seorang penyair terbesar sastera Arab klasik. Penyair ulung juga merupakan tokoh sufi mempunyai nama lengkap, iaitu Abu Ali Al Hasan bin Hani Al Hakami.

Beliau hidup pada zaman Khalifah Harun Al-Rasyid di Baghdad (806-814 M). Ketika zaman itu, masyarakat mengenali Abu Nawas kerana kecerdasan dan kecerdikan dalam melontarkan kata-kata yang sarat dengan hikmah.

Antara karya beliau yang terbesar ialah Al-I’tiraaf (bermaksud sebuah pengakuan). Karya ini sering kita dengar di radio ataupun dinyanyikan semula dalam bentuk nasyid.

Wahai Tuhanku ! Aku bukanlah ahli surga, tapi aku tidak kuat dalam neraka Jahim.  
Maka berilah aku taubat (ampunan) dan ampunilah dosaku, sesungguhnya engkau Maha Pengampun dosa yang besar 
Dosaku bagaikan bilangan pasir, maka berilah aku taubat wahai Tuhanku yang memiliki keagungan. 
Umurku ini setiap hari berkurang, sedang dosaku selalu bertambah, bagaimana aku menanggungnya. 
Wahai, Tuhanku ! Hamba Mu yang berbuat dosa telah datang kepada Mu dengan mengakui segala dosa, dan telah memohon kepada Mu. 
Maka jika engkau mengampuni, maka Engkaulah yang berhak mengampuni. Jika Engkau menolak, kepada siapakah lagi aku mengharap selain kepada Engkau?

Amir kongsikan video nasyid supaya mudah kita hafal. Jum sama-sama kita menghayati maksud doa ini supaya menjadi keinsafan kepada kita, hamba yang banyak dosa pada yang Maha Esa.




Continue Reading

October 21, 2019

Apa itu Basal Metabolic Rate (BMR)?



Pernah tak jumpa orang yang badan dia kurus jer, tapi makan punya la banyak. Sampaikan orang cakap, mesti dia ada "bela" jin kot. Orang jenis macam ni yang membuatkan ramai orang cemburu. Boleh makan apa sahaja, tapi badan maintain jer.

Ini hanya contoh orang kurus yang kuat makan. Siap ada channel sendiri. Hehe
Dari sudut kajian sains, antara faktor kenapa badan si dia macam tu adalah disebabkan tenaga metabolisme yang tinggi. Badan dia mampu membakar lebih banyak kalori dari orang biasa.

So, macam mana nak kira kalori ni? Berbeza ke setiap orang?


Jawapannya ialah Ya. Berbeza setiap orang, bergantung kepada beberapa jenis faktor diantaranya ialah umur, jantina, tinggi, berat,dan aktiviti harian.

Kita biasa dengar #BMI kan? Ini untuk check tahap kebesaran tubuh badan kita samada underweight, overweight atau normal.

Ini Formula BMR (Harris-Benedict)

Untuk kiraan kalori, ia dipanggil #BMR. Maksud dia ialah Basal Metabolic Rate dan kiraan yang biasa digunakan nama dia ialah Harris–Benedict equation. Formula dia ada Amir kongsikan di dalam gambar.

Cuma kalau malas sangat, pakai jer online calculator. Link ada dibawah,

https://manytools.org/handy/bmr-calculator/

Amir guna BMR calculator online sahaja nak kira berapa kalori yang badan Amir perlukan dalam 1 hari.

Masukkan sahaja detail disitu, nanti calculator itu akan bantu kirakan berapa tahap kalori kita seharian. Amir tunjukkan cara gunanya dalam gambar juga.


Tadaa..tahap kalori yang Amir perlukan sehari dalam 1798.
Kalau nak turunkan 1 kg, badan Amir perlu kurangkan kalori sebanyak 500 kalori dalam masa 2 minggi gitu.
Mudah bukan nak turunkan berat badan ni?

Semoga #info ini memberi manfaat pada kawan-kawan semua.
Continue Reading

Testimoni Vivix Selepas Bersalin

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin


Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Aeinna Musa

Ena nak kongsi pengalaman ena sendiri. Ada beza berpantang dengan set berpantang Shaklee bersama Vivix dengan tak. Dua-dua, ena dah rasa.

Masa berpantang anak first tak ambil apa-apa suplemen, luka bersalin lambat baik. Even sebulan dan lepas berpantang pon kadang-kadang datang lagi rasa ngilu tu.

Bila amal set berpantang Shaklee termasuk Vivix, dalam masa seminggu dah tak rasa apa-apa kat tempat jahit. Tapi Ena still jalan slow juga. Kena jaga juga.

Sendiri rasa pelik dan teruja bila luka cepat baik. Badan pun cepat recover, bertenaga, dan kulit pon makin berseri.
Ramai yang tegur, Ena tak macam baru lepas bersalin jer.

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Ainniah

Ain sempat perhabis vivix masa pantang, sebab tinggal sikit jer.

Ini first time ceasar, luka kat kulit cepat kering. Hari kedua husband tegur dengan terkejutnya.

"Dah cantum elok kulit, dan kering".

Masa tu juga first time pantang ambil zinc juga. Siapa-siapa nak bersalin terus suggest berpantang dgn vivix & zinc juga.

Risau juga sebab seminggu tu keluar masuk hosp (baby prem) & banyak sungguh bergerak sana sini. 

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Idayu

Saya bersalin baru ni pun emergency czer. Serius takut nak menghadapinya sebab tiada pengalaman czer.
Tekad beli vivix sebab baca pengalaman orang yang berpantang dengan vivix ni best.

Alhamdulillah luka cepat baik, tiada kesan pun luka tu, nampak macam garisan halus je sekarang. Pantang pun tak rasa macam bersalin czer, rasa macam bersalin normal ja. Lepas 3 minggu siap boleh mandikan dan menjaga kakak-kakak si baby (3 dan 2 tahun).

Doc pesan jangan angkat benda berat, haaa itu memang jaga sampai sekarang.


Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Indira

Saya anak 1st Ceaser tak kenal Shaklee lagi.

No 2 pun caesar , minum vivix , luka baik dalam 2 minggu , rasa cergas sangat-sangat. Orang tegur nampak macam tak pantang.

Masa yang 1st, luka bersalin ambil masa sebulan, baru nak baik.

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Shieda

Shieda masa 1st czer, pada usia hujung 20an, tak ambil vivix. Hanya ambil set berpantang dan add on zinc. Luka pun cepat sembuh dan kering.

Untuk 2nd czer, usia 30an. Shieda ambil Vivix. Masa tu, rasa sakit czer kedua lebih teruk dari yang pertama.
Tapi Alhamdulillah asbab ambil vivix rasa sakit tu kurang. Luka pun cepat kering. Badan pun rasa bertenaga sampai terlupa tengah pantang.

Untuk 3rd czer, Shieda baru lepas habis pantang ni. Ambil vivix juga sebab dah tahu sakit czer macam mana.

Pengalaman tak boleh lupa, czer ketiga ni muntah-muntah lepas czer. Sebelum ni tiada. Masuk makanan je muntah. Sampai menggigil tak bertenaga sebab makanan semua keluar. Doc dan nurse risau sebab nampak muka pucat sangat malam tu lepas 6 jam puasa.

Dan shieda memang ada talesmia. Hb memang low. Malam tu jugak ambil vivix dan esok pagi nurse cakap muka dah tak sepucat semalam. Luka pun cepat kering dan baik

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Syahida

Syida pun berpantang dengan set hamil shaklee fullset masa anak pertama dan kedua. Cumanya anak kedua syida add on vivix. Orang memang tegur cergas dalam pantang.

Ena datang lawat Syida masa anak kedua cakap muka tak pucat langsung macam bukan tengah pantang. Luka dalam 2 minggu dah baik dan tak sakit dah. Syida bersalin normal kedua-dua anak.

Masa bersalinkan anak kedua ni, luka kena jahit banyak sikit banding anak pertama sebab doktor terpaksa gunting, sebab baby dah lemas time tu.

Berminat dengan Vivix? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)


Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd

Continue Reading

October 16, 2019

Untung Jadi Ahli Shaklee

Untung Jadi Ahli Shaklee
Untung Jadi Ahli Shaklee


Alhamdulillah, bulan ni ada 4 ahli baru yang sudi register dengan kami.
Bulan lepas pun dapat 4 ahli baru. Dan boleh kata setiap bulan, insyaallah ada yang nak join dengan group kami.

Untung Jadi Ahli Shaklee

Best ke jadi Ahli Shaklee?


  • Best kalau anda inginkan penjimatan dari 15-20% dari harga runcit.
  • Best juga kalau dapat cash rebate dari Shaklee, bila cukup point.
  • Best sangat kalau dapat buat side income hanya share sahaja apa produk yang kita makan.

Kesimpulannya, memang sangat best jadi ahli Shaklee ni. Modal hanya RM75 sahaja untuk register. Lepas tu boleh semua benefit sebagai ahli. Tak perlu pun buat loan ribu-ribu untuk mulakan bisnes.


Insyaallah, pada yang join team kami. Ada banyak medium info yang boleh belajar. Nak online boleh, nak offline pun boleh juga. Yang penting kena rajin sahaja.

Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd

Continue Reading

October 15, 2019

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman
Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman

Cuba kira, berapa banyak nama gula yang biasa kita dengar atau tahu?

Macam Amir, biasa dengar gula pasir, gula tebu, gula kasar, gula organik, gula kastor, gula merah, gula melaka dan setakat itu sahaja.

Rupanya, gula ini ada pelbagai jenis nama dan keperluannya. Dan kebiasaannya, ia diguna dalam bahan makanan sebagai perasa dan pengawet. Itu sebab kalau kita check pada bahagian kandungan bahan, jarang sangat pengeluar tulis nama "gula" yang biasa kita makan tu. Mereka menggunakan nama saintifik kerana ia telah diolah dari pelbagai sumber yang menghasilkan pelbagai jenis rasa dan tekstur yang berbeza antara satu sama lain.

Mengikut peraturan Food And Drug Administration (FDA) di Amerika Syarikat, produk makanan diwajibkan melabelkan semua jenis gula yang digunakan. Supaya pengguna tahu apa isi dan berapa kandungan yang mereka ambil dari produk tersebut.

Tetapi, berapa ramai sebenarnya yang melihat label makanan tersebut? Even kita sendiri pun tak pernah nak ambil tahu kan? Sekarang kita dah tahu, jadi boleh la lihat pada label kotak makanan sebelum kita membeli.

Disitu, ada tertulis berapa banyak kalori yang disediakan bagi setiap hidangan. Sebagai contoh, kandungan gula pada minuman susu berperisa lebih tinggi dari minuman susu segar. Kuantiti yang ditulis nampak sedikit, tetapi kalau diambil 2/3 kali sehari dan setiap hari diambil. Sudah pasti ia memberi kesan yang buruk pada badan anak dan juga kita.

Fakta Nutrisi Susu Dutch Lady Perisa Strawberry & Susu Segar.
Susu perisa Strawberry mengandungi 8.2gram gula dalam setiap hidangan berbanding Susu Segar.

Sebenarnya, badan kita perlukan gula setiap hari untuk mendapatkan tenaga. Dan biasanya gula ini datangnya dari makanan berkarbohidrat selepas ia diproses dari badan kita. Jumlah maksimum yang badan kita perlukan hanyalah 7 sudu teh gula bagi lelaki, manakala perempuan hanya 6 sudu teh. Ini yang disarankan oleh World Health Organisation (WHO).

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman
Jumlah pesakit diabetes mengikut umur pada 2015
Hakikatnya, penduduk Malaysia ambil dari itu. Ada yang mengatakan sekitar 22-26 sudu teh sehari. Lebih 3 kali ganda dari yang diperlukan oleh badan kita. Banyak bukan? Ini antara punca kenapa penduduk Malaysia duduk di tangga teratas dalam senarai Diabetes di Asia Tenggara yang merangkumi 40% penduduk Malaysia penghidap Diabetes. Takut bukan?

Okes, berbalik pada nama gula tadi. Amir kongsikan beberapa nama lain gula yang digunakan pada label makanan yang banyak digunakan dalam produk makanan. Boleh refer dalam gambar.

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman


Muhammad Amir Marzhuki
Kenali nama lain gula.

Continue Reading

Koleksi Testimoni Cinch Tea Shaklee - Hilangkan Rasa Mengantuk dan Beri Tenaga

Koleksi Testimoni Cinch Tea Shaklee - Hilangkan Rasa Mengantuk dan Beri Tenaga

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak mengantuk drive tengah malam

"Kami sekeluarga selalu balik kampung bertolak tengah malam. Sebelum bertolak, saya akan minum Cinch Tea. Mata tak mengantuk sepanjang perjalanan 6 ke 7 jam." - Encik Amir Marzhuki

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Berkesan atasi rasa mengantuk

"Best sangat Cinch Tea ni. Kalau ambil waktu mengantuk, automatik badan jadi segar, tak mengantuk dah. Energy dia lain dari lain. Tak tipu!" -Puan Azliza Sahin

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Ada power, tak malas buat kerja

"Pagi-pagi saya akan bancuh Cinch Tea + ESP + Meal Shakes. Baru ada power. Kalau tak, rasa malas nak buat apa-apa. Saya juga menyusu bayi 8 bulan. Susu maintain banyak." - Puan Baizura Bahar

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Loya hilang, badan segar

"Loya sewaktu pregnant hilang bila minum Cinch Tea. Badan pun rasa segar!" - Puan Hafizah Asman

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak laloq dah bila buat kerja di pejabat

"Saya suka Cinch Tea. Kalau sehari tak minum, laloq je rasa. Setiap pagi saya akan bancuh dalam gelas besar, letak satu sudu kecil gula, minum sambil buat kerja." - Puan Isr Intan

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Rasa energetic, boleh stay up malam

"Jam 5 petang minum Cinch Tea sebelum keluar jogging dan riadhah. Hasilnya tak mengantuk sampai jam 1 pagi walaupun siang tak rehat! Sangat sesuai untuk orang yang nak stay up. Memang beri energy!" - Puan Nadiah Suhaidi

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak mengantuk stay up malam

"Cinch Tea best! Badan rasa segar. Siapa jenis stay up malam-malam bangun pukul 2-3 pagi, minumlah Cinch Tea ni, tak mengantuk nanti." - Puan Norhidayah My

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Suami tak mengantuk waktu kerja

"Suami saya pernah minum Cinch Tea, dia suka. Lawas dan tak mengantuk waktu kerja." - Puan Zarina Khalid




"Saya minum CInch Tea sebelum bersenam atau jogging. Rasa lebih bertenaga untuk lari lebih jauh dan kurang penat. Combo dengan Coq-Trol Plus untuk lebih power."

 "Suami saya tak boleh hidup tanpa Cinch Tea. Bukan untuk elak mengantuk sewaktu drive saja, tapi memang ambil setiap hari selepas breakfast. Nampak berbeza kalau ambil, mata segar bugar, buat kerja laju. Kalau tak ambil, nampak lemau."
"Saya minum Cinch Tea untu ganti Nescafe untuk tahan mengantuk pagi-pagi dan selepas lunch. Selepas minum, terus segar. Tak perlu buang masa dengan tidur"
"Favourite saya Cinch Tea. Kalau saya craving nak makan yang bukan-bukan, ambil Cinch Tea je, hilang rasa craving tu. Dan kalau rasa mengantuk lepas Zohor, ambil Cinch Tea, terus hilang mengantuk. Segar sampai ke malam."

Berminat dengan Cinch Tea? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)


Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd
Continue Reading

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.