April 28, 2020

Apakah hukumnya mengorek hidung ketika berpuasa?

Rasanya soalan ini setiap kali puasa, mesti ada yang bertanya walaupun nampak soalan ni macam "bodo" jer kata Ustaz Azhar Idrus.

Ustaz cakap, "Tak mengapa nak tanya soalan "bodo" ni sebab dia tak tahu. Lepas ni dia cerdik la bila dah tahu. Itu lagi bahaya kalau dia tak tahu dan tak bertanya, sampai mati nanti dia tak tahu apa hukumnya korek hidung ni"

Jadi, apakah hukumnya korek hidung ni?

Ustaz : "Hukumnya haram kalau kita pergi korek hidung orang lain. Kalau korek hidung sendiri, hukumnya makruh kalau dengan sengaja tanpa ada sebab. Jika gatal hidung, tak mengapa nak korek kerana ia bersebab"

So, tiada istilah batal atau buka puasa dengan korek hidung yer kawan-kawan.

Sumber : https://www.youtube.com/watch?v=kt9TtEje2ng
Continue Reading

4 Tips Cepat Sembuh Bersalin Secara Pembedahan

4 Tips Cepat Sembuh Bersalin Secara Pembedahan
4 Tips Cepat Sembuh Bersalin Secara Pembedahan

1. Banyakkan berehat

Bersalin secara pembedahan ialah sama seperti pembedahan besar lain, yang mana badan kita perlu masa untuk sembuh.

Berikan badan kita sehingga 6 minggu untuk sembuh sepenuhnya. Cubalah tidur setiap kali bayi tidur. Mintalah bantuan pasangan / penjaga pantang untuk menukar lampin bayi dan selesaikan kerja rumah supaya kita boleh berbaring apabila kita ada masa. Dapat rehat beberapa minit sekejap-sekejap sepanjang hari dapat membantu.

Baca : Testimoni Set Bersalin

2. Manjakan diri

Berhati-hati apabila bergerak. Elakkan naik dan turun tangga sebanyak yang boleh. Letakkan semua yang kita perlukan berdekatan dengan kita, contohnya lampin bayi dan bekalan makanan, jadi kita tidak perlu bangun terlalu kerap.

Jangan angkat barang yang lebih berat daripada bayi kita. Minta pertolongan dari pasangan / penjaga pantang. Setiap kali bersin atau batuk, pegang perut untuk melindungi tempat luka.

Elakkan senaman berat, tetapi berjalanlah dengan perlahan sekerap yang boleh. Pergerakan akan membantu badan sembuh dan mencegah sembelit dan pembekuan darah. Berjalan kaki adalah kaedah terbaik untuk memperkenalkan bayi anda kepada dunia 🙂

Jangan lupakan kesihatan emosi. Sekiranya kita merasa letih, sedih, atau kecewa, jangan abaikan. Bercakaplah tentang ini kepada sahabat baik / pasangan / doktor yang merawat / kaunselor.

Baca : Set Bersalin Shaklee

3. Legakan kesakitan

Tanya doktor yang merawat kita apa ubat sakit yang boleh kita ambil, terutamanya jika menyusu.

Bergantung pada tahap ketidakselesaan kita, doktor mungkin akan memberi ubat penahan sakit atau menasihati kita untuk mengambil ubat sakit yang tidak diingini seperti ibuprofen (Advil, Motrin) atau acetaminophen (Tylenol).

Sebagai tambahan kepada ubat sakit, boleh juga gunakan tungku untuk menghilangkan rasa tidak selesa di tempat pembedahan.

Baca : Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ni?

4. Nutrisi dan pemakanan yang baik

Pemakanan yang baik ketika hamil sama pentingnya selepas kita melahirkan. Sekiranya kita menyusu, kita masih menjadi sumber pemakanan utama bayi kita. Makanlah pelbagai makanan untuk memastikan bayi sihat dan membantu kita menjadi lebih kuat.

Minumlah banyak air. Ibu menyusu memerlukan cecair yang lebih untuk meningkatkan bekalan susu ibu, dan untuk mengelakkan sembelit.

Baca : Set Bersalin Shaklee Sesuai Untuk Siapa?


Continue Reading

Bolehkah Kita Berniat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan?

Bolehkah Kita Berniat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan?
Bolehkah Kita Berniat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan?
Alhamdulillah, hari ini adalah hari ke 4 kita berpuasa di bulan Ramadan. Teringat kembali pada hari pertama berpuasa, malam sebelum itu Amir bantu anak-anak bacakan niat berpuasa dengan 2 versi. Versi pertama adalah niat untuk 1 bulan. Versi kedua pula adalah untuk setiap hari.

Tertanya-tanya la juga, bolehkah kita berniat puasa sebulan di bulan Ramadan ni? Rasanya macam boleh sebab siap ada bacaan niatnya yang orang share.

Untuk kepastian, Amir dapatkan jawapan dari website Mufti Wilayah Persekutuan.

Ini jawapannya;

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad ﷺ, ahli keluarga baginda ﷺ, sahabat baginda ﷺ serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda ﷺ.

Niat merupakan syarat sah berpuasa dan hukumnya adalah wajib. Tanpa niat maka tidak sah puasa seseorang itu. Ini kerana berpuasa itu adalah satu ibadah (ibadah mahdhoh) dan sesuatu ibadah itu tidak sah melainkan disertakan bersamanya niat seperti mana solat. Firman Allah ﷻ:
وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِيَعۡبُدُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ

Maksudnya: “Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya”.
(Al-Bayyinah: 5)

Begitu juga dengan sabda Nabi ﷺ:
إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ
Maksudnya: Hanyasanya perbuatan-perbuatan itu dengan niat
Riwayat Al-Bukhari (1)

Syarat-Syarat Niat

Dalam berniat untuk berpuasa, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi agar ianya dinamakan dengan berniat. Kebanyakan kitab-kitab fiqh telah menggariskan beberapa panduan dalam berniat ketika berpuasa bagi memudahkan umat Islam memahaminya. Antara yang disebutkan ialah:

1. Al-Jazm (الجزم): yang dimaksudkan di sini adalah benar-benar memastikan tanpa ragu-ragu.

2. Al-Ta’yiin (التعيين): iaitu penentuan jenis puasa. Seseorang yang ingin berpuasa perlulah menentukan jenis puasanya sama ada ianya puasa Ramadhan, wajib (qadha’, kaffarah, nazar) ataupun sunat (Isnin-Khamis, hari Arafah, ‘Asyura dsb.). Tidak memadai dengan berniat secara mutlaq untuk berpuasa.

3. Al-Tabyiit (التبييت): menetapkan niat pada malam hari. Waktunya adalah selepas tenggelamnya matahari sehinggalah terbitnya fajar sadiq (waktu bersahur juga masih dikira sebagai waktu untuk berniat). Ini adalah syarat di sisi al-Malikiyyah, al-Syafi’iyyah dan juga al-Hanabilah. Ini berdasarkan sebuah hadith Nabi ﷺ riwayat Hafsah R.Anha:

مَنْ لَمْ يُجْمِعِ الصِّيَامَ قَبْلَ الْفَجْرِ فَلاَ صِيَامَ لَهُ
Maksudnya: Barangsiapa yang tidak berniat (pada malam hari) sebelum terbit fajar, maka tiada puasa baginya (pada hari tersebut).

Riwayat Abu Daud (2454). Status Hadith: Sahih.

Adakah perlu memperbaharui niat pada setiap malam atau berpada dengan niat 30 hari sekaligus dipermulaan niat?

Ini merupakan antara permasalahan yang sering timbul dikalangan masyarakat Islam dan menurut pembacaan kami, para ulama’ telah terbahagi kepada dua pendapat di dalam permasalahan ini:

Pertama: Boleh diniatkan terus sebulan berpuasa dan ini merupakan pendapat al-Imam Zufar dan al-Imam Malik. Mereka mengatakan bahawa berpadalah bagi seseorang itu untuk berniat sekali sahaja iaitu dengan meniatkan sebulan berpuasa pada awal permulaan niat. Ianya sepertimana solat yang mana seseorang itu hanya perlu niat dipermulaan solat dan tidak perlu mengulanginya pada rakaat-rakaat yang lain. Begitu juga pendapat mereka bagi puasa yang berturutan seperti puasa kafarah dan juga puasa kafarah bagi had zihar.

Kedua: Tidak berpada dengan niat sebulan sekaligus bahkan perlulah memperbaharui niat pada setiap malam. Ini adalah pendapat jumhur berdasarkan keumuman hadith Hafsah R.Anha sebelum ini. Ini kerana, puasa itu setiap harinya adalah ibadah yang bersendiri (mustaqil). Ia tidak terikat antara satu sama lain (dengan hari lain-lainnya). Puasa pada hari berikutnya juga tidak rosak sekiranya pada hari ini rosak. Tidak seperti solat yang mana sekiranya batal di rakaat pertama, maka batallah keseluruhan solat itu.

Tarjih
Berdasarkan dalil dan juga alasan yang diberikan dalam permasalahan ini, kami lebih cenderung kepada pendapat jumhur dan ianya juga adalah pendapat mazhab kita, mazhab al-Syafi’ie iaitu niat perlulah diperbaharui pada setiap malam untuk berpuasa. Adapun pendapat yang mengatakan boleh berniat sekaligus untuk berpuasa selama sebulan di permulaan niat, maka kami katakan tiada masalah untuk melakukannya sebagai langkah berjaga-jaga dan dalam masa yang sama hendaklah seseorang itu berniat juga pada setiap malam.

Wallahu a’lam.

S.S Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan

Continue Reading

April 16, 2020

Promosi Set Hamil Shaklee

Promosi Set Hamil Shaklee
Promosi Set Hamil Shaklee

“During one’s pregnancy, the baby is similar to a parasite, and will take all the nutrients that she requires from the mother.

If the diet of the pregnant mom is sufficient for both, it should not cause any problems.

Otherwise, it will take longer for the mother to recover after giving birth, and she may remain weak for a very long time, especially if she does not eat well during her confinement period.

This is why the elderly always make so much fuss out of having healthy diet during the confinement period.” 
- Confinement Care Malaysia
Baca : Testimoni Set Hamil Shaklee
Continue Reading

April 14, 2020

5 Mitos Sewaktu Kehamilan

5 Mitos Sewaktu Kehamilan
5 Mitos Sewaktu Kehamilan
1. Bentuk perut anda menentukan jantina bayi anda. Perut nampak rendah rendah = bayi lelaki, tinggi = bayi perempuan.

Fakta:
Semakin kerap hamil, semakin kendur otot perut anda. Jadi, jika perut lebih tinggi, ia mungkin bermakna wanita itu mempunyai otot perut yang kuat atau ia kehamilan pertama.

2. Kadar denyutan jantung bayi boleh meramalkan jantina bayi dalam kandungan. Denyutan laju = bayi perempuan. Denyutan perlahan = bayi lelaki.

Fakta:
Kadar normal denyutan jantung bayi dalam kandungan ialah antara 120 hingga 160 denyutan seminit. Tiada kaitan dengan jantina.

Baca : 13 Fakta Kehebatan Penyusuan Susu Ibu

3. Jika wanita itu bermuka bulat atau banyak jerawat, dia hamil bayi perempuan.

Fakta:
Bentuk muka dan keadaan kulit semasa kehamilan dipengaruhi oleh beberapa faktor lain, seperti diet dan genetik.

4. Makan makanan pedas semasa hamil menyebabkan bayi buta.

Fakta:
Makan makanan pedas semasa kehamilan adalah sangat selamat tetapi mungkin akan menyebabkan pedih ulu hati.

Baca : Testimoni Set Menyusu Shaklee

5. Jika ibu selesema, ia boleh menjangkiti bayi di dalam kandungan.

Fakta:
Selesema ibu tidak akan membuat bayi sakit. Plasenta melindungi bayi dari jangkitan.

Mitos mana yang anda selalu dengar? 😁
Continue Reading

April 12, 2020

13 Fakta Kehebatan Penyusuan Susu Ibu

13 Fakta Kehebatan Penyusuan Susu Ibu
13 Fakta Kehebatan Penyusuan Susu Ibu
1. Menyusu membakar 500-600 kalori sehari 🔥

2. Susu ibu adalah bahan hidup yang mengandungi sel hidup, termasuk stem cell, yang akan membentuk sel badan seperti otak, jantung, buah pinggang, atau tisu tulang 🧠 🦴

3. Susu ibu mengandungi antibodi dan sel darah putih hidup yang membantu bayi melawan jangkitan. Dan, apabila ibu atau bayi sakit, jumlah sel-sel ini dalam susu ibu meningkat! 💪🏼

4. Kolostrum (susu awal ibu) mengandungi protein khas yang menyelaputi saluran usus bayi untuk melindunginya dari bakteria berbahaya dari awal hidupnya 🛡

5. Otak ibu mengeluarkan hormon prolaktin dan oxytocin semasa menyusu, yang membantu ibu untuk bonding dengan bayi dan mengurangkan tekanan perasaan 😌

Promosi Jom Shaklee Postnatal Set

6. Bau dan rasa susu ibu berubah mengikut makanan yang ibu makan. Pelbagaikan makanan ibu supaya anak tidak memilih makanan apabila bayi mula makan nanti 🍒

7. Boleh gunakan susu ibu di dalam resepi makanan bayi apabila bayi mula makan 🥣

8. Susu ibu tidak berwarna putih sentiasa. Ia boleh menjadi biru, hijau, kuning, pink, atau oren bergantung kepada apa yang ibu makan atau minum. Jangan risau! Ianya selamat untuk bayi 🌈

Baca : Minyak Ikan Omega-3 bagus untuk Ibu Hamil dan Menyusu

9. Jumlah susu ibu yang dapat dihasilkan tiada kaitan dengan saiz payudara seseorang ibu 😉

10. Susu ibu sentiasa berubah untuk memenuhi keperluan bayi yang sedang membesar setiap masa! 👏🏼

Ibu menyusu perlukan Protein

11. Ibu-ibu yang menyusu mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat kanser payudara, kanser ovari, penyakit jantung, strok, diabetes type 2, dan meroyan 🩺

12. Penyusuan susu ibu merendahkan risiko bayi mendapat penyakit ketika kanak-kanak (termasuk jangkitan telinga, jangkitan pernafasan, gastroenteritis, dan Necrotizing Enterocolitis) 👂

13. Ibu yang menyusu bayi pramatang mempunyai susu yang lebih banyak protein, lemak, dan mineral lain untuk pertumbuhan tulang dan otak serta faktor perlindungan untuk mencegah penyakit dan jangkitan 👶🏻

Baca : Testimoni Set Menyusu Shaklee

MasyaAllah. Hebat kan ciptaan Allah? 😍

Ada geng menyusu tak kat sini? Cer angkat tangan skit 🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

www.wasap.my/60122295680
Continue Reading

Testimoni Set Menyusu Shaklee


10 Manfaat ESP Shaklee
Saya mula search tentang makanan yang boleh menjadi #milkbooster. Yang saya jumpa asyik-asyik #ESP 😅
Hari-hari saya baca kebaikan ESP dan protein non-GMO. Mula-mula saya ragu. Tapi lepas dapat consultation, saya yakin dan terus ambil set milk booster.
Rasa ESP memang saya suka. Takdelah tak sedap macam orang cakap. Memang saya minum ESP hari-hari tanpa miss. Kesannya #susu saya makin #pekat dan sampai bengkak susu lah!
Ibu Menyusu perlukan Protein
Yang paling best, asalnya anak saya Adam, masa lahir ada #alergi. Kulitnya merah-merah kalau salah sabun, dan berbintik-bintik merah seperti ruam. Lepas minum ESP, yang saya perasan kulit Adam dah takde masalah lagi. Yang paling menarik, ramai sangat puji kulit Adam halus, tak macam baby lain. Alhamdulillah.
Selain tu, sejak ambil ESP, #berat saya bukan sahaja turun, tapi juga susah nak naik even saya makan banyak. Pinggang saya ramping. Excited sebab dapat pakai baju kebaya time umur 14 tahun 😱
Dan yang paling best, husband puji #stretchmark time mengandung juga dah pudar. Syukur sangat-sangat saya jumpa ESP 😍"
- Puan Nurhidayah Musa, 9 Mac
https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=869533

Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai Set Menyusu Shaklee dengan penjimatan sebanyak 10%? 
Klik sahaja link ini untuk wasap Nad

www.wasap.my/60122295680

Continue Reading

April 10, 2020

9 Sebab Kenapa Ibu Hamil dan Menyusu Perlu Ambil Minyak Ikan Omega-3

9 Sebab Kenapa Ibu Hamil dan Menyusu Perlu Ambil Minyak Ikan Omega-3
9 Sebab Kenapa Ibu Hamil dan Menyusu Perlu Ambil Minyak Ikan Omega-3
1. Memberi kesan positif terhadap perkembangan mata dan otak bayi.
2. Ibu hamil kehilangan Omega-3 dari tubuh kerana bayi di dalam kandungan menggunakan Omega-3 untuk perkembangan sistem sarafnya.

Baca :  
Pengalaman mengamalkan Omega Guard ketika hamil dan menyusu
6 Sebab anda perlu pilih Omega Guard 
Koleksi testimoni Omega Guard

3. Semakin banyak kehamilan, semakin banyak ibu akan berkurangan Omega-3.
4. Dapat mengurangkan risiko alahan pada bayi jika diambil ketika hamil.

10 Manfat Omega Guard

5. Mengelakkan kelahiran pramatang.
6. Mengurangkan risiko preeklampsia.

Testimoni Omega Guard : Tingkatkan Sistem Imun Anak

7. Meningkatkan berat bayi ketika lahir.
8. Kekurangan Omega-3 ketika hamil meningkatkan risiko meroyan selepas bersalin.
9. Perlu selepas bayi lahir untuk menghasilkan susu ibu.

Baca :
Kenapa kita perlukan Omega-3?
Manfaat Omega-3 untuk Otak
10 Sumber Omega-3 yang Terbaik

Hubungi Nad jika anda sudah membuat keputusan :)

012 229 5680 (Nadiah)
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Omega 3 Bagus Untuk Ibu Hamil

Omega 3 Bagus Untuk Ibu Hamil
Testimoni Omega Guard : Tingkatkan Sistem Imun Anak

Minyak ikan Omega-3 sangat penting dalam hidup seorang ibu. Dari pregnant sampai menyusu.

Nad pilih Omega Guard Shaklee sebab dia memang pure, dan Shaklee extract dari ikan kecil yang paling rendah risiko contamination logam berat.

Selain tu, Omega Guard ni bukan banyak lemak ikan instead of minyak ikan. Hati-hati jangan tertipu ya.

Baca : Omega Guard yang Nad paling suka

Omega 3 Bagus Untuk Ibu Hamil
Perbandingan Omega Guard dengan Produk Minyak Ikan yang lain
Baca : 10 Sumber Makanan Tinggi Omega-3

Nak tengok how concentrated and powerful minyak ikan dalam Omega Guard, letak kat polisterin akan berlubang.

Ambik Prenatal Set kalau anda sedang cuba untuk pregnant, ataupun sedang pregnant. Postnatal Set untuk bersalin dan menyusu 😊

Baca : Manfaat Omega-3 untuk Otak

Omega 3 Bagus Untuk Ibu Hamil
Promosi Jom Shaklee : Prenatal Set
Omega 3 Bagus Untuk Ibu Hamil
10 Manfaat Omega Guard




Continue Reading

April 09, 2020

Testimoni Peformance Drink : Susu badan banyak sewaktu berpuasa


Testimoni Peformance Drink : Susu badan banyak sewaktu berpuasa
Testimoni Peformance Drink : Susu badan banyak sewaktu berpuasa
Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.
Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.
Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang."
Testimoni dari Mommy Lyna
Baca : Product Info Performance Drink Orange
Testimoni Peformance Drink : Susu badan banyak sewaktu berpuasa
Resepi Performance Drink Orange bersama Asam Boi
Baca : Koleksi Resepi Performance Drink Lemon-Lime 
Continue Reading

April 08, 2020

6 Cara Protein Bantu Anda Kuruskan Badan

6 Cara Protein Bantu Anda Kuruskan Badan
6 Cara Protein Bantu Anda Kuruskan Badan

1. Membantu anda makan lebih sedikit kalori kerana ia meningkatkan fungsi hormon mengawal berat badan

2. Mengekalkan otot semasa penurunan berat badan

Baca : 8 Kelebihan ESP Shaklee

3. Mengurangkan keinginan untuk makan lewat malam

4. Meningkatkan metabolisme - membantu anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari

Baca : 50 Soalan mengenai ESP 

5. Bukan sahaja membantu mengurangkan berat badan, tetapi mengekalkannya dalam jangka panjang

6. Membantu mengurangkan kehilangan otot apabila semakin berusia

Baca : Waktu terbaik minum ESP

P/S: Walaupun protein boleh menyebabkan kemudaratan kepada orang yang mengalami masalah buah pinggang, ia tidak menjejaskan mereka yang mempunyai buah pinggang yang sihat.



Continue Reading

April 03, 2020

Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?

Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?
Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?


“Doktor, saya mengandung. Saya nak beranak macam mana musim PKP ni?”

Ok, hari ini saya saya akan cuba jawab persoalan untuk ibu hamil di musim PKP dan terangkan apa persiapan yang ibu mengandung perlu buat terutamanya dari segi mental.

Boleh ke pergi Check Up macam biasa?

Klinik itu ibu mengandung dibuka seperti biasa. Memandangkan ibu hamil tergolong dari individu yang berisiko dijangkiti COVID-19, beberapa langkah penjagaan perlu dititikberatkan ketika keluar rumah untuk ke klinik.

✅ Basuh tangan dengan sabun atau guna hand sanitizer selepas menyentuh tombol,kerusi,lift.
✅ Elakkan menyentuh muka,hidung dan mulut.
✅ Pakai topeng muka
✅ Jarak jarak 1 meter dengan orang lain.
✅ Dapatkan rawatan awal jika demam,batuk dan sesak nafas.

Barang apa yang perlu dibawa ke Hospital?

Barang boleh dibeli secara online. Beli awal dan packing siap-siap dalam bag,baru tak kalut. Kalau tak nanti pening pula suami nak packing kalau dah tiba-tiba sakit perut dan perlu ke hospital. Sediakan apa yang patut,tak perlu membazir. Senarai barang boleh rujuk gambar.

Suami boleh hantar ke Wad?

Suami hanya boleh hantar di bawah saja bersama dengan barang. Ibu hamil musim PKP perlu mempersiapkan mentaliti yang kuat. Suami tak dibenarkan masuk ke wad.Mengiringi masuk wad pun tak dibenarkan. Hospital telah tetap polisi ini untuk mengurangkan kehadiran pelawat dan hanya untuk pesakit.

Suami boleh masuk wad bersalin?

Suami tak dibenarkan masuk untuk teman isteri ketika bersalin. Telefon atau whatsapp suami sebelum ditolak ke Dewan Bersalin,minta maaf dan minta doa agar dimudahkan. Makan kurma supaya ada tenaga. Ibu jangan panik,kena kuat. Jangan jerit dan jangan menangis,ikut arahan nurse/doktor untuk kawal pernafasan ketika push terutamanya ibu yang melahirkan anak pertama yang tak mahir lagi curi nafas. Banyakkan berzikir. Anak akan diazankan/iqamat oleh staff kesihatan.

Selepas bersalin, Suami boleh teman di wad?

Tiada sesiapa dibenarkan untuk meneman di wad siang dan malam. Sediakan barang baby & ibu secukupnya. Jika perlu apa-apa pertolongan,boleh minta tolong nurse. Nurse akan ajar teknik menyusu dengan betul di wad nanti. Jika berlaku banyak pendarahan selepas bersalin,beritahu nurse awal-awal.

Boleh tak Mak/Adik datang melawat?

Pelawat tak dibenarkan masuk. Kalau nak kirim barang/makanan dari rumah, hanya kirimkan pada guard dibawah. Nanti nak discharge pun, guard tolong bawa turun semua barang ke bawah. Suami/keluarga hanya tunggu dibawah.

Adakah jangkitan Covid 19 boleh berjangkit kepada bayi?

Setakat ini dah ada kes ibu hamil positif. Walaupun ibu positif,belum ada kajian yang menunjukkan virus ini boleh berjangkit kepada anak dalam kandungan atau melalui susu ibu.Jangkitan boleh berlaku selepas anak dilahirkan sekiranya ibu batuk dan bersin pada anak.

Bagaimana ibu yang ada gejala jangkitan?

Ibu akan ambil ujian COVID-19. Ibu dan anak akan diasingkan selama 14 hari ataupun hingga keputusan ujian COVID-19 negatif. Penyusuan susu ibu sepanjang tempoh ini juga tidak disarankan.

Bagaimana jika ibu mahu menyusu?

Sekiranya ibu masih mahu menyusukan bayi, ibu perlu menggunakan topeng muka (face mask) semasa penyusuan dan perlu mencuci tangan dengan teknik betul sebelum dan selepas memegang bayi. Untuk ibu yang mengalami gejala jangkitan COVID-19 yang lebih teruk, adalah dinasihatkan untuk memerah susu ibu dan susu perahan ibu boleh diberikan kepada bayi oleh Nurse.

Jika masih ada kekeliruan, saya cuba jawab semampu mungkin. Minta tolong kongsikan info ini pada ibu mengandung sebab info ini sangat berguna untuk ibu mengandung di musim PKP ini.

Perkongsian dari Dr Ahmad Samhan
Continue Reading

April 01, 2020

Promosi April Shaklee 2020

Bulan April ini, Shaklee bermurah hati apabila buat promosi bagi banyak produk yang sangat diperlukan oleh orang ramai especially persiapan untuk menyambut Ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi.

1. Promosi Vivix Shaklee


Pembelian Twin Pack Vivix (2 botol) akan dapat diskaun 5%, penjimatan RM76 setiap set. Harga promo ialah RM 722, anda akan dapat FREE Membership, Free Postage dan dapat Cash Rebate RM36!

Pembelian 1 botol Vivix juga akan dapat FREE Membership dan FREE Postage juga! Anda cuma perlu bayar RM 380 sahaja untuk 1 botol.

Promosi April 2020
10 Manfaat Vivix

Baca selanjutnya mengenai Vivix;
1. Kandungan Utama Dalam Vivix Shaklee
2. Info Produk Vivix Shaklee
3. Testimoni Vivix Selepas Bersalin


Promosi Ramadan Shaklee

2. Promosi Ramadan Shaklee (Cinch Shake)


Promosi April 2020
Set Ramadan : Cinch Shake

Beli 2 botol Cinch Shake RM 326.25 (jimat RM 36.25)

Cinch Shake
ini merupakan protein soya yang berkualiti tinggi (Non GMO). Ia juga mengandungi "leucine" iaitu asid amino penting untuk pertumbuhan dan pembentukan otot yang kuat.
    Ada beberapa lagi manfaat Cinch Shake yang perlu anda tahu diantaranya ialah ;
    • Membantu dalam proses penurunan berat badan dengan lebih cepat.
    • Membantu pembentukan otot yang lebih tegap tanpa lemak.
    • Membantu pemulihan otot dengan baik.
    • Membantu mengurangkan keletihan otot selepas bersenam.
    • Membantu mengurangkan rasa lapar dan berikan rasa kenyang yang lebih lama.
    • Membekalkan tenaga lebih lama dan berpanjangan.
    • Mengurangkan nafsu makan dan beri kenyang yang lama.

    3. Promosi Ramadan Shaklee (Cinch Tea Mix & Meal Shakes)


    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Cinch Tea Mix & Meal Shakes

    Beli 2 Kotak Cinch Tea Mix, RM 236.25 (jimat RM 26.25)

    Cinch Tea Mix ini mengandungi taurina yang dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga. Pek yang mudah dibawa untuk satu hidangan minuman. Campuran eksklusif dari bahan teh hijau, putih dan merah, serta taurina mampu meningkatkan tenaga seharian agar badan kita sentiasa segar dan cergas. Ianya bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan.

    Promosi April 2020
    8 Manfaat Cinch Tea Mix

    8 Manfaat Cinch Tea Mix

    • Membantu proses penurunan berat badan.
    • Membantu membakar lemak berlebihan.
    • Mengandungi polifenol yang menghalang sel-sel badan rosak daripada radikal bebas.
    • Membantu membakar kalori dengan lebih cepat ketika bersenam.
    • Membantu proses detox.
    • Membantu memberi tenaga dan kecergasan badan yang berpanjangan.
    • Mengandungi antioksidan yang tinggi.
    • Membantu meningkatkan metabolisme badan.
    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Cinch Tea Mix & Meal Shakes

    Beli 2 Canister Meal Shakes, RM 216 (jimat RM 24)

    Meal Shakes ini adalah minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja.

    Promosi April 2020
    10 Manfaat Meal Shakes

    Baca : Testimoni Mealshakes : Sembelih Pulih

    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Performance Drink

    Beli 2 canister Performance Drink Orange RM 155.25 (save RM 17.25)
    Beli 2 canister Performance Drink Lemon Lime RM 267.75 (jimat RM 29.75)
    PD Orange + Lemon = RM 211.50

    Performance Drink atau PD ni untuk atlet, atau mereka yang selalu berpanas. Ia bantu elak badan dehydrate, dan beri tenaga instant. Nad suka mix dengan ESP setiap hari.

    Promosi April 2020
    8 Manfaat Performance Drink

    Baca selanjutnya:
    Performance Drink Shaklee


    Hubungi kami di 012-2295680 / 011-20200300 untuk pertanyaan.
    Whatsapp: https://nadiahsuhaidi.wasap.my



    Continue Reading

    Disclaimer

    Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

    Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.