December 31, 2019

Kisah Hidup Dr Shaklee Part 2

Kisah Hidup Dr Shaklee
Kisah Hidup Dr Shaklee Part 2


Alhamdulillah, ramai yang tahu lagi kisah Dr Shaklee ni kan?
Apa yang beliau lakukan apabila disahkan menghidap cancer?

Pertama, beliau tidak berputus asa untuk terus hidup. Beliau mencari jalan bagaimana untuk kekal hidup sihat. Dari situ, beliau buat kajian dengan menghasilkan kombinasi 9 jenis herba yang mampu memberi kesihatan yang lebih baik dan mampu detox.

Cer teka, apakah produk tersebut?

Tadaa! maka terhasillah Herb-Lax yang masih dijual sehingga hari ini.

Kisah Hidup Dr Shaklee
100 Years of Innovation
Tapi, walaupun terhasilnya produk berasaskan herba ini. Penyakit cancer beliau masih ada. Apa yang beliau lakukan ialah "keep on percaya" yang beliau boleh sembuh dan teruskan amalkan pemakanan sihat bersama supplement yang beliau sendiri hasilkan.

Tak lama selepas itu, lahir anak kedua beliau yang diberi nama Raleigh Lee

Setahun selepas itu, barulah doktor sahkan yang penyakit cancer beliau dah tak de lagi. Ia satu keajaiban bagi doktor disitu.

Pada tahun 1929, Klinik terbakar di usia beliau berumur 35 tahun. Dari situ, bermula idea dengan untuk mengembara bersama keluarga menggunakan "mobile home".

Pada usia 37 tahun, beliau menerima pengiktirafan Diploma dalam Naturopath.

Selepas 10 tahun, isteri beliau meninggal dunia. Maka, beliau hidup bersama 2 orang anak lelaki beliau.

Perang dunia kedua (1939-1945) berlaku dalam keadaan yang tidak jangka. Dua anak lelaki beliau masuk sebagai askar dan beliau pula menjadi radio operator.
Kisah Hidup Dr Shaklee
Dr Shaklee bersama 2 orang anak beliau.

Selepas 10 tahun tamatnya Perang Dunia ke 2, Dr Shaklee merasakan yang produk mereka iaitu Vitalized Minerals mampu memberi kesihatan yang baik pada orang ramai. Maka tertubuhnya company Shaklee pada 1955 dengan nama "Shaklee Products". Dr Shaklee dilantik sebagai General Manager dan incharge dalam Product Development. Anak lelaki beliau, Forrest Jr. merupakan Business Manager dan Lee menguruskan bahagian Marketing dan Promotion.
Kisah Hidup Dr Shaklee


Cara marketing mereka berdasarkan Network Marketing Company dimana agen mempunyai kebolehan mengajar agen baru, dan ia berterusan sehingga ke level seterusnya.

Pada 8 Ogos, 1957. Dr Shaklee berkahwin dengan Dorothy Potter yang merupakan secretary beliau.
Kisah Hidup Dr Shaklee

Selepas 8 tahun company ditubuhkan, Shaklee meraikan 150 Sales Leader mereka di San Francisco.

Pada tahun 1972, nama company Shaklee Products ditukar kepada Shaklee Corporation. Tahun yang sama juga, Shaklee lancarkan produk pertama yang mesra alam dan bebas phosphate.

Setahun selepas itu, Shaklee Corporation masuk dalam stock exchange.

Shaklee Japan ditubuhkan pada 1975. Shaklee Canada pada 1976.

Pada tahun 1982, Company Shaklee dimasukkan ke dalam Fortune 500 Company sebagai salah satu company yang terbesar di dunia ketika itu.

Pada tahun 15 Dec 1985, Dr Shaklee meninggal dunia di usia beliau pada 91 tahun akibat serangan sakit jantung di Castro Valley, California. Pemergian beliau telah meninggalkan sebuah legasi yang mampu mengubah kehidupan jutaan orang untuk menjadi lebih sihat.
Kisah Hidup Dr Shaklee

Teringat 1 quote Dr Shaklee,
"Your future life will be exactly what you decide to make it"

Semangat beliau yang tidak pernah putus asa membuatkan legasinya terus kekal ke hari ini walaupun banyak dugaan yang beliau hadapi untuk mencapai kejayaan seperti hari ini.

Boleh #share dengan kawan-kawan supaya kita ambil semangat Dr Shaklee dalam perjuangan hidup kita ini.

#MAM
Continue Reading

December 30, 2019

Kisah Hidup Dr Shaklee Part 1

Kisah Hidup Dr Shaklee
Kisah Hidup Dr Shaklee
Tahun depan adalah ulang tahun ke 25 buat Shaklee Malaysia sejak ia ditubuhkan. Bukan mudah yer sesebuah company ingin kekal bertahan sehingga ke hari ini.

Oppss, sebelum tu lupa nak beritahu. Sebenarnya company Shaklee ini ditubuhkan pada 1965, kira lebih 55 tahun tau! Cuma mungkin ramai yang tak tahu, ada 1 produk Shaklee yang sudah lebih 100 tahun iaitu Vitalized Minerals yang dihasilkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee pada 1915 tahun di usia beliau baru berumur 21 tahun. Hebat bukan?

Amir #flashback ke belakang lagi kisah bagaimana Dr. Shaklee ini boleh mendapat idea untuk hasilkan multivitamin pertama di dunia ni.

Beliau dilahirkan pada Nov 1894, merupakan anak kedua dari pasangan Robert & Martha Shaklee. Dilahirkan di Iowa dimana bandar tersebut merupakan kawasan lombong yang kotor. Sewaktu beliau lahir, doktor sahkan yang beliau menghidap penyakit tuberculosis. Kira harapan untuk hidup tak lama.



Mak mana yang tak sayangkan anak, beliau percaya dengan kuasa Tuhan dan "Power of Nature". Si ibu ini berusaha menjaga diet dengan ramuan herba yang belajar dari mak & neneknya. Setiap hari, beliau urut bayi ini dengan harapan, si anak kecil ini dapat bernafas seperti bayi yang lain.

Keluarga Dr. Shaklee sanggup berpindah ke kawasan ladang kerana ingin "rapat" dengan suasana "natural" supaya dapat hirup udara segar, makan hasil tanaman sendiri dan juga herba-herba semula jadi.

Ditakdirkan, umur beliau masih panjang sehingga meningkat remaja. Beliau merasakan bahawa dengan hidup harmoni dengan alam sekitar ini merupakan asas kehidupan yang beliau cuba terapkan. Dari situ, terhasilnya quote beliau "I will never create a product that will harm one tissue cell in the body".

Hasil kajian dari tanaman beliau sendiri dan juga herba-herba yang digunakan. Maka terhasil la, multivitamin pertama di dunia pada tahun 1915 yang dikenali Vitalized Minerals.


Waktu yang sama juga, beliau berminat mendalami ilmu chiropractic kerana disitu terkandung banyak rahsia kekuatan manusia yang terletak pada spinal cord, otak dan sistem saraf manusia.

Pada usia 22 tahun, Dr. Shaklee berkahwin dengan gadis bernama Ruth Chapin. 2 tahun selepas itu, lahirlah Forrest Jr.

Pada tahun 1918, Dr Shaklee pindah ke Fort Dodge, Iowa dengan membuka "Health Center". Beliau berhasrat dengan adanya health center ini, beliau mampu bantu penduduk sekitar 100 batu radius dimana agak mustahil dengan teknologi waktu itu.

Beliau dapatkan khidmat Wrights Brothers untuk menggunakan teknologi kapal terbang bagi memberi khidmat "medic" sebab ia lebih pantas berbanding kereta kuda.


Pada tahun 1921, Dr Shaklee disahkan menghidap "Terminal Cancer". Doktor sarankan beliau untuk potong sebahagian lengan dan kaki bagi mengelak cancer merebak.

Agak-agaknya, apakah tindakan beliau? Ada yang nak tahu ke kisah Dr Shaklee ni? Kalau nak tahu, cuba komen "Nak". Cukup 50 komen, Amir akan share lagi kisah beliau dalam post seterusnya.

#MAM
Continue Reading

December 23, 2019

Resepi Mudah Ikan Bakar

Hari ini Amir nak kongsikan resepi ikan bakar yang belajar dari Kak Ning (Confinement Lady).

Bahan-bahan

  • 2/3 ekor ikan kerisi/selar/kembung/siakap atau apa jenis ikan yang anda suka
  • 2 sudu perencah asli yang dibuat sendiri
  • Garam
  • 1 beg plastik ikea.


Cara-cara

  • Masukkan ikan tadi ke dalam beg plastik ikea bersama perencah asli. Tak lupa juga sedikit garam.
  • Tutup ketat-ketat plastik tu, dan gaul sehingga sebati.
  • Biarkan 30-40 minit sebelum boleh membakar.

Perap dulu ikan kerisi bersama perencah asli bersama sedikit garam selama 20-30 minit.
Panaskan butter dalam kuali non stick
Masukkan ikan selepas butter dah naik bau
Inilah rupa ikan bakar yang dah siap

Selamat Mencuba yer semua!
Continue Reading

December 22, 2019

Perencah Asli Home Made

Semalam Amir ada share pasal perencah memasak tanpa bahan pengawet dan rasanya sudah pasti asli. Perencah ni dikongsi oleh Kak Ning (Confinement Lady) yang datang 2 minggu lepas. Bahan dan cara ada Amir kongsikan dibawah ni.

Bahan-bahan
4-5 biji bawang merah
7-8 ulas bawang putih
1 biji bawang Holand
1 inci kunyit hidup
1-2 biji tomato
1 paket buah keras
1 cawan air masak

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan-bahan diatas ke dalam blender. Kemudian blend sehingga lumat.
2. Dah siap blend, boleh simpan dalam bekas bertutup dan terus boleh guna untuk memasak.

*Bahan perencah ni sesuai digunakan untuk semua masakan termasuk membakar, memanggang, sup dan nasi/mee goreng.

Bahan-bahan perencah
Masukkan bawang merah ke dalam blender
Masukkan bawang putih
Masukkan tomato
Masukkan buah keras, kunyit dan air masak
Terlupa pula nak masukkan bawang holand
Dah siap blend. Masukkan perencah ke dalam bekas bertutup. 



Selamat mencuba yer!

#MAM

Continue Reading

December 16, 2019

11 Fakta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Tentang Kolagen

11 Fakta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Tentang Kolagen
11 Fakta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Tentang Kolagen

FAKTA #1
Kulit kita terdiri daripada Epidermis (lapisan paling luar), Dermis, dan Lemak.
11 Fakta Yang Mungkin Anda Tidak Tahu Tentang Kolagen
Lapisan kulit kita
Epidermis sebenarnya ialah lapisan sel kulit luar. Itu yang kita selalu sapu macam-macam kan? Ia sebenarnya membantu sedikit sahaja untuk kesihatan kulit kita. Ia membantu untuk maintain kulit yang sihat sahaja!

Sebaliknya, yang lebih penting untuk kita jaga ialah lapisan Dermis. Kerana di situ terdapat Fibroblast yang menghasilkan kolagen.

FAKTA #2
Gabungan paling basic untuk kesihatan kulit?

Vitalea + ESP + Vitamin C + Collagen Powder!

Kulit nampak lebih sihat dengan Collagen Powder. Jika digabungkan pula dengan Vitalea dan ESP, kulit akan lebih GLOW :)

FAKTA #3
Pada usia 20 tahun, level kolagen dalam tubuh sudah mula menurun dari 86% menjunam ke 60% sahaja! Terkejut kan?

Level kolagen di dalam badan mengikut usia

Ini kerana pada zaman sekarang ni, pemakanan dan gaya hidup tidak sihat, maka ia memberi kesan kepada kesihatan termasuklah kesihatan kulit.

FAKTA #4
Apabila seorang wanita melahirkan anak, kehilangan kolagen akan berlaku!

Apabila seorang wanita melahirkan anak, kehilangan kolagen akan berlaku!

Jika luka lambat sembuh, rahim lambat kecut, serta pelvic floor tidak kembali kepada asal dalam masa yang sepatutnya, itu tandanya tubuh kekurangan kolagen.

FAKTA #5
Untuk kesihatan dan kecantikan rambut, juga perlukan Kolagen :)

FAKTA #6
Di dalam sendi kita terdapat Bendalir Sinovial (Synovial Fluid), dan ia tinggi dengan kolagen.

Kekurangan kolagen akan mengakibatkan sakit sendi.

Bendalir Sinovial (Synovial Fluid)
Bendalir Sinovial (Synovial Fluid)

FAKTA #7
Shaklee menghasilkan Collagen Powder dalam bentuk serbuk dan bukan dalam bentuk cecair minuman kerana apabila di dalam bentuk cecair minuman, mereka perlu menambah banyak gula untuk menghilangkan rasa 'ikan'. Jadi kebanyakannya akan mengalami pertambahan berat badan.

Kesan yang dapat dirasai jika kolagen dibuat di dalam bentuk cecair ialah 3 bulan, manakala Shaklee Collagen Powder cuma 8 minggu :)



FAKTA #8
Badan kita kehilangan 4,000 kolagen setiap hari! Kerana itulah di dalam 1 sachet Collagen Powder terdapat 4,000 mg kolagen :)

FAKTA #9
Berat molekul Shaklee Collagen Powder ialah 1,000 dalton. Berbanding dengan Kolagen biasa, berat molekulnya ialah 300,00 dalton! Beza kan?


FAKTA #10
Kolagen akan lebih mudah hilang jika kita mengamalkan pemakanan tinggi lemak dan kafein.


FAKTA #11
Lelaki juga memerlukan kolagen untuk otot, kulit, dan rambut. Lelaki yang ingin membina otot akan minum kolagen 1 jam sebelum work-out.


Ingin mencuba Shaklee Collagen Powder?


 Nadiah Suhaidi
Your Certified Shaklee Product Trainer :)
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Continue Reading

December 15, 2019

Info Produk: Vivix Shaklee

Info Produk: Vivix Shaklee
Vivix Shaklee

Vivix Shaklee: Kandungan

Kandungan: 150 ml
Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk:
  • Ekstrak Polygonum Cuspidatum
  • Anggur Muscadine
  • Eldeberi Eropah
  • Lobak Ungu
Info Produk: Vivix Shaklee
4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Vivix Shaklee: Keistimewaan


Campuran proprietari saintifik termaju kami adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa.

Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Di Shaklee, kami memanfaatkan keberkesanan anggur muscadine ini ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.

Baca : 4 Kandungan Utama Vivix

Vivix Shaklee: Panduan Nutrisi


Saiz Hidangan: 1 sudu teh (5mL)
Hidangan Setiap Bekas: 30

Setiap Hidangan:

  • Tenaga 15 Kcal
  • Karbohidrat 3.7 g
  • Jumlah Gula 0.1 g
  • Protein 0.0 g
  • Lemak 0.0 g

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Vivix Shaklee: Saranan Penggunaan

  • Goncang sebelum guna
  • Minum 1 sudu teh secara terus atau campurkan dengan minuman kegemaran anda
  • Sedap dihidangkan sejuk
  • Simpan dalam peti sejuk

Berminat dengan Vivix? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)

Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd
Continue Reading

December 14, 2019

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee
4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Vivix Shaklee merupakan produk makanan tambahan Shaklee yang sangat premium dan eksklusif. Dengan izin Tuhan, ia telah membantu ramai insan yang sangat memerlukan dengan memperbaiki taraf kesihatan mereka. Banyak testimoni yang telah dikongsikan oleh pengamalnya. Kajian saintifik mengenainya juga dibuat oleh 3rd party selain dari pihak Shaklee sendiri.

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee


1. Muscadine Grape (Anggur Muscadine)

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Anggur Muscadine / Anggur Muskat, adalah anggur liar yang sangat istimewa kerana kandungan dan bijinya adalah satu daripada sumber terbaik antioksida dan mempunyai ciri-ciri anti-radang. Jika dibandingkan dengan anggur jenis lain, Anggur Muskat mempunyai 40 kali ganda lebih Polifenol yang terbukti berfaedah untuk kesihatan kardiovaskular, menurunkan tahap gula dalam darah, dan membantu melambatkan proses penuaan. Anggur Muskat ni juga mempunyai ciri-ciri untuk menghentikan bahan kimia yang menjadi penyebab kanser dan juga sebagai anti-virus serta anti-bakteria.

2. Purple Carrot (Lobak Ungu)

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Purple Carrot merupakan sumber terbaik Vitamin A dan mengandungi phytochemical. Purple carrot ni juga mengandungi anthocyanins iaitu antioksidan yang sangat mustajab. Anthocyanins ni bertindak sebagai anti-radang, anti-mikrob dan anti-carcinogen yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung serta penyakit-penyakit kronik yang lain. Asid klorogenik yang ada dalam purple carrot ni bertanggungjawab mengurangkan paras gula dalam darah.

3. Elderberry Europe (Elderberi Eropah)

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Nama saintifik bagi Elderberry ini ialah Sumbucus Nigra. Buah ni banyak tumbuh di kawasan Eropah, Amerika Utara, Asia dan Benua Inggeris. Elderberry ni sudah lama digunakan dikalangan pengamal perubatan tradisional. Kandungan Vitamin C yang tinggi di dalamnya membuatkan jus elderberry sangat bermanfaat dalam mengubati penyakit yang disebabkan oleh jangkita (infection) daripada virus dan bakteria. Selain itu juga, manfaat daripada jus elderberry ni ialah kemampuan untuk mencegah dan mengubati kanser, mampu meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan manusia, berupaya menurunkan kadar kolesterol untuk mencegah penyakit jantung, membantu mengatasi dan merawat masalah diabetes dan meningkatkan kesihatan jantung serta ginjal.

4. Japanese Knotweed

4 Kandungan Bahan Utama Vivix Shaklee

Japanese Knotweed dikenali dengan nama saintifiknya Polygonum Cuspidatum, adalah tumbuhan berasal dari asia. Ia juga ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Knotweed Jepun ni adalah sumber komersial Resveratrol. Ia sering digunakan kerana manfaatnya untuk melambatkan proses penuaan, merendahkan paras kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet serta membantu dalam proses mengurangkan berat badan.

Keempat-empat bahan semulajadi ini sangat bermanfaat dan telah digunakan oleh banyak pengamal perubatan di negara lain dalam membantu memberikan taraf kesihatan yang lebih baik.

Semoga info yang Nad share ini dapat memberi manfaat kepada para pembaca :)

Nak tahu harga Vivix? Klik di sini.

MSE Legacy Sdn Bhd
012 229 5680 (Nadiah)
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Shaklee Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit
Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit

Pernah tertanya-tanya bagaimana sesetengah orang mempunyai kulit yang sihat dan berseri? Mereka memberikan aura positif dan sihat. Sering kali juga, kita tertanya-tanya apakah yang diperlukan untuk mendapatkan kulit yang cantik dan menawan.

Protein untuk Membina Kulit yang Sihat

Badan dihasilkan dari protein dan untuk memiliki kulit yang sihat berseri, pengambilan protein yang mencukupi adalah penting kerana ia:

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit
Kelebihan ESP Shaklee

  • Membekalkan asid amino yang penting, yang tidak dihasilkan oleh tubuh kita.
  • Menyokong pengeluaran sel-sel kulit yang sihat.
  • Terlibat dalam pemulihan serta pembaikan sel dan tisu kulit.
  • Menghasilkan hormon yang sihat dan enzim penting untuk kulit.
  • Menyokong pengeluaran asid amino glutation yang membantu melindungi sel-sel kulit dari kerosakan akibat cahaya matahari.

Perlindungan Antioksida dengan Vitamin C

Vitamin C, yang bertindak sebagai antioksida menggalakkan penghasilan kulit yang sihat dengan meneutralkan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas. Walaubagaimanapun, badan kita tidak berupaya untuk menghasilkan vitamin C dan pengambilan vitamin C membantu untuk :

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit
Vitamin C Sustained Release Shaklee

  • Mengurangkan kedutan, melegakan kulit yang kering dan kasar.
  • Menggalakkan penghasilan kolagen dan regenerasi kulit.
  • Membantu dalam penyembuhan luka.
  • Mempertahankan kulit daripada radikal bebas.

Tingkatkan Keanjalan dengan Kolagen

Kolagen adalah struktur penting untuk kulit kita. Ia mengekalkan keanjalan kulit kita dan menghalangnya daripada berkedut, berparut dan menjadi kendur. Berita baiknya adalah badan kita boleh menghasilkannya sendiri.

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit
Kelebihan Collagen Plus Powder Shaklee
Walau bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, jumlah kolagen yang dihasilkan semakin berkurangan, ianya akan mendedahkan kita kepada risiko kulit berkedut dan kendur. Katakan tidak kepada tanda-tanda penuaan ini dan mulakan pengambilan kolagen sekarang untuk;


  • Kulit yang lebih anjal.
  • Mengurangkan kedutan.
  • Kulit yang lebih lembut, lebih padat.
  • Mengurangkan parut.

Kekalkan Kelembapan Kulit dengan GLA

Kulit yang sihat bergantung pada jumlah asid lemak pada bahagian kulit terutamanya, asid gamma-linolenic (GLA). Asid lemak ini berperanan penting untuk mengekalkan kelembapan kulit dan juga:

Ketahui 4 Nutrien Penting Untuk Kulit
Manfaat GLA Complex

  • Mengurangkan gatal dan kulit yang bersisik.
  • Mengekalkan kelembapan kulit.
  • Melawan keradangan.

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, boleh hubungi Nad terus di www.wasap.my/60122295680
Continue Reading

December 13, 2019

Soalan Lazim Mengenai Vivix

Soalan Lazim Mengenai Vivix
Soalan Lazim Mengenai Vivix

Assalamualaikum semua, hari ini kami kongsikan FAQ atau soalan lazim yang biasa orang bertanya mengenai produk Vivix Shaklee.
Soalan Lazim Mengenai Vivix
Soalan Lazim Mengenai Vivix

1. Soalan : Apa itu Vivix?


Jawapan : Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani Anggur Muscadine, Ekstrak Eldeberi Eropah, Ekstrak Knotweed Jepun dan Ekstrak Lobak Ungu.

2. Soalan : Apa yang membuatkan minuman Vivix ini berbeza dengan produk lain?

Jawapan : Kemajuan sains kami dan campuran proprietari berasaskan anggur muscadine - salah satu daripada buah yang paling jarang didapati dan tahan lasak. Anggur muscadine mengandungi polifenol lengkap yang tidak terdapat dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mempunyai kepekatan asid elagik dan elagitanin yang lebih baik, apabila digabungkan dengan polifenol lain akan menghasilkan antioksidan yang berkuasa.

Di Shaklee, kami memanfaatkan kelebihan anggur muscadine dalam setiap botol Vivix® menggunakan proses pengekstrakan yang dipatenkan yang menumpukan dan mengekalkan kandungan bioaktif polifenol.

3. Soalan : Siapakah yang boleh minum vivix ini?

Jawapan : Vivix® direka untuk orang dewasa yang mementingkan kesihatan penuaan secara sihat dan kesejahteraan. Vivix® tidak disarankan bagi wanita hamil atau menyusui atau sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah.

4. Soalan : Berapa banyak Vivix perlu diambil dalam 1 hari?

Jawapan : Satu sudu teh sehari.

Soalan Lazim Mengenai Vivix
Soalan Lazim Mengenai Vivix
5. Soalan : Apa yang membuatkan Anggur Muscadine berbeza dengan anggur yang lain?

Jawapan : Anggur Muscadine adalah salah satu anggur yang paling jarang ditemui, anggur yang tahan lasak, dengan profil polifenol unik yang menawarkan beberapa manfaat kesihatan. Tidak seperti anggur lain anggur muscadine mempunyai kepekatan asid ellagik dan elagitanin yang tinggi, apabila digabungkan dengan polifenol anggur muscadine yang lain, menghasilkan antioksidan yang berkuasa.

Anggur Muscadine juga boleh membiak dalam persekitaran yang bahaya; profil fenolik mereka memberikan perlindungan tambahan terhadap bakteria, kulat, yis, kemarau, kelembapan yang berlebihan dan suhu yang melampau sementara anggur lain mudah rosak dalam persekitaran seperti ini.

6. Soalan : Apa itu Polifenol?

Jawapan : Istilah polifenol digunakan untuk menggambarkan sekumpulan sebatian semula jadi yang ditemui sebahagian besarnya dalam buah-buahan, buah beri dan sayur-sayuran yang mempunyai manfaat antioksida dan potensi kesan perlindungan terhadap penuaan sel. Malah, penyelidikan baru menunjukkan bahawa polifenol boleh memberikan pelbagai kesan biologi terhadap kesihatan manusia.*

7. Soalan : Bilakah saya harus mengambil Vivix?

Jawapan : Ambil Vivix® setiap hari, sebaik-baiknya dengan hidangan seperti sarapan pagi atau makan tengahari. Goncangkan sebelum mengambil hidangan yang disyorkan satu sudu teh setiap hari.

Soalan Lazim Mengenai Vivix
Soalan Lazim Mengenai Vivix
8. Soalan : Bolehkah saya ambil lebih 1 sudu Vivix sehari?

Jawapan : Menurut penyelidikan terkini, tidak terdapat manfaat tambahan daripada mengambil lebih daripada hidangan yang disyorkan satu sudu teh setiap hari.

9. Soalan : Bolehkah saya ambil Vivix bersama supplement Shaklee yang lain?

Jawapan : Vivix® boleh diambil bersama semua makanan tambahan Shaklee. Secara idealnya, Vivix® akan diambil dengan Shaklee Vita-Lea® Iron Plus, ESP Soy Protein Soy Powder, Sustained Release Vita-C Plus, B-Complex dan Omega Guard untuk melengkapkan keperluan pemakanan harian anda.

Penggunaan semua nutrien penting ini, bersama-sama dengan polifenol dalam Vivix®, memberikan spektrum nutrisi yang meluas ke seluruh tubuh anda dan menyediakan asas untuk kehidupan yang lebih lama dan sihat.*

10. Soalan : Adakah terdapat langkah berjaga-jaga?

Jawapan : Tidak ada interaksi yang diketahui antara Vivix® atau mana-mana ramuannya dan makanan tambahan yang lain.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kami mengesyorkan agar seseorang yang berada di bawah jagaan doktor dalam keadaan perubatan atau penyakit atau yang mengambil preskripsi ubat, terutama ubat cair darah hendaklah membincangkan penggunaan Vivix® dengan penjaga kesihatan profesional mereka.

Soalan Lazim Mengenai Vivix
Soalan Lazim Mengenai Vivix

11. Soalan : Adakah Vivix mengandungi Alkohol?


Jawapan : Vivix® tidak mengandungi alkohol.

12. Soalan : Adakah Vivix disahkan halal?

Jawapan : Ya. Vivix® diiktiraf Halal oleh Islamic Services of America (ISA), badan pensijilan halal asing yang diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Islam Malaysia (JAKIM).

13. Soalan : Adakah Vivix® didaftarkan di bawah NPRA (Badan Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan)?

Jawapan : Tidak. Produk ini diklasifikasikan sebagai makanan dan berada di bawah seliaan Jabatan Keselamatan dan Kualiti Makanan Malaysia (FSQD).

14. Soalan : Kenapa saya perlu simpan Vivix di dalam peti sejuk selepas dibuka?

Jawapan : Penyejukan selepas dibuka akan membantu mengekalkan kesegaran, warna dan bahan aktif yang optimum dalam produk.

Bagi sebarang pertanyaan mengenai produk Vivix, boleh hubungi kami dengan klik sahaja gambar dibawah atau link di nombor handphone kami.

Nadiah Suhaidi

Amir Marzhuki




Continue Reading

Elak 5 Perkara Ini Jika Tidak Mahu Kulit Nampak Tua Sebelum Usia

Stress kan kalau umur masih muda, anak pula masih kecil, tapi dah ada yang melabelkan kita sebagai 'makcik'. Aduh, senyum kelat sajalah. Beruntunglah mereka yang nampak muda walaupun sudah bertambah usia.

Mengapa ada orang nampak tua dari usia sebenar, ada pula yang sebaliknya? Berita baik, kita boleh lakukan sesuatu! Kali ini, kami kongsikan 5 perkara yang perlu dielakkan jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia. Rujukan daripada seorang Pakar Nutrisi.

Elak 5 Perkara Ini Jika Tidak Mahu Kulit Nampak Tua Sebelum Usia
Elak 5 Perkara Ini Jika Tidak Mahu Kulit Nampak Tua Sebelum Usia

Elak 5 Perkara Ini Jika Tidak Mahu Kulit Nampak Tua Sebelum Usia


1. Terdedah Kepada Sinaran UV


Struktur kulit manusia

Struktur kulit kita terbahagi kepada 3 lapisan iaitu
  • Lapisan kulit paling luar iaitu Epidermis: terdiri daripada sel kulit dan merupakan defense line pertama tubuh badan kita
  • Lapisan kedua iaitu Dermis: terdiri daripada Kolagen dan Elastin
  • Lapisan paling dalam iaitu Hypodermis: terdiri daripada lapisan lemak

Sinaran UV (ultra violet ray) pula terbahagi kepada 2 iaitu
  • UVA - menyerap jauh ke dalam Dermis lalu memecahkan Kolagen. Ia memainkan peranan besar pembentukan tanda awal penuaan seperti garis halus yang memakan masa 5 tahun untuk terbentuk secara semula jadi (peningkatan usia)
  • UVB - diserap di lapisan Epidermis lalu meningkatkan penghasilan pigment kulit kita (melanin). Tubuh kita menghasilkan melanin untuk meningkatkan daya tahan kulit kita terhadap sinaran UVB. Semakin lama kita terdedah tanpa perlindungan, semakin gelap pigmen kulit kita

Elakkan UVA dan UVB jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia

Baca: Sunblock YOUTH Skincare Shaklee SPF 50 Broad Spectrum UVA UVB.
Baca: CoQ-Trol Plus Shaklee Sebagai Pelindung UV.

2. Pencemaran


Elakkan pencemaran jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia

Pencemaran yang berlaku di sekeliling kita seperti pencemaran udara dan air sekaligus memainkan peranan untuk kecantikan kulit kita. Udara yang kotor mengandungi habuk dan kuman yang boleh menjadi punca pori kulit tersumbat. Air yang tidak bersih dicemari bakteria menjadi penggalak pertumbuhan jerawat di muka!

Terlalu lama berada di dalam bilik yang berhawa dingin juga adalah tidak sihat untuk kulit kita kerana ia penyumbang utama masalah kulit kering.

FUN FACT: Elakkan minum air yang dihidangkan di dalam kapal terbang walaupun air tersebut telah dimasak kerana 8 daripada 10 kapal terbang gagal dalam ujian kebersihan air yang dilakukan di dalam tangki kapal terbang tersebut kerana dicemari dengan E-coli dan Salmonella malah banyak lagi kuman dan bakteria! Minum lah air mineral yang telah dibotolkan kerana jurutebang sendiri melakukan perkara yang sama!

3. Pemakanan Tidak Seimbang


Elakkan pemakanan tidak seimbang jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia

Diet dan pemakanan seimbang juga penyumbang utama kesihatan kulit kita. Pemakanan yang tinggi gula boleh menyumbang kepada penghasilan jerawat dan melemahkan elastisiti kulit kita! Minum lah air sekurangnya 8 gelas sehari untuk mengekalkan kelembapan kulit di samping pengambilan minyak dan asid lemak yang sihat.

4. Tidak Cukup Tidur


Elakkan tidur yang tidak cukup jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia



Kurang tidur juga dilabel sebagai ancaman kepada kesihatan kulit kita. Kita memerlukan 8 jam waktu tidur untuk kekal cergas dan optimum.

FUN FACT : Pembaharuan sel kulit terjadi sekitar jam 10 malam hingga jam 1 pagi berdasarkan kepercayaan orang Korea yang sememangnya berdisiplin dalam penjagaan kulit mereka.

5. Stress


Elakkan stress jika tidak mahu kulit nampak tua sebelum usia

Stress juga boleh menyumbang kepada tanda penuaan kulit. Jika kita selalu mengerutkan dahi, lama-kelamaan boleh jadi kedutan kekal dan menjadi semakin dalam! Senyumlah selalu :)

Baca: Kekal muda lebih lama dengan YOUTH Skincare.


Hubungi Nad di 012-2295680 atau Whatsapp untuk maklumat lanjut,


Continue Reading

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.