October 22, 2019

Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf


  Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf
Syair Doa Abu Nawas - Al I’tiraf 

Abu Nawas adalah seorang pujangga berbangsa Arab yang merupakan salah seorang penyair terbesar sastera Arab klasik. Penyair ulung juga merupakan tokoh sufi mempunyai nama lengkap, iaitu Abu Ali Al Hasan bin Hani Al Hakami.

Beliau hidup pada zaman Khalifah Harun Al-Rasyid di Baghdad (806-814 M). Ketika zaman itu, masyarakat mengenali Abu Nawas kerana kecerdasan dan kecerdikan dalam melontarkan kata-kata yang sarat dengan hikmah.

Antara karya beliau yang terbesar ialah Al-I’tiraaf (bermaksud sebuah pengakuan). Karya ini sering kita dengar di radio ataupun dinyanyikan semula dalam bentuk nasyid.

Wahai Tuhanku ! Aku bukanlah ahli surga, tapi aku tidak kuat dalam neraka Jahim.  
Maka berilah aku taubat (ampunan) dan ampunilah dosaku, sesungguhnya engkau Maha Pengampun dosa yang besar 
Dosaku bagaikan bilangan pasir, maka berilah aku taubat wahai Tuhanku yang memiliki keagungan. 
Umurku ini setiap hari berkurang, sedang dosaku selalu bertambah, bagaimana aku menanggungnya. 
Wahai, Tuhanku ! Hamba Mu yang berbuat dosa telah datang kepada Mu dengan mengakui segala dosa, dan telah memohon kepada Mu. 
Maka jika engkau mengampuni, maka Engkaulah yang berhak mengampuni. Jika Engkau menolak, kepada siapakah lagi aku mengharap selain kepada Engkau?

Amir kongsikan video nasyid supaya mudah kita hafal. Jum sama-sama kita menghayati maksud doa ini supaya menjadi keinsafan kepada kita, hamba yang banyak dosa pada yang Maha Esa.




Continue Reading

October 21, 2019

Apa itu Basal Metabolic Rate (BMR)?



Pernah tak jumpa orang yang badan dia kurus jer, tapi makan punya la banyak. Sampaikan orang cakap, mesti dia ada "bela" jin kot. Orang jenis macam ni yang membuatkan ramai orang cemburu. Boleh makan apa sahaja, tapi badan maintain jer.

Ini hanya contoh orang kurus yang kuat makan. Siap ada channel sendiri. Hehe
Dari sudut kajian sains, antara faktor kenapa badan si dia macam tu adalah disebabkan tenaga metabolisme yang tinggi. Badan dia mampu membakar lebih banyak kalori dari orang biasa.

So, macam mana nak kira kalori ni? Berbeza ke setiap orang?


Jawapannya ialah Ya. Berbeza setiap orang, bergantung kepada beberapa jenis faktor diantaranya ialah umur, jantina, tinggi, berat,dan aktiviti harian.

Kita biasa dengar #BMI kan? Ini untuk check tahap kebesaran tubuh badan kita samada underweight, overweight atau normal.

Ini Formula BMR (Harris-Benedict)

Untuk kiraan kalori, ia dipanggil #BMR. Maksud dia ialah Basal Metabolic Rate dan kiraan yang biasa digunakan nama dia ialah Harris–Benedict equation. Formula dia ada Amir kongsikan di dalam gambar.

Cuma kalau malas sangat, pakai jer online calculator. Link ada dibawah,

https://manytools.org/handy/bmr-calculator/

Amir guna BMR calculator online sahaja nak kira berapa kalori yang badan Amir perlukan dalam 1 hari.

Masukkan sahaja detail disitu, nanti calculator itu akan bantu kirakan berapa tahap kalori kita seharian. Amir tunjukkan cara gunanya dalam gambar juga.


Tadaa..tahap kalori yang Amir perlukan sehari dalam 1798.
Kalau nak turunkan 1 kg, badan Amir perlu kurangkan kalori sebanyak 500 kalori dalam masa 2 minggi gitu.
Mudah bukan nak turunkan berat badan ni?

Semoga #info ini memberi manfaat pada kawan-kawan semua.
Continue Reading

Testimoni Vivix Selepas Bersalin

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin


Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Aeinna Musa

Ena nak kongsi pengalaman ena sendiri. Ada beza berpantang dengan set berpantang Shaklee bersama Vivix dengan tak. Dua-dua, ena dah rasa.

Masa berpantang anak first tak ambil apa-apa suplemen, luka bersalin lambat baik. Even sebulan dan lepas berpantang pon kadang-kadang datang lagi rasa ngilu tu.

Bila amal set berpantang Shaklee termasuk Vivix, dalam masa seminggu dah tak rasa apa-apa kat tempat jahit. Tapi Ena still jalan slow juga. Kena jaga juga.

Sendiri rasa pelik dan teruja bila luka cepat baik. Badan pun cepat recover, bertenaga, dan kulit pon makin berseri.
Ramai yang tegur, Ena tak macam baru lepas bersalin jer.

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Ainniah

Ain sempat perhabis vivix masa pantang, sebab tinggal sikit jer.

Ini first time ceasar, luka kat kulit cepat kering. Hari kedua husband tegur dengan terkejutnya.

"Dah cantum elok kulit, dan kering".

Masa tu juga first time pantang ambil zinc juga. Siapa-siapa nak bersalin terus suggest berpantang dgn vivix & zinc juga.

Risau juga sebab seminggu tu keluar masuk hosp (baby prem) & banyak sungguh bergerak sana sini. 

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Idayu

Saya bersalin baru ni pun emergency czer. Serius takut nak menghadapinya sebab tiada pengalaman czer.
Tekad beli vivix sebab baca pengalaman orang yang berpantang dengan vivix ni best.

Alhamdulillah luka cepat baik, tiada kesan pun luka tu, nampak macam garisan halus je sekarang. Pantang pun tak rasa macam bersalin czer, rasa macam bersalin normal ja. Lepas 3 minggu siap boleh mandikan dan menjaga kakak-kakak si baby (3 dan 2 tahun).

Doc pesan jangan angkat benda berat, haaa itu memang jaga sampai sekarang.


Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Indira

Saya anak 1st Ceaser tak kenal Shaklee lagi.

No 2 pun caesar , minum vivix , luka baik dalam 2 minggu , rasa cergas sangat-sangat. Orang tegur nampak macam tak pantang.

Masa yang 1st, luka bersalin ambil masa sebulan, baru nak baik.

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Shieda

Shieda masa 1st czer, pada usia hujung 20an, tak ambil vivix. Hanya ambil set berpantang dan add on zinc. Luka pun cepat sembuh dan kering.

Untuk 2nd czer, usia 30an. Shieda ambil Vivix. Masa tu, rasa sakit czer kedua lebih teruk dari yang pertama.
Tapi Alhamdulillah asbab ambil vivix rasa sakit tu kurang. Luka pun cepat kering. Badan pun rasa bertenaga sampai terlupa tengah pantang.

Untuk 3rd czer, Shieda baru lepas habis pantang ni. Ambil vivix juga sebab dah tahu sakit czer macam mana.

Pengalaman tak boleh lupa, czer ketiga ni muntah-muntah lepas czer. Sebelum ni tiada. Masuk makanan je muntah. Sampai menggigil tak bertenaga sebab makanan semua keluar. Doc dan nurse risau sebab nampak muka pucat sangat malam tu lepas 6 jam puasa.

Dan shieda memang ada talesmia. Hb memang low. Malam tu jugak ambil vivix dan esok pagi nurse cakap muka dah tak sepucat semalam. Luka pun cepat kering dan baik

Testimoni Vivix Selepas Bersalin
Testimoni Vivix Selepas Bersalin - Puan Syahida

Syida pun berpantang dengan set hamil shaklee fullset masa anak pertama dan kedua. Cumanya anak kedua syida add on vivix. Orang memang tegur cergas dalam pantang.

Ena datang lawat Syida masa anak kedua cakap muka tak pucat langsung macam bukan tengah pantang. Luka dalam 2 minggu dah baik dan tak sakit dah. Syida bersalin normal kedua-dua anak.

Masa bersalinkan anak kedua ni, luka kena jahit banyak sikit banding anak pertama sebab doktor terpaksa gunting, sebab baby dah lemas time tu.

Berminat dengan Vivix? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)


Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd

Continue Reading

October 16, 2019

Untung Jadi Ahli Shaklee

Untung Jadi Ahli Shaklee
Untung Jadi Ahli Shaklee


Alhamdulillah, bulan ni ada 4 ahli baru yang sudi register dengan kami.
Bulan lepas pun dapat 4 ahli baru. Dan boleh kata setiap bulan, insyaallah ada yang nak join dengan group kami.

Untung Jadi Ahli Shaklee

Best ke jadi Ahli Shaklee?


  • Best kalau anda inginkan penjimatan dari 15-20% dari harga runcit.
  • Best juga kalau dapat cash rebate dari Shaklee, bila cukup point.
  • Best sangat kalau dapat buat side income hanya share sahaja apa produk yang kita makan.

Kesimpulannya, memang sangat best jadi ahli Shaklee ni. Modal hanya RM75 sahaja untuk register. Lepas tu boleh semua benefit sebagai ahli. Tak perlu pun buat loan ribu-ribu untuk mulakan bisnes.


Insyaallah, pada yang join team kami. Ada banyak medium info yang boleh belajar. Nak online boleh, nak offline pun boleh juga. Yang penting kena rajin sahaja.

Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd

Continue Reading

October 15, 2019

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman
Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman

Cuba kira, berapa banyak nama gula yang biasa kita dengar atau tahu?

Macam Amir, biasa dengar gula pasir, gula tebu, gula kasar, gula organik, gula kastor, gula merah, gula melaka dan setakat itu sahaja.

Rupanya, gula ini ada pelbagai jenis nama dan keperluannya. Dan kebiasaannya, ia diguna dalam bahan makanan sebagai perasa dan pengawet. Itu sebab kalau kita check pada bahagian kandungan bahan, jarang sangat pengeluar tulis nama "gula" yang biasa kita makan tu. Mereka menggunakan nama saintifik kerana ia telah diolah dari pelbagai sumber yang menghasilkan pelbagai jenis rasa dan tekstur yang berbeza antara satu sama lain.

Mengikut peraturan Food And Drug Administration (FDA) di Amerika Syarikat, produk makanan diwajibkan melabelkan semua jenis gula yang digunakan. Supaya pengguna tahu apa isi dan berapa kandungan yang mereka ambil dari produk tersebut.

Tetapi, berapa ramai sebenarnya yang melihat label makanan tersebut? Even kita sendiri pun tak pernah nak ambil tahu kan? Sekarang kita dah tahu, jadi boleh la lihat pada label kotak makanan sebelum kita membeli.

Disitu, ada tertulis berapa banyak kalori yang disediakan bagi setiap hidangan. Sebagai contoh, kandungan gula pada minuman susu berperisa lebih tinggi dari minuman susu segar. Kuantiti yang ditulis nampak sedikit, tetapi kalau diambil 2/3 kali sehari dan setiap hari diambil. Sudah pasti ia memberi kesan yang buruk pada badan anak dan juga kita.

Fakta Nutrisi Susu Dutch Lady Perisa Strawberry & Susu Segar.
Susu perisa Strawberry mengandungi 8.2gram gula dalam setiap hidangan berbanding Susu Segar.

Sebenarnya, badan kita perlukan gula setiap hari untuk mendapatkan tenaga. Dan biasanya gula ini datangnya dari makanan berkarbohidrat selepas ia diproses dari badan kita. Jumlah maksimum yang badan kita perlukan hanyalah 7 sudu teh gula bagi lelaki, manakala perempuan hanya 6 sudu teh. Ini yang disarankan oleh World Health Organisation (WHO).

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman
Jumlah pesakit diabetes mengikut umur pada 2015
Hakikatnya, penduduk Malaysia ambil dari itu. Ada yang mengatakan sekitar 22-26 sudu teh sehari. Lebih 3 kali ganda dari yang diperlukan oleh badan kita. Banyak bukan? Ini antara punca kenapa penduduk Malaysia duduk di tangga teratas dalam senarai Diabetes di Asia Tenggara yang merangkumi 40% penduduk Malaysia penghidap Diabetes. Takut bukan?

Okes, berbalik pada nama gula tadi. Amir kongsikan beberapa nama lain gula yang digunakan pada label makanan yang banyak digunakan dalam produk makanan. Boleh refer dalam gambar.

Kenali Nama Gula Pada Label Makanan/Minuman


Muhammad Amir Marzhuki
Kenali nama lain gula.

Continue Reading

Koleksi Testimoni Cinch Tea Shaklee - Hilangkan Rasa Mengantuk dan Beri Tenaga

Koleksi Testimoni Cinch Tea Shaklee - Hilangkan Rasa Mengantuk dan Beri Tenaga

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak mengantuk drive tengah malam

"Kami sekeluarga selalu balik kampung bertolak tengah malam. Sebelum bertolak, saya akan minum Cinch Tea. Mata tak mengantuk sepanjang perjalanan 6 ke 7 jam." - Encik Amir Marzhuki

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Berkesan atasi rasa mengantuk

"Best sangat Cinch Tea ni. Kalau ambil waktu mengantuk, automatik badan jadi segar, tak mengantuk dah. Energy dia lain dari lain. Tak tipu!" -Puan Azliza Sahin

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Ada power, tak malas buat kerja

"Pagi-pagi saya akan bancuh Cinch Tea + ESP + Meal Shakes. Baru ada power. Kalau tak, rasa malas nak buat apa-apa. Saya juga menyusu bayi 8 bulan. Susu maintain banyak." - Puan Baizura Bahar

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Loya hilang, badan segar

"Loya sewaktu pregnant hilang bila minum Cinch Tea. Badan pun rasa segar!" - Puan Hafizah Asman

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak laloq dah bila buat kerja di pejabat

"Saya suka Cinch Tea. Kalau sehari tak minum, laloq je rasa. Setiap pagi saya akan bancuh dalam gelas besar, letak satu sudu kecil gula, minum sambil buat kerja." - Puan Isr Intan

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Rasa energetic, boleh stay up malam

"Jam 5 petang minum Cinch Tea sebelum keluar jogging dan riadhah. Hasilnya tak mengantuk sampai jam 1 pagi walaupun siang tak rehat! Sangat sesuai untuk orang yang nak stay up. Memang beri energy!" - Puan Nadiah Suhaidi

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Tak mengantuk stay up malam

"Cinch Tea best! Badan rasa segar. Siapa jenis stay up malam-malam bangun pukul 2-3 pagi, minumlah Cinch Tea ni, tak mengantuk nanti." - Puan Norhidayah My

 Testimoni Cinch Tea Shaklee
 Testimoni Cinch Tea Shaklee - Suami tak mengantuk waktu kerja

"Suami saya pernah minum Cinch Tea, dia suka. Lawas dan tak mengantuk waktu kerja." - Puan Zarina Khalid




"Saya minum CInch Tea sebelum bersenam atau jogging. Rasa lebih bertenaga untuk lari lebih jauh dan kurang penat. Combo dengan Coq-Trol Plus untuk lebih power."

 "Suami saya tak boleh hidup tanpa Cinch Tea. Bukan untuk elak mengantuk sewaktu drive saja, tapi memang ambil setiap hari selepas breakfast. Nampak berbeza kalau ambil, mata segar bugar, buat kerja laju. Kalau tak ambil, nampak lemau."
"Saya minum Cinch Tea untu ganti Nescafe untuk tahan mengantuk pagi-pagi dan selepas lunch. Selepas minum, terus segar. Tak perlu buang masa dengan tidur"
"Favourite saya Cinch Tea. Kalau saya craving nak makan yang bukan-bukan, ambil Cinch Tea je, hilang rasa craving tu. Dan kalau rasa mengantuk lepas Zohor, ambil Cinch Tea, terus hilang mengantuk. Segar sampai ke malam."

Berminat dengan Cinch Tea? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)


Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd
Continue Reading

Info Produk: Cinch Tea Shaklee

Cinch Tea Shaklee
Cinch Tea Shaklee

Cinch Tea Shaklee

Minuman yang menyegarkan, mengandungi 28 sachet. Dapatkan bentuk tubuh yang ideal dengan Cinch Tea Shaklee!

Lupakan kopi dan minuman manis. Ini cara yang selamat dan semulajadi untuk menceriakan hari anda dan menukar saiz pakaian anda. Campuran eksklusif teh hijau, putih dan merah, serta taurina untuk meningkatkan tenaga seharian agar anda sentiasa segar dan cergas. Nikmatinya pada bila-bila masa, panas atau sejuk.*

Keistimewaan Cinch Tea Shaklee

  • Mengandungi taurina, ia dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga
  • Pek mudah untuk satu hidangan
  • Bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan

Nutritional Facts Cinch Tea Shaklee

Saiz Hidangan: 1 Pek (1.7 g)
Hidangan Setiap Bekas : 128

Cinch Tea Shaklee
Cinch Tea Shaklee - Nutritional Facts. Klik untuk paparan lebih jelas.

Saranan Penggunaan Cinch Tea Shaklee

Campur 1 sachet Cinch Tea Shaklee dengan 180 - 240 ml air panas atau sejuk.

Cinch Tea Shaklee
Cinch Tea Shaklee. Klik untuk paparan lebih jelas.

Harga Cinch Tea Shaklee


1 kotak mengandungi 28 sachet berharga RM 131. Mahu mendapatkan produk Shaklee dengan harga lebih murah? Klik sini.

Baca: Koleksi Testimoni Cinch Tea Shaklee


Berminat dengan Cinch Tea? Hubungi Nad di 012-2295680 atau klik je icon Whatsapp di sebelah kiri blog ni ok? :)

Love,
Nadiah Suhaidi
Pengedar Sah Shaklee
012-2295680
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
MSE Legacy Sdn Bhd
Continue Reading

October 14, 2019

6 Cara Pilihan Snek Sihat

6 Cara Pilihan Snek Sihat
Masa Shaklee Product Workshop minggu lepas, Nutritionist Sarah ada kongsikan tips untuk hilangkan craving kepada snek. Sebab ada sesetengah orang, dia ada habit mengunyah atau nak ada penyedap mulut setiap beberapa jam.

Sarah cadangkan untuk kita ambil 1 biji epal hijau dalam setiap hidangan snek. 1 biji epal hijau hanya mempunyai 50 kalori sahaja dan perut mudah nak kenyang.

6 Cara Pilihan Snek Sihat
1 biji epal hijau hanya ada 50 kalori sahaja
Rasa tak lalu nak ambil buah epal setiap masa? Apakata cuba dengan pilihan snek sihat ini.
Ada 6 cara pihan snek sihat yang boleh kita pilih :-

1. Pilih makanan yang rendah lemak, gula dan garam.

2. Cuba pilih snek daripada kumpulan karbohidrat kompleks serta tinggi serat, vitamin dan mineral.

3. Rancang pemakanan harian kita mengikut panduan piramid makanan. Ini akan membantu mengimbangkan antara snek dan menu utama anda.

4. Rancang snek untuk mengelakkan kita makan apa sahaja yang dilihat.

5. Ambil snek hanya apabila kita rasa lapar dan bukannya apabila kita rasa bosan atau gelisah.

6. Hadkan pengambilan snek kurang dari 200 kilokalori setiap kali ianya diambil.

6 Cara Pilihan Snek Sihat

Mudah jer sebenarnya nak pilih snek yang sihat. Yang penting adalah kita plan apa yang nak dimakan.
Continue Reading

October 12, 2019

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih

Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih
Mana Lebih Baik? Beras 'Parboiled' atau Beras Perang atau Beras Putih 
 Bila kami mulakan program Detox ni, ada yang bertanya samada boleh tak mereka nak makan nasi macam biasa. Jawapan dia boleh, cuma beras yang digunakan hendaklah yang berkualiti dan mempunyai banyak nutrien dan mineral.

Jadi, Amir kongsikan 3 jenis beras untuk dibuat perbandingan.

Beras rebus/parboiled


  • Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus/ distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran, etc) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras.
  • Beras parboiled/rebus mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat dan juga magnese.
  • Rupa beras parboiled agak keruh sikit berbanding beras biasa. 
  • Ia juga memiliki glisemik indeks yang lebih rendah.


Beras perang



  • Beras perang adalah padi yang telah dibuang kulit padi setelah menjalani proses pengilangan yang minimal. 
  • Ianya perang kerana bran tidak dibuang dari beras. 
  • Beras perang tinggi nutirisi namun ramai yang kurang enak memakannya. 
  • Ianya juga mengambil masa yang lebih lama untuk dimasak.

Beras Putih



  • Beras putih adalah beras perang yang menjalani proses pengilangan yang maksima. 
  • Semua atau sebahagian bran dibuang, begitu juga dengan unsur-unsur lain dari padi sehingga ianya menjadi putih. 
  • Beras putih paling kurang nutrisi.

Bagaimana Beras ini diproses?



Bagaimana pula dengan harga?

Harga beras praboiled dan beras perang agak mahal sikit berbanding beras biasa tapi kalau lebih sihat apa salahnya kita belanja lebih sedikit. Tak begitu?

Ini senarai harga beras dari Tesco sebagai rujukan. Harga akan berubah-ubah mengikut harga pasaran.

Harga Beras Parboiled
Moghul Faiza Basmathi Parboiled Rice 5kg : RM 49.50

Harga Beras Perang
Jasmine Sun Brown Original Brown Rice 5kg : RM 24

Harga Beras Putih
Jasmine Super 5 Rice Special Super Import 5kg : RM 18.90
Jasmine Super Special Rice Tempatan 5kg : RM 13
Continue Reading

9 Makanan Tinggi Kalsium

9 Makanan Tinggi Kalsium
9 Makanan Tinggi Kalsium
Kalau kita sebut kalsium, ramai yang fikir ia hanya untuk tulang sahaja kan? Sebenarnya kalsium mempunyai banyak lagi manfaat seperti pembentukan gigi, pembekuan darah, membantu sel otot dan juga jantung kita.

Jadi, kita perlukan kalsium sejak kita dalam rahim lagi hingga ke usia tua. Mari, Amir ceritakan lebih detail lagi fungsi utama kalsium.

Apakah peranan kalsium dalam tubuh kita?

Kalsium merupakan mineral penting yang kita perlukan agar badan kita berfungsi dengan baik.

Tulang: Keadaan tulang kita setiap tahun akan menyusur tetapi ia akan tumbuh kembali. Sumber kalisum sangat diperlukan untuk membina semula tulang kita.

Jantung: Kalsium mengawal dengupan jantung yang pam darah ke seluruh tubuh dan juga membuat dengupan jantung lebih teratur.

Saraf: Kalsium dapat bertindak sebagai ubat penenang ("pain killer" semulajadi) dengan menenangkan sistem saraf dan mengurangkan rasa sakit.

Pembekuan darah: Apabila kita terluka, kalsium membentuk platlets, komponen darah yang menghentikan perdarahan dari berlaku.

Tahukah Anda?
Sekitar 99% kalsium dari dalam tubuh kita berada di dalam tulang dan gigi. Hanya 1% sahaja yang ada di dalam saluran darah kita.

9 Makanan Tinggi Kalsium


9 Makanan Tinggi Kalsium

Kita dah tahu kepentingan kalsium dalam tubuh badan kita. Seterusnya, Amir kongsikan 9 makanan tinggi kalsium yang boleh kita ambil dalam diet harian kita.

Susu adalah salah satu sumber terkaya kalsium dan juga mengandungi vitamin A, B12, dan K dan beberapa unsur surih yang membantu mengimbangi elektrolit. Vitamin A membantu pertumbuhan tulang dan fungsi imun yang sihat yang diperlukan untuk membantu melawan bakteria dan virus. Vitamin B12 mengekalkan saraf dan sel darah merah sihat, dan biotin atau vitamin B7 menguatkan rambut dan kuku dan menurunkan kolesterol.


Yogurt juga mengandungi kalsium, vitamin B6, B12, dan magnesium. Sebaiknya, elakkan yogurt yang ada gula atau perasa tambahan kerana ia tidak sihat. Kandungan protein tinggi yogurt menjadikan ia adalah makanan ringan yang meningkatkan tenaga.

Keju mengandungi kalsium, protein, fosforus, dan zink. Ia juga merupakan sumber vitamin A dan B12 yang baik. Walaupun bagaimana pun, keju boleh beri kesan buruk kepada orang-orang yang ada alergi laktosa atau intoleransi.

Telur mengandungi jumlah kalsium yang sederhana (kira-kira 50 mg setiap 100 gram), dan makanan yang kaya dengan protein ini juga ada vitamin A, D, dan B6, serta magnesium. Telur meningkatkan tahap HDL (kolesterol baik) dalam darah, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular.

Bayam boleh dimakan mentah atau dimasak. Ia kaya dengan kalsium, kalium, besi, dan vitamin A, C, dan B6. Ia juga mempunyai antioksidan yang membantu mengurangkan kesan berbahaya radikal bebas - molekul yang mengganggu pertumbuhan sel yang sihat dan boleh menyebabkan pertumbuhan kanser.

Brokoli mengandungi vitamin A, dan C, serta potassium dan besi. Satu cawan brokoli mengandungi kira-kira sepuluh peratus daripada jumlah kalsium yang disyorkan harian. Brokoli juga kaya serat, yang menjadikan tubuh berasa lebih kenyang dan mengekalkan pencernaan yang kerap.

Satu cawan bendi mengandungi lapan peratus keperluan harian kalsium. Bendi boleh digoreng (walaupun ini mengurangkan nilai pemakanan), atau sayuran boleh ditambah kepada sup tradisional.

Sodium berkhasiat tinggi juga merupakan sumber kalsium yang hebat. Ikan sardin mengandungi lebih dari 300 mg kalsium setiap hidangan dan juga merupakan sumber vitamin A, C, D, B6, dan B12. Ia juga mengandungi sejumlah besar mineral besi dan magnesium. Asid lemak Omega-3 juga menonjol dalam sardin. Lemak ini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kacang soya adalah bahan dalam ramuan yang popular di banyak masakan Asia Timur. Ia mengandungi banyak nutrien termasuk kalsium, magnesium, vitamin B6, besi, dan vitamin C. Kehadiran magnesium dengan kalsium adalah penting, kerana kedua-duanya bekerja bersama untuk melaksanakan peranan penting dalam badan.

Amir tahu ada diantara kita yang tidak dapat makan makanan yang cukup kalsium setiap hari. Dengan teknologi sekarang, kita ada alternatif lain iaitu mengambil suplemen berasaskan semulajadi yang mudah nak makan.

Amir cadangkan Ostematrix Shaklee:

Ostematrix bukan sekadar kalsium 

Baca: Lebih lanjut tentang Ostematrix Shaklee.


Nak try atau nak tanya apa-apa? Klik saja ikon Whatsapp di sebelah kiri blog :)

Amir Marzhuki
Shaklee Independent Distributor
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia / luar negara
012-2372641
Continue Reading

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.