April 03, 2020

Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?

Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?
Bagaimana Nak Bersalin Sewaktu PKP ini?


“Doktor, saya mengandung. Saya nak beranak macam mana musim PKP ni?”

Ok, hari ini saya saya akan cuba jawab persoalan untuk ibu hamil di musim PKP dan terangkan apa persiapan yang ibu mengandung perlu buat terutamanya dari segi mental.

Boleh ke pergi Check Up macam biasa?

Klinik itu ibu mengandung dibuka seperti biasa. Memandangkan ibu hamil tergolong dari individu yang berisiko dijangkiti COVID-19, beberapa langkah penjagaan perlu dititikberatkan ketika keluar rumah untuk ke klinik.

✅ Basuh tangan dengan sabun atau guna hand sanitizer selepas menyentuh tombol,kerusi,lift.
✅ Elakkan menyentuh muka,hidung dan mulut.
✅ Pakai topeng muka
✅ Jarak jarak 1 meter dengan orang lain.
✅ Dapatkan rawatan awal jika demam,batuk dan sesak nafas.

Barang apa yang perlu dibawa ke Hospital?

Barang boleh dibeli secara online. Beli awal dan packing siap-siap dalam bag,baru tak kalut. Kalau tak nanti pening pula suami nak packing kalau dah tiba-tiba sakit perut dan perlu ke hospital. Sediakan apa yang patut,tak perlu membazir. Senarai barang boleh rujuk gambar.

Suami boleh hantar ke Wad?

Suami hanya boleh hantar di bawah saja bersama dengan barang. Ibu hamil musim PKP perlu mempersiapkan mentaliti yang kuat. Suami tak dibenarkan masuk ke wad.Mengiringi masuk wad pun tak dibenarkan. Hospital telah tetap polisi ini untuk mengurangkan kehadiran pelawat dan hanya untuk pesakit.

Suami boleh masuk wad bersalin?

Suami tak dibenarkan masuk untuk teman isteri ketika bersalin. Telefon atau whatsapp suami sebelum ditolak ke Dewan Bersalin,minta maaf dan minta doa agar dimudahkan. Makan kurma supaya ada tenaga. Ibu jangan panik,kena kuat. Jangan jerit dan jangan menangis,ikut arahan nurse/doktor untuk kawal pernafasan ketika push terutamanya ibu yang melahirkan anak pertama yang tak mahir lagi curi nafas. Banyakkan berzikir. Anak akan diazankan/iqamat oleh staff kesihatan.

Selepas bersalin, Suami boleh teman di wad?

Tiada sesiapa dibenarkan untuk meneman di wad siang dan malam. Sediakan barang baby & ibu secukupnya. Jika perlu apa-apa pertolongan,boleh minta tolong nurse. Nurse akan ajar teknik menyusu dengan betul di wad nanti. Jika berlaku banyak pendarahan selepas bersalin,beritahu nurse awal-awal.

Boleh tak Mak/Adik datang melawat?

Pelawat tak dibenarkan masuk. Kalau nak kirim barang/makanan dari rumah, hanya kirimkan pada guard dibawah. Nanti nak discharge pun, guard tolong bawa turun semua barang ke bawah. Suami/keluarga hanya tunggu dibawah.

Adakah jangkitan Covid 19 boleh berjangkit kepada bayi?

Setakat ini dah ada kes ibu hamil positif. Walaupun ibu positif,belum ada kajian yang menunjukkan virus ini boleh berjangkit kepada anak dalam kandungan atau melalui susu ibu.Jangkitan boleh berlaku selepas anak dilahirkan sekiranya ibu batuk dan bersin pada anak.

Bagaimana ibu yang ada gejala jangkitan?

Ibu akan ambil ujian COVID-19. Ibu dan anak akan diasingkan selama 14 hari ataupun hingga keputusan ujian COVID-19 negatif. Penyusuan susu ibu sepanjang tempoh ini juga tidak disarankan.

Bagaimana jika ibu mahu menyusu?

Sekiranya ibu masih mahu menyusukan bayi, ibu perlu menggunakan topeng muka (face mask) semasa penyusuan dan perlu mencuci tangan dengan teknik betul sebelum dan selepas memegang bayi. Untuk ibu yang mengalami gejala jangkitan COVID-19 yang lebih teruk, adalah dinasihatkan untuk memerah susu ibu dan susu perahan ibu boleh diberikan kepada bayi oleh Nurse.

Jika masih ada kekeliruan, saya cuba jawab semampu mungkin. Minta tolong kongsikan info ini pada ibu mengandung sebab info ini sangat berguna untuk ibu mengandung di musim PKP ini.

Perkongsian dari Dr Ahmad Samhan
Continue Reading

April 01, 2020

Promosi April Shaklee 2020

Bulan April ini, Shaklee bermurah hati apabila buat promosi bagi banyak produk yang sangat diperlukan oleh orang ramai especially persiapan untuk menyambut Ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi.

1. Promosi Vivix Shaklee


Pembelian Twin Pack Vivix (2 botol) akan dapat diskaun 5%, penjimatan RM76 setiap set. Harga promo ialah RM 722, anda akan dapat FREE Membership, Free Postage dan dapat Cash Rebate RM36!

Pembelian 1 botol Vivix juga akan dapat FREE Membership dan FREE Postage juga! Anda cuma perlu bayar RM 380 sahaja untuk 1 botol.

Promosi April 2020
10 Manfaat Vivix

Baca selanjutnya mengenai Vivix;
1. Kandungan Utama Dalam Vivix Shaklee
2. Info Produk Vivix Shaklee
3. Testimoni Vivix Selepas Bersalin


Promosi Ramadan Shaklee

2. Promosi Ramadan Shaklee (Cinch Shake)


Promosi April 2020
Set Ramadan : Cinch Shake

Beli 2 botol Cinch Shake RM 326.25 (jimat RM 36.25)

Cinch Shake
ini merupakan protein soya yang berkualiti tinggi (Non GMO). Ia juga mengandungi "leucine" iaitu asid amino penting untuk pertumbuhan dan pembentukan otot yang kuat.
    Ada beberapa lagi manfaat Cinch Shake yang perlu anda tahu diantaranya ialah ;
    • Membantu dalam proses penurunan berat badan dengan lebih cepat.
    • Membantu pembentukan otot yang lebih tegap tanpa lemak.
    • Membantu pemulihan otot dengan baik.
    • Membantu mengurangkan keletihan otot selepas bersenam.
    • Membantu mengurangkan rasa lapar dan berikan rasa kenyang yang lebih lama.
    • Membekalkan tenaga lebih lama dan berpanjangan.
    • Mengurangkan nafsu makan dan beri kenyang yang lama.

    3. Promosi Ramadan Shaklee (Cinch Tea Mix & Meal Shakes)


    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Cinch Tea Mix & Meal Shakes

    Beli 2 Kotak Cinch Tea Mix, RM 236.25 (jimat RM 26.25)

    Cinch Tea Mix ini mengandungi taurina yang dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga. Pek yang mudah dibawa untuk satu hidangan minuman. Campuran eksklusif dari bahan teh hijau, putih dan merah, serta taurina mampu meningkatkan tenaga seharian agar badan kita sentiasa segar dan cergas. Ianya bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan.

    Promosi April 2020
    8 Manfaat Cinch Tea Mix

    8 Manfaat Cinch Tea Mix

    • Membantu proses penurunan berat badan.
    • Membantu membakar lemak berlebihan.
    • Mengandungi polifenol yang menghalang sel-sel badan rosak daripada radikal bebas.
    • Membantu membakar kalori dengan lebih cepat ketika bersenam.
    • Membantu proses detox.
    • Membantu memberi tenaga dan kecergasan badan yang berpanjangan.
    • Mengandungi antioksidan yang tinggi.
    • Membantu meningkatkan metabolisme badan.
    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Cinch Tea Mix & Meal Shakes

    Beli 2 Canister Meal Shakes, RM 216 (jimat RM 24)

    Meal Shakes ini adalah minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja.

    Promosi April 2020
    10 Manfaat Meal Shakes

    Baca : Testimoni Mealshakes : Sembelih Pulih

    Promosi April 2020
    Set Ramadan : Performance Drink

    Beli 2 canister Performance Drink Orange RM 155.25 (save RM 17.25)
    Beli 2 canister Performance Drink Lemon Lime RM 267.75 (jimat RM 29.75)
    PD Orange + Lemon = RM 211.50

    Performance Drink atau PD ni untuk atlet, atau mereka yang selalu berpanas. Ia bantu elak badan dehydrate, dan beri tenaga instant. Nad suka mix dengan ESP setiap hari.

    Promosi April 2020
    8 Manfaat Performance Drink

    Baca selanjutnya:
    Performance Drink Shaklee


    Hubungi kami di 012-2295680 / 011-20200300 untuk pertanyaan.
    Whatsapp: https://nadiahsuhaidi.wasap.my



    Continue Reading

    March 30, 2020

    Nutriferon Mula Dijual Semula

    Nutriferon Mula Dijual Semula
    Nutriferon Mula Dijual Semula

    Dear All,

    Good news! Nutriferon is now available.

    However, stock is limited. If you are really interested in Nutriferon, please let us know ASAP to secure your order since last time Nutriferon stocks only last for several hours in the system.

    Take care!

    Read : Product Info Nutriferon
    Continue Reading

    FAQ ResV Shaklee

    FAQ ResV Shaklee
    FAQ ResV Shaklee


    FAQ ResV Shaklee
    Disemak oleh Nutritionist Shaklee

    1. Apakah Itu ResV?

    ResV diformulasi secara saintifik untuk menyokong kesihatan menyeluruh dan mengekalkan keremajaan serta kehidupan yang bertenaga. Ia diperbuat daripada campuran proprietari, dengan gabungan polifenol semula jadi dan ekstrak botanikal dari Anggur Muscadine, Knotweed Jepun, Anggur Pomace, Delima, Chebulic Myrobalan, Anggur Hitam, Anggur Merah dan Lobak Ungu.

    2. Apakah Perbezaan Antara Vivix Dan ResV?

    Melalui penyelidikan bertahun-tahun, kami dapati polifenol tertentu mungkin mempunyai kesan positif ke atas kesihatan sel. Shaklee telah mencipta campuran polifenol dari sumber semula jadi yang lebih seimbang dengan kepelbagaian polifenol yang menyerupai polifenol berspektrum luas daripada alam semula jadi. Sebagai tambahan kepada polifenol berkuasa dari anggur muscadine, ResV kini mengandungi polifenol dari delima, ekstrak anggur merah, chebulic myrobalan dan banyak lagi. Berdasarkan data daripada kajian ke atas polifenol dan ResVeratrol, kami menambahbaik keseimbangan ResVeratrol dan polifenol untuk menghasilkan profil polifenol yang lebih aktif.

    3. Apa Yang Membuatkan Anggur Muscadine Berbeza Dari Anggur Lain?

    Anggur Muscadine adalah antara anggur yang paling jarang ditemui, anggur tahan lasak dengan profil polifenol unik yang menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Tidak seperti anggur lain, anggur muscadine mempunyai kepekatan asid elagik dan elagitanin yang tinggi, apabila digabungkan dengan polifenol anggur muscadine yang lain, ia menghasilkan antioksidan yang berkuasa. Anggur muscadine juga boleh membiak dalam persekitaran yang bahaya. Profil unik polifenolnya memberi perlindungan tambahan terhadap bakteria, kulat, yis, kemarau, kelembapan berlebihan dan suhu yang melampau sementara anggur lain mudah rosak dalam persekitaran seperti ini.

    4. Bagaimana Formula ResV 30% Lebih Berkuasa Berbanding Vivix?

    Spektrum polifenol sudah berubah daripada Vivix dan jumlah polifenol bagi setiap hidangan juga dipertingkatkan. Dalam satu kajian makmal, formulasi ResV menunjukkan 30% lebih berkuasa dalam merencatkan pembentukan protein AGE berbanding Vivix. Perbezaan kuasa ini yang dikesan melalui esei AGE berlaku kerana terdapat perubahan pada spektrum polifenol kerana perbandingan saksama dibuat ke atas penghantaran polifenol. Buktinya kini masih dalam ujian.

    5. Berapa Banyak ResV Yang Perlu Saya Ambil Dalam Sehari?
     Dos yang disarankan ialah 2 kapsul sehari.

    6. Bilakah Saya Perlu Ambil Vivix Dan ResV?

    Ambil Vivix setiap hari, sebaiknya dengan makanan, pada waktu pagi sebagai perlindungan untuk anda menjalani kehidupan seharian dan ambil ResV pada waktu malam sebagai pemulihan ketika tidur bagi menyokong pemulihan badan.

    7. Berapa Lama ResV Boleh Bertahan?
    ResV mempunyai jangka hayat 24 bulan daripada tarikh pengeluaran.

    8. Perlukan ResV Disimpan Dalam Peti Sejuk?

    ResV tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Kami sarankan anda menyimpannya dalam suhu di bawah 30⁰C dan terlindung daripada cahaya dan kelembapan untuk mengekalkan kesegaran serta aktiviti polifenol optimum dalam produk ini.

    9. Siapakah Yang Akan Mendapat Manfaat ResV?

    ResV direka untuk semua orang yang inginkan kehidupan sihat dan sejahtera serta mereka yang sentiasa sibuk. Anda boleh bawa dan ambil ResV ke mana saja, pada bila-bila masa. ResV tidak disarankan untuk wanita hamil atau menyusukan anak atau individu di bawah umur 18 tahun.

    10. Adakah Terdapat Langkah Berjaga-jaga?

    Tidak ada interaksi yang diketahui antara ResV atau mana-mana ramuannya dengan makanan tambahan lain. Sebagai langkah berjaga-jaga, kami mengesyorkan agar individu yang berada di bawah jagaan doktor, mempunyai masalah kesihatan serta penyakit atau yang mengambil ubat preskripsi, terutama ubat cair darah supaya berbincang mengenai penggunaan ResV dengan doktor mereka.

    Baca : Produk Info ResV Shaklee

    11. Adakah ResV Disahkan Halal?
    Ya. ResV diiktiraf Halal oleh Islamic Services of America (ISA), badan pensijilan halal asing yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

    12. Boleh tak saya ambil 1 biji ResV sehari sahaja? Apa kesan dia?
    Ikut cadangan, ambil 2 biji untuk rasa kesan positif. Jika ambil 1 sahaja, kurang kesan positif.

    13. Boleh tak anak saya berumur 7 tahun makan ResV?
    ResV sesuai untuk umur 18 tahun ke atas.

    14. Ibu hamil atau menyusu boleh ambil tak ResV?
    ResV tidak diuji ke atas ibu mengandung atau menyusu. Ambil atas risiko sendiri.

    15. Kenapa bila saya ambil ResV, kepala jadi pening-pening? Adakah ia healing crisis?
    Biasanya berlaku jika individu tersebut mempunyai tekanan darah yang rendah. Jadi, digalakkan amik lepas makan, minum air kosong mencukupi. Dan, jika ada ambil ubat, sila refer pada doktor terlebih dahulu.

    16. Saya ada makan ubat doktor, boleh tak saya ambil ResV untuk tenaga?
    Jarakkan sekurang-kurangnya 2 jam dari waktu makan ubat doktor. Dan, pastikan doktor tahu yang anda mengambil suplemen tambahan.

    17. Customer nak ambil untuk ikhtiar kanser, contoh dah stage 2-4. Berapa biji kena ambil ResV? 2 biji atau lebih?
    Pesakit tersebut perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ResV.

    Untuk makluman, ResV mengandungi Polifenol yang membantu memberi tenaga selepas proses kemoterapi. Tujuannya, untuk melindungi sel2 badan yang masih sihat, dan memberi tenaga pada SEL.

    18. Bolehkah saya ambil ResV waktu siang sedangkan yang dicadangkan pengambilan pada waktu malam? Adakah kesan berbeza siang dan malam?
    Boleh diambil bila-bila masa sahaja, selepas makan. ResV yang diambil waktu siang akan memberikan tenaga. Jika malam, lebih kepada repair SEL.

    19. Bolehkah ambil ResV bersama-sama vitamin lain pada masa yang sama? Sebagai contoh 2 biji ResV dan 3 biji Ostematrix sebelum tidur?
    ResV boleh diambil dengan supplement Shaklee yang lain kerana ia diperbuat dari bahan-bahan semulajadi. Selamat diambil.

    20. Berapa lama tempoh masa kajian diambil untuk memperkenalkan resV berbanding vivix?
    8 tahun kajian yang diambil untuk menghasilkan ResV.

    Baca : Kandungan Utama ResV Shaklee

    21. Kalau kandungan Vivix dah ada pada ResV malah lebih banyak pada ResV, ini bermakna Vivix dah tak perlu ambil lagi. Betul ke? Kalau tak betul boleh jelaskan kenapa kena ambil Vivix, tidak hanya ResV sahaja.
    Jika ambil kedua-duanya, anda akan mendapat lebih broad spectrum polifenol. Jadi, kesan baik untuk kesihatan lebih banyak.

    22. Bolehkah mereka yang ada makan ubat diabetes/ubat darah tinggi/ubat kolestrol/ubat cair darah mengambil ResV? Jika boleh, bagaimana cara nak makan dan bila masa yang sesuai?
    Pesakit tersebut perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ResV.

    23. Kalau ada buasir, boleh ambil ResV tak?
    Tiada masalah untuk ambil. Tapi juga digalakkan amik herblax.

    24. Bolehkah ResV diambil waktu pagi dan Vivix diambil waktu malam?
    Boleh.

    25. Boleh ke ResV rendahkan atau stabilkan tekanan darah pesakit darah tinggi?
    ResV bukan utk mengubati kerana ia bukan ubat. Kesan bergantung kepada individu.

    26. Adakah ResV sesuai utk turunkan paras kolesterol?
    Jawapan seperti soalan no 14.

    27. Betulkah kalau makan ResV pada waktu malam, akan buat kadar gula dalam darah meningkat pada waktu siang?
    Tidak.

    Semua soalan ini disediakan oleh Master Amir Marzhuki, Team Maestro.
    Sebarang pertanyaan mengenai ResV, boleh ajukan terus ke email customerinquiry@shaklee.com.
    Continue Reading

    March 27, 2020

    Kenapa Kita Perlu Kuarantin Dari Wabak Covid19?

    Kenapa Kita Perlu Kuarantin Dari Wabak Covid19?
    Kenapa Kita Perlu Kuarantin Dari Wabak Covid19?

    Apabila pihak kerajaan telah memerintah agar semua rakyat duduk rumah dari tempoh 18hb hingga 14hb April ini. Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapa kita perlu berkurung di rumah selama hampir sebulan ini?

    Baca : Apa itu Covid19? Apakah Cara Pencegahan Yang Berkesan?

    Jom kita lihat dulu bagaimana penyebaran covid-19 ini terjadi.



    Mungkin ramai yang tidak faham tentang kepentingan kuarantin ini. Amir kongsikan beberapa info dan bagaimana Covid19 ini merebak (Boleh refer dari video diatas). Tempoh kuarantin ini merupakan saat yang paling penting untuk kita semua patuhi sebab ia satu tempoh yang mampu untuk menghentikan penyebaran covid-19.

    1. Orang yang disyaki pembawa covid-19 wajib kuarantin diri selama 14 hari, jika tiada apa terjadi maka orang itu selamat dan bebas covid-19.

    2. Kuarantin selama 14 hari dapat hentikan penularan covid-19 daripada merebak kepada orang lain.

    Seseorang yang positif Covid19 nanti mampu menyebar wabak ini dalam masa yang singkat kerana virus ini tersebar melalui sentuhan antara manusia atau melalui harta benda yang disentuh olehnya.

    Baca : Vitamin C Mampu Melindungi dari Wabak Covid19

    Oleh sebab itu, kerajaan sangat menyarankan agar rakyat Malaysia patuhi arahan perintah kawalan pergerakan untuk tidak ke mana-mana dalam tempoh 14 hari tersebut. Ia adalah satu tindakan yang PERLU dan WAJIB dipatuhi supaya penularan covid-19 dapat dihentikan.

    3. Selama 14 hari sangat berguna untuk memantau gejala-gejala covid-19. Dalam tempoh inilah jika anda mempunyai gejala demam, batuk, selsema, sakit tekak dan sesak nafas, anda harus mengisolasikan diri anda untuk keselamatan orang lain juga. Jangan jadi penyebab pembunuh kepada orang lain.

    Statistik perbandingan Malaysia vs Itali

    Mengikut statistik disini, selepas lebih seminggu kerajaan Malaysia melaksanakan perintah kawalan pergerakan ini. Carta Malaysia menampakkan penurunan berbanding dengan negara Itali dimana penularan wabak Covid19 ini merebak dengan terlalu cepat.

    Jum sama-sama kita patuhi supaya kita dapat mengekang covid-19 ini terus menular. Kesianlah kepada barisan hadapan perawat-perawat yang sanggup berkorban masa, tenaga dan keluarga hanya demi untuk berkhidmat merawat pesakit covid-19.

    Jangan biarkan mental mereka ini koyak dan down hanya disebabkan tindakan tidak bertanggungjawab kita.
    Continue Reading

    March 22, 2020

    Cara-Cara Pengurusan Mayat Mangsa Covid-19

    Menerusi kenyataan yang dikeluarkan Menteri Hal Ehwal Agama, Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri kematian jenazah akibat virus Covid-19 perlu diuruskan mengikut hukum pengurusan mayat pesakit ebola.


    KENYATAAN MEDIA
    MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (HAL EHWAL AGAMA)
    BERKAITAN
    PENANGGUHAN SEMUA AKTIVITI KEAGAMAAN DI MASJID DAN SURAU SERTA PANDUAN PENGURUSAN JENAZAH MANGSA COVID-19


    Setelah mendapat titah perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, maka saya mengumumkan bahawa:

    Berdasarkan kepada taklimat yang disampaikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan perbincangan ahli-ahli Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang telah bersidang pada 15 Mac 2020 di Hotel Pulse Grande, Putrajaya, mesyuarat telah mengambil ketetapan berikut:

    Semua aktiviti di masjid dan surau termasuk solat Jumaat dan solat berjemaah ditangguhkan bermula 17- 26 Mac 2020. Jawatankuasa masjid dan surau disarankan untuk membuat operasi pembersihan dan penyahkuman sebagai langkah keselamatan mengelakkan jangkitan. Tempoh sepuluh (10) hari berkenaan adalah tertakluk kepada nasihat dan pandangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

    Sekiranya berlaku kematian akibat COVID-19, pengurusan jenazah hendaklah dilaksanakan mengikut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI kali ke-107 yang bersidang pada 10-11 Februari 2015 mengenai hukum Pengurusan Jenazah Orang Islam yang Disyaki atau Disahkan Dijangkiti Virus Ebola (Ebola Virus Disease: EVD) di Malaysia. Kelonggaran diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah. Jenazah boleh diuruskan melalui prosedur tayammum di atas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membalut jenazah tersebut.

    Bagi pelaksanaan perihal (a) dan (b), Muzakarah menyerahkan kepada pertimbangan pihak berkuasa agama di setiap negeri.

    Dengan titah perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku, pelaksanaan perihal (a) dan (b) juga adalah terpakai di Wilayah-Wilayah Persekutuan. Sekian.


    SENATOR DATUK DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI
    MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (HAL EHWAL AGAMA)
    16 MAC 2020

    Baca : Apa itu Covid19?
    -----

    Dalam kenyataan itu, dinyatakan jenazah mangsa Covid-19 hanya ditayammum atas balutan plastik berdasarkan muzakarah berkaitan hukum pengurusan mayat pesakit ebola, kata Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

    Datuk Dr Zulkifli juga berkata bahawa kaedah itu dibuat pada permukaan beg berdasarkan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia pada Februari 2015.

    “Kelonggaran diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah,” tambahnya lagi.

    Setakat hari ini (21 Mac 2020), sudah ada 8 kematian di Malaysia yang berkaitan dengan Covid19. 




    Kita doakan yang terbaik buat semua rakyat terutamanya petugas-petugas perubatan yang terdedah dengan risiko ini.

    Baca : Vitamin C Mampu Mencegah Covid19
    Continue Reading

    March 21, 2020

    Apa Itu Covid-19? Ciri-ciri, Bentuk, Gejala, Penyebaran dan Cara Pencegahan Virus Corona

    Apa Itu Covid-19? Ciri-ciri, Bentuk, Gejala, Penyebaran dan Cara Pencegahan Virus Corona
    Apa Itu Covid-19? Ciri-ciri, Bentuk, Gejala, Penyebaran dan Cara Pencegahan Virus Corona

    1. Apa itu Covid19 (Virus Corona)?

    Perkataan Corona diambil dari perkataan Mahkota dan diberi nama baru Covid19 (Corona Virus 2019) oleh WHO selepas wabak ini telah mencapai level Pandemik. Ia dilaporkan berasal dari Kota Wuhan, China. Malah, ada sumber mengatakan ia berpunca dari pemakanan haiwan liar di kawasan tersebut seperti kelawar dan ular.

    Setakat hari ini, Covid19 telah meragut 11,417 nyawa dan menjangkiti lebih dari 256 ribu orang di seluruh negara. Kementerian Kesihatan China melaporkan virus pertama ini muncul pada 31 Dec 2019. Dikatakan virus ini hampir serupa dengan seperti virus SARS dan MERS yang mengakibatkan banyak kematian. Pihak saintis juga telah mengesahkan bahawa virus ini tersebar melalui manusia ke manusia.

    2. Cara Penyebaran Covid19

    Sumber dari CNET, Covid19 ini berasal dari keluarga Virus Coronaviridae. Rupanya seakan-akan cincin berduri apabila dilihat melalui bawah microskop. Biasanya virus ini ada pada haiwan ternakan hingga haiwan perliharaan. Apabila virus ini merebak ke manusia, pesakit akan mula mengalami demam, sesak pernfafsan dan radang paru-paru. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah seperti orang tua, boleh menyebabkan penyakit mereka lebih kronik dan boleh membawa maut.

    Covid19 ini biasanya merebak dari orang yang dijangkiti kepada orang lain melalui

    a) Udara samada batuk dan bersin.
    b) Kenalan atau ahli keluarga; seperti menyentuh atau berjabat tangan
    c) Menyentuh objek atau permukaan dengan virus di atasnya, kemudian menyentuh mulut, hidung, atau mata anda sebelum mencuci tangan anda
    d) Melalui najis (kotoran)
    e) Melalui udara (Ini penemuan baru oleh saintis 2 hari lepas). Sesuatu yang menakutkan.

    3. Gejala COvid19

    Gejala Covid19 ini menyebabkan pesakit mengalami gejala pneumonia (sesak nafas). Kebiasaanya, pesakit pada mulanya akan mengalami demam panas yang tinggi, batuk-batuk dan ada masalah kesukaran bernafas.

    4. Ubat/Vaksin?

    Pada waktu ini, belum ada ubat khusus mahupun vaksin yang dapat melawan dari virus ini.

    Setakat ini, pesakit disarankan supaya :-

    a) Mengambil ubat tahan sakit dan batuk. Bagaimanapun, Aspirin kepada kanak-kanak tidak dibenarkan. Dan jangan berikan ubat batuk kepada kanak-kanak di bawah umur empat tahun.
    b) Menggunakan humidifier bilik atau mandi air panas untuk membantu mengurangkan sakit tekak dan batuk.
    c) Mendapatkan banyak rehat.
    d) Banyakkan minum air masak.

    Baca : Perokok Berisiko Tinggi terkena Covid19

    5. Langkah-langkah pencegahan.

    Dengan melakukkan langkah-langkah ini, ia dapat mengurangkan risiko kita mendapatkan atau menyebarkan jangkitan;

    a) Basuh tangan dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat.
    b) Mengelakkan menyentuh muka, hidung, atau mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
    c) Jauhkan diri dengan orang yang sakit.
    d) Membersihkan dan menyucikan permukaan yang sering disentuh
    e) Menutup batuk dan bersin dengan tisu. Kemudian buang tisu dan basuh tangan.
    f) Duduk di rumah.

    Baca : Makanan Terbaik untuk Tingkatkan Imun Badan

    Apa Itu Covid-19? Ciri-ciri, Bentuk, Gejala, Penyebaran dan Cara Pencegahan Virus Corona
    Status Covid19 di Malaysia as of 20 Mac 2020.


    Virus ini bukan hanya ada di China, ia sudah merebak ke 185 buah negara di seluruh dunia. Akibat penyebaran virus ini, China telah menutup Kota Wuhan, dan 17 bandar lain di seluruh China serta membatalkan semua pengangkutan dari luar dan dalam bandar yang terlibat.

    Baca : Rawatan Menggunakan VitaminC terhadap Covid19

    Di Malaysia pula, Covid19 sudah masuk fasa gelombang ke 2 dimana seluruh negara berada dalam Perintah Kawalan Berkurung bagi memastikan penyebaran Covid19 ini tidak semakin teruk. Setakat 20 Mac, 2 orang disahkan meninggal dunia dan 1030 orang disahkan positif.

    Nasihat Amir, patuhi arahan Kerajaan dan berada di rumah untuk kurangkan risiko terkena jangkitan Covid19 ini.


    Continue Reading

    March 20, 2020

    8 Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan

    8 Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan
    8 Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan
    Polifenol adalah kompaun yang banyak ditemui di dalam tumbuhan semulajadi yang mempunyai sifat anti-oksidan. Terdapat lebih 8,000 polifenol yang di kenalpasti di dalam makanan seperti teh, wine, coklat, buah, sayuran dan minyak zaitun asli. Ini hanyalah sebahagian daripada yang ditemui dari 8,000 tadi.

    Adalah penting untuk kita tahu bahawa polifenol memainkan peranan penting dalam memberi kesihatan optimum terhadap tubuh manusia. Anti-oksidan bertindak sebagai kumpulan yang membantu melindungi sel badan dari terganggu dengan radikal bebas yang rosak, serta sekaligus mengawal kadar tindak balas tubuh mengikut keadaan umur seseorang.

    Sekiranya tubuh badan kita gagal mendapatkan perlindungan secukupnya, radikal bebas ini boleh menyebabkan berlakunya kegagalan sistem fungsi badan dengan baik. Perkara ini akan membawa kepada penurunan degradasi tisu dan meletakkan kita kepada risiko penyakit seperti penyakit jantung, kanser dan Alzheimer sebagai contoh.


    Polifenol boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut iaitu;
    • Flavonoids
    • Resveratrol (Resveratrol inilah yang terkandung di dalam Vivix Shaklee yang menggunakan ekstrak anggur muscadine sebagai bahan utama untuk mendapatkannya. Ini kerana anggur muscadine mempunyai esktrak resveratrol yang sangat pekat dan tinggi berbanding yang lain)
    • Asid fenolik
    • Stilbenes
    • Lignans

    Ramai dalam kalangan kita belum terdedah dan mengetahui dengan lebih lanjut tentang khasiat dan manfaat polifenol ini untuk kesihatan kita terutamanya. Teruskan pembacaan anda untuk dapatkan maklumat lebih lanjut untuk polifenol dan kesihatan.

    8 Manfaat Polifenol Untuk Kesihatan


    Meningkatkan Sistem Imunisasi

    • Mempercepatkan tindakbalas sistem imun terhadap sebarang jangkitan.
    • Membantu mempercepatkan proses pemulihan badan.
    • Mengurangkan risiko jangkitan kembali berulang.



    Kulit Kelihatan Lebih Muda
    Membantu mengurangkan garis halus dan kedutan pada kulit.
    Melindungi kulit dari sinar UV.
    Membantu meningkatkan penghasilan kolagen dan membuatkan kulit nampak berseri.


    Menggalakkan Fungsi Detox 
    Meningkatkan fungsi detox organ badan.
    Membantu badan memecah lemak dengan lebih efektif.
    Membantu mengurangkan berat badan. Sesuai untuk orang yang inginkan berat yang ideal.


    Meningkatkan Tenaga & Menguatkan Otot
    Membantu menghasilkan lebih tenaga dan mengurangkan keletihan.
    Membantu menguatkan otot.
    Meningkatkan prestasi sewaktu bersukan.
    Membina jisim otot bagi warga emas.


    Mengekalkan paras gula yang sihat
    Mengurangkan paras gula darah, meningkatkan toleransi glukosa dan meningkatkan kepekatan insulin.
    Mengekalkan tekanan darah yang sihat.
    Mengurangkan tahap kolestrol jahat (LDL), dan meningkatkan tahap kolestrol baik (HDL).


    Memelihara kesihatan sendi

    • Meningkatkan penghasilan kolagen pada tulang rawan dan sendi.
    • Mengurangkan kesakitan akibat keradangan pada sendi.
    • Meningkatkan fleksibiliti sendi.



    Meningkatkan daya ingatan dan aliran darah ke otak

    • Menggalakkan fungsi otak.
    • Meningkatkan daya ingatan.
    • Meningkatkan fokus dan daya tumpuan.



    Mempunyai kuasa pencegahan sel abnormal

    • Pelbagai kajian dan penyelidikan telah menunjukkan fungsi polifenol dalam mencegahpertumbuhan sel yang abnormal.
    • Kajian makmal menunjukkan bahawa Polifenol membantu melindungi daripada kerosakan DNA, yang boleh menyebabkan pertumbuhan sel yang abnormal.
    Continue Reading

    March 18, 2020

    Kesihatan Badan dipengaruhi oleh Pemikiran kita


    Beberapa hari lepas, kami ada berborak pasal wajah orang nampak lebih muda dari usia sebenar. Siap boleh compare dengan orang-orang yang kita kenali. Even Amir sendiri pun, rambut semakin banyak uban walaupun umur baru 25 tahun (Uhuks).

    Bila ditanya, kenapa wajah mereka nampak lebih muda berbanding umur?

    Dua jer jawapannya iaitu tabiat pemakanan dan aktiviti harian seperti bersenam atau bekerja dalam pekerjaan yang dia minati.

    Benda ni semua ada dibuat kajian oleh Becca R. Levy, Professor di Bidang Sosial Psychologist dari Yale University. Beliau merupakan ketua bahagian penyelidikan tentang Pengaruh Umur terhadap Phycology, dimana tahap kesihatan seseorang bergantung kepada pemikiran mereka sendiri. Menarik bukan?

    Secara ringkasnya ialah orang yang bersikap negatif, mereka merasakan diri mereka "tua" sebelum usia bermula dalam pemikiran mereka dulu. Dan ia memberi kesan kepada gaya hidup mereka seperti malas nak makan ubat, malas bersenam, stress dengan kerja, dan rasa semua benda tak kena.

    Kajian menunjukkan orang negatif ini berpotensi diserang sakit jantung 2 kali ganda berbanding dengan orang positif. Malah bukan itu sahaja, penyakit-penyakit lain juga mula menyerang disebabkan daya pemikiran mereka sendiri.

    Oleh sebab itu, kita sebagai umat Islam selalu diberi pesanan tentang berfikiran positif dan sentiasa bersangka baik. Fikirkan apa yang boleh kita lakukan terhadap keadaan yang berlaku. Sebab setiap benda yang berlaku itu, kita tidak boleh ubah. Yang boleh kita ubah adalah cara penerimaan kita.

    Bak kata Prof Muhaya,
    "Keadaan + Tindak balas/respond = Hasil positif/negatif. Kita tidak boleh ubah keadaan yang berlaku, sebab itu semua takdir Allah. Apa yang boleh kita buat ialah bagaimana untuk kita bertindak atas kejadian yang berlaku itu.

    Kalau kita berfikir positif, maka hasilnya ialah positif. Kalau kita berfikir negatif, maka hasilnya ialah sebaliknya"



    Sumber : Buku Telomere Effects, muka surat 36
    Continue Reading

    Astro Percuma Mulai 18 Mac 2020

    Astro Percuma Mulai 18 Mac 2020
    Astro Percuma Mulai 18 Mac 2020

    Kepada pelanggan Astro, mulai 18 Mac sehingga 31 Mac ini. Astro menawarkan akses percuma ke semua saluran filem seperti berikut;


    • BOO
    • HBO
    • Cinemax
    • FOX Movies
    • FOX Family Movies
    • FOX Action Movies
    • tvN Movies
    • Celestial Movies
    • Astro Citra
    • Tayangan Hebat
    • Thangathirai
    • BollyOne
    • HITS Movies
    • Celestial Classic Movies


    Memandangkan perintah "Kawalan Pergerakan" yang bermula pada tengah malam malam tadi, Astro memberikan semua akses percuma kepada pelanggan untuk melihat semua saluran filem di Astro dan Astro Go.

    Beberapa series utama termasuk musim baru "Westworld" di HBO serta filem blockbuster seperti "Avengers: End Game" di Fox Movies dan "Parasite" di TVN Movies. Pelanggan juga boleh menonton melalui peranti mudah alih melalui Astro Go yang boleh didapati di kedua-dua App Store dan Google Play.

    Untuk pelanggan NJOI, kawan-kawan juga dapat akses percuma ke dua saluran tambahan iaitu KIX dan Nat Geo WILD.

    Menurut Astro, mereka komited untuk berkhidmat kepada rakyat Malaysia dengan memaklumkan mereka dan menghiburkan kerana negara ini melalui masa yang mencabar untuk membebaskan wabak COVID-19.

    Maklumat lanjut akan disiarkan di Astro.com.my.
    Continue Reading

    March 17, 2020

    Covid19: Majikan, Pekerja perlu Patuhi Akta Kerja 1955

    Covid19: Majikan, Pekerja perlu Patuhi Akta Kerja 1955
    Covid19: Majikan, Pekerja perlu Patuhi Akta Kerja 1955

    Berikutan penularan wabak Covid19, Kementerian Sumber Manusia telah mengeluarkan Garis Panduan kepada Majikan dan Pekerja yang tertakluk kepada seksyen-seksyen di bawah Akta Kerja 1955 sebagai panduan berkaitan wabak itu.

    Antara seksyen yang boleh diguna pakai ialah Seksyen 60F dan Seksyen 60E (1B) dan Seksyen 60F Akta Kerja 1955.

    Berikut adalah kenyataan penuh Kementerian Sumber Manusia:


    1. Pemeriksaan kesihatan
    Mengarahkan pekerja untuk segera mendapatkan pemeriksaan kesihatan oleh pegawai perubatan atas pembiayaan majikan

    2. Tempoh Kelayakan Cuti Sakit Bergaji (Tanpa Hospitalisasi)
    Dalam setahun kalendar sekurang-kurangnya adalah seperti berikut:

    • 14 hari jika tempoh bekerja kurang 2 tahun
    • 18 hari jika bekerja antara 2- 5 tahun
    • 22 hari jika bekerja lebih 5 tahun

    Cuti Sakit Bergaji.
    Majikan perlu memberikan cuti sakit bergaji atau kelayakan hospitalisasi sepanjang tempoh rawatan di hospital bagi pesakit yang disahkan mempunyai simptom jangkitan Covid19

    3. Arahan Kuarantin

    • Bagi pekerja yang diberi arahan kuarantin melebihi tempoh kelayakan cuti sakit atau hospitalisasi, majikan digalakkan untuk memberi kemudahan bayaran tambahan kepada pekerja bagi tujuan menjaga keharmonian hubungan pekerja dan majikan.
    • Sekiranya majikan tidak membenarkan cuti sakit bergaji, ia merupakan suatu kesalahan di bawah Seksyen 60F.


    Seksyen 60E (1B) Akta Kerja 1955

    Perintah Kuarantin

    • Pekerja yang diberi perintah Kuarantin atau Perintah Pengawasan dan Pemerhatian Di Rumah Kediaman (“home surveillance”), tempoh kuarantin tidak boleh dipaksa menggunakan cuti tahunan sepanjang tempoh kuarantin tersebut kerana cuti tahunan merupakan suatu hak pekerja.
    • Majikan juga tidak boleh melarang pekerja datang bekerja tanpa Perintah Kuarantin atau Perintah Pengawasan dan Pemerhatian Di Rumah Kediaman dikeluarkan oleh pengamal perubatan berdaftar kepada pekerja. Bagaimanapun, majikan boleh mengarahkan mana-mana pekerja yang tidak sihat untuk tidak hadir bekerja dan membenarkan cuti bergaji dibayar kepada pekerja tersebut.


    Majikan boleh mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk mengelakkan pemberhentian pekerja sebagaimana yang disyorkan di dalam Tatacara Untuk Keharmonian Perusahaan iaitu:


    1. Menghadkan kerja lebih masa;
    2. Mengurangkan hari-hari bekerja dalam seminggu atau mengurangkan bilangan kerja seminggu;
    3. Mengurangkan waktu bekerja harian;
    4. Melaksanakan pemberhentian kerja sementara (lay-off) misalnya dalam bentuk penutupan sementara (temporary shutdown) dengan menawarkan gaji yang berpatutan dan membantu mereka mendapatkan kerja sementara di tempat lain sehingga operasi dapat diteruskan semula;
    5. Mengurangkan gaji pekerja (Pay-Cut) yang dibuat secara adil di semua peringkat boleh dilaksanakan sebagai langkah terakhir selepas langkahlangkah penjimatan kos lain telah dilaksanakan.


    Sekiranya berlaku keadaan yang menyebabkan kemerosotan dalam perniagaan sehingga menyebabkan majikan mengambil tindakan untuk mengurangkan tenaga kerja atau pemberhentian pekerja, majikan perlu merujuk Garis Panduan Pengurusan Pemberhentian Pekerja yang boleh diperolehi di laman sesawang JTKSM iaitu http://jtksm.mohr.gov.my.

    Majikan dikehendaki menggunakan Borang Pemberhentian (PK) bagi tujuan melapor pemberhentian kepada JTK terdekat sekurang-kurangnya 30 hari sebelum mengambil tindakan berikut:


    1. Pemberhentian Pekerja (Retrenchment);
    2. Pemberhentian Pekerja Secara Sukarela (Voluntary Separation);
    3. Pemberhentian Kerja Sementara (Lay-Off); atau
    4. Pengurangan Gaji (Pay Cut)


    Mana-mana majikan yang gagal mematuhi arahan seperti di atas, sekiranya disabitkan kesalahan, majikan akan didenda tidak lebih daripada RM10,000 bagi setiap kesalahan.

    JTKSM juga telah menubuhkan Bilik Gerakan Pemantauan Pemberhentian Pekerja Ekoran Wabak Covid-19 di peringkat jabatan untuk merekod maklumat pemberhentian yang berlaku di Semenanjung Malaysia dan memantau maklumat situasi perburuhan yang terjejas akibat penularan wabak tersebut.

    Kementerian Sumber Manusia menyeru kepada semua majikan agar membuat saringan terhadap keberadaan pekerja masing-masing dan membantu dalam mengenal pasti sama ada terdapat
    pekerja mereka yang menghadiri mana-mana perhimpunan ijtimak tabligh dan perhimpunan keagamaan di Pulau Pinang.

    Sekiranya ada, kerjasama pihak majikan dipohon agar mengarahkan pekerja berkenaan untuk mengisytiharkan diri dan menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah berhampiran bagi mendapatkan nasihat serta tindakan lanjut.
    Continue Reading

    Perutusan Khas Perdana Menteri mengenai Covid19

    Perutusan Khas Perdana Menteri mengenai Covid19
    Di Malaysia, telah berlaku peningkatan kes Covid-19 secara mendadak, iaitu 190 kes kelmarin, disusuli 125 kes baharu semalam, menjadikan jumlah keseluruhan individu yang dijangkiti wabak ini adalah sebanyak 553 orang. Daripada jumlah tersebut, seramai 511 orang sedang dirawat di hospital, manakala 42 orang telah pun pulih.

    Susulan dari peningkatan mendadak jangkitan Covid19 ini, Perdana Menteri Malaysia (Tan Sri Muhyiddin Yassin) telah membuat pengumuman yang penting mengenai tindakan Kerajaan terhadap wabak Covid19. Kerajaan melaksanakan "Restricted Movement Order" bermula 18 Mac sehingga 31 Mac ini sebagai langkah terbaik untuk mengawal penularan wabak Covid19 di negara ini.

    Baca : Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19

    Perintah kawalan ini dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

    Perintah Kawalan Pergerakan ini meliputi 6 perkara yang perlu diberi perihatian buat rakyat Malaysia.


    1. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya. Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup, kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian.

    Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020.

    2. Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari.

    3. Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara.

    Baca : Makanan Terbaik untuk Tingkatkan Imun Badan 

    4. Penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti.

    5. Penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara.

    6. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.

    Baca : Vitamin C Melindungi Diri dari Covid19

    PM sendiri merayu kepada semua rakyat Malsyaia agar sentiasa mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ini. Ini adalah tanggungjawab kita bersama yang mesti kita laksanakan sebagai rakyat yang prihatin terhadap keluarga kita, masyarakat kita dan negara kita.

    Baca : Rawatan Covid19 menggunakan Vitamin C
    Continue Reading

    March 16, 2020

    Kaedah Terbaik untuk Mendapatkan Vitamin C secukupnya

    Kaedah Terbaik untuk Mendapatkan Vitamin C secukupnya
    Kaedah Terbaik untuk Mendapatkan Vitamin C secukupnya


    Apakah kaedah terbaik untuk mendapatkan Vitamin C secukupnya?

    🍊 Ada 5 cara yang boleh anda ikuti ;

    1. Makan buah-buahan dan sayuran mentah jika boleh. Apabila kita masak sayuran, ia memberi kesan kepada vitamin larut air, seperti vitamin C.


    2. Simpan semangkuk buah-buahan yang kaya vitamin C di dalam rumah. Mulakan sarapan pagi dengan mengambil buah oren, anggur, mangga atau kiwi.

    3. Sewaktu makan tengah hari, masukkan menu ringan seperti brokoli mentah atau direbus dan lada capsicum kerana kedua-duanya mengandungi Vitamin C yang tinggi.

    4. Cuba makan lebih banyak sayur-sayuran yang ditapai. Sayur apa pula tu?

    Tahukah anda, rakyat Korea mempunyai hidangan kimchi (resipi tradisional mereka yang diperbuat daripada kubis yang ditapai). 1 hidangan kimchi ini bersamaan kira-kira hampir separuh daripada nilai keperluan Vitamin C kita. Satu lagi makanan yang dinamakan Sauerkraut juga merupakan kubis yang ditapai, hampir serupa dengan Kimchi.

    Baca : Vitamin C melindungi dari Virus Covid19

    5. Kalau kawan-kawan rasa 4 langkah diatas agak sukar, apakat cuba ambil supplement Vitamin C dari sumber asli dan terbukti selamat diambil. Nak tahu apa pilihan Amir?

    🍊 Semestinya Vitamin C sustained release yang diperbuat dari buah Jagung, sesuai untuk orang yang ada perut sensitif. Malah, Vitamin C ini juga mengandungi sistem release berperingkat, 100mg setiap jam selama 5 jam bagi memberi masa badan kita untuk absorb sepenuhnya.

    🍊 Harga 1 tablet murah sahaja, hanya 56 sen. Lebih murah dari harga 1 biji Oren gitu.



    Baca : Berapa banyak Vitamin C yang diperlukan?

    Yang penting ialah cuba yang terbaik untuk mengambil Vitamin C ini kerana khasiatnya sangat banyak. Untuk kanak-kanak juga penting bagi meningkatkan sistem imun badan mereka.


    Continue Reading

    March 15, 2020

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19
    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19
    Beberapa hari lepas, WHO telah keluarkan amaran mengatakan wabak Covid19 ini sudah mecapai level Pandemik. Setakat hari jumaat ini, wabak Covid19 telah menjangkiti lebih dari 156ribu orang di 146 buah negara dan telah mengorbankan 5,612 mangsa.

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19
    Status Covid19 pada 15 Mac 2020

    Pada yang tidak tahu, cara serangan Covid19 ini lebih kepada sistem pernafasan. Kepada warga emas, kanak-kanak dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah menjadi sasaran mudah untuk virus ini menyerang.

    Baca : Makanan Terbaik Tingkatkan Imun Badan

    Amir syorkan kepada perokok biasa mahupun vape, anda mempunyai risiko tinggi untuk serangan ini kerana bahan yang dihisap itu melemahkan sistem imun badan anda. Even ambil Vitamin C pun, ia masih tidak dapat menangkis serangan kerana sistem imun dalam badan telah pun lemah akibat tabiat merokok yang merosakkan sistem pernafasan anda dari mulut sampai ke paru-paru.

    Malah, kesan rokok ini boleh merebak ke perokok pasif/sekunder iaitu orang ramai disekeliling mereka yang terdedah dengan asap rokok seperti isteri, anak, ahli keluarga dan rakan-rakan. Even tak merokok di depan mereka pun, kesan asap rokok pada baju anda itu boleh tempias kepada mereka ini.

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19
    Status terkini Covid19 di Malaysia pada 15 Mac 2020
    Baca : Tanda-tanda Sistem Imun Badan Lemah

    Tahukah anda?

    Menurut statistik wabak COVID-19 di China, lelaki lebih ramai mati berbanding perempuan. Ini mungkin disebabkan ramai daripada lelaki tersebut merokok. Didapati juga kadar kematian bagi perokok lebih tinggi, sebanyak 14 kali ganda berbanding yang bukan perokok.

    Baca : Rawatan menggunakan Vitamin C untuk Pesakit Covid19

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19

    Perokok Berisiko Tinggi terhadap Covid19



    Semoga kita semua ambil iktibar dan nasihatkan pada perokok yang kita kenali. Sekarang adalah masa terbaik untuk mereka berusaha berhenti merokok.

    Kongsikan info ini sebagai tanda sayang kita kepada mereka. Insyaallah, sama-sama kita berdoa dan usaha yang terbaik.

    Sumber info dari Center for Tobacco Research Control & Education

    Baca: Cara Terbaik Elak Influenza
    Continue Reading

    7 Kandungan Utama ResV Shaklee

    Ramai bertanya kepada kami, bahan ResV Shaklee ni sama tak dengan Vivix Shaklee?
    Jawapannya ialah ada 3 bahan yang masih dikekalkan dalam ramuan dan tambahan sebanyak 4 lagi bahan lain yang membuatkan ia lebih unik berbanding produk lain.

    Pada yang belum tahu, ResV Shaklee merupakan produk terbaru Shaklee yang sangat premium dan eksklusif. Sebelum ia dipasarkan di Malaysia, banyak kajian klinikal telah dijalankan bagi memastikan bahawa produk ini berkesan dan selamat digunakan. Malah, ia merupakan produk paling "power" dimana kandungan polifenol adalah 13 kali ganda dari resveratrol sahaja.

    Mari kita lihat 7 Kandungan Utama ResV Shaklee yang digunakan.


    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Anggur Muscadine
    Anggur Muscadine
    (Anggur luar biasa dengan satu kromosom tambahan) Mengandungi asid elagik dan elagitanin.




    • Menghalang dan mengurangkan pertumbuhan sel yang tidak normal.
    • Memanjangkan umur dan pengeluaran tenaga pada peringkat sel.
    • Mengawalatur tahap glukosa darah yang sihat.

    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Polygonum Cuspidatum
    Polygonum Cuspidatum
    Mengandungi polifenol utama yang dipanggil resveratrol, ditunjukkan mempunyai banyak manfaat kesihatan yang positif.

    • Menggalakkan kadar keradangan yang sihat.
    • Meningkatkan peredaran darah.
    • Merencatkan pergumpalan platelet darah.

    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Lobak Ungu
    Lobak Ungu
    Mengandungi polifenol seperti Antosianin dan Lutein dengan antioksidan yang kuat untuk kesihatan yang baik.

    • Menggalakkan penglihatan yang sihat.
    • Meningkatkan keanjalan salur darah.
    • Mengurangkan keradangan.

    Baca : Manfaat Polifenol untuk Jantung Sihat
    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Pomegranate
    Pomegranate (Buah Delima)
    Penuh dengan nutrien penting termasuklah elagitanin, asid elagik dan flavonoid

    • Menggalakkan penglihatan yang sihat.
    • Meningkatkan keanjalan salur darah.
    • Mengurangkan keradangan.

    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Chebulic Myrobalan
    Chebulic Myrobalan (Buah Kaduka)
    Juga dikenali sebagai “Raja Ayurveda ia menawarkan manfaat terapeutik yang luar biasa dan mengandungi polifenol penting seperti asid galik dan asid elagik.


    • Menyokong kesihatan penghadaman.
    • Mengurangkan keradangan.
    • Menyokong paras gula darah yang sihat
    • Menyokong fungsi hati dan peparu yang sihat

    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Anggur Hitam
    Anggur Hitam
    Kaya dengan nutrien dan penuh dengan antioksidan, polifenol dan vitamin C

    • Membantu menguatkan system imunisasi tubuh.
    • Melegakan sakit tekak dan selsema.
    • Menggalakkan kesihatan system saraf.
    • Menyokong jantung yang sihat dan kuat.

    Baca: Makanan Terbaik untuk Kuatkan Imun Badan
    7 Kandungan Utama ResV Shaklee
    Bahan ResV Shaklee : Hampas Anggur Merah

    Hampas Anggur dan Anggur Merah
    Mengandungi paras polifenol yang tinggi seperti proantocyanidin di mana ia menawarkan kuasa antioksidan yang hebat.

    • Membantu mengawal tekanan darah.
    • Membantu mengurangkan keradangan.
    • Melindungi daripada penyakit degenerasi-neuro, seperti Alzheimer


    Continue Reading

    March 12, 2020

    All Masters Convention 2020


    Insyaallah, bulan depan kami ada event besar selepas Business Leader National Convention baru ni. Event ini julung-julung kali diadakan dengan gabungan lebih dari 20 tahun Master dari pelbagai background yang ingin berkongsi rahsia kejayaan mereka dalam bisnes Shaklee ini. Mereka akan kongsikan tips, inspirasi, dan kepakaran mereka. Tak sabar rasanya nak jumpa dengan ramai orang waktu ni. Dewan yang disediakan bakal menempatkan 400 peserta yang datang dari Seluruh Malaysia.

    Idea ini muncul selepas ada yang mencadangkan untuk kami semua buat 1 seminar yang boleh gabungkan semua Master-master ini dibawah empayar s2ufamilies, yang dibina oleh Master Firdhaus dan Master Iffah Anuar. Mereka ini adalah upline kami yang dulunya bekerja di company Petronas sebelum berhenti untuk fokus ke bisnes Shaklee secara full time.


    Kami rasa sangat bertuah berada dalam keluarga Shaklee yang besar dan hebat ini. Ada support group yang besar, suka membantu, suka berkongsi apa sahaja teknik marketing mereka.

    Dibawah ini, ada agenda semasa event All Masters Convention 2020

    • Kata-kata aluan dari Master Iffah, founder s2uFamilies.
    • Shaklee Difference dan 3C (Cash, Car Bonus, Convention Point). Ini disampaikan oleh Master Syeera dan Master Dr Normi.
    • Marketing Social Media yang terkini gaya Social Media Influencer - Master Lyana & Master Irine.
    • Tips Close Deal dan Follow Up Customer supaya mereka LOYAL - Master Yan & Master Dosh.
    • Tips Kembangkan Empire atau Recruitment secara besar-besaran - Master Hasifah.
    • Tips Bertahan Dalam Biz atau Leadership & Communication dalam organisasi - Master Nana.
    • Forum Wanita akan dibarisi oleh Master Suzie, Master Nad, Master Nini, Master Hana.
    • Forum Suami-Suami akan dibarisi oleh Master Amirul, Master Daus, Master Is, Master Ust Bakhtiar.
    • Teknik Poster Canva yang menyentuh emosi - Master Amir
    • Kenapa saya pilih untuk rank up ke Master Coordinator? - Master Dr Adlin & Zul

    Fuh, nampak padat kan? Banyak ilmu yang best dan bakal dikongsikan dalam event All Masters Convention 2020 ini nanti.

    Kawan-kawan nak berjaya macam kami? Mari register dengan kami, untuk sama-sama kita lakukan perubahan pada tahun 2020 ini. Yuran keahlian hanya RM35 sahaja, atau anda hanya buat belian hampir RM400 untuk dapat keahlian percuma.

    Baca : Cara Nak Jadi Ahli Shaklee

    Jika ada sebarang pertanyaan, boleh call atau wasap kami di no yang tertera dibawah ini;
    011-20200300 (Hotline)
    012-2295680 (Nadiah)
    012-2372641 (Amir)
    Continue Reading

    Disclaimer

    Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

    Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.