December 12, 2020

Mata Segar Sepanjang Malam!

 

Mata Segar Sepanjang Malam!

Ada yang tanya Amir, kenapa suka jalan malam? 
Sebab biasanya depa tak leh tahan ngantuk kalau jalan malam. 

Kami suka jalan malam sebab nak bagi anak-anak tidur dalam car seat masing-masing, walaupun si kecil ni suka menempek jer kat ummi. Kesian ummi tak cukup tidur. Yang dah besar, so far mudah jer. Bangun-bangun jer, dah sampai Besut. Perjalanan 6 jam tak terasa buat diorang. Haha 

Bestnya bila jalan malam, kereta tak banyak. Tak perlu risau bab bertembung dengan orang waktu rehat di R&R. Lagipun, Amir singgah biasanya 2 kali jer samada buang air atau isi minyak. Jadi, masa rehat tu tak sampai 15 minit. Jimat masa perjalanan disitu. 

Bab mengantuk tu, biasanya Amir dah prepare siap-siap. Tidur sekejap sebelum travel dan minum segelas Cinch Tea untuk kasi segar. Kudapan pun ada juga sebab bosan juga drive sorang-sorang ni. Radio memang tak buka sebab tak nak ganggu orang tidur. Cuma buka juga ayat Al-Quran bila dah rasa seram sikit. Hehe 

So, itu jer tips Amir untuk drive malam-malam ni. Selesa buat kami sekeluarga. 
Kawan-kawan pula macam mana? Prefer jalan siang atau malam?

Manfaat Cinch Tea
8 Manfaat Cinch Tea


Continue Reading

December 01, 2020

Promosi Shaklee Disember 2020

Promosi Shaklee Disember 2020
Kurang sebulan sahaja lagi, kita nak masuk tahun 2021. Tahun ni kira tahun yang paling sekejap rasanya sebab hampir 5 bulan semua rakyat Malaysia dalam situasi #pkp. Banyak kenangan manis dan pahit yang sama-sama kita lalui bersama.

Bagi pengakhiran tahun 2020 ini, Shaklee menawarkan promosi menarik buat kita semua. Promosi yang sangat menarik buat pengguna skincare Youth selepas sekian lama tiada promosi. Pandai kan Shaklee ni?

Promosi Shaklee Disember 2020 berkonsepkan DUO. Dengan erti kata lain, berpasangan. Produk utamanya ialah Youth Cleanser (Luminous Gel Oil Cleanser).

Untuk promosi ini, setiap pembelian Youth Luminous Gel Cleanser bersama satu lagi produk Youth Skincare yang lain, anda layak menerima  

1. Hadiah eksklusif dari Shaklee iaitu Shaklee Inspira Pouch.
2. Percuma Penghantaran

Apa itu Youth Luminous Gel Cleanser? Apa kelebihan dia? 
Dibawah ini Amir sharekan tentang Cleanser ini.

10 Manfaat Youth Luminous Gel Cleanser



7 Pilihan Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Duos

1. Promosi Shaklee: Youth Protect Duo

Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Protect Duo

Dalam set Youth Protect Duo mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Age Defense Moisturizer - SPF 50.

Harga Runcit : RM400
Harga Ahli : RM320
Yuran Keahlian hanya RM35 sahaja.

Baca info kelebihan Age Defense Moisturizer - SPF 50 di sini

2. Promosi Shaklee: Youth Hydrate Duo

Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Hydrate Duo

Dalam set Youth Hydrate Duo mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Perfecting Skin Toner.

Harga Runcit : RM393
Harga Ahli : RM315
Yuran Keahlian hanya RM35 sahaja.

Baca info kelebihan Perfecting Skin Toner di sini.

3. Promosi Shaklee: Youth Hydrate Duo

Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Moisturizing Duo (Day)

Dalam set Youth Moisturizing Duo (Day) mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Moisture Lock Day.

Harga Runcit : RM441
Harga Ahli : RM353
Yuran Keahlian hanya RM35 sahaja.

Baca info kelebihan Moisture Lock Day di sini.

4. Promosi Shaklee: Youth Moisturizing Duo (Night)

Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Moisturizing Duo (Night)

Dalam set Youth Moisturizing Duo (Night) mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Advanced Renewal Night Cream (Light/Rich).

Harga Runcit : RM443
Harga Ahli : RM355
Yuran Keahlian hanya RM35 sahaja.

Perbezaan Night Cream Rich dan Light.

5. Promosi Shaklee: Youth Eye Firming Duo


Dalam set Youth Eye Firming mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Restoring Eye Treatment.

Harga Runcit : RM437
Harga Ahli : RM350
Yuran Keahlian hanya RM35 sahaja.

Baca info kelebihan Restoring Eye Treatment di sini.

6. Promosi Shaklee: Youth Revive Duo


Dalam set Youth Revive Duo mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Activating Serum.

Harga Runcit : RM606.25
Harga Ahli : RM485
Percuma keahlian dan postage.

Baca info kelebihan Activating Serum di sini.

7. Promosi Shaklee: Youth Radiance Duo

Promosi Shaklee Disember 2020 : Youth Radiance Duo

Dalam set Youth Revive Duo mengandungi Youth Luminous Gel Oil Cleanser dan Activating Serum.

Harga Runcit : RM606.25
Harga Ahli : RM485
Percuma keahlian dan postage.

Baca info kelebihan Radiance C+E di sini.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Promosi Shaklee Disember 2020 ini atau sebarang produk Shaklee, anda boleh klik link whatsapp ini 012-2295680.
Continue Reading

November 15, 2020

Tawakkal dalam Usaha

Alhamdulillah sedang elok habis kelas dengan team OPE Aeinna Musa , tengok orang dah mula potong rumput. 

Dari kecik lagi Nad memang suka tengok orang potong rumput. Ralit! 

Abah ambik kontrak bersih bangunan macam sekolah etc. So ada pekerja yang potong rumput juga. Bila nak potong rumput kat laman rumah, Abah akan panggil pekerja dia or Abah potong sendiri. Dulu-dulu zaman bilah dia besi lagi. 

Nad membesar di kampung. Rumah ada tanah. Ummi tanam pokok bunga kertas banyak. Ada pokok pauh, kelapa, cermai. So salah satu impian dan dalam minda Nad bayangkan nak beli rumah yang ada laman jugak. 

Tak sangka, Allah izinkan beli rumah teres (bukan banglo) end lot yang ada laman. Haza min fadhli rabbi. Nad tak hebat. Yang hebat tu Allah. Dia izinkan. Tak tahulah lepasni Allah nak tarik balik ke apa. Semuanya milik Dia.

Tapi, jangan takut berimpian. Allah Maha Kuasa, Allah Maha Kaya. Dia boleh beri segala yang kita nak kalau Dia berkehendak. 

Kita just berserah (tawakkal - dengan hati bukan mulut saja), dan usaha. Usaha ikut cakap mentor. But don’t depend on yourself. 

That’s why ada tawakkal dalam usaha. 

All the best untuk semua yang sedang mendaki tangga kejayaan. Kalau tak berjaya sekalipun, moga journey itu jadi sesuatu yang membina diri anda to a better you ❤️

Continue Reading

November 14, 2020

Roti Bakar Sapu Unsalted Butter [Resepi Masak]

 
Kalau takde makanan yang sesuai untuk Zafiya, Nad akan buat ni. “Roti bakar sapu unsalted butter potong macam jejari” 

Roti Bakar Sapu Unsalted Butter [Resepi Masak]

  Haa panjang kan nama dia? 😂 

  1. Ambil roti keping 
  2. Bakar atas pan kedua-dua belah 
  3. Letak unsalted butter 1 belah 
  4. Angkat 
  5. Potong macam finger food yang senang si kecik tu pegang 

Verdict? Eceh. Hasilnya? 

Abang kakak Ummi Abi dia pun makan jugak 😂 jadi kenalah buat banyak. 

Satu confirm tak cukup 😆 Selamat mencuba resepi simple sesangat 😁

Continue Reading

November 09, 2020

Koleksi Testimoni B-Complex

 

Testimoni B Com & Ostematrix : Sakit kepala semakin kurang



Testimoni B Com : Migrain semakin kurang

Testimoni B Com & Ostematrix : Migrain dah hilang.
Testimoni B Com : Migrain dah hilang, Badan bertenaga dan kurang stress

Terdapat banyak kelebihan dan manfaat B Complex Shaklee yang membuatkan ianya sangat berbaloi untuk dimiliki. 

Kandungan B Complex Shaklee

Ketahui manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12.

Vitamin B1 
Sumber : Beras Perang, Kuning telur, ikan, kacang dan gandum.
Manfaatnya : 
  • Melancarkan metabolisme 
  • Melancarkan peredaran darah 
  • Mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak 
  • Mencegah terjadinya kerosakan urat saraf 
  • Memulihkan gangguan saraf 
Vitamin B6 
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk 
Manfaatnya : 
  • Melancarkan metabolisme 
  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Menjaga keseimbangan garam-garam mineral 
  • Membantu sintetis RNA dan DNA 
Vitamin B12 
Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut 
Manfaatnya : 
  • Mencegah kerosakan urat saraf 
  • Membantu pembentukan sel darah merah 
  • Melancarkan metabolisme sistem tubuh 
  • Menukarkan karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga 
10 Manfaat B Complex

Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B? 
  • Lemah sistem saraf 
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
  • Pembentukan sel abnormal 
  • Mengakibatkan anemia 
  • Masalah depresi (tekanan perasaan) 
  • Kehilangan daya memori 
  • Cepat letih 
  • Sesak nafas 
  • Insomnia 
  • Kurang fokus dan konsentrasi 
  • Mudah tersinggung
6 Sebab Pilih B Complex Shaklee

6 SebabPilih B Complex Shaklee
  1. Sebotol B Complex tahan sehingga 4 bulan. Kos harian hanya 50 sen sahaja.
  2. Direka khas dengan sistem penyerapan bioaktif berpaten supaya ia mudah diserap oleh badan. Teknolog i ini adalah milik ekslusif Shaklee.
  3. Vitamin B Complex shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B, termasuklah 
  4. Bermakna ianya tidak disimpan dalam badan. Jika berlebihan ianya akan dikeluarkan melalui air kencing. Tetapi jika kurang, kita akan mengalami kesan akibat dari kekurangan B-Complex terutama masalah saraf dan metabolisme badan. 
  5. Tablet ini bewarna kuning kerana mengandungi Riboflavin (salah satu Vitamin B yang bersifat larut air).
  6. Disebabkan ia tidak disimpan di dalam badan maka kita memerlukan B-Complex setiap hari tidak kira lelaki mahupun wanita.
Continue Reading

November 08, 2020

Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee

 Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Simptom Resdung, Gatal Mata dan Hidung Berair Hilang

"Dulu saya kerap sakit terutama demam dan selsema. Kalau dah demam, sampai tak boleh bangun teruknya. Saya juga ada resdung, menyebabkan mata saya selalu gatal, hidung kerap berair. 

Lepas jumpa dengan Shaklee dan konsisten ambil Vitamin C, Alfalfa, ESP dan B-Complex, selain kulit makin cantik kesihatan saya makin baik. 

Mata tak lagi gatal bengkak dan hidung dah stop berair. Fuhhh aman hidup tak payah asyik nak spare tisu aje dekat tangan"

- Ummi Nurhidayah -

Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Resdung hilang, muka pun dah tak kusam

Disebabkan resdung yang sangat teruk. Saya mula consume Alfalfa dan Vit C. Tak lama nampak perubahan ketara, tiada lagi gatal hidung, tiada lagi pantang dah boleh makan ayam dan seafood.
Kulit muka pun dah tak kusam, paling best dah susah nak naik jerawat
- Pn. Siti Amaliahtun Shaleha -
Susu semakin bertambah selepas 3 hari consume Alfalfa

Thank you Yong, cara makan tu. Info untuk orang baru. Ada perubahan, susu makin banyak. Dulu anak nangis bila menyusu, rasa sikit time menyusu. 3 hari ni, takde masalah.

Anak tak meragam lagi. Excited sangat sebab ingat nak kena makan ubat. Bagus Alfalfa ni sebab susu nampak putih pekat, lambat betul kenal Shalee ni. Patut ambil set lepas bersalin ni awal-awal lagi. Alhamdulillah


Tiada gastrik, Badan bertenaga dan Angin dalam badan berkurang

Susu badan banyak, Rasa craving makin kurang dan Perut mudah lawas


Susu badan makin banyak sebagai persiapan nak ambil anak angkat

Alhamdulillah..Bergenang air mata Lynd bila salah seorang customer send gambar ni. Rasa sangat tacing dengan semangat akak ni. Beliau dalam usaha dan persiapan untuk menyambut anak angkat dan berazam untuk menyusukan sendiri bayi tersebut.

2 bulan sebelum ini dia contact Lynd untuk beli Set Menyusu Shaklee dan Lynd cadangkan Alfalfa dan ESP dan beliau terus join ahli untuk dapatkan harga ahli.

Ya Allah. mulia hati beliau yang sanggup berusaha dan ikhtiar untuk menyusukan bakal baby baru nanti. Lynd tahu bukan mudah, tapi Lynd yakin Allah ambil usaha akak sebagai saham di akhirat nanti. Bertuah bakal baby nanti dapat ibu yang cekal dan kental.

Good luck dan tahniah kak.

Mudah lawas, Sakit tumit dan Kebas jari dah hilang


Miss B makin tegang dan Susu bertambah banyak

 

Period kembali teratur selepas ambil Alfalfa Complex





Continue Reading

November 05, 2020

Promosi Shaklee November 2020

Alhamdulillah, Shaklee lanjutkan promosi ke bulan November 2020 ini. 

Promosi apakah itu? Jeng jeng jeng...


1. Promosi Viva Vivix Set Shaklee

Promosi Shaklee November 2020

Pembelian Viva Vivix Set ini (2 botol Vivix) akan dapat FREE 1 botol Vitamin C Sustained Release (Bernilai RM98). Harga promosi ini ialah RM 760, anda akan dapat FREE Membership, FREE Postage dan dapat Cash Rebate RM36!

Jika anda baru nak cuba Vivix, boleh beli 1 botol Vivix juga. Anda akan dapat FREE Membership dan FREE Postage juga! Anda cuma perlu bayar RM 380 sahaja untuk 1 botol.

Promosi Shaklee November 2020


2. Promosi Best Seller Set

Promosi Best Seller Set

Beli Best Seller Set dengan harga RM 412
  • B Complex 
  • Omega Guard 
  • ESP 
  • Ostematrix 
  • Vita C 

Promosi Best Seller Set ini, anda dapat FREE Zinc Plus (Bernilai RM56) bersama FREE Membership dan FREE Postage. Total penjimatan ialah RM 204. Menarik bukan?

Kami kongsikan manfaat bagi setiap produk yang ada dalam Best Seller Set ini.














Continue Reading

October 29, 2020

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C?

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C
Apa yang perlu anda tahu tentang Vitamin C

Vitamin C dianggap sebagai vitamin serba boleh kerana senarai manfaatnya yang mengagumkan. Hari ini, Amir nak kongsikan beberapa soalan-soalan yang mungkin ditanya mengenai Vitamin C ini.

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C

Soalan 1. Adakah lebih baik mengambil dos vitamin C yang lebih tinggi pada satu masa atau mengambil dos vitamin C yang kecil sepanjang hari?

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan, oleh itu kita perlu menambah vitamin penting ini melalui diet. Walaupun anda mengambil kuantiti vitamin C yang tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan. 

Pilihan untuk mengambil vitamin C melalui Sustained Release Vita-C Plus™ dimana 100mg vitamin C dilepaskan setiap jam, sepanjang lima jam bagi memastikan penyerapan maksimum pada badan. 

Warga emas dan mereka yang merasa tidak sihat mungkin memerlukan rangsangan tambahan vitamin C bagi perlindungan tambahan.

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C

Soalan 2 : Saya makan makanan sihat termasuk buah-buahan dan sayuran. Perlu kah saya mengambil vitamin C?

Kandungan vitamin C dalam buah-buahan dan sayuran mungkin berbeza-beza, terutamanya selepas membasuh, memotong dan memasak. Untuk mendapatkan 500mg vitamin C, anda perlu makan buah oren sebanyak 7.5 biji, 6 cawan brokoli atau 119 batang lobak merah. 

Adalah mustahil untuk mencapainya dalam diet harian, kerana kos yang tinggi. 

Cara bijak adalah dengan mengambil melalui suplemen. Sustained Release Vita-C Plus™ hanya memberikan kos 55 sen sahaja setiap biji!


Soalan 3 : Saya mempunyai gastrik. Saya dengar bahawa pesakit gastrik tidak digalakkan untuk mengambil suplemen vitamin C

Ini adalah salah tanggapan. Terdapat pelbagai sumber suplemen vitamin C yang diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak akan menyebabkan sakit gastrik. Pilih vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta kurang sensitif pada perut.



Soalan 4 : Berapa banyak vitamin C yang perlu saya makan setiap hari? 

Kajian yang dijalankan oleh Institut Perubatan (IOM) menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai risiko ketoksikan yang rendah dan kesan buruk telah dilaporkan apabila penggunaan harian adalah 3000mg/ hari. 

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari.


Soalan 5 : Shaklee Sustained Release Vita-C Plus™ mempunyai komponen yang dipanggil bioflavonoid. Apakah ia? 

Bioflavonoid adalah antioksidan yang hanya terdapat dalam tumbuhan dan buah sitrus. Mereka bekerja secara gabungan dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan dan penggunaannya. 

Sebagai contoh, anda boleh menjumpai bioflavonoid dalam pulpa dan sabut putih yang terdapat di tengah buah sitrus. Ada yang berasa pahit dan kenyal dan biasanya ia dibuang. 

Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberi anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.


Continue Reading

October 21, 2020

Masuk cara Baik, Keluar cara Baik

Masuk cara Baik, Keluar cara Baik

Ada orang komen, "Bagusnya mir, orang buat macam tu pun. Boleh tinggal dengan cara baik yer" 

Amir tersenyum jer baca sebab dulu pernah ada orang pesan waktu kecil dulu. 
"Jangan balas kejahatan jika ada orang aniaya kita". Kan Rasul dah pesan, doa orang teraniya ni mudah mustajab. Jadi, gunakan peluang ini untuk doa apa sahaja yang kita mahukan. Doa yang baik-baik, pasti Allah balas" 

Lagipun, company Amir tu tak salah pun. Orang yang tak suka kita tu jer yang bermasalah. Hehe. 

Teringat masa belajar dulu pun dah dapat sponsorship dari Petronas. Lepas tu dapat kerja pula dalam bidang Oil & Gas umpama mimpi buat orang lain. Kiranya, Amir masuk cara baik. Dan keluar pun cara baik juga. 

Kenapa Amir sebut benda ni? Sebab masa kerja dulu, ada jer sesetengah pekerja yang "hilang" atau tender 24 jam sehingga membuatkan majikan pening sebab semua file yang dia uruskan tak tahu simpan mana. 

Kesian pada rakan-rakan yang terpaksa mencari balik dan trace balik semua kes-kes yang diuruskan. Pendapat Amir, kalau nak keluar sekali pun. Keluar lah cara baik, tinggalkan pesanan dan file dengan elok jika boleh. Bila kita mudahkan kerja orang, insyaallah kerja kita selepas itu akan jadi mudah juga. 

Betul kan?
Continue Reading

Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger?

Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger
Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger

Iphone 12 dah keluar. Macam biasa, ramai yang mengkritik pasal produk Apple ni. Duk terfikir juga, betul ke company yang gah ni "sengaja"tak nak bagi charger atas sebab alam sekitar walaupun harga dia macam ... ? 

Berdasarkan kajian oleh Universiti Bari Aldo Moro, sampah yang dihasilkan dari membuat telefon adalah 200 kali berat telefon. Banyakkan? 

Ada company yang mengitar semula sampah (handphone lama) tetapi mereka prefer tak recycle sebab kosnya lebih murah. Buang kan lagi mudah dari nak recycle? 

Company Apple claim yang mereka cuba menjadi sebuah company yang menghasilkan produk mesra alam dengan: 

1. Mengecilkan size kotak iphone. Bila size kecil, mudah nak dihantar ke kedai atau export ke luar negara. Jimat ruang dan dapat mengurangkan pengeluaran karbon dari kenderaan pengangkutan seperti kapal terbang dan lori. 

2. Menggunakan bahan kitar semula pada sebahagian body iphone. Part ni Amir tak sure bahagian mana. 

3. Tidak memberi charger sekali dengan iphone. Kerana rata-rata pembeli iphone sudah mempunyai charger iphone dari previous model. Kira tak perlu nak ada charger baru. Salah satu langkah untuk mengurangkan kos dan alam sekitar. 

Cuma pendapat Amir ialah salah satu nak selamatkan alam sekitar dan duit poket ialah dengan tidak menukar handphone setiap tahun. Kalau iphone 8 anda masih elok lagi, apakata guna sahaja dulu sehingga betul-betul dah tak boleh pakai. Tak gitu? 


Continue Reading

October 19, 2020

Rezeki Tidak Salah Alamat

Rezeki Tidak Salah Alamat

Adab berniaga ni, jangan fikir soal untung sahaja. Amir galakkan kita follow P&R yang ditetapkan oleh company dan dalam masa yang sama, perlu menjaga keharmonian sesama agen bisnes yang lain walaupun bukan dari "group" yang sama. 

Rezeki Tidak Salah Alamat
Conversation dengan prospek di FB

Sebagai contoh, ada prospek ni baru register beberapa hari lepas dengan orang lain. Kemudian beliau ternampak posting Amir pasal Vitalea for Children, berminat nak beli dengan Amir. Amir syorkan beliau bertanya dengan introducer beliau terlebih dahulu. Kalau tak membantu, boleh cuba contact direct dengan Shaklee. Kalau tak boleh juga, boleh contact Master Shaklee di atas upline orang tu. 

Begitulah kisahnya. Amir tak rugi pun jika beliau tak beli dengan Amir. Amir tunjukkan cara yang betul sebab beliau baru sangat dalam sistem Shaklee ni. Dan Allah dah gantikan hari ni dengan #customer baru bersama downline makan sendiri yang beli produk lebih RM500. 

Rezeki tak pernah salah alamat kan? Betul?
Continue Reading

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.