November 15, 2020

Tawakkal dalam Usaha

Alhamdulillah sedang elok habis kelas dengan team OPE Aeinna Musa , tengok orang dah mula potong rumput. 

Dari kecik lagi Nad memang suka tengok orang potong rumput. Ralit! 

Abah ambik kontrak bersih bangunan macam sekolah etc. So ada pekerja yang potong rumput juga. Bila nak potong rumput kat laman rumah, Abah akan panggil pekerja dia or Abah potong sendiri. Dulu-dulu zaman bilah dia besi lagi. 

Nad membesar di kampung. Rumah ada tanah. Ummi tanam pokok bunga kertas banyak. Ada pokok pauh, kelapa, cermai. So salah satu impian dan dalam minda Nad bayangkan nak beli rumah yang ada laman jugak. 

Tak sangka, Allah izinkan beli rumah teres (bukan banglo) end lot yang ada laman. Haza min fadhli rabbi. Nad tak hebat. Yang hebat tu Allah. Dia izinkan. Tak tahulah lepasni Allah nak tarik balik ke apa. Semuanya milik Dia.

Tapi, jangan takut berimpian. Allah Maha Kuasa, Allah Maha Kaya. Dia boleh beri segala yang kita nak kalau Dia berkehendak. 

Kita just berserah (tawakkal - dengan hati bukan mulut saja), dan usaha. Usaha ikut cakap mentor. But don’t depend on yourself. 

That’s why ada tawakkal dalam usaha. 

All the best untuk semua yang sedang mendaki tangga kejayaan. Kalau tak berjaya sekalipun, moga journey itu jadi sesuatu yang membina diri anda to a better you ❤️

Continue Reading

November 14, 2020

Roti Bakar Sapu Unsalted Butter [Resepi Masak]

 
Kalau takde makanan yang sesuai untuk Zafiya, Nad akan buat ni. “Roti bakar sapu unsalted butter potong macam jejari” 

Roti Bakar Sapu Unsalted Butter [Resepi Masak]

  Haa panjang kan nama dia? 😂 

  1. Ambil roti keping 
  2. Bakar atas pan kedua-dua belah 
  3. Letak unsalted butter 1 belah 
  4. Angkat 
  5. Potong macam finger food yang senang si kecik tu pegang 

Verdict? Eceh. Hasilnya? 

Abang kakak Ummi Abi dia pun makan jugak 😂 jadi kenalah buat banyak. 

Satu confirm tak cukup 😆 Selamat mencuba resepi simple sesangat 😁

Continue Reading

November 09, 2020

Koleksi Testimoni B-Complex

 

Testimoni B Com & Ostematrix : Sakit kepala semakin kurang



Testimoni B Com : Migrain semakin kurang

Testimoni B Com & Ostematrix : Migrain dah hilang.
Testimoni B Com : Migrain dah hilang, Badan bertenaga dan kurang stress

Terdapat banyak kelebihan dan manfaat B Complex Shaklee yang membuatkan ianya sangat berbaloi untuk dimiliki. 

Kandungan B Complex Shaklee

Ketahui manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12.

Vitamin B1 
Sumber : Beras Perang, Kuning telur, ikan, kacang dan gandum.
Manfaatnya : 
  • Melancarkan metabolisme 
  • Melancarkan peredaran darah 
  • Mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak 
  • Mencegah terjadinya kerosakan urat saraf 
  • Memulihkan gangguan saraf 
Vitamin B6 
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk 
Manfaatnya : 
  • Melancarkan metabolisme 
  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Menjaga keseimbangan garam-garam mineral 
  • Membantu sintetis RNA dan DNA 
Vitamin B12 
Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut 
Manfaatnya : 
  • Mencegah kerosakan urat saraf 
  • Membantu pembentukan sel darah merah 
  • Melancarkan metabolisme sistem tubuh 
  • Menukarkan karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga 
10 Manfaat B Complex

Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B? 
  • Lemah sistem saraf 
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
  • Pembentukan sel abnormal 
  • Mengakibatkan anemia 
  • Masalah depresi (tekanan perasaan) 
  • Kehilangan daya memori 
  • Cepat letih 
  • Sesak nafas 
  • Insomnia 
  • Kurang fokus dan konsentrasi 
  • Mudah tersinggung
6 Sebab Pilih B Complex Shaklee

6 SebabPilih B Complex Shaklee
  1. Sebotol B Complex tahan sehingga 4 bulan. Kos harian hanya 50 sen sahaja.
  2. Direka khas dengan sistem penyerapan bioaktif berpaten supaya ia mudah diserap oleh badan. Teknolog i ini adalah milik ekslusif Shaklee.
  3. Vitamin B Complex shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B, termasuklah 
  4. Bermakna ianya tidak disimpan dalam badan. Jika berlebihan ianya akan dikeluarkan melalui air kencing. Tetapi jika kurang, kita akan mengalami kesan akibat dari kekurangan B-Complex terutama masalah saraf dan metabolisme badan. 
  5. Tablet ini bewarna kuning kerana mengandungi Riboflavin (salah satu Vitamin B yang bersifat larut air).
  6. Disebabkan ia tidak disimpan di dalam badan maka kita memerlukan B-Complex setiap hari tidak kira lelaki mahupun wanita.
Continue Reading

November 08, 2020

Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee

 Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Simptom Resdung, Gatal Mata dan Hidung Berair Hilang

"Dulu saya kerap sakit terutama demam dan selsema. Kalau dah demam, sampai tak boleh bangun teruknya. Saya juga ada resdung, menyebabkan mata saya selalu gatal, hidung kerap berair. 

Lepas jumpa dengan Shaklee dan konsisten ambil Vitamin C, Alfalfa, ESP dan B-Complex, selain kulit makin cantik kesihatan saya makin baik. 

Mata tak lagi gatal bengkak dan hidung dah stop berair. Fuhhh aman hidup tak payah asyik nak spare tisu aje dekat tangan"

- Ummi Nurhidayah -

Koleksi Testimoni Alfalfa Complex Shaklee
Resdung hilang, muka pun dah tak kusam

Disebabkan resdung yang sangat teruk. Saya mula consume Alfalfa dan Vit C. Tak lama nampak perubahan ketara, tiada lagi gatal hidung, tiada lagi pantang dah boleh makan ayam dan seafood.
Kulit muka pun dah tak kusam, paling best dah susah nak naik jerawat
- Pn. Siti Amaliahtun Shaleha -
Susu semakin bertambah selepas 3 hari consume Alfalfa

Thank you Yong, cara makan tu. Info untuk orang baru. Ada perubahan, susu makin banyak. Dulu anak nangis bila menyusu, rasa sikit time menyusu. 3 hari ni, takde masalah.

Anak tak meragam lagi. Excited sangat sebab ingat nak kena makan ubat. Bagus Alfalfa ni sebab susu nampak putih pekat, lambat betul kenal Shalee ni. Patut ambil set lepas bersalin ni awal-awal lagi. Alhamdulillah


Tiada gastrik, Badan bertenaga dan Angin dalam badan berkurang

Susu badan banyak, Rasa craving makin kurang dan Perut mudah lawas


Susu badan makin banyak sebagai persiapan nak ambil anak angkat

Alhamdulillah..Bergenang air mata Lynd bila salah seorang customer send gambar ni. Rasa sangat tacing dengan semangat akak ni. Beliau dalam usaha dan persiapan untuk menyambut anak angkat dan berazam untuk menyusukan sendiri bayi tersebut.

2 bulan sebelum ini dia contact Lynd untuk beli Set Menyusu Shaklee dan Lynd cadangkan Alfalfa dan ESP dan beliau terus join ahli untuk dapatkan harga ahli.

Ya Allah. mulia hati beliau yang sanggup berusaha dan ikhtiar untuk menyusukan bakal baby baru nanti. Lynd tahu bukan mudah, tapi Lynd yakin Allah ambil usaha akak sebagai saham di akhirat nanti. Bertuah bakal baby nanti dapat ibu yang cekal dan kental.

Good luck dan tahniah kak.

Mudah lawas, Sakit tumit dan Kebas jari dah hilang


Miss B makin tegang dan Susu bertambah banyak

 

Period kembali teratur selepas ambil Alfalfa Complex





Continue Reading

November 07, 2020

Sijil HALAL Shaklee 2021

Since dah masuk tahun baru, Sijil HALAL Shaklee pun dah keluar yang baru. Shaklee sangat komited dengan kualiti dan kehalalan produknya :) 

Sijil Halal Shaklee 2021
Sijil Halal Shaklee 2021
Sijil Halal Shaklee 2021
Sijil Halal Shaklee 2021

Islamic Services of Ameria (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh klik direct link di sini : Senarai Badan Islam yang diiktiraf JAKIM dan disini : Halal Accreditation (ISA)

Jadi, anda tidak perlu risau untuk menggunakan produk Shaklee. Gunakan tanpa was-was. Hubungi Nad untuk maklumat lanjut.


Page FB : Kedai Vitamin Bandar Baru Bangi 
Your Certified Shaklee Product Consultant 
COD Sekitar Bandar Baru Bangi 
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

November 05, 2020

Promosi Shaklee November 2020

Alhamdulillah, Shaklee lanjutkan promosi ke bulan November 2020 ini. 

Promosi apakah itu? Jeng jeng jeng...


1. Promosi Viva Vivix Set Shaklee

Promosi Shaklee November 2020

Pembelian Viva Vivix Set ini (2 botol Vivix) akan dapat FREE 1 botol Vitamin C Sustained Release (Bernilai RM98). Harga promosi ini ialah RM 760, anda akan dapat FREE Membership, FREE Postage dan dapat Cash Rebate RM36!

Jika anda baru nak cuba Vivix, boleh beli 1 botol Vivix juga. Anda akan dapat FREE Membership dan FREE Postage juga! Anda cuma perlu bayar RM 380 sahaja untuk 1 botol.

Promosi Shaklee November 2020


2. Promosi Best Seller Set

Promosi Best Seller Set

Beli Best Seller Set dengan harga RM 412
  • B Complex 
  • Omega Guard 
  • ESP 
  • Ostematrix 
  • Vita C 

Promosi Best Seller Set ini, anda dapat FREE Zinc Plus (Bernilai RM56) bersama FREE Membership dan FREE Postage. Total penjimatan ialah RM 204. Menarik bukan?

Kami kongsikan manfaat bagi setiap produk yang ada dalam Best Seller Set ini.














Continue Reading

October 29, 2020

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C?

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C
Apa yang perlu anda tahu tentang Vitamin C

Vitamin C dianggap sebagai vitamin serba boleh kerana senarai manfaatnya yang mengagumkan. Hari ini, Amir nak kongsikan beberapa soalan-soalan yang mungkin ditanya mengenai Vitamin C ini.

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C

Soalan 1. Adakah lebih baik mengambil dos vitamin C yang lebih tinggi pada satu masa atau mengambil dos vitamin C yang kecil sepanjang hari?

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan, oleh itu kita perlu menambah vitamin penting ini melalui diet. Walaupun anda mengambil kuantiti vitamin C yang tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan. 

Pilihan untuk mengambil vitamin C melalui Sustained Release Vita-C Plus™ dimana 100mg vitamin C dilepaskan setiap jam, sepanjang lima jam bagi memastikan penyerapan maksimum pada badan. 

Warga emas dan mereka yang merasa tidak sihat mungkin memerlukan rangsangan tambahan vitamin C bagi perlindungan tambahan.

Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Vitamin C

Soalan 2 : Saya makan makanan sihat termasuk buah-buahan dan sayuran. Perlu kah saya mengambil vitamin C?

Kandungan vitamin C dalam buah-buahan dan sayuran mungkin berbeza-beza, terutamanya selepas membasuh, memotong dan memasak. Untuk mendapatkan 500mg vitamin C, anda perlu makan buah oren sebanyak 7.5 biji, 6 cawan brokoli atau 119 batang lobak merah. 

Adalah mustahil untuk mencapainya dalam diet harian, kerana kos yang tinggi. 

Cara bijak adalah dengan mengambil melalui suplemen. Sustained Release Vita-C Plus™ hanya memberikan kos 55 sen sahaja setiap biji!


Soalan 3 : Saya mempunyai gastrik. Saya dengar bahawa pesakit gastrik tidak digalakkan untuk mengambil suplemen vitamin C

Ini adalah salah tanggapan. Terdapat pelbagai sumber suplemen vitamin C yang diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak akan menyebabkan sakit gastrik. Pilih vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta kurang sensitif pada perut.



Soalan 4 : Berapa banyak vitamin C yang perlu saya makan setiap hari? 

Kajian yang dijalankan oleh Institut Perubatan (IOM) menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai risiko ketoksikan yang rendah dan kesan buruk telah dilaporkan apabila penggunaan harian adalah 3000mg/ hari. 

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari.


Soalan 5 : Shaklee Sustained Release Vita-C Plus™ mempunyai komponen yang dipanggil bioflavonoid. Apakah ia? 

Bioflavonoid adalah antioksidan yang hanya terdapat dalam tumbuhan dan buah sitrus. Mereka bekerja secara gabungan dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan dan penggunaannya. 

Sebagai contoh, anda boleh menjumpai bioflavonoid dalam pulpa dan sabut putih yang terdapat di tengah buah sitrus. Ada yang berasa pahit dan kenyal dan biasanya ia dibuang. 

Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberi anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.


Continue Reading

October 21, 2020

Masuk cara Baik, Keluar cara Baik

Masuk cara Baik, Keluar cara Baik

Ada orang komen, "Bagusnya mir, orang buat macam tu pun. Boleh tinggal dengan cara baik yer" 

Amir tersenyum jer baca sebab dulu pernah ada orang pesan waktu kecil dulu. 
"Jangan balas kejahatan jika ada orang aniaya kita". Kan Rasul dah pesan, doa orang teraniya ni mudah mustajab. Jadi, gunakan peluang ini untuk doa apa sahaja yang kita mahukan. Doa yang baik-baik, pasti Allah balas" 

Lagipun, company Amir tu tak salah pun. Orang yang tak suka kita tu jer yang bermasalah. Hehe. 

Teringat masa belajar dulu pun dah dapat sponsorship dari Petronas. Lepas tu dapat kerja pula dalam bidang Oil & Gas umpama mimpi buat orang lain. Kiranya, Amir masuk cara baik. Dan keluar pun cara baik juga. 

Kenapa Amir sebut benda ni? Sebab masa kerja dulu, ada jer sesetengah pekerja yang "hilang" atau tender 24 jam sehingga membuatkan majikan pening sebab semua file yang dia uruskan tak tahu simpan mana. 

Kesian pada rakan-rakan yang terpaksa mencari balik dan trace balik semua kes-kes yang diuruskan. Pendapat Amir, kalau nak keluar sekali pun. Keluar lah cara baik, tinggalkan pesanan dan file dengan elok jika boleh. Bila kita mudahkan kerja orang, insyaallah kerja kita selepas itu akan jadi mudah juga. 

Betul kan?
Continue Reading

Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger?

Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger
Apple Menyelamatkan Alam Sekitar dengan Tidak Menyediakan Iphone 12 Charger

Iphone 12 dah keluar. Macam biasa, ramai yang mengkritik pasal produk Apple ni. Duk terfikir juga, betul ke company yang gah ni "sengaja"tak nak bagi charger atas sebab alam sekitar walaupun harga dia macam ... ? 

Berdasarkan kajian oleh Universiti Bari Aldo Moro, sampah yang dihasilkan dari membuat telefon adalah 200 kali berat telefon. Banyakkan? 

Ada company yang mengitar semula sampah (handphone lama) tetapi mereka prefer tak recycle sebab kosnya lebih murah. Buang kan lagi mudah dari nak recycle? 

Company Apple claim yang mereka cuba menjadi sebuah company yang menghasilkan produk mesra alam dengan: 

1. Mengecilkan size kotak iphone. Bila size kecil, mudah nak dihantar ke kedai atau export ke luar negara. Jimat ruang dan dapat mengurangkan pengeluaran karbon dari kenderaan pengangkutan seperti kapal terbang dan lori. 

2. Menggunakan bahan kitar semula pada sebahagian body iphone. Part ni Amir tak sure bahagian mana. 

3. Tidak memberi charger sekali dengan iphone. Kerana rata-rata pembeli iphone sudah mempunyai charger iphone dari previous model. Kira tak perlu nak ada charger baru. Salah satu langkah untuk mengurangkan kos dan alam sekitar. 

Cuma pendapat Amir ialah salah satu nak selamatkan alam sekitar dan duit poket ialah dengan tidak menukar handphone setiap tahun. Kalau iphone 8 anda masih elok lagi, apakata guna sahaja dulu sehingga betul-betul dah tak boleh pakai. Tak gitu? 


Continue Reading

October 19, 2020

Rezeki Tidak Salah Alamat

Rezeki Tidak Salah Alamat

Adab berniaga ni, jangan fikir soal untung sahaja. Amir galakkan kita follow P&R yang ditetapkan oleh company dan dalam masa yang sama, perlu menjaga keharmonian sesama agen bisnes yang lain walaupun bukan dari "group" yang sama. 

Rezeki Tidak Salah Alamat
Conversation dengan prospek di FB

Sebagai contoh, ada prospek ni baru register beberapa hari lepas dengan orang lain. Kemudian beliau ternampak posting Amir pasal Vitalea for Children, berminat nak beli dengan Amir. Amir syorkan beliau bertanya dengan introducer beliau terlebih dahulu. Kalau tak membantu, boleh cuba contact direct dengan Shaklee. Kalau tak boleh juga, boleh contact Master Shaklee di atas upline orang tu. 

Begitulah kisahnya. Amir tak rugi pun jika beliau tak beli dengan Amir. Amir tunjukkan cara yang betul sebab beliau baru sangat dalam sistem Shaklee ni. Dan Allah dah gantikan hari ni dengan #customer baru bersama downline makan sendiri yang beli produk lebih RM500. 

Rezeki tak pernah salah alamat kan? Betul?
Continue Reading

October 18, 2020

NASA guna produk Shaklee

NASA guna produk Shaklee
NASA guna produk Shaklee

Rata-ratanya mesti kenal NASA kan?

NASA ini adalah sebuah agensi yang menguruskan hal berkait angkasa lepas di negara Amerika pada zaman 40an lagi. Agensi ini ada berkolaborasi dengan syarikat Shaklee pad atahun 1993 dalam menghasilkan supplement khusus untuk Angkasawan di angkasa lepas.

Kita pun tak boleh bayang macam mana kehidupan disana. Jadi pakar-pakar saintis di Shaklee mempunyai pengiktirafan dunia mula membuat kajian dan formula khas untuk bawa suplemen ke Angkasa Lepas. Bahagian Reaserach & Development (R&D) ini memakan masa bertahun-tahun untuk mencipta formula yang sesuai untuk suasana di atas angkasa lepas.

Maka, Shaklee menghasilkan “AstroAde” (Lemon Lime Flavour). Minuman ni “advanced version” daripada Performance Drink yang ada jual di Malaysia ni.

Kenapa NASA request Shaklee hasilkan AstroAde ni?

Semasa angkasawan turun ke Bumi, kapal mereka akan menjunam ke bawah dengan kelajuan yang tinggi. Impak kepada tubuh badan mereka akibat perubahan tekanan dari angkasa lepas masuk ke Bumi menyebabkan badan mereka akan kekurangan air dan boleh pengsan. Jika pengsan, agak sukar untuk NASA mengawal kapal terbang tersebut dan kemungkinan besar akan berlaku bencana besar.

Jadi dengan adanya “AstroAde”, badan mereka mampu kekal stabil selepas mendarat. Istilah kita “Tak Mabuk” angkasa. Hehe

Bergambar dengan Angkasawan NASA Mark Kelly & Scott Kelly
Bergambar dengan Angkasawan NASA, Mark Kelly & Scott Kelly

Amir sendiri pernah berjumpa dengan Angkasawan NASA ini dan dengar sendiri penerangan mereka semasa Shaklee Conference di Orlando pada tahun 2016.

Jadi, Amir ucapkan tahniah pada pengguna Shaklee kerana anda ambil produk yang diiktiraf oleh NASA.

Continue Reading

Sebab Kenapa PKP Seluruh Malaysia Tidak Dilaksanakan Walaupun Kes Covid19 Tinggi

 

Sebab Kenapa PKP Seluruh Malaysia Tidak Dilaksanakan Walaupun Kes Covid19 Tinggi
Sebab Kenapa PKP Seluruh Malaysia Tidak Dilaksanakan Walaupun Kes Covid19 Tinggi

Hari ini Kes Covid dah cecah 871 kes. Semalam 869 kes. Antara paling tinggi sejak Covid19 melanda negara ni. Tertanya juga kenapa ia PKP seluruh Malaysia tidak dilaksanakan walaupun kes Covid19 tinggi.

Ini penjelasan yang dikongsikan oleh sahabat Amir, Ir Abdul Rahman dalam ruangan page beliau.

Sebab Kenapa PKP Seluruh Malaysia Tidak Dilaksanakan Walaupun Kes Covid19 Tinggi

1. EPF ada mengeluarkan report yang menjangkakan 2.4juta pekerja dijangka akan kehilangan pekerjaan kerana COVID19 ni.  Ikut latest report dari Jabatan Statistik Malaysia 13hb Oct hari tu pulak. Orang yang menganggur sudah mencecah 741 ribu orang! 

Boleh rujuk dari sumber di SINI

Paling menyedihkan, 71% golongan yang bekerja sendiri hanya ada saving nak survive untuk 1 bulan sahaja. Sebab itu lah gomen bagi bantuan RM305 billion under pakej PENJANA nak ramp up ekonomi kita.
Hasilnya, ekonomi kita baru nak recover ni.So, katakanlah PKP balik satu negara. Masak wei. Jahanam semua plan nak pulihkan ekonomi. And aku rasa makin ramai yg akan hilang income kalau lock down balik.
EPF jangka akan ada pertambahan 1.26juta lagi rakyat kita yang akan berada di bawah garis kemiskinan dalam beberapa bulan akan datang.

Kau boleh bayangkan lah macam mana critical nye ekonomi kita sekarang ni.
Gomen sekarang dalam dilema sekarang.
  • Nak PKP, nanti ramai hilang sumber pendapatan.
  • Bila dah hilang pendapatan. sudah pasti tiada makanan atas meja mereka.
  • Bila dah takde makanan, rakyat berdepan dengan tekanan.
  • Bila dah tertekan, apa benda nak buat. Semua tak dapat, silap hari bulan. Ada yang merompak dan mencuri. Habis sistem negara kita.
Demi memastikan rakyat at least dapat makan. Dalam masa yang sama gomen kempen supaya rakyat ikut SOP yang telah disarankan. Untuk apa? Untuk menjaga nyawa rakyat semua. So, nak tak nak kita lah yang kena jaga diri kita bro.

Dahsyatnya ujian kita semua ni kawan2. Harap2 kita dapat bertahan. Bertabah lah kita semua...
Continue Reading

10 Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan

10 Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan
10 Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan

Sebelum ini, ada kami kongsikan 7 cara nak banyakkan susu badan. 

Tak baca lagi? Boleh klik link dibawah ini yer.

Baca : 7 Cara Nak Banyakkan Susu Badan

Hari ini, kami nak kongsikan pula 10 Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan. 

Dalam konsep penyusuan ini, syarat utama untuk mendapat susu badan yang banyak adalah fahamkan terlebih dahulu konsep Demand vs Supply

Apa itu Demand vs Supply.

Ia adalah satu konsep yang penting dalam proses penyusuan. Bermaksud keperluan susu ibu dari bayi dan pembekalan susu badan dari ibu. Berapa banyak bayi perlukan, banyak itulah yang ibu perlu bekalkan. 

Sebagai contoh, sekiranya bayi anda minum sebanyak 5ml pada setiap sesi penyusuan, kita hendaklah pastikan bekalan untuk bayi cukup 5ml. Dah follow konsep tadi tapi susu masih sikit. 

Masa inilah kita tahu apakah makananan yang sesuai dan boleh banyakkan susu badan.

1. Buah Kurma adalah salah satu sumber karbohidrat yang tinggi. Jadi, kurma ini dapat menggantikan tenaga yang hilang. 

Cara-cara: 

Ambil 5 biji kurma dan buang bijinya. Kisarkan kurma tadi dengan 240ml atau segelas susu segar. Boleh terus diminum sebelum dan selepas menyusukan bayi atau simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. 

Nad biasa gantikan susu segar dengan segelas bancuhan ESP.

2. Habatus Sauda

Cara-cara:

  1. Kunyah sesudu habatus sauda sehingga keluar minyak dan telan. Jika tidak mampu makan begitu sahaja, boleh amalkan cara kedua. 
  2.  Rebus beberapa sudu habatus sauda dengan air. Minum air rebusan. Amalkan 2-3 kali seminggu sehingga mendapat hasil yang diinginkan.

3. Longan Kering 

Cara - Cara : Rebus longan kering bersama air dan sedikit gula batu. Minum segelas air rebusan longan setiap hari. Boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk rasa lebih enak. 

4. Lobak Putih 

Cara-cara: Campurkan lobak putih ke dalam masakan sayur. Juga sesuai dijadikan sup ketika berpantang. 

5. Oat atau Bijirin 

Cara-cara: 

Campurkan oat dengan minuman panas kegemaran seperti Milo atau Coklat. Boleh juga dijadikan bahan di dalam adunan biskut. Ini contoh biskut yang dibuat menggunakan oat. 

6. Pegaga 

Cara-cara: 

  1. Dimakan begitu sahaja dengan menjadikan ia sebagai ulam. 
  2. Kisar daun pegaga dengan secawan air untuk dijadikan air minuman. 

7. Bawang Putih 

Cara-cara: 

Campurkan bawang putih ke dalam masakan. Jika tidak sukakan bawang putih, boleh amalkan Garlic Complex dari Shaklee. 

8. Kekacang 


Cara-cara: 

Jadikan kacang sebagai snek. Anda boleh campurkan kacang badam bersama kisaran ESP dan Kurma. Memang lemak berkrim disukai. Anda harus mencuba resepi bancuhan ESP + Kurma + Badam. Pasti anda akan turut jatuh cinta. 

9. Air Masak/Kosong


Amalkan minum segelas air kosong sebelum dan selepas menyusu dan mengepam susu. Minum sekurang-kurangnya 2-3 liter setiap hari.

10. Supplemen


Supplemen juga membekalkan tenaga yang mencukupi sepanjang proses penyusuan dan menghasilkan susu badan yang berkualiti tinggi dan berkhasiat. Nad mengamalkan suplemen dari Shaklee iaitu Set Penyusuan Optimum. 

Maklumat lanjut mengenai set menyusu Shaklee ada dalam link dibawah : 

Kami harap perkongsian kali ini dapat memberi sedikit idea tentang pemakanan yang bagus untuk banyakkan susu badan. Jika ada lagi makanan yang anda tahu, boleh kongsikan di ruangan komen yer.

Terima kasih kerana sudi membaca :)
Continue Reading

Disclaimer

Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.